ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Στην υπηρεσία των ιδιωτικών υπερκερδών

Οι πρώτοι λογαριασμοί του 2012 επιβεβαιώνουν οδυνηρά τις συνέπειες από τις υψηλές ανατιμήσεις στις τιμές, αλλά και στις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Eurokinissi

Τους πικρούς «καρπούς» των υψηλών ανατιμήσεων υπέρ της ΔΕΗ και της γενικότερης τιμολογιακής πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας «θερίζουν» τα λαϊκά νοικοκυριά αυτές τις μέρες, αντικρίζοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αναστάτωση είναι μεγάλη, καθώς οι λογαριασμοί «φουσκώνουν» από τις νέες, αυξημένες, τιμές που ισχύουν από το Γενάρη αλλά όχι μόνο από αυτές.

Συμπεριλαμβάνουν και σημαντική αύξηση στις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για το 2012. Παράλληλα, παρατηρείται και αύξηση της κατανάλωσης σε πολλές περιπτώσεις, λόγω του ουσιαστικού εξαναγκασμού των καταναλωτών να ζεσταθούν με ηλεκτρικές σόμπες και κλιματιστικά, μπροστά στην αδυναμία προμήθειας του ακριβού πετρελαίου. Αυξημένες τιμές, χρεώσεις και αυξημένη κατανάλωση οδήγησαν τους λογαριασμούς σε πρωτόγνωρα ύψη και για πρώτη φορά δόθηκε βάρος από τους καταναλωτές στις μεγάλες επιμέρους χρεώσεις από τις οποίες αποτελούνται, όπως της χρήσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής, των ΥΚΩ κ.λπ.

Τις τελευταίες μέρες αναθερμάνθηκε το θέμα των ΥΚΩ, καθώς υπήρξε η άποψη ότι οι σχετικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είναι παράνομες από τον Αύγουστο του 2011 και έπειτα. Οι ΥΚΩ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είναι το ειδικό τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές προκειμένου να καλύπτεται το κόστος από τα τιμολόγια που ισχύουν στις νησιωτικές περιοχές, όπου η χρήση πετρελαίου καθιστά ακριβότερη την ηλεκτροδότησή τους. Επίσης, με το τέλος αυτό που πληρώνουμε όλοι μας, καλύπτονται τιμολόγια για πολύτεκνους και πρόσφατα το κόστος της εταιρείας για το λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο» και τις σχετικές εκπτώσεις που παρέχονται με αυτά. Οι ΥΚΩ θεσπίστηκαν το 1999, όμως άρχισαν να φαίνονται στο λογαριασμό ως διακριτή χρέωση τα τελευταία χρόνια, όταν άλλαξε ο τρόπος απεικόνισης και η δομή των τιμολογίων. Μια νέα δομή - όχημα και εργαλείο για την αλματώδη αύξηση της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Είχαμε προειδοποιήσει

Καταρχήν, οι αυξήσεις στις ΥΚΩ για το 2012 επιβεβαιώνουν τα όσα γράφει ο «Ρ» σχετικά με τα νομοθετήματα και τις αποφάσεις που αυξάνουν τεχνητά τα κόστη για την ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία επικαλούνται στη συνέχεια οι αρμόδιοι για να κάνουν τις οδυνηρές ανατιμήσεις τους! Ειδικά για το 2012, η απόφαση της ΡΑΕ αναφέρει ότι οι απαιτήσεις θα προσεγγίσουν τα 682 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 37% σε σχέση με το 2011! Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης το αποδίδουν στο νέο ειδικό φόρο στο πετρέλαιο και δευτερευόντως στη μεθοδολογία υπολογισμού των ΥΚΩ που παίρνει υπόψη και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου! Ιδιωτική αγορά, ιδιωτική ΔΕΗ και εταιρείες, ιδιωτικά και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται. Ενας αποκλειστικά δημόσιος ενεργειακός φορέας, υπό καθεστώς λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, θα όρθωνε το λαϊκό συμφέρον και την ανθρωπιά απέναντι στις απαιτήσεις των μετόχων για «κοινωνική προσφορά» με το αζημίωτο. Ακόμη και «παράνομη» να ήταν η χρέωση ΥΚΩ για κάποιους μήνες, η κυβέρνηση μπορεί να το «διορθώσει», όπως και το κάνει με έναν τρόπο με νέα τροπολογία, ενώ νέες αυξήσεις έχουν προαποφασιστεί. Η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι μόνο η ορθότερη, αποτελεί πλέον πρόταση σωτηρίας για εκατομμύρια οικογένειες και μικρομάγαζα, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα θα αντιμετωπίζεται πρωτίστως ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα.

Στον αντίποδα αυτής της θέσης, για να καλυφθεί η νέα απαίτηση του 2012, προβλέφθηκε και ήδη εφαρμόζεται: Ενοποίηση 2 κατηγοριών κατανάλωσης σε 1, από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο με χρέωση 6,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Το 2011 ίσχυε κατηγορία από 0 έως 800 κιλοβατώρες με χρέωση 20 λεπτά ανά μεγαβατώρα και μια ακόμη κατηγορία 801 - 1.600 κιλοβατώρες με χρέωση 5,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γι' αυτούς η αύξηση διαμορφώνεται σε 32,4%. Για την επόμενη κατηγορία κατανάλωσης, 1601 - 2.000 κιλοβατώρες, οι ΥΚΩ είναι 15,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα με αύξηση 38%. Η κατηγορία 2.001 - 3.000 κιλοβατώρες έχει χρέωση 39,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα με αύξηση 26,3% και η τελευταία κατηγορία, από 3.000 κιλοβατώρες και άνω, έχει χρέωση 44,88 ευρώ και αύξηση 24,4%.

Σχετικά με την αμφισβήτηση επιβολής του τέλους ΥΚΩ: Προβλεπόταν αρχικά στο άρθρο 29 του νόμου 2773/1999. Ο αντίλογος είναι ότι το άρθρο 29 καταργήθηκε (με το νόμο 4001/2011, άρθρο 195), αλλά η ΔΕΗ δε σταμάτησε να εισπράττει το τέλος για τις ΥΚΩ. Η ΔΕΗ απάντησε ότι για το 2012 εισπράττει ΥΚΩ σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, ενώ για το 2011 ίσχυε το άρθρο 29, με βάση το άρθρο 196 του νόμου 4001/2011. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απάντησε ανάλογα, ότι μέχρι τις 22/8/2011 ίσχυε το άρθρο 29 και από τότε και μετά το άρθρο 196 του νόμου 4001.

Η τελευταία παρέμβαση του υπουργείου, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, καταργεί και αντικαθιστά τις αποφάσεις για τις ΥΚΩ από το 2008 και έπειτα, για να συμμορφωθεί με απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ουσιαστικά ότι κακώς απαιτήθηκαν αντίστοιχα ποσά από εταιρείες προμήθειας που δεν μπορούσαν να εξυπηρετούν τα νησιά. Με την τροπολογία «τακτοποιούνται» τα ζητήματα των προηγούμενων χρόνων και προβλέπεται η απρόσκοπτη συνέχιση της είσπραξης του τέλους με απευθείας χρέωση των καταναλωτών, αντί της έμμεσης, μέσω των εταιρειών προμήθειας.


Γ. Φ.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ
Διαμαρτυρία για τις άδειες

Αύριο Τετάρτη, στο υπουργείο Ανάπτυξης

Πανελλαδική διαμαρτυρία με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης (Μεσογείων) προγραμματίζουν οι υδραυλικοί, αύριο Τετάρτη 28 του Μάρτη, στις 10.30 το πρωί.

ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών, Θερμικών, Κλιματιστικών Εργων και Καυσίμων Αερίων Αθήνας - Περιχώρων, δηλώνει την αντίθεσή του σε προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα σχετικό με τις αδειοδοτήσεις των υδραυλικών, που έρχεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους επαγγελματίες του κλάδου και τους μελλοντικούς υδραυλικούς.


ΓΣΕΒΕΕ
Ζητάει ρύθμιση για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Να θεσπιστούν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνει ο νόμος για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που να αφορούν μικρούς επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Οπως τονίζει, περίπου 180.000 μικροί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Προτείνει είτε νέες ρυθμίσεις αντίστοιχες με τις υπάρχουσες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είτε επέκταση του υπάρχοντος νόμου ώστε να καλύπτει περισσότερες περιπτώσεις.

Προκαταρκτική εξέταση

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης για να διακριβωθεί αν οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αποδώσει στο Δημόσιο το χαράτσι για τα ακίνητα, που εισέπραξαν από τους καταναλωτές.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ «BAKE OFF»
Αντίθετη η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας

«Η κυβέρνηση για χάρη των λίγων εξολοθρεύει τους πολλούς». Αυτό καταγγέλλει με υπόμνημά της προς όλους τους βουλευτές η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας σχολιάζοντας την πλήρη απελευθέρωση του λεγόμενου bake off, της διαδικασίας, δηλαδή, της ολοκλήρωσης έψησης ψωμιού στους χώρους των σούπερ μάρκετ και αλυσίδων καταστημάτων. Η Ομοσπονδία ζητάει να αποσύρει η κυβέρνηση τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις καταγγέλλοντας ότι παραχωρεί την παραγωγή ψωμιού «χωρίς κανόνες στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου καιροσκόπου», με αποτέλεσμα το φρέσκο ελληνικής παρασκευής ψωμί να αντικατασταθεί με το προψημένο εισαγόμενο που θα πωλείται από τα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες.

Στον αντίποδα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ) εμφανίζεται ικανοποιημένος εκτιμώντας ότι οι σχετικές διατάξεις «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο, αξιώνει να καταργηθούν ορισμένες από αυτές ως «πιθανές να οδηγήσουν σε παρόμοιους ή νέους περιορισμούς».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org