ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πάλη για χρηματοδότηση και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς

Με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Απ' τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Απ' τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Το δημόσιο σύστημα Υγείας θα βρεθεί σε έναν κατήφορο χωρίς επιστροφή, αν δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότησή του, ήταν η κοινή διαπίστωση στη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της ΟΕΝΓΕ, ενόψει της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών στις 28 - 29 Μάρτη 2007. Στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΓ και Χρήστος Παπάζογλου, μέλος της ΕΓ της Ομοσπονδίας.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Ενα από τα ζητήματα "κλειδιά" για το σύστημα Υγείας είναι η θέση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Εμείς, πέρα από το ότι είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα νοσοκομεία, υποστηρίζουμε το κανονικό ανθρώπινο ωράριο. Πέντε μέρες δουλιά, έξι ώρες τη μέρα, υπερωρίες τέτοιες που μπορούν να τις σηκώσουν, π.χ. ορισμένες ώρες το μήνα, 4 ώρες το μήνα, όχι αυτό το απάνθρωπο ωράριο, που δουλεύουν 60, 70 και 100 ώρες. Είναι αδύνατον ως γιατροί να αποδώσουν και να έχουν ελεύθερο χρόνο να ξεκουραστούν και να ανανεώσουν τις γνώσεις τους.

Και, αναμφισβήτητα, πιστεύουμε ότι αυτή η μείωση του ωραρίου που προτείνουμε εμείς, δεν πρέπει να σημάνει μείωση μισθών. Αντίθετα, εμείς υποστηρίζουμε κατώτατο μισθό για αυτόν που θα πιάσει πρώτη φορά δουλιά τουλάχιστον 1.600 ευρώ, να έχει τα προβλεπόμενα απαραίτητα επιδόματα και φυσικά και την αμοιβή στις υπερωρίες. Δεν μπορεί ο γιατρός να λύνει τα οικονομικά του προβλήματα μέσω των απάνθρωπων και πολύωρων υπερωριών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διοριστούν γιατροί, βεβαίως με την κατανομή που χρειάζεται, όπως και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πιστεύουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το σύστημα Υγείας θα βρεθεί σε έναν κατήφορο που η επιστροφή θα είναι πολύ δύσκολη. Οταν μιλάμε για δημόσιο σύστημα Υγείας, μιλάμε και για τη χρηματοδότηση αλλά και για τις ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων εκεί, σε συνδυασμό, βεβαίως, με τη βοήθεια για την ανανέωση και τη διεύρυνση των γνώσεών τους με βάση και τις εξελίξεις της επιστήμης και όχι με δικά τους έξοδα ή με εξάρτηση από εταιρείες».

Ο Στάθης Τσούκαλος δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να ασχοληθούμε με το δημόσιο σύστημα Υγείας και να το χρηματοδοτήσουμε σωστά, κανένα δυστυχώς πρόβλημα δε θα λυθεί, ούτε του συστήματος ούτε των εργαζόμενων, γιατρών και νοσηλευτών. Γι' αυτό ήρθαμε να ζητήσουμε την πολιτική στήριξη και του ΚΚΕ, όπως κάνουμε με όλα τα κόμματα, προκειμένου να αναχθεί σε πολιτική προτεραιότητα ο δημόσιος τομέας Υγείας, γιατί τότε μόνο θα μπορούμε να προσδοκούμε λύσεις στα δικά μας προβλήματα αλλά και στα προβλήματα του συστήματος».

ΝΑΤ
Αδυνατεί να πληρώσει επικουρικές συντάξεις

Αδυναμία να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους ναυτεργάτες από τον Μάη και μετά δηλώνει η Διεύθυνση Οικονομικού με έγγραφό της προς τη διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου! Στο έγγραφό της η Διεύθυνση Οικονομικού αναφέρει ρητά ότι: «Υπάρχει πλέον φανερό πρόβλημα ότι οι συντάξεις του ΚΕΑΝ (Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών) από το μήνα Μάιο 2007 (πληρωμή 25/4/2007) και μετά δε θα μπορούν να πληρωθούν υπό τις παρούσες συνθήκες και παρακαλείται το ΔΣ/ΝΑΤ να αποφασίσει σχετικά για την επίλυση του θέματος». Σύμφωνα με τη Διεύθυνση, οι επικουρικές συντάξεις από το 2005 πληρώνονταν από το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών Οχημάτων (ΚΑΕΟ) του οποίου τα αποθεματικά έχουν εξαντληθεί, ενώ εξαντλήθηκαν και οι προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του ΚΕΑΝ για όλο το 2007!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, τονίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά βέβαιο αποτέλεσμα της αντιναυτεργατικής πολιτικής που ακολουθεί, όπως και το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση της ΝΔ και απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αποδεκατίζει το ναυτεργατικό δυναμικό και δεν καλύπτει τα ελλείμματα όλων των ταμείων των ασφαλισμένων».

Τα τέσσερα σωματεία καλούν όλους τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους «αποφασιστικά να περιφρουρήσουν την 24ωρη απεργία στα πλοία RO/RO εσωτερικών γραμμών στις 29 Μάρτη στον Αγιο Γεώργιο Κερατσινίου που κήρυξαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

«ΣΩΤΗΡΙΑ»
Νέα πρωτιά για τις ταξικές δυνάμεις

Μεθοδεύσεις για το προεδρείο από τις παρατάξεις της συναίνεσης

Για τρίτη συνεχή φορά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ανέδειξαν πρώτη δύναμη την «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ) στις εκλογές του σωματείου, με 419 ψήφους και 5 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Συνολικά ψήφισαν 1.181 εργαζόμενοι έναντι 1.202 στις προηγούμενες εκλογές και βρέθηκαν 1.153 έγκυρα. Η μείωση της συμμετοχής οφείλεται στο γεγονός πως στο μεσοδιάστημα των εκλογών 100 άτομα συνταξιοδοτήθηκαν και έγιναν μόλις 17 προσλήψεις μονίμων.

Τα αποτελέσματα -στην παρένθεση των προηγούμενων εκλογών- για το ΔΣ έχουν ως εξής... ΤΑΣ: 419 ψήφοι και 5 έδρες (426 - 5). ΠΑΣΚΕ: 368 - 4 (333 - 4). ΔΑΚΕ: 267 - 3 (369 - 4). «Ανεξάρτητη Δράση»: 47 - 1 (47 - 0). Για πρώτη φορά κατέβηκαν η «Ανεξάρτητη Αριστερή Πρωτοβουλία - Νυστέρι» (18 - 0) και ένας Ανεξάρτητος (34 - 0).

Η κατανομή των αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει ως εξής. ΤΑΣ: 376 ψήφοι, 8 αντιπρόσωποι (έναντι 393 και 8 αντιπροσώπων). ΠΑΣΚΕ 323 - 7 (314 - 7). ΔΑΚΕ 199 - 4 (266 - 6). «Ανεξάρτητη Δράση» 38 - 1 (49 - 1). Ανεξάρτητος 47 - 1 και «Νυστέρι» 12 - 0.

Η ανάδειξη της ΤΑΣ σε πρώτη δύναμη ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων να αλλοιώσουν την έκφραση της θέλησης των εργαζομένων στην εκλογή του προεδρείου. Ετσι, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, στην οποία το νεοκλεγέν ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα, με ομοθυμία οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Ανεξάρτητη Δράση» (στηρίζεται από το ΣΥΝ) ζήτησαν αναβολή της εκλογής του προεδρείου, το οποίο πιθανώς να συγκροτηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ
Αυταρχισμός και διώξεις συνδικαλιστών

Με κάθε μέσο, κυβέρνηση και επιχείρηση προσπαθούν να ολοκληρώσουν την ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ

Με έξαρση του αυταρχισμού, με μηνύσεις και συλλήψεις συνδικαλιστών, η Διοίκηση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), οι πολιτικοί προϊστάμενοί της (ΥΜΑΘ) και η κυβέρνηση, προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων, ώστε χωρίς αντιδράσεις να ολοκληρώσουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μετοχοποίηση του Οργανισμού και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΑΘ, στις 25 Μάρτη, κατέθεσε μήνυση σε βάρος συνδικαλιστών με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης», επειδή ανάρτησαν πανό που καταγγέλλει την πολιτική της. Αμεσα οι μηχανισμοί έδρασαν. Το ίδιο βράδυ εισέβαλαν στο σπίτι του και συνέλαβαν τον Δ. Καρατζόγλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων που χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τελικά χτες το μεσημέρι ο συνδικαλιστής αφέθηκε ελεύθερος, αφού προηγούμενα ορίστηκε σε βάρος του τακτική δικάσιμος.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων, παραβρέθηκαν και χειρέτισαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ο Γιάννης Ζιώγας Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ, ο οποίος θα φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του ΝΣ, ο Σ. Ζαριανόπουλος στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ. Το θέμα προτίθεται να φέρει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Αγάπιος Σαχίνης Σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, όλο το λαό να ξεσηκωθούν ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο, αλλά και στη διαδικασία εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού. Να παλέψουν, για να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από την ΕΥΑΘ και τον Βιολογικό καθαρισμό που λυμαίνονται εδώ και χρόνια την εταιρεία. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στην ΕΥΑΘ. Να προσληφθούν άμεσα με μόνιμη και πλήρη εργασία στην ΕΥΑΘ οι εργαζόμενοι στο Βιολογικό καθαρισμό. Να σταματήσει οριστικά κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ο Οργανισμός να περάσει εξ ολοκλήρου στο κράτος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ