ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Ενταση μεταξύ κυβέρνησης και στρατού

Επικοινωνία με τη Ρωσία για την κατάσταση στη χώρα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

PHOTOLURE

ΕΡΕΒΑΝ.--

Κλιμακώθηκε την περασμένη βδομάδα η πολιτική ένταση στην Αρμενία, όπου εδώ και μήνες πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικόλ Πασινιάν, στον απόηχο της τελευταίας σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν συνθηκολόγηση την «ειρηνευτική» συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, με την οποία το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι τη δεκαετία του '90, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όπου οι αστικές τάξεις έβαλαν τους λαούς να αλληλοσκοτώνονται. Επίσης, υπάρχει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια στην οικονομική πολιτική, την ανεργία κ.λπ.

Την Πέμπτη το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας κάλεσε τον Πασινιάν και το κόμμα του να παραιτηθούν και ο Πασινιάν, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «απόπειρα πραξικοπήματος», ανακοίνωσε την παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Ονίκ Γκασπαριάν. Είχε προηγηθεί η παύση του αναπληρωτή αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «Iskander» στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πάντως, μέχρι την Παρασκευή ο Πρόεδρος της χώρας, Αρμέν Σαρκισιάν, δεν είχε υπογράψει την αποπομπή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, για τη ρωσική «ειρηνευτική» αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την κατάσταση στην Αρμενία. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε διαψεύσει πως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αναπτύχθηκαν πύραυλοι «Iskander».

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, στο πλαίσιο του αμυντικού συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια, ενώ η τριμερής «ειρηνευτική» συμφωνία προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός παρουσίασε πριν μήνες έναν «οδικό χάρτη» ανάπτυξης με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του στρατού, ενώ δήλωσε πως σκοπεύει να «εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Ρωσία ως βασικό στρατηγικό σύμμαχο».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, κάλεσε τη Ρωσία να μην βοηθήσει την Αρμενία στον εκσυγχρονισμό του στρατού, να μην της παραδώσει όπλα και να αποσύρει τους «Iskander», καθώς στη χώρα «κυριαρχεί το χάος».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση

Στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο λαός της Βενεζουέλας με την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, έρχεται να προστεθεί και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε κρατικές επιχειρήσεις, με πρώτη τη στρατηγικής σημασίας πετρελαιοβιομηχανία PDVSA. Πρόσφατα υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τη διοίκηση της εταιρείας και την ηγεσία της Ενιαίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πετρελαίου Βενεζουέλας (FUTPV).

Οπως καταγγέλλει το ΚΚ Βενεζουέλας με συνέντευξη του Πέδρο Εουσε, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και υπεύθυνου για τη συνδικαλιστική δουλειά, «αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να ονομαστεί Συλλογική Σύμβαση, καθώς δεν συμμετείχαν στην προετοιμασία της οι εργαζόμενοι, παρά μόνο η ηγεσία της FUTPV, που μέλη της είναι και διοικητικά στελέχη της εταιρείας και ενεργούν ως εργοδότες, παραβιάζοντας εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς για την εκπόνηση συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον ο Εουσε κατήγγειλε ότι το 90% των παροχών που θα πάρουν οι εργαζόμενοι αντιστοιχεί στα λεγόμενα μπόνους (μεταφοράς και σίτισης) και όχι σε χρηματικό μισθό, που υποβαθμίζεται συνεχώς. Ο ελάχιστος μισθός των εργαζομένων στην πετρελαιοβιομηχανία δεν θα υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια μπολίβαρες, λιγότερα από 3 δολάρια το μήνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, λόγω του τεράστιου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, ο Εουσε, που είναι και γενικός γραμματέας της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας και συντονιστής στην ταξική συσπείρωση του Μετώπου Πάλης της Εργατικής Τάξης, κατήγγειλε ότι από την κυβέρνηση «η πτώση της παραγωγής πετρελαίου χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να στερήσει στους εργάτες τους μισθούς τους», και όταν οι εργαζόμενοι από τις παραγωγικές μονάδες παρουσίασαν προτάσεις για την ανάκαμψη της βιομηχανίας, αυτές αγνοήθηκαν. Επισήμανε ακόμα ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της FUTPV είναι παράνομη, γιατί η θητεία της έχει λήξει και δεν είχε δικαίωμα υπογραφής σύμβασης. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους του κλάδου να συγκροτήσουν έναν αληθινό ταξικό συνδικαλισμό, στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και να αντισταθούν στο σταδιακό ξεπούλημα της βιομηχανίας σε πολυεθνικές.

Ταυτόχρονα οι κομμουνιστές στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή Γουιάνα, οι οποίες απαξιώνονται, όπως η μεταλλουργική «Sidor» και η βιομηχανία γυαλιού, και καταγγέλλουν τις διώξεις εναντίον αγωνιστών συνδικαλιστών που σηκώνουν το ανάστημά τους.

Συγχρόνως, το ΚΚ Βενεζουέλας απαιτεί από την κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει μέτρα που να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων Βενεζουελανών μεταναστών σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ξενοφοβία, ακόμα και κακομεταχείριση, όπως συνέβη πρόσφατα στο Περού.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Γερμανία είναι έτοιμη «να συνεχίσει να υποστηρίζει το Αφγανιστάν κατά την ειρήνευσή του», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Αμυνας της χώρας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ασιατική χώρα. Η Γερμανίδα υπουργός βρέθηκε στην περιοχή Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στη βάση που «φιλοξενεί» και τα γερμανικά στρατεύματα που παραμένουν στη χώρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι μεσοβδόμαδα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ανανέωσε την εντολή παραμονής των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν (τουλάχιστον;) έως το 2022, ενώ το Βερολίνο χαρακτηρίζει «σύνθετη» την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Η Καρενμπάουερ δήλωσε ότι η επίσκεψή της έγινε για να αποκτήσει «συνολική εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση των γερμανικών στρατευμάτων» στη χώρα. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «επείγουσα» την «ανάγκη διευθέτησης» των διαφορών στο Αφγανιστάν και, παρόλο που σχολίασε ότι «οι στρατιώτες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης», έκρινε σκόπιμο να σταθεί στη «σημαντική συμβολή» που έχουν τα γερμανικά στρατεύματα στην ασφάλεια του Αφγανιστάν, «μαζί με τους συμμάχους (μας)».

ΗΠΑ
Υποκρισία για το μπλακάουτ στο Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κροκοδείλια δάκρυα έχυσε την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνοντας στο Χιούστον για «συμπαράσταση» στα εκατομμύρια Τεξανών που έμειναν πριν από μία βδομάδα δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό (σε κάποιες περιοχές δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα οι βλάβες). Στο πλευρό του ήταν και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, Γκρεγκ Αμποτ, για να δείξουν «δικομματικά» το ψεύτικο ενδιαφέρον τους για τα δεινά των λαϊκών νοικοκυριών που έμειναν εκτεθειμένα στο ψύχος από τα μπλακάουτ, τα οποία προκάλεσαν οι ιδιωτικές εταιρείες για να μην έχουν μεγαλύτερες ζημιές στις υποδομές τους.

Τα εκατομμύρια εργαζομένων έδωσαν μάχη επιβίωσης σε θερμοκρασίες ακόμα και -18 βαθμών Κελσίου και ένιωσαν στο πετσί τους τι θα πει καπιταλιστική ελεύθερη αγορά. Οπως και οι συγγενείς αρκετών δεκάδων που πέθαναν από το δριμύ ψύχος, μεταξύ των οποίων ένα 11χρονο αγόρι που βρέθηκε ξυλιασμένο στο κρεβάτι του. Μάλιστα στη συνέχεια καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Παράλληλα, περίπου 6.000 κάτοικοι προαστίων του Φοίνιξ της Αριζόνας δεν θα έχουν πόσιμο νερό τουλάχιστον μέχρι το Μάη γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει μολυνθεί από παρακείμενο πεδίο βολής του στρατού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ