ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Πιο ώριμο και δυνατο το ταξικό κίνημα

Η πείρα από τους τόπους δουλειάς δίνει ώθηση στη μάχη της απεργίας που κορυφώνεται

Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι ετοιμάζονται την άλλη Πέμπτη να απεργήσουν και να διαδηλώσουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι ετοιμάζονται την άλλη Πέμπτη να απεργήσουν και να διαδηλώσουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Πυκνώνουν οι εξορμήσεις και οι περιοδείες του ΠΑΜΕ στους τόπους δουλειάς για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη και τις δεκάδες συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Ανάμεσα στις δεκάδες περιοδείες έχουν οριστεί να γίνουν και στους παρακάτω χώρους δουλειάς:

  • Σήμερα Παρασκευή: Διυλιστήρια Ασπροπύργου και τα υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ακρόπολη, Εμπορική, Εθνοκάρτα, Αγροτική, PDS, Setelem.
  • Δευτέρα 30/3: Multi, Mellon, Γενική
  • Τρίτη 31/3: ΔΕΠΑ (Φυσικό Αέριο), ΕΦΕΤ, υπουργείο Βιομηχανίας, Νομαρχία Αθηνών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια (Κατεχάκη, Ρουφ, Χαλκοκονδύλη), FirstCall, HellasFinance.
  • Τετάρτη 1/4: ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Παιδείας, Περιφέρεια (Ιθαγένεια).
Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Η οργάνωση της εργατικής τάξης της Θεσσαλονίκης μπροστά στην απεργία στις 2 του Απρίλη, την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και για τη συνέχεια της πάλης σε συνθήκες όπου η οικονομική κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, χρειάζεται να γίνει υπόθεση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Το ΠΑΜΕ να γίνει πόλος αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου κι όλοι οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, ο επισιτισμός, τα ξενοδοχεία, το εμπόριο να γίνουν, πραγματικά, «κάστρα» αγώνα.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Σ. Ζαριανόπουλος εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στη συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ μίλησε ο Γ. Πέρρος, ο οποίος στάθηκε στα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά μέτρα που θα πάρουν οι ταξικές δυνάμεις για το δυνάμωμα του ταξικού αγώνα.

Κατακτήσεις και βήματα σε όλα τα μέτωπα

Η θετική πείρα και τα σταθερά βήματα από τη μέχρι τώρα δουλειά μεταφέρθηκε στη σύσκεψη. Στη Θεσσαλονίκη στήθηκαν Επιτροπές Αγώνα σε κλάδους όπως στο μέταλλο, στους ξενοδοχοϋπάλληλους και σε άλλες επιχειρήσεις. Θετική είναι η εμπειρία από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους με τη μορφή συσκέψεων, όπως για παράδειγμα στο βιομηχανικό επισιτισμό, στις τηλεπικοινωνίες, στον επισιτισμό, με αφορμή το συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη.

Το ταξικό κίνημα της πόλης μέσα από τις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε εργασιακούς χώρους, όπου οι εργοδότες προσπάθησαν να εφαρμόσουν αντεργατικά μέτρα, είχε θετικά αποτελέσματα. Στους χώρους του μετάλλου, για παράδειγμα, το ΠΑΜΕ κατάφερε συσπειρώνοντας τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν μείωση μισθών, ενώ στο χώρο του εμπορίου ανακλήθηκε απόλυση εργαζόμενης στον ΦΩΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί η εμπειρία που μετέφερε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Κ. Ηλιού, από το χώρο του Μετάλλου. Οπως του είπαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πριν τους επισκεφτεί το ΠΑΜΕ, ενώ καταλάβαιναν το «τσουνάμι» που έρχεται φοβούνταν να μιλήσει ο ένας στον άλλον. Η περιοδεία του ΠΑΜΕ λειτούργησε σαν καταλύτης και τους συσπείρωσε γύρω από ένα στόχο, όταν η εργοδοσία πήγε να εφαρμόσει μείωση μισθών με ατομικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι δεν υπέγραψαν τις συμβάσεις και δεν υπέκυψαν στις πιέσεις της εργοδοσίας.

Αποκάλυψε, επίσης, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο χώρο του Μετάλλου. Για παράδειγμα, οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σιωπούν στη HELLENIC STELL, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν 120 διαθεσιμότητες και 130 υποχρεωτικές άδειες. Το ίδιο και στην ΠΥΡΑΜΙΣ για την 4ήμερη απασχόληση. Επίσης, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ από το Μέταλλο Γ. Χολερίδης μίλησε για την αποτελεσματικότητα της δράσης της Επιτροπής Αγώνα που έστησε το ΠΑΜΕ στο Μέταλλο. Το στήσιμο της Επιτροπής αναχαίτισε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας για μείωση μισθών και 4ήμερη απασχόληση.

Σοβαρές παρεμβάσεις σε κάθε κλάδο

Θετική ήταν η εμπειρία που μεταφέρθηκε και από το χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου στήθηκε Επιτροπή Αγώνα σε μια μαζική σύσκεψη 30 περίπου ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εκφράζονται από την «Προοδευτική Κίνηση», αν και μειοψηφία στο εργοδοτικό ΔΣ του σωματείου, πραγματοποιούν ένα σημαντικό άνοιγμα στα ξενοδοχεία διαπιστώνουν ότι πολλοί από τους συναδέλφους τους απεγκλωβίζονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Για τη σημαντική συμβολή του ΠΑΜΕ στο τσάκισμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και στην οργάνωση των εργαζομένων σε σωματεία, μίλησαν η Αν. Παρασκευοπούλου, καθαρίστρια στην εργολαβία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και μέλος της διοίκησης του κλαδικού σωματείου καθαριστριών και φύλαξης κεντρικής Μακεδονίας, και η Μ. Κοτζαμάνη, από το εργοστάσιο τροφίμων ΑΜΑΣΑ.

Επίσης, ο Β. Αρτεμίου από τα Εμφιαλωμένα Ποτά τόνισε ότι η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στα συνδικάτα και πως το φόρτωμα της κρίσης στην πλάτη τους μπορούν να το καταφέρουν μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη στα σωματεία. Τέλος, ο Σ. Τακανάς από το ξύλο μετέφερε τη θετική εμπειρία από το άνοιγμα των ταξικών δυνάμεων στα εργοστάσια.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες στις 2 Απρίλη

Πλατύ κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για την απεργία που κηρύχτηκε σε όλους τους τύπους πλοίων σε όλη τη χώρα

Στους καταπέλτες βγαίνουν στις 2 Απρίλη και οι ναυτεργάτες της χώρας, από τα πλοία όλων των κατηγοριών, συμμετέχοντας στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ - ΝΑΤ, με κοινή ανακοίνωση τους καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που στον Πειραιά θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού.

Η αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών στην πανεργατική απεργία με το διεκδικητικό πλαίσιο και τα μπλοκ των ταξικών δυνάμεων επιβάλλεται από τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό πως σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, στα πλαίσια της ολομέτωπης επίθεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τους εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων και στο δικαίωμα των νησιωτών για ακτοπλοϊκή σύνδεση, ο εφοπλιστής Αγούδημος, χτες παράνομα, ακινητοποίησε όλα τα πλοία του, απειλώντας με απόλυση τα πληρώματα και μια σειρά νησιών με απομόνωση. Η αξίωση του Αγούδημου είναι να του δοθούν τα εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις που του οφείλει το ΥΕΝ, για να έχει εν πλω τα σαπάκια του, αλλά και νέες... γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

Την ίδια ώρα, πάνω από 2.000 ναυτεργάτες είναι στην ανεργία από την ακινησία 43 ακτοπλοϊκών, ενώ τα δύο τρίτα του νησιωτικού συμπλέγματος έχουν μετατραπεί σε «άγονες» γραμμές για να τσεπώνουν εκατομμύρια ευρώ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με ισχυρό συνδικάτο στη μάχη της απεργίας

Συνέλευση χτες και διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης

Μια πρώτη δυναμική απάντηση στην ασυδοσία του τουριστικού κεφαλαίου που το τελευταίο διάστημα, αποθρασυμένο από την πολιτική στήριξης που του παρέχει η κυβέρνηση και στο όνομα της κρίσης, προχωρά σε μαζικές απολύσεις, επιβάλλει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, έδωσαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, οι οποίοι μετά το τέλος της γενικής τους συνέλευσης πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου), ανταποκρινόμενοι σύσσωμοι στο κάλεσμα του ταξικού τους σωματείου.

Με τα συνθήματα και την παρουσία τους επέβαλαν συνάντηση με τον υφυπουργό Γ. Κοντογιάννη, αφού λίγο νωρίτερα και ενώ οι εργαζόμενοι ήταν έξω από το υπουργείο, έφυγε άρον άρον από την πίσω έξοδο η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου. Ο υφυπουργός στις καταγγελίες και τα αιτήματα της αντιπροσωπείας δήλωσε αναρμόδιος και απλά δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τη συζήτηση στην υπουργό Απασχόλησης. Ενδεικτικό πάντως για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους αποτελεί το γεγονός ότι άμεση ήταν η ενημέρωση της Αστυνομίας και η αποστολή διμοιριών ΜΑΤ στο υπουργείο.

Λίγο νωρίτερα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τη γενική τους συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας στις 2 Απρίλη. Στη συνέλευση χαιρέτισε και μετέφερε την εμπειρία από τη δουλειά του κλαδικού σωματείου στην Κέρκυρα, ο πρόεδρός του Σταμάτης Πελάης.

ΟΓΕ
Καμιά γυναίκα στη δουλειά!

Στις 2 Απρίλη καμιά γυναίκα δεν πάει στη δουλειά. «Είναι η μόνη απάντηση στην πολιτική της ΕΕ, στα κόμματα εξουσίας που συναποφασίζουν και στα κόμματα που ορκίζονται στον ευρωμονόδρομο» σημειώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καλώντας τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

«Οι εργαζόμενες, με την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση που βιώνουν, αυγάτισαν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δε θα δεχτούν να μοιραστούν την κρίση του κεφαλαίου. Καμιά γυναίκα στη δουλειά. Ολες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ