ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποινικό αδίκημα οι κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια

Από πρόσφατη κινητοποίηση στα διόδια Αφιδνών
Από πρόσφατη κινητοποίηση στα διόδια Αφιδνών
Με ποινή φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες κινδυνεύουν όσοι πραγματοποιούν κατάληψη στους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με διάταξη (άρθρο 143) του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών που συζητείται στη Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους, με τις περιβόητες συμβάσεις που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., και να αποτρέψει όσους αγωνίζονται ενάντια στα χαράτσια. Χτυπά ευθέως τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα χαράτσια και επιχειρεί να τρομοκρατήσει παίρνοντας κατασταλτικά μέτρα.

Ειδικότερα, η κατάληψη σταθμών διοδίων ή η παρεμπόδιση είσπραξης των χαρατσιών χαρακτηρίζεται πλέον ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα.

Επίσης, με άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου επιβάλλεται και η ποινή της αφαίρεσης πινακίδων σε όσους οδηγούς αρνούνται να πληρώνουν διόδια.

Με άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να εφαρμόζει κατά την κατασκευαστική περίοδο την πολιτική διοδίων που εκάστοτε κρίνει πρόσφορη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται στους χρήστες, είτε σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους είτε ύστερα από μονομερή απόφασή του αλλά με αποζημίωση των παραχωρησιούχων. Μπορεί, δηλαδή, το κράτος να μειώσει τις τιμές, αρκεί να εξασφαλίσει στις κοινοπραξίες ότι δε θα χάσουν ούτε ευρώ! Δεν αποκλείονται όμως και αυξήσεις των τιμών σε περιπτώσεις που υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου για την καθυστέρηση των έργων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Τραγικό αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων

Συνάντηση χτες αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους δημάρχους Καλαμάτας και Τρίπολης

«Το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα σε όσους αγωνίζονται για την ολοκληρωμένη λύση και του προβλήματος της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση, στο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Αυτό τονίστηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ αποτελούμενης από την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνης της Διατμηματικής Επιτροπής Περιφερειακής και Δημοτικής Διοίκησης, τον Νίκο Γόντικα, τον Μπάμπη Ζιώγα και τον Στέλιο Λάμπρου, με τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, Δήμαρχο Καλαμάτας, και Γιάννη Σμυρνιώτη, Δήμαρχο Τρίπολης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλη την περιοχή σχετικά με τη διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ παρουσίασε το τραγικό αδιέξοδο λόγω έλλειψης υποδομών, ακόμα και στοιχειωδών χώρων ταφής, για την όποια επεξεργασία και τελική διάθεση των απορριμμάτων των 26 Δήμων της Περιφέρειας. Αποκάλυψε την πλήρη απραξία των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης για τη λύση του προβλήματος και επέκρινε την τακτική του Περιφερειάρχη να επιβάλλει πρόστιμο στους Δήμους, τη στιγμή που και ο ίδιος έχει σοβαρές ευθύνες για τη διαιώνιση της επικίνδυνης για το περιβάλλον και την υγεία κατάστασης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η αντιπροσωπεία του Κόμματος δήλωσε την κατηγορηματική της αντίθεση με την επιβολή προστίμων από την Περιφέρεια προς τους Δήμους. Επισήμανε ότι η Πελοπόννησος δεν αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, παρόμοια αδιέξοδα διαπιστώνονται και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτά δεν ανάγονται σε ολιγωρία ή ανικανότητα, αποτελούν πολιτική επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου κάτω από την πίεση των αδιεξόδων που σκόπιμα δημιουργεί η ίδια η πολιτική τους να προωθηθούν «λύσεις» που να υπηρετούν στον μεγαλύτερο βαθμό τα κέρδη του κεφαλαίου με πυλώνες:

- Την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την απόλυση μεγάλου μέρους των εργαζομένων καθαριότητας στους Δήμους και στους φορείς διαχείρισης.

- Τη διασφάλιση υψηλών κερδών υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων στους οποίους θα ανατεθεί το φιλέτο αυτό, που θα αιμοδοτούνται μέσω των «ανταποδοτικών τελών» από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

- Την επιλογή τεχνολογιών στο πλαίσιο των συνολικότερων κατευθύνσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι, με βάση τα παραπάνω, το γεγονός ότι τόσο στην Αττική όσο και στην Πελοπόννησο γίνεται με την μέθοδο των ΣΔΙΤ η εκχώρηση στο κεφάλαιο του συνόλου της επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων. Ετσι, ο ανάδοχος θα εκπονήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό (επιλογή τεχνολογιών, χωροθετήσεις, καθορισμός της ανά τόνο δαπάνης διαχείρισης κ.ά.) και τη μελέτη, θα υλοποιήσει την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και θα καθορίσει τους ειδικότερους όρους που θα θωρακίζουν τα κέρδη του.

Τεχνικές λύσεις υπάρχουν, τονίστηκε, τόσο για μια βραχυπρόθεσμη με σεβασμό στο περιβάλλον αντιμετώπιση του αδιεξόδου όσο και για τη μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος. Αυτό όμως προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις πολιτικές που δημιουργούν τα αδιέξοδα και όχι τη συμπόρευση μαζί τους ή την ανοχή σε αυτές, ζήτημα που αναδεικνύει και τις σοβαρές ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τρόφιμα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλογρέζας παρέδωσαν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στις εργατικές λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οπως κατήγγειλαν στη Λαϊκή Επιτροπή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και δάσκαλοι του σχολείου, από τα περίπου 170 παιδιά που έχει το σχολείο, αρκετά υποσιτίζονται και διαπιστώνουν ότι όλο και περισσότερες οικογένειες στο ολοήμερο σχολείο δίνουν πολύ λιγότερο φαγητό στα παιδιά τους...

Οπως τόνισαν τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, «απέναντι σε αυτό το φαινόμενο η Λαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει τρόφιμα και τα παραδίδει σε σχολεία με πρώτο το 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ, απλώς εκφράζουμε και με αυτό τον τρόπο την ταξική μας αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς που πλήττονται από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Αν τώρα δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, αν τώρα δεν παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, αύριο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Καλούμε μαθητές, γονείς, δασκάλους, καθηγητές, μέσα από τους συλλόγους και τα 15μελή, όλοι μαζί, μια γροθιά, να μην αφήσουμε μόνους κανένα παιδί, καμιά οικογένεια που δοκιμάζεται. Απευθυνθείτε στη Λαϊκή Επιτροπή για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Ούτε ένα σχολείο, ούτε ένας μαθητής χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα!

Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα! Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και χορηγών.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές.

ΑΜΕΣΟΣ εμβολιασμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί!».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε τρεις οικογένειες πέτυχαν χτες Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης και φορείς από το Παλαιό Φάληρο, με παρέμβασή τους στον προϊστάμενο της ΔΕΗ της Καλλιθέας.

Νωρίτερα, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας και της Επιτροπής Αγώνα Νέας Σμύρνης, με παρέμβασή τους στην ΕΥΔΑΠ Καλλιθέας, είχαν πετύχει την επανασύνδεση στην υδροδότηση στο σπίτι εργαζόμενης στο ΚΕΑΤ, η οποία βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, ενώ μεγαλώνει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της, το ένα με κινητικά προβλήματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας ενάντια στην καταστολή και για κατάργηση των διοδίων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την τροπολογία που προβλέπει ποινές φυλάκισης για τις κινητοποιήσεις κατά των διοδίων:

«Η συγκυβέρνηση επιχειρεί με την καταστολή να αντιμετωπίσει τη λαϊκή πάλη και διαμαρτυρία κατά της όλο και πιο άγριας ληστείας των διοδίων. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει άφοβα να κλιμακώσει την πάλη του για να μην περάσει η τρομοκρατία, για να καταργηθούν όλα τα διόδια».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Οχι στη μεταλλουργία χρυσού

Την αντίθεσή τους στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής στους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και στην καταστροφή του περιβάλλοντος που θα φέρει η μεταλλουργία χρυσού διαδήλωσαν, την Κυριακή, οι κάτοικοι και η νεολαία της περιοχής στη διάρκεια της παρέλασης που έγινε στην Ιερισσό και με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά.

Οι μαθητές παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια. Τη συγκέντρωση που έγινε στη συνέχεια, παρουσία πλήθους κόσμου, χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Σημείωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στην Ιερισσό, ένα μέρος των κατοίκων που αντιδρά στη μεταλλουργία χρυσού πήγε στη θέση «Σκουριές» για κινητοποίηση και οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί έκαναν χρήση χημικών.

ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ
Σχέδια εμπορευματοποίησης

Σχέδιο για την εμπορευματοποίηση ενός ακόμη ζωτικού δημόσιου χώρου της Αττικής, αυτού των 42.000 στρεμμάτων του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου, προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το ζήτημα τέθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη σύσκεψη συζητήθηκε μελέτη που διερευνά διάφορα σενάρια «αξιοποίησης» του κτήματος, που όλα έχουν στη βάση τους και την επιχειρηματική διάσταση. Χτες κατατέθηκε νομοθετική διάταξη «περί καθορισμού ζωνών προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας». Το άρθρο αυτό καθορίζει τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Κτήματος, ο οποίος θα λειτουργεί ουσιαστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρότι θα μπορεί να διαχειρίζεται και κονδύλια που θα προέρχονται από επιχορηγήσεις από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ