ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζουν νέο «τσουνάμι» αμέσως μετά τις εκλογές

Στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας για διαβουλεύσεις σχετικά με τα αντιλαϊκά πακέτα του Ιούνη

Συμφέρον του λαού είναι να τσακίσει και στην κάλπη τα κόμματα που ετοιμάζουν τα χειρότερα γι' αυτόν. Με ισχυρό ΚΚΕ και ανίσχυρη αστική κυβέρνηση, να κάνει βήμα στην οργάνωση της αντεπίθεσης
Συμφέρον του λαού είναι να τσακίσει και στην κάλπη τα κόμματα που ετοιμάζουν τα χειρότερα γι' αυτόν. Με ισχυρό ΚΚΕ και ανίσχυρη αστική κυβέρνηση, να κάνει βήμα στην οργάνωση της αντεπίθεσης
Ξανά στην Αθήνα βρίσκονται από χτες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με στόχο να προετοιμάσουν από κοινού με τη συγκυβέρνηση και το κόμματά της (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα που θα κλιμακώσουν από τον Ιούνη, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα να πάθουν στραπάτσο στις εκλογές και με ισχυρό ΚΚΕ να είναι αδύναμοι να πάρουν μέτρα.

Με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης προετοιμάζει την κατάρτιση του νέου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μη χάσει χρόνο στην επιβολή μέτρων ύψους 11,5 δισ. για την περίοδο 2013 - 2014.

Στην αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνουν τα νέα χαράτσια και φόροι απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, την κατανάλωση και την κατοικία, η κατάργηση του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων, με την «αντικατάστασή» τους από εξευτελιστικά ποσά «εγγυημένης παροχής» για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, οι παραπέρα δραστικές περικοπές στις συντάξεις, επίσης και στο εφάπαξ, οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.

Συγκεκριμένα:

1) Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών:

 • Ετήσιο χαράτσι μπαίνει στα αγροτεμάχια, όπως και συνολικά στα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
 • Νέο τσεκούρι ή και πλήρης κατάργηση πέφτει στις ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για τις «εκπτώσεις» από το φόρο εισοδήματός τους για τόκους στεγαστικών δανείων, νοίκια, φροντιστήρια κ.ά.
 • Περικόπτονται ή καταργούνται φορολογικές «απαλλαγές» για αγορά α' κατοικίας, γονικές παροχές, κληρονομιές.
 • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα στα νησιά Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
 • Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

2) «Απλοποίηση» του ΦΠΑ και της δομής των φορολογικών συντελεστών στην ακίνητη περιουσία.

 • Κεντρική κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση «ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, πιθανόν στο 19% ή στο 21%». Αυτό θα σημάνει την εκτόξευση της φορο-ληστείας στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (σήμερα 13%), όπως για τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.
 • Τα μέτρα για την «απλοποίηση» των φόρων και τελών πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία προχωρούν με ρυθμίσεις «ενοποίησης» των κάθε είδους χαρατσιών, με την ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο χαράτσι του ΦΑΠ (σήμερα 200.000), που επίσης θα καρατομήσουν. Στο ενιαίο τέλος θα συνυπολογίζουν το ΦΑΠ μαζί με το χαράτσι «ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων» που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για το οποίο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.

3) Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

 • Πλήρη εξάλειψη του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, που ήδη έχουν συρρικνώσει στα 5.000 ευρώ.
 • Συρρίκνωση (μέχρι και κατάργηση) του πρόσθετου αφορολόγητου που ισχύει για τα προστατευόμενα παιδιά.
 • Καρατόμηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από τα 8 σήμερα στα 3 ή 4, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φορο-ληστεία απέναντι στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
 • Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η πρόταση της ΝΔ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (διανεμόμενων και μη). Στόχος οι παραπέρα ελαφρύνσεις, τουλάχιστον κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15% από 20%).

4) Αντικειμενικές τιμές ακινήτων.

 • Μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, μέτρο που στοχεύουν να εφαρμόσουν ενδεχομένως από το Γενάρη του 2013. Αυτόματα επέρχονται σε μια σειρά άλλα χαράτσια, που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.

5) Παραπέρα περικοπές κρατικές δαπάνες.

 • Διάλυση κοινωνικών επιδομάτων, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά. - είτε με την εφαρμογή νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είτε με άλλες μεθοδεύσεις.
 • Παραπέρα περικοπές των κυρίων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ, σε συνέχεια της καρατόμησης 12% για τα ποσά πάνω από τα 1.300 ευρώ.
 • Παραπέρα συρρίκνωση, μέχρι και κατάργηση, των επιδομάτων που έχουν απομείνει από το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο.
 • Νέες περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, με νέες «παρεμβάσεις» μέσα από το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο.
 • Νέες, πρόσθετες «παρεμβάσεις» στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» για κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.), σε συνέχεια των περικοπών 10% που ήδη ψήφισαν.
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συνεννοήσεις πριν και μετά την κάλπη

Διαβουλεύονται για την ημερομηνία των εκλογών και για τη συγκρότηση της επόμενης αντιδραστικής συγκυβέρνησης

Με δεδομένη τη στρατηγική τους συμφωνία στην εξαθλίωση του λαού, με στόχο να σωθεί το κεφάλαιο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στήνουν προεκλογικές αντιπαραθέσεις στα επιμέρους για να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα. Με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νόμο για τα ταξί και τις «αποκαλύψεις» για προεκλογικές προσλήψεις, τα δύο κόμματα επιδόθηκαν χτες σε χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και καταγγελιών, «προβιά» της μετεκλογικής συγκυβέρνησης που προετοιμάζουν στο παρασκήνιο.

Η ημερομηνία των εκλογών, όπως διαρρέουν το Μέγαρο Μαξίμου και τα επιτελεία του δικομματισμού, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της ψήφισης των αντιδραστικών νομοσχεδίων που έχει ήδη δρομολογήσει η συγκυβέρνηση, με πιθανές ημερομηνίες την 29η Απρίλη ή την 6η Μάη, όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο ίδιος δεν απέκλεισε και τη 13η Μάη, ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ», που φέρεται να θέλει κάλπες την πρώτη βδομάδα του Μάη.

Τη διεξαγωγή εκλογών στις 6 Μάη φαίνεται ότι προσυπογράφει και το ΠΑΣΟΚ. Σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του Ε. Βενιζέλου και τη συμμετοχή όλων των υπουργών και των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ, καταρτίστηκε προεκλογικό χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχουμε μπροστά μας 6 εβδομάδες προεκλογικής δουλειάς». Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «η Βουλή παραμένει ανοιχτή ως την Μ. Τετάρτη» προκειμένου να ψηφιστούν όλα τα νομοσχέδια και μετά να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Εκλογές στις 13 Μάη και «κλείσιμο της Βουλής μετά το Πάσχα» φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης.

Στο μεταξύ, τη συγκρότηση μετεκλογικά κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά ή «πρόσωπο κοινής αποδοχής», πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. Σε συνέντευξη («Real Fm»), τόνισε μεταξύ άλλων: «Αν ο Σαμαράς είναι κοντά στην αυτοδυναμία, τότε είναι πιθανή η ψήφος ανοχής από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αν όχι, θα αναζητηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής».

Η «ψήφος ανοχής» του ΠΑΣΟΚ προς τον Αντ. Σαμαρά, που πρότεινε ο Κ. Σκανδαλίδης, αποτελεί ουσιαστικά ανοιχτή πρόταση συνεργασίας προς τη ΝΔ, προκειμένου να συγκροτηθεί μέτωπο των αστικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου απέναντι στο λαό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε (ΑΝΤ1): «Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία (...) μείζον για εμάς, για την κυβέρνηση, είναι να εκφραστεί η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που υπάρχει στον ελληνικό λαό, να εκφραστεί και στη Βουλή».

Ο ίδιος άφησε ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή του Λ. Παπαδήμου σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις κάλπες, λέγοντας: «Το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών είναι προφανές ότι θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψευτοδίλημμα τα περί «ακυβερνησίας»

Σε δήλωσή της απ' το Πέραμα, όπου περιόδευσε χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Το δίλημμα - κριτήριο ψήφου "να κυβερνηθούμε, αλλιώς έρχεται το χάος", είναι πλαστό και τρομοκρατικό για το λαό. Δείχνει ποιο είναι το συμφέρον εκείνων που θέλουν μια Ελλάδα της ανάπτυξης με μισθούς 200 και 300 ευρώ, με 70% κουρεμένα τα αποθεματικά των νοσοκομείων, με συντάξεις 300 και 400 ευρώ. Αυτό το χάος ο ελληνικός λαός πρέπει να το απορρίψει».

Ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει τα εξής:

-- Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στη Λαμία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

-- Την Πέμπτη 29/3, θα περιοδεύσει στον Βόλο. Στη 1 μ.μ. θα επισκεφθεί τα εργοστάσια μετάλλου ΒΕΚ και ΜΕΚ, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας. Στις 6 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Την Παρασκευή 30/3, στις 12:30 μ.μ., περιοδεία και ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org