ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
Σελ. /32
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εγκλημα διαρκείας από κυβέρνηση και εργοδοσία η διαχείριση της πανδημίας στους χώρους δουλειάς

Να ενημερώσει η κυβέρνηση αναλυτικά πόσα και ποια εργοστάσια, σούπερ μάρκετ ή άλλους χώρους δουλειάς έχει ελέγξει

«Η πανδημία στους χώρους εργασίας, ένα έγκλημα διαρκείας»:Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με αυτό το θέμα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, έδωσε την Παρασκευή η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από μια σειρά κλάδους και περιοχές της χώρας.

Στην εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Γιώργος Πέρρος έδωσε μια σειρά συγκεκριμένα στοιχεία, ενδεικτικά για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, για τις συρροές κρουσμάτων που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια παρά τις έντονες πιέσεις και την τακτική της συγκάλυψης, αναδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

«Εχουν αφήσει στο έλεος του κορονοϊού τούς εργαζόμενους στις βιομηχανικές ζώνες, στις βιομηχανίες τροφίμων και στο εμπόριο τροφίμων, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», τόνισε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με ελέγχους σε χώρους δουλειάς.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, είναι συγκεκριμένες πλέον οι επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία. Αλλωστε, «οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 10 άτομα ο καθένας είναι 47.778 και μισθοδοτούν συνολικά 1,205 εκατομμύρια εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου 25 εργαζόμενοι ανά εργοδότη (...) 17 είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 4.000 άτομα».

Ο Γ. Πέρρος ανέφερε κι άλλα τέτοια στοιχεία, που δείχνουν προς τα πού πρέπει να στραφούν οι «στοχευμένοι έλεγχοι», και υπογράμμισε ότι όλα αυτά «τα γνωρίζει καλά η κυβέρνηση, ξέρει και τα ονόματα και τις διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε καθέναν από τους χώρους δουλειάς».

Και με βάση αυτά, κάλεσε την κυβέρνηση «να μας πει πού, πότε και πόσες φορές έκαναν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ελέγχους και ποια ήταν τα αποτελέσματα.

Οπως ανακοινώνουν κάθε απόγευμα τα κρούσματα ανά περιοχή, να μας πει η κυβέρνηση, σε ποιες από τις μεγάλες έστω επιχειρήσεις εμφανίστηκαν κρούσματα; Ποιες ήταν οι ενέργειες του ΕΟΔΥ, οι ιχνηλατήσεις, πόσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα; Πόσοι έχουν νοσηλευτεί, πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους;

Να μας πουν σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα... Σαν αυτά που πέφτουν βροχή κάθε μέρα στους "απείθαρχους", στα συνδικάτα και στους αγωνιστές...

Να μας πει η κυβέρνηση, όχι γενικά αν κάνει ελέγχους, αλλά πόσα σούπερ μάρκετ έχει ελέγξει, πόσα εργοστάσια τροφίμων, χημικής βιομηχανίας, μετάλλου, πόσα λιμάνια, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ή εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας, όπως διυλιστήρια;

Ποιους ελέγχους για παράδειγμα κάνει το ΣΕΠΕ; Είναι γνωστό ότι έχει μείνει χωρίς επιθεωρητές, χωρίς υποδομή. Δηλαδή, για παράδειγμα, τι ελέγχους να κάνει στη Δυτική Αττική, όταν υπάρχουν μόνο 12 άτομα με ένα όχημα για πάνω από 150.000 εργαζόμενους;».

Βασικό κριτήριο η θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων

Δίπλα στη δραματική εικόνα που αφορά τα κρούσματα, αναφέρθηκε και στις καταγγελίες για την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων:«Η εργοδοσία τούς απαγορεύει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού. Υποχρεώνει να δουλεύουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να δουλεύουν εργαζόμενοι ακόμη και με συμπτώματα. Στην παραγωγή ειδικά, δεκάδες είναι αυτοί που εργάζονται χωρίς μέτρα, χωρίς αποστάσεις, έτσι, γιατί το θέλει ο εργοδότης, για να μεγαλώσει τα κέρδη του. Αρνούνται να πληρώσουν όσους είναι σε καραντίνα, τους δίνουν άδειες άνευ αποδοχών».

Εναν χρόνο μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού, με την πανδημία να καλπάζει και τους χώρους δουλειάς να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, ο Γ. Πέρρος κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις συνέπειες της διαχείρισης της πανδημίας «με βασικό κριτήριο τη θωράκιση της κερδοφορίας των λίγων».

«Χωρίς τη δράση των συνδικάτων η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως «η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτά που φοβούνται και γι' αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν το κίνημα». «Τα δικά μας στόματα δεν θα τα κλείσουν. Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», τόνισε.

Εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι δουλειάς σε όλη τη χώρα

«Ενας χρόνος πέρασε από την έναρξη της πανδημίας και η Αχαΐα, ειδικά η Πάτρα, βρίσκεται στο "κόκκινο"», σχολίασε η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Στα σούπερ μάρκετ, τόνισε, δεν υπάρχει αλυσίδα χωρίς συρροή κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση γίνεται από στελέχη των επιχειρήσεων και η συνεχής εναλλαγή μαγαζιών και πόστων επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

«Ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», υπογράμμισε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου. Κατήγγειλε την ασυδοσία των εργοδοτών, που με τις πλάτες της κυβέρνησης αποκρύπτουν θετικά κρούσματα «για να μη διαταραχθούν η παραγωγή και η κερδοφορία τους». Πρόσθεσε δε ότι η ίδια πολιτική που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία «ευθύνεται και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας» και στην Δυτική Αττική.

Τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς λόγω πανδημίας σχολίασε ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας. Δίπλα στα κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια, Βιομηχανικές Περιοχές και επιχειρήσεις στον αστικό ιστό, που οδήγησαν ακόμα και στο θάνατο εργαζόμενη σε βιομηχανία τροφίμων, υπενθύμισε και τα πέντε «ατυχήματα» διανομέων που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες.

Στην περίπτωση της διασποράς του ιού στο 1/3 των εργαζομένων καταστήματος αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Χίο αναφέρθηκε ο Αρης Μιχαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Το Σωματείο οργάνωσε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τόσο στην εργοδοσία, που σχεδιάζει να μεταφέρει προσωπικό από Μυτιλήνη και Αθήνα, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Την εικόνα από τη μετάδοση του ιού σε εργοστάσια τροφίμων και σούπερ μάρκετ μετέφερε ο Παναγιώτης Κώτσης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας. «Οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι πια απανωτές και σε καθημερινή βάση», τόνισε και πρόσθεσε την ανάγκη η οργή που υπάρχει στους εργαζόμενους να μετατραπεί «σε συλλογική οργάνωση και αγώνα».

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ θα εκδώσει τον επόμενο τόμο της «μαύρης βίβλου» της διαχείρισης της πανδημίας.

  • Ολόκληρο το βίντεο με τη συνέντευξη είναι διαθέσιμο στον λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/u24IYAD17fI.
«Δεν βρέθηκε ο ιστότοπος... »

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας και ενώ με τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» εργοδοσίας και κυβέρνησης οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μόλις στις 10 Φλεβάρη ότι θα άνοιγε άμεσα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι εργοδότες με πάνω από 20 άτομα προσωπικό «θα μπορούν» (σιγά μην τους υποχρέωναν κιόλας...) να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να έχουν τη δυνατότητα για διενέργεια δύο δωρεάν rapid tests το μήνα. Πέρασαν δυόμισι βδομάδες, μέσα στη νέα έξαρση της πανδημίας, με τους χώρους δουλειάς να βράζουν, κι από πλατφόρμα... τίποτα! Η σχετική διεύθυνση μέχρι και την Παρασκευή ανέγραφε σταθερά: «Δεν βρέθηκε ο ιστότοπος...». Το δούλεμα πάει σύννεφο, δηλαδή, «κουμπώνοντας» με την πολύμορφη ασυλία στην εργοδοτική ασυδοσία.

Τα αιτήματα

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολεία και πανεπιστήμια.
  • Υποδομές στο ΣΕΠΕ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μεταφοράς.
  • Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.
  • Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Ελεγχος στους χώρους δουλειάς, αν τηρούνται οι αποστάσεις σε μονάδες παραγωγής, γραφεία, αποθήκες, logistics.
  • Αμεση ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Ταχύτερο εμβολιασμό με αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν εμβόλια, χωρίς αποκλεισμούς στην προμήθειά τους. Κατάργηση των πατεντών για τα εμβόλια και όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Αμεση χορήγηση δωρεάν και καθολικά από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.), διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ