ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
Σελ. /32
 ΑΡΘΡΟ
Οι εξελίξεις στον χώρο του αθλητισμού

Μπροστά στις επικείμενες αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών

Το επόμενο διάστημα - πιο συγκεκριμένα, μέχρι τέλη Μάρτη - αναμένεται να διεξαχθούν μαζικά οι αρχαιρεσίες στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας. Ηδη μια σειρά από ομοσπονδίες έχουν ορίσει τις ημερομηνίες των Γενικών τους Συνελεύσεων και των εκλογών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω του αρμόδιου υφυπουργού Λ. Αυγενάκη, να ελέγξει έως και να καθορίσει τις επόμενες διοικήσεις, βγάζει μάτι. Προσπάθεια πολυεπίπεδη και η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, με τα μητρώα και τις «φωτογραφικές» διατάξεις για αποκλεισμούς από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας. Στόχος του υφυπουργού και της κυβέρνησης είναι να ελέγξουν και κυρίως να προχωρήσουν τις «αναγκαίες» προσαρμογές στο νομοθετικό πλαίσιο, για την εδραίωση της επιχειρηματικής λειτουργίας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η κλιμάκωση αυτής της προσπάθειας, και με τις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού το τελευταίο διάστημα, δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες είναι οι εξής: 1) Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό. 2) Οριοθέτηση της «αγοράς» για επενδυτικά σχέδια. 3) Εξασφάλιση των απαραίτητων «πρόθυμων» στις αθλητικές ομοσπονδίες στελεχών που θα υλοποιήσουν τα παραπάνω στην πράξη.

Γι' αυτό η επιμονή από πλευράς κυβέρνησης στο μητρώο των αθλητικών σωματείων, το οποίο, πέρα από την αυτονόητη καταγραφή του αθλητικού δυναμικού της χώρας, έχει να παίξει ρόλο πολύ πιο σημαντικό, καθώς θα είναι σε δημόσια θέα μια τεράστια πλατφόρμα δεδομένων για κάθε χρήση. Π.χ. θα είναι στην άμεση ευχέρεια των επιχειρηματικών συμφερόντων η εικόνα πόσα σωματεία και πόσοι αθλούμενοι δραστηριοποιούνται σε κάθε άθλημα, σε κάθε σωματείο, σε μια πόλη, ακόμη και σε ποιες συνοικίες και περιοχές, άρα θα οριοθετείται και το απαραίτητο πεδίο επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους οι ενδιαφερόμενοι.

Επίσης, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος», θα καταγραφεί επίσημα σε ποια επίπεδα κινείται ο τζίρος του «ερασιτεχνικού αθλητισμού», με τα ανάλογα φορολογικά έσοδα για το κράτος. Σε επόμενη φάση, με την άμεση εμπλοκή και της Τοπικής Διοίκησης, η οποία θα κληθεί να παίξει πιο άμεσο ρόλο στο μοίρασμα της «πίτας», με το πρόγραμμα «Πέλοπας» επιδιώκει να ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών της χώρας, για να δρομολογηθούν και οι απαραίτητες εξασφαλίσεις σε δύο επενδυτικά σχήματα που εποφθαλμιούν να τις πάρουν στα χέρια τους.

Σε πρώτη φάση, πάντως, ΓΓΑ και δημοτικές αρχές θα σφίγγουν τη θηλιά στα αθλητικά σωματεία για τη χρήση των υποδομών, βάζοντάς τα να πληρώνουν αδρά ή εκβιάζοντάς τα για να προχωρήσουν οι κυβερνητικές κατευθύνσεις, π.χ. η υποχρεωτικότητα εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ μέχρι τέλη Αυγούστου, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΓΓΑ και των δήμων.

Διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων

Από την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη σημερινή της ΝΔ έχουν μεσολαβήσει και άλλες απόπειρες παρέμβασης, όπως οι τελευταίες νομοθετικές απόπειρες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, με αποκορύφωμα να περάσει ο νόμος που υποβάθμιζε περαιτέρω τους πτυχιούχους των ΣΕΦΑΑ. Π.χ. ακόμα ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς οι απόφοιτοι της ειδικότητας ποδοσφαίρου να μην έχουν ισάξιο τίτλο σπουδών με τα διπλώματα UEFA Α', μετά από 1 ή 2 χρόνια κύκλο σπουδών, ενώ τα αντίστοιχα σεμινάρια της UEFA, με το σχετικό αντίτιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ, να ολοκληρώνονται εντός μερικών εβδομάδων ή ακόμη και Σαββατοκύριακων. Επομένως, όλη αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται να πατήσει πάνω στο ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον και να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Για το μητρώο προπονητών:

Ειδικά το μητρώο προπονητών δεν αποτελεί κάποια καινοτομία της κυβέρνησης. Οπως και με εκείνο των καλλιτεχνών, επιχειρείται μια καταγραφή των «ενεργών», με στόχο την κατηγοριοποίηση και τελικά την εξίσωση όλων προς τα κάτω, καθώς εκεί εντάσσονται και οι πτυχιούχοι των ΣΕΦΑΑ, όπως και των υπόλοιπων σχολών κατάρτισης. Εξάλλου, αυτό το περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας είναι σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια για όλους τους επαγγελματίες του αθλητισμού, με ή χωρίς πτυχίο ΑΕΙ. Αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ που στήριξαν και στηρίζουν αναφανδόν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία από το 1999 επιδιώκει μέσα από τις τυπικές και άτυπες μορφές μάθησης να κατηγοριοποιεί και να εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα προς τα κάτω, με άμεσο στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Δημιουργία κινήματος η απάντηση στους σχεδιασμούς

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ ενωτικό - αγωνιστικό κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού στη χώρα μας. Ολα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία των παραγόντων σε αθλητικές ομοσπονδίες και συλλόγους ανέχτηκαν ή και υλοποίησαν μια πολιτική συνεχούς υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κυριάρχησε δυστυχώς η αντίληψη του χορηγού, των «ιδίων μέσων» για την ανάπτυξη του αθλητισμού, της σύνδεσης της οικονομικής στήριξης με τις επιτυχίες - διακρίσεις των ελίτ αθλητών μας.

Προωθήθηκαν με διάφορες μορφές, με τις ευλογίες και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), π.χ. με το πρόγραμμα των «υιοθεσιών» από επιχειρηματικούς ομίλους επίλεκτων αθλητών των Εθνικών μας ομάδων, πράγμα που οδηγεί νομοτελειακά σε στρεβλώσεις και πιέσεις στους αθλητές, με τα τελευταία γεγονότα και τις καταγγελίες για άθλιες και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές να αποτελούν φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, σε αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Χάθηκε από τον προσανατολισμό πολλών «σκαπανέων» του ελληνικού αθλητικού οικοδομήματος η βασική αιτία της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του σύγχρονου λαϊκού δικαιώματος στον αθλητισμό. Υπήρχε, και συνεχίζει να υπάρχει σε αρκετούς ακόμα, η στρεβλή αντίληψη ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία και στελέχωση των Εθνικών ομάδων, ενώ οι αθλητικοί σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να πορεύονται μόνοι τους στην ανάπτυξη των αθλημάτων.

Σε πολλούς απ' αυτούς συνεχίζουν και σήμερα να υπάρχουν αυταπάτες για μια δήθεν «υγιή συνύπαρξη» του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αντίληψη την οποία η ίδια η ζωή κατέρριψε. Η κατηγοριοποίηση των αθλημάτων οδήγησε τα πιο δημοφιλή απ' αυτά στην «αγκαλιά» των χορηγών, με διαβαθμίσεις πάντα, ενώ για την πλειοψηφία των υπόλοιπων η ανάπτυξη στηρίχτηκε στις τσέπες των αθλούμενων, των παραγόντων και των οικογενειών τους.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αποτελεί η πρόσφατη τροπολογία Αυγενάκη «περί χρήσης μέσων τεχνολογίας», για ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες στις επικείμενες εκλογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ζευς», και αλλαγές στις εφορευτικές επιτροπές, που θα αποτελούνται μόνο από δικαστικούς αντιπροσώπους. Πράγμα που δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση το αδιάβλητο της διαδικασίας, όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός, καθώς το περιβάλλον που δημιουργείται για αυτόν που βρίσκεται πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να ασκήσει το δικαίωμά του δεν εξασφαλίζει καμία ασφάλεια, τουναντίον τον εκθέτει ενδεχομένως σε αφόρητες πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν, ενώ στοχεύει και στο να θέσει νέα εμπόδια στη ζωντανή συμμετοχή σε μαζικές διαδικασίες και αντιπαράθεση ιδεών. Μ' έναν σμπάρο, λοιπόν, πολλά τρυγόνια.

Ολη η συγκεντρωμένη πείρα των τελευταίων χρόνων, μαζί και με τις τελευταίες εξελίξεις, έγινε η αφορμή να διαφαίνονται σε αρκετούς τίμιους παράγοντες του χώρου διαθέσεις αντίστασης και σύγκρουσης με τις μεθοδεύσεις της ΝΔ για μετατροπή των αθλητικών ομοσπονδιών και συλλόγων σε επιχειρήσεις - μαγαζάκια της εκάστοτε κυβέρνησης. Αχνοφαίνονται διαθέσεις αυτό να εκφραστεί και στις επικείμενες αρχαιρεσίες, και αυτό είναι που εντείνει τη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να το ανακόψει. Θεωρούμε σήμερα ότι είναι πιο ώριμο και έχουν βγει συμπεράσματα από πολλούς τίμιους παράγοντες των αθλητικών συλλόγων και ομοσπονδιών για το πού οδηγεί τελικά η ακολουθούμενη εδώ και πολλά χρόνια πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων στον χώρο, και ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία.

Η θέση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ παίρνει ξεκάθαρη θέση και καταθέτει αγωνιστικό πλαίσιο συσπείρωσης και διεκδίκησης μέσα στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Απευθύνει κάλεσμα αντίστασης και ανυπακοής στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Τιμάμε τους ανθρώπους του ελληνικού αθλητισμού και την προσφορά τους. Δεν μηδενίζουμε κανέναν. Κριτήριο πρέπει να είναι η στήριξη των σωματείων, η δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στη νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση. Επιλέγουμε τον δρόμο της διεκδίκησης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αλληλεγγύης. Μακριά από τη λογική της ανάθεσης σε κάποιους να λύσουν τα προβλήματα, που αφορούν όλους (ή τους περισσότερους), επιμένουμε στη μέγιστη δραστηριοποίηση όλων στα σωματεία, στις ενώσεις, στις ομοσπονδίες.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ θα στηρίξει ανθρώπους του αθλητισμού που έχουν τέτοιες διαθέσεις, χωρίς η συμπόρευση αυτή να απαιτεί συμφωνία σε όλα, ούτε στον στρατηγικό μας στόχο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αντίθετα, επιδιώκουμε πιο οργανωμένα, με μια πλατιά συμμαχία, να αντιπαρατεθεί ένας κόσμος με πολιτικές και λογικές που αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό ως εμπόρευμα και το σύγχρονο αυτό λαϊκό δικαίωμα ως «προϊόν» προς πώληση. Αυτή η κίνηση δυνάμεων βέβαια δεν πρέπει να χάνει από την οπτική της και το πού πρέπει να πάνε τα πράγματα σε μια πορεία. Η συζήτηση αυτή βέβαια δεν θα σταματήσει με το τέλος των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις. Αντίθετα, απαιτεί την «επόμενη μέρα» να βγει πιο ενισχυμένη αυτή η γραμμή πάλης, και σε θέσεις στα όργανα διοίκησης των αθλητικών ομοσπονδιών, και είμαστε αισιόδοξοι γι' αυτό. Ως γνωστόν, κανείς δεν προέρχεται από παρθενογένεση, ούτε όμως μπορεί να αρνείται κάποιος τη δυνατότητα επίδρασης στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Καθώς όλα επιβεβαιώνονται ή όχι στη ζωή, έτσι θα συμβεί και τώρα.

Πλαίσιο διεκδίκησης

Σήμερα χρειάζεται να προταχθεί η πάλη για γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Να διεκδικήσουμε επίσης γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε χρόνο, ώστε τα σωματεία να πάρουν ανάσα, να μειωθεί η επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας, των άνεργων γονιών, να μην εξαρτάται η λειτουργία ενός σωματείου αποκλειστικά και μόνο από την εύρεση χορηγού.

Υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται, στους αθλητές, στους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν στην αθλητική δραστηριότητα. Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του αθλητισμού. Οσο διαρκεί η πανδημία Covid-19, επαρκής και δωρεάν χορήγηση από το κράτος μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικά τεστ σε όλους τους προπονητές και αθλητές των ομίλων, στους διασυλλογικούς αγώνες και στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Μέριμνα για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των προπονητών, καθώς και για τη διεύρυνση των προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής τους πορείας. Κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων (προπονητών και διοικητικού προσωπικού) στα σωματεία, με τη ΓΓΑ να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση. Σε τακτά χρονικά διαστήματα λειτουργία σχολής προπονητών, σε συνεργασία με τις ΣΕΦΑΑ των ΑΕΙ και τη ΓΓΑ. Ενταξη στο σχετικό Πρόγραμμα Σπουδών της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης σε αθλητικά σωματεία. Διαμόρφωση προγραμμάτων, σε συνεργασία με τις ΣΕΦΑΑ, με στόχο τη διαρκή και συνεχή επιμόρφωση των προπονητών, καθώς επίσης την αναβάθμιση των πτυχίων τους. Αξιοποίηση των βετεράνων και διακεκριμένων αθλητών - πρωταθλητών, ιδιαίτερα εκείνων με διεθνείς διακρίσεις, και όσων εργάζονται στο Δημόσιο, για την ενίσχυση της ανάπτυξης του κάθε αθλήματος.


Πέτρος ΚΡΙΚΗΣ
Μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ