ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Αγριες ανατιμήσεις σε βάρος των νοικοκυριών

Αυξάνονται πάνω από τον πληθωρισμό το νυχτερινό ρεύμα και το κόστος νέας σύνδεσης, ενώ το καλοκαίρι θα προστεθούν και οι... «τακτικές» αυξήσεις τιμολογίων

Motion Team

Διπλό χτύπημα προς τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος επιφύλαξε η κυβέρνηση μία μέρα πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2006, ενδεχόμενα και σε αντιστάθμισμα για το μειωμένο ποσοστό που θα εμφανίζουν. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα έγιναν δεκτά τα αιτήματα της ΔΕΗ, στα οποία συμφώνησε και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για αύξηση του νυχτερινού οικιακού ρεύματος κατά 5% από την 1η του Απρίλη και αύξηση του κόστους νέας σύνδεσης κατά 15%! Παράλληλα, αυξάνεται το βιομηχανικό ρεύμα (ημερήσιο και νυχτερινό) κατά 4%!

Η αύξηση του νυχτερινού τιμολογίου κρίθηκε απαραίτητη, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, επειδή αυξήθηκε η ζήτηση, κάτι που υποτίθεται ότι απαιτεί τη χρήση μονάδων επιπλέον των «φτηνών» λιγνιτικών, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, η θέσπιση του νυχτερινού ρεύματος, υποτίθεται πως στοχεύει κατά κύριο λόγο στην εξισορρόπηση της κατανάλωσης, και η ανατίμησή του έχει βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα, αφού τα νοικοκυριά το επέλεγαν όλο και πιο πολύ για να ανακουφιστούν από τις συνεχόμενες μεγάλες αυξήσεις. Ανάλογα, η αύξηση του κόστους νέας σύνδεσης - που είναι ήδη ακριβή - πλήττει κατά κύριο λόγο τους οικιακούς καταναλωτές. Από την άλλη, η αύξηση του βιομηχανικού ρεύματος, μικρότερη από τις άλλες, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα φτηνό ακόμη και με την αναπροσαρμογή, ενώ το σχετικό κόστος και πάλι θα πληρωθεί από τους πελάτες των εταιρειών, αφού -όπως αυτονόητο- αυτές θα το μετακυλίσουν στις τιμές των εμπορευμάτων τους.

Είναι ολοφάνερο ότι πριν ακόμη η «απελευθέρωση» της αγοράς πάρει «σάρκα και οστά», υλοποιείται μια πολιτική αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να πουλάνε οι ιδιώτες ακριβότερα και να κερδίζουν περισσότερα, αλλά και η ΔΕΗ να μετακυλίσει στους καταναλωτές το κόστος στήριξης της «απελευθέρωσης», με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μετόχων της! Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί θα υποβάλλουν προσφορές στη ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε ωριαία και όχι σε ημερήσια βάση, όπως σήμερα. Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να μειώσει το κόστος αγοράς ρεύματος της ΔΕΗ κατά τις νυχτερινές ώρες, χωρίς να μεταβάλλει τις υπέρογκες τιμές στις οποίες πουλάνε οι ιδιώτες τις υπόλοιπες ώρες. Πράγμα που δε θα ωφελήσει καθόλου τα νοικοκυριά. Αυτά, τον ερχόμενο Αύγουστο, θα βιώσουν ακόμη ένα χαράτσι με την προγραμματισμένη, ετήσια αύξηση των τιμολογίων.

Το υπουργείο έκανε επίσης δεκτό το αίτημα για χορήγηση άδειας στη ΔΕΗ να αντικαταστήσει παλαιές μονάδες ισχύος 800 MW με νέες, έως το 2017, ανεβάζοντας τη σχετική δυνατότητα της επιχείρησης τουλάχιστον σε 2.400 MW. Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών, ο υπουργός ζήτησε από τη ΔΕΗ να μην αυξάνει την προκαταβολή στις επανασυνδέσεις, εάν δεν υπάρχει... υποτροπή στην καθυστέρηση εξόφλησης του λογαριασμού!

ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στο επίκεντρο οι πολιτικές ευρωλιτότητας

Τα λεγόμενα «εθνικά» προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκονται για μια ακόμη φορά στην ατζέντα των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που συνεδρίαζαν χτες σε «στενό κύκλο» σε επίπεδο Γιούρογκρουπ (ΟΝΕ) και συνεχίζουν σήμερα σε επίπεδο Εκοφίν με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη. Στην ημερήσια διάταξη είναι ακόμη η κοινοτική οδηγία για την αξιολόγηση των εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια που αφορούν στις διασυνοριακές προτάσεις εξαγοράς μετοχικών πακέτων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

  • Την περαιτέρω αναβάθμιση των «σχέσεων» με τις ΗΠΑ επιδιώκει η κυβέρνηση. Μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ακολουθεί ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος για τον προγραμματισμό των επαφών του(28-30 Μάρτη) συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Γ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με το διοικητή της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Μπ. Μπερνάκι, με τον υφυπουργό Εξωτερικών πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα Ν. Μπερνς, με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κ.ά.
ΕΦΟΡΙΑ
Εκπίπτουσες δαπάνες

Στη συμπλήρωση του πίνακα με τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών - ο οποίος να σημειωθεί περιέχει και νέες ρυθμίσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου - προχώρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Κερδισμένοι από τη συμπλήρωση του πίνακα, είναι και οι μεγαλοεκδότες - καναλάρχες οι οποίου πριμοδοτούνται με τα παρακάτω:

  • Η φοροέκπτωση χωρίς δικαιολογητικά, ειδικά για επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών επεκτείνεται και στο εξής θα ισχύει «ανεξάρτητα αν διατίθενται ή όχι μαζί με ένθετα (περιοδικά, CD κ.ά.)
  • Στις εκπιπτόμενες δαπάνες επιχειρήσεων ραδιοτηλεοπτικών μέσων εντάσσονται και τα κονδύλια που δαπανούν για μετρήσεις ακροαματικότητας και δημοσκοπήσεις των προγραμμάτων που προβάλλουν ή εκπέμπουν.

Σε ό,τι αφορά τις εκπιπτόμενες δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών στο εξής θα υπολογίζονται η συντήρηση και λειτουργία των παγίων, τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακίνησης επαγγελματία στα πλαίσια εκτέλεσης σύμβασης έργου και τα μεταφορικά έξοδα που πραγματοποιούνται λόγω αλλαγής έδρας.

Αναδρομικά δικαστών

Σε αναζήτηση του τρόπου πληρωμής για τα αναδρομικά των δικαστικών, που επιδικάστηκαν με απόφαση του λεγόμενου «μισθοδικείου», βρίσκεται η κυβέρνηση. Το θέμα αυτό συζήτησαν χτες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις των δικαστών με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που προβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό κονδύλι ενδέχεται να φτάσει μέχρι τα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση κρατάει «κλειστά χαρτιά» σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του ποσού. Αν, δηλαδή, και κατά πόσο το ποσό αυτό θα πληρωθεί από τον προϋπολογισμό ή από κάποιο νέο φόρο («δικόσημο»), που θα επιβληθεί στους διαδίκους.

SHELL
Στον εισαγγελέα για παραπλανητική διαφήμιση

Στον εισαγγελέα παραπέμπονται από την αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου η «Shell» και οι τρεις θυγατρικές της για παραπλανητική διαφήμιση. Συγκεκριμένα, σε έντεκα πρατήρια που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι δίπλα στην ένδειξη του προϊόντος «V-Power» δεν αναγραφόταν ο αριθμός των οκτανίων (95), όπως προβλέπει η σχετική αγορανομική διάταξη, με συνέπεια να δημιουργείται στους καταναλωτές η εσφαλμένη εντύπωση ότι η συγκεκριμένη βενζίνη - παρόλο που έχει ίδιο αριθμό οκτανίων με εκείνο της απλής αμόλυβδης - έχει περισσότερα οκτάνια και γι' αυτό πωλείται σε υψηλότερη τιμή.

Η απόφαση της Γραμματείας που, για ευνόητους λόγους εντυπωσιασμού, έσπευσε να ανακοινώσει η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση να πείσει τους καταναλωτές. Οτι, δηλαδή, η όποια αποσπασματική παραπομπή για παρόμοιους λόγους δεν μπορεί να αποτελεί ένδειξη αντιμετώπισης των κερδοσκόπων. Κι αυτό, γιατί η κερδοσκοπία που ασκούν οι πολυεθνικές στις τιμές των καυσίμων παραμένει - ελέω απελευθέρωσης - στο απυρόβλητο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η «Shell», πάντως, με ανακοίνωσή της αφού εκφράζει την «έκπληξή» της για την παραπομπή, δηλώνει ότι θα τοποθετήσει άμεσα συμπληρωματικές πινακίδες σήμανσης στα πρατήριά της. Και ...«ούτε γάτα ούτε ζημιά» για την πολυεθνική. Η ένδειξη ένδειξη, και η τιμή τιμή!

ΚΚΕ
Απαράδεκτες αυξήσεις

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχετικό του σχόλιο, τονίζει:

«Οι αυξήσεις της ΔΕΗ στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών είναι απαράδεκτες.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποδεικνύουν πόσο μεγάλο ψέμα είναι ότι η απελευθέρωση της ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση της ΔΕΗ είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Μόνη λύση αποτελεί η θέση του ΚΚΕ για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ