ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Αγκαζέ» με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Την ώρα που το Προσφυγικό υποδεικνύεται σαν ευκαιρία για ευρύτερες συναινέσεις στο αστικό πολιτικό σύστημα

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα
Με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Αμέσως μετά, στις κοινές δηλώσεις τους, ο Τζ. Πιτέλα, συνέστησε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για το Προσφυγικό, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο Αλ. Τσίπρας τράβηξε την πλαστή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη «δεξιά και την αριστερά» σε επίπεδο Ευρώπης και κάθε άλλο παρά απέκλεισε την προσέγγιση με τις «προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», όπως βάφτισε την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, τασσόμενος υπέρ της έναρξης ενός «ουσιαστικού διαλόγου», με επίκληση της «ανάγκης η Ευρώπη να κινηθεί σε κατεύθυνση επαναπροσέγγισης των ιδρυτικών της αξιών», απ' τις οποίες βεβαίως ουδόλως έχει απομακρυνθεί, διατηρώντας και ενισχύοντας το χαρακτήρα της ως λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην τήρηση των αποφάσεων της ΕΕ, που ωστόσο επιτείνουν το πρόβλημα, ενώ δήλωσε ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας θα ζητήσει τον αναλογικό διαμοιρασμό των βαρών που προκύπτουν.

Σχετικά με τη ΝΑΤΟική εμπλοκή, καμαρώνοντας ουσιαστικά, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο και ήδη φρεγάτες καταπλέουν στο πλαίσιο της επιχείρησης...

Διεργασίες... προς την «ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια»

Απ' την πλευρά του, ο Τζ. Πιτέλα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί το Προσφυγικό και την καπιταλιστική κρίση, κάλεσε την ΕΕ να καταμερίσει ίσα τα βάρη και ζήτησε να γίνονται σεβαστοί απ' όλους οι κανόνες, απευθυνόμενος ονομαστικά σε Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία.

Προέτρεψε τα ευρωενωσιακά θεσμικά όργανα σε γρήγορη ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», ώστε μετά να αρχίσει η συζήτηση για «διευθέτηση» του χρέους, ενώ προέτρεψε, ειδικά το ΔΝΤ, να κάνει εποικοδομητικά το έργο του και να μην παρεμποδίζει.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, για να προτρέψει την κυβέρνηση να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και «αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε». «Υπάρχει κάτι σημαντικότερο, η ιδέα ότι μπροστά σε τέτοιες προκλήσεις από κοινού οι δυνάμεις της αριστεράς, σοσιαλιστικές - προοδευτικές μπορούν να συνεργαστούν, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν αν συνεργαστούν» δήλωσε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στα «Νέα» είχε υπερασπιστεί τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα βοηθήσει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε: «Ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες είμαστε πάντα υπέρ της δημιουργίας του ευρύτερου δυνατού συνασπισμού των κεντροαριστερών δυνάμεων. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ένας ευρύς κεντροαριστερός συνασπισμός χωρίς αποκλεισμούς, μπορεί να βοηθήσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία».

Κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ (...) Θα περιμέναμε πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει την επιθυμία του να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας. Πριν εκφράσει, όμως, την επιθυμία του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει σαφώς να ασπαστεί τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, έχει καλέσει τον Τσίπρα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Παρίσι στις 12 Μαρτίου. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Καθησυχάζει την αστική τάξη ο Δραγασάκης

Στο μεταξύ, την ανησυχία της κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση, αλλά και την «πύκνωση των αρνητικών ενδείξεων ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών».

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους αγωνιζόμενους αγρότες, κατατάσσοντάς τους στο «παλιό που δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του» και τσουβαλιάζοντάς τους ουσιαστικά με όσους «στον επιχειρηματικό χώρο» στηρίζονταν «σε προνομιακές σχέσεις με τράπεζες και με την εκάστοτε εξουσία», που σήμερα «δυσανασχετούν ή και αντιδρούν βίαια όταν συνειδητοποιούν ότι τα προνόμια τελείωσαν»!

Με αφορμή το Προσφυγικό και κρύβοντας ότι μόνο κριτήριο της στάσης κάθε κράτους είναι τα συμφέροντα της αστικής του τάξης, ισχυρίστηκε ότι «ο τρόπος αντιμετώπισής του - αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού - διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη και την κάθε χώρα ξεχωριστά».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας: «Η απειλή ή ο κίνδυνος για κλείσιμο των συνόρων επηρεάζει πολυδιάστατα την κοινωνία. Γι' αυτό και έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα».

«Δεν θα ήταν υπερβολή», ανέφερε, «αν λέγαμε ότι το προσφυγικό πρόβλημα και η ανασυγκρότηση της χώρας αναδεικνύονται πλέον στα δύο ιστορικών διαστάσεων "εθνικά στοιχήματα" της σύγχρονης Ιστορίας μας».

Μιλώντας για την αξιολόγηση, υποστήριξε ότι «οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση έχουν δημιουργηθεί και η όποια περαιτέρω καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη» και δείχνοντας ποια είναι στην πραγματικότητα η πρεμούρα τους παραδέχτηκε: «Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, η θετική έκβαση των οποίων θα επιταχύνει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού και τη μετάβαση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν τη ρευστότητα της οικονομίας και τους όρους χρηματοδότησής της».

Απευθυνόμενος στο κεφάλαιο, πρόσθεσε στα παραπάνω: «Ως το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση από την ύφεση όχι απλώς στην ανάκαμψη, αλλά σε ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η νέα κλαδική διάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου και ο εντοπισμός των κλάδων και των δραστηριοτήτων που θα αποτελέσουν τις αιχμές του νέου αναπτυξιακού κύκλου. Ενα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων. Ενα ευρύ πλέγμα νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων (...) τη συνέχιση του μετασχηματισμού του κράτους».

Συναίνεση και για την «αξιολόγηση»

Ο Δ. Παπαδημούλης, εξάλλου, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι, με αιχμή το Προσφυγικό, να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση και το στόχο αυτό να υπηρετήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Κατά τη γνώμη μου, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μαζί με τη σφυρηλάτηση της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης και ενότητας για το Προσφυγικό, πρέπει να οικοδομηθεί, παρά τις διαφορές, η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μυτιλήνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη, την Τετάρτη 2 Μάρτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως ακολούθως:

-- 9.30: Συνάντηση στο Δημαρχείο με το δήμαρχο Λέσβου, Σπ. Γαληνό.

-- 11.00: Συνάντηση με την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου.

-- 12.30: Επίσκεψη στο «hot spot» στη Μόρια.

-- 19.30: Ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ