ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς από τα νησιά

Πάνω στην πλατεία Βικτωρίας κοιμούνται εκατοντάδες άνθρωποι

Icon

Πάνω στην πλατεία Βικτωρίας κοιμούνται εκατοντάδες άνθρωποι
Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας. Σε αυτό προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή. Την ίδια ώρα, εκτιμάται από τις αστυνομικές αρχές πως πάνω από 28.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας. Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες. Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία - σε Λέσβο, Χίο και Σάμο - να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά. Ο Θ. Δρίτσας μίλησε για προσωρινά μέτρα που θα εφαρμοστούν το τρέχον τριήμερο. Ξεκίνησαν χτες, σήμερα και την Κυριακή και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά.

Χτες το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 2» μεταφέροντας 279 πρόσφυγες. Οι μετανάστες και πρόσφυγες θα φιλοξενούνταν προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Χαρακτηριστικό, πάντως, της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι χτες το πρωί αυτοί οι άνθρωποι ήταν στην προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, όπου διαμαρτύρονταν και αναμένονταν με τα πλοία άλλοι 1.000. Από αυτούς 300 πήραν τον ηλεκτρικό για τη Βικτώρια. Στο χώρο φιλοξενίας του Σχιστού ήταν 1.200 άτομα, στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού 2.700, στον Ελαιώνα 1.200. Στην πλατεία Βικτωρίας, το βράδυ της Πέμπτης διανυκτέρευσαν 500 άτομα και χτες πρωί είχαν απομείνει 40. Μέχρι το απόγευμα, η πλατεία είχε ξαναγεμίσει με εκατοντάδες ξεριζωμένους. Χτες το μεσημέρι μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εγκατέλειψε το Ελληνικό, για να βρει τρόπο να φτάσει στην Ειδομένη.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε χτες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Χτες το πρωί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της να επισκεφτεί τη χώρα μας, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της διάσκεψης χωρών των δυτικών Βαλκανίων που ελήφθησαν την Τετάρτη στη Βιέννη. Οι αποφάσεις της διάσκεψης αντιμετωπίστηκαν με διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική κυβέρνηση και πιέσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ στη συνέχεια ανακλήθηκε η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Βιέννη. Σχολιάζοντας την ανάκληση της πρέσβειρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, έκανε λόγο για τακτική άμυνας απέναντι σε εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως είναι αυτή του κλεισίματος των συνόρων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Προσφυγικό

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές τάξεις και βεβαίως ο Γολγοθάς των εκατοντάδων χιλιάδων ξεριζωμένων, θυμάτων και της ΕΕ, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους σε διάφορες περιοχές στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Επίσης, ξεχειλίζει η υποκρισία όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ενώ την ίδια ώρα ευθύνονται γι' αυτή τη μεγάλη καταστροφή, κάνουν το βίο αβίωτο στα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών, με πιο αυστηρή διαλογή και περιορισμό των ροών στα σύνορα. Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες και αποφάσεις (όπως οι Συνθήκες της Σένγκεν και του Δουβλίνου 2), που κι η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι δεν εφαρμόζονται, είναι ακριβώς η αιτία του μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και στη χώρα μας.

Πάντως, η στρόφιγγα της ροής προσφύγων προς τη Βόρεια Ευρώπη όλο και κλείνει. Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δέχεται το πολύ 500 πρόσφυγες τη μέρα, με βάση και τις ροές που ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν και οι γειτονικές χώρες όπως η Κροατία και η Σλοβενία. Οπως ανακοίνωσε χτες η σλοβενική αστυνομία, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους τη μέρα.

Ταυτόχρονα, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη με ψήφους 429 υπέρ έναντι 147 σειρά μέτρων που αυστηροποιούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες. Επίσης, σε όσους χορηγηθεί καθεστώς «επικουρικής προστασίας» (που είναι ένα στάδιο κάτω από εκείνον του «ασύλου»), δεν θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν στη Γερμανία και τα μέλη της οικογένειάς τους, για διάστημα δύο ετών. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung», οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον ακριβή χώρο διαμονής 130.000 εκ των μεταναστών και προσφύγων που εισήλθαν το 2015 στο έδαφος της Γερμανίας, δηλαδή του 13% του συνόλου.

Την ίδια ώρα, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, Λάζλο Τροκσάνι, ανακοίνωσε σχετικά με το δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων ότι θα γίνει «το νωρίτερο δυνατό σε 150 μέρες, ενώ το αργότερο σε 250 μέρες».

Τέλος, γαλλικό δικαστήριο επικύρωσε την εντολή μερικής εκκένωσης της παραγκούπολης του Καλαί, όπου μετανάστες κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν στήσει πέρασμα για την πορεία τους μέσω της Σήραγγας της Μάγχης προς τη Μεγάλη Βρετανία.

  • Τους περιορισμούς στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων (Αυστρία,Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) που επιβάλλονται στους πρόσφυγες κατήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν σημειώνοντας ότι «δε συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες».
Αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ το προσφυγικό πρόβλημα

Παρέμβαση στη Βουλή του Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Οι υποκριτικές διακηρύξεις για το διογκούμενο και οξυμένο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα και τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα περί «ευρωπαϊκής ιδέας» και «υπεράσπισης ευρωπαϊκού κεκτημένου» που κουκουλώνουν το χαρακτήρα της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού που συμμετέχει ενεργά στο αιματοκύλισμα των λαών, ήταν αυτό που αναδείχτηκε στην κοινή συνεδρίαση που έγινε χτες στη Βουλή μεταξύ της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ολλανδικού κοινοβουλίου, με τις ελληνικές κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Τάξης - Δικαιοσύνης. Η συνεδρίαση έγινε, με αφορμή την ανάληψη της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και είχε θέμα: «Το προσφυγικό ζήτημα και η μεταναστευτική κρίση»

Στην τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέδειξε ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα «είναι η απανθρωπιά ενός συστήματος που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο. Το ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται αλήθεια; Δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και αυτών που στηρίζουν την ΕΕ;». Αναφέρθηκε στις επεμβάσεις των ΕΕ και ΝΑΤΟ με διάφορα κάθε φορά προσχήματα στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και σήμερα στη Συρία και επισήμανε ότι η πραγματικότητα είναι πως η σφαγή γίνεται «για την γεωπολιτική κυριαρχία», τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς.

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για άμεσα μέτρα: «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φεύγουν απευθείας από τις χώρες που μπαίνουν, δηλαδή Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο. Μέσα από το μηχανισμό του ΟΗΕ σε συνεργασία με την ΕΕ κατευθείαν να μπαίνουν σε πλοία, αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια που μπορούν να διατεθούν και να μεταφερθούν στις χώρες που θέλουν να πάνε. Εκεί που θέλουν να πάνε είναι εκείνες οι χώρες που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο, δεν λέω για τους λαούς, λέω για τις κυβερνήσεις και η ίδια η ΕΕ και ας μη σφυρίζουν σήμερα αδιάφορα». Ως κομβικό σημείο ανέφερε ότι «σε όλη την ΕΕ, που έχει τεράστιες ευθύνες, πρέπει να σηκωθεί ιδεολογικό μέτωπο κατά του σκοταδισμού, του φασισμού, του ρατσισμού, των φασιστικών δυνάμεων, αυτών που αιματοκύλησαν και έσφαξαν την ανθρωπότητα και που κάποιοι τους ονόμασαν και ήρωες μέσα στις χώρες της ΕΕ».

Τρόφιμα από το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων

Συγκέντρωση τροφίμων για άμεση παράδοση στους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο νομό, προχωρά ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων. Η συγκέντρωση γίνεται από τις 6 - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και αφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, γάλα, φρυγανιές κ.ά.)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες

Μεγάλη συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι», οργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές, την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Δέλτα, στη Σίνδο, στην καρδιά της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ