ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Οικονομική ενίσχυση για την 1η του Μάη

Να ενισχύσουν οικονομικά το ΠΑΜΕ ενόψει του ταξικού γιορτασμού της 1ης Μάη καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία τους εργαζόμενους, τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων. Στο σχετικό κάλεσμα σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ενόψει της φετινής Πρωτομαγιάς, μέρας αγώνων και αποτίμησης της ταξικής δράσης της εργατικής τάξης, το ΠΑΜΕ, ως εκφραστής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, τιμά την Πρωτομαγιά με αγώνες, με πολύπλευρη σύγχρονη ταξική δράση, για απόκρουση και αποτροπή της νέας ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου που επιχειρεί να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Με μια τέτοια δράση το ΠΑΜΕ επιδιώκει να συμβάλλει στη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για την οργάνωση της πάλης για νέες εργατικές κατακτήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες. Για τον κεντρικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς η αποφασιστική οικονομική ενίσχυση και στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της.

Απαιτούνται και οικονομικά μέσα για να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον την αποφασιστική ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΜΕ. Η αναγκαιότητα αυτή έχει πολλαπλή πολιτική και συνδικαλιστική σημασία. Γίνετε και εσείς συμμέτοχοι της ταξικής δράσης του ΠΑΜΕ ενισχύοντας και οικονομικά το ΠΑΜΕ».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση - Ρήξη - Αντεπίθεση!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ στη νεολαία μπροστά στην απεργία στις 2 του Απρίλη

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και σ' αυτή την απεργία να μαζικοποιήσει τις απεργιακές φρουρές και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και σ' αυτή την απεργία να μαζικοποιήσει τις απεργιακές φρουρές και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Κόντρα στον «ευρωπαϊκό παράδεισο» που ήδη έχει πληρώσει η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, η ΚΝΕ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, καλεί τους νέους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε ανυπακοή και απειθαρχία στην πλουτοκρατία και στις ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και να συμμετέχουν στην απεργία της 2ης Απρίλη με το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Καμία θυσία για την πλουτοκρατία! Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης έχει ήδη πληρώσει τον "ευρωπαϊκό παράδεισο" της ΕΕ. Τον πλήρωσε με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με αυξήσεις των 77 λεπτών, με ανασφάλιστη - μαύρη εργασία, με απολύσεις, με ένταση της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, με την ακρίβεια.

Τα ελαστικά ωράρια, οι υποχρεωτικές άδειες και οι απολύσεις που γίνονται από τους καπιταλιστές στο όνομα της κρίσης, είναι το αποτέλεσμα του "ευρωμονόδρομου" που με τόσο πάθος υπερασπίζονται όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.

Οι νέοι εργαζόμενοι, οι φοιτητές - σπουδαστές, οι σπουδαστές στους χώρους της κατάρτισης πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που διαφήμισαν την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία ως "νέες εργασιακές σχέσεις", που επέβαλαν στους εργαζόμενους και στη νεολαία θυσίες για να συγκεντρώσει το κεφάλαιο αμύθητα κέρδη και σήμερα απαιτούν την κρίση να πληρώσει ο λαός και η νεολαία.

Η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν ανυπακοή και απειθαρχία στην πλουτοκρατία και στις ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με περήφανη ταξική στάση οι νέοι εργάτες να «απαντήσουν» στο κλίμα συναίνεσης που καλλιεργεί η ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους.

Μονόδρομος σήμερα είναι η συλλογική δράση και ο οργανωμένος αγώνας, με αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες μας. Να δυναμώσει το ρεύμα ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για την αντεπίθεση. Να διεκδικήσουμε τον τεράστιο πλούτο που εμείς παράγουμε. Είναι ανάγκη να αμφισβητηθεί από περισσότερους νέους, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία, αδιέξοδος για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή μας.

Οι μαθητές με τα Συντονιστικά Αγώνα και τα μαθητικά συμβούλια, οι φοιτητές - σπουδαστές μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους και τους συλλόγους κατάρτισης, οι νέοι εργαζόμενοι με τα ταξικά τους σωματεία, δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ. ΟΛΟΙ στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και στις απεργιακές φρουρές. ΟΛΟΙ στη μάχη και στην οργάνωση της απεργίας, στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 2 Απρίλη με το ΠΑΜΕ».


ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΔΕΥΑΡ - ΑΔΕΚΤ
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου) και της πρώην ΑΔΕΚΤ (Ανώνυμης Διαδημοτικής Εταιρείας) που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη η οποία την περασμένη Τρίτη βρέθηκε στη Ρόδο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ συμμετείχε στην κινητοποίηση των εργαζομένων που ξεκίνησε από την έδρα του Δήμου Ροδίων και κατέληξε στην Περιφέρεια και έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, η Λ. Καφαντάρη υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της μονιμοποίησης των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρόσφατα μάλιστα, κατατέθηκε στη Βουλή σχετική ερώτηση πέντε βουλευτών του Κόμματος. Εξήγησε ακόμα πως το Κόμμα παλεύει για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα. Ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΝΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η ποινική δίωξη όσων έχουν στηρίξει τους εργαζόμενους.

Στο πλευρό των 53 απολυμένων της ΑΔΕΚΤ και των 32 απολυμένων της ΔΕΥΑΡ - σε αρκετούς από τους οποίους χρωστούν δεδουλευμένα που φτάνουν μέχρι και τα 20 μηνιάτικα - βρίσκεται από την πρώτη στιγμή και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου ενώ ανακοινώσεις αλληλεγγύης έχουν εκδώσει πολλά σωματεία. Η πλειοψηφία των απολυμένων της ΔΕΥΑΡ εργάζονταν για την κατασκευή του συστήματος βιολογικού καθαρισμού που τώρα έχει μείνει «στον αέρα».


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΑΛΑΤΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδας προχωρά σήμερα στις 12 μ. η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά, διαμηνύοντας ότι θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια να φορτωθούν οι εργάτες την κρίση.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή, 5 Απρίλη, στις 10 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Σύσκεψη με μετανάστες διοργανώνει την Κυριακή, 29 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα η Αχτίδα Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, στα γραφεία της ΚΟΑ (Κολωνού 3 και Πειραιώς).

ΟΤΕ: Τα σχέδια της διοίκησης του ΟΤΕ για νέα μεγάλη μείωση του προσωπικού εξυπηρετεί η τροπολογία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Με την τροπολογία εντάσσονται 650 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» το οποίο περιλαμβάνεται στη σύμβαση ντροπής που είχε υπογράψει η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ το 2005 και είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού κατά 5.000 άτομα. Τότε οι 650 εργαζόμενοι είχαν θεωρηθεί ότι δε συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σήμερα όμως, που η διοίκηση του ΟΤΕ έχει βάλει πλώρη για παραπέρα μείωση του προσωπικού στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, αυτό υλοποιείται.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Σε συσπείρωση και κοινή δράση όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων. Στα πλαίσια αυτά καλεί σε γενική συνέλευση αύριο Σάββατο 28 Μάρτη στις 10 π.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Μάρνη και Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β, στο 2ο όροφο).

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ: Συζήτηση με θέμα «Εργαζόμενη γυναίκα: εργασιακό στρες και άλλες... ασθένειες» οργανώνει την Τρίτη 31 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Θα συμμετέχει γιατρός Εργασίας και η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ. Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).

ΟΜΥΛΕ: Την αναστολή της αποχής από τις υπερωρίες και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα των εργαζομένων στα λιμάνια - κινητοποίηση που είχε ξεκινήσει από το Γενάρη του 2008 - αποφάσισε χτες, στην πρώτη της συνεδρίαση, η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Πρόκειται για απόφαση αναμενόμενη, αφού αυτές οι πλειοψηφίες είχαν φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο αγώνας των εργαζομένων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ ΑΕ, να πάρει την οδό του εκφυλισμού.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Πειρατεία εκδηλώθηκε προχτές σε δεύτερο πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον κόλπο του Αντεν. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «NIPAYIA» με σημαία Παναμά της εταιρείας «Λότους». Το καράβι δέχτηκε επίθεση καθώς έπλεε 480 ναυτικά μίλια ανοιχτά από τις σομαλικές ακτές. Είχε αποπλεύσει από τη Μαγαδασκάρη χωρίς φορτίο με προορισμό τον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι 19 ναυτεργάτες - 18 Φιλιππινέζοι και ένας Ρώσος - είναι όλοι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ «πειρατών» και πλοιοκτήτριας εταιρείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ