ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση προτεραιότητα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Κραυγαλέες οι ταυτίσεις ΤτΕ - βιομηχάνων με τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης

Από την ομιλία του Γ. Στουρνάρα στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ
Από την ομιλία του Γ. Στουρνάρα στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ
Το κλείδωμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, αξιολογείται στις άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κραυγαλέες οι ταυτίσεις με τη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, την κατάργηση του συνόλου των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά, τη διασφάλιση των «δημοσιονομικών επιτευγμάτων» κ.ά.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ο οποίος, απευθυνόμενος στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, τόνισε: «Εχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας για να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να συνδράμουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να κερδίσουμε το στοίχημα, διώχνοντας οριστικά την αβεβαιότητα»...

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, οι όποιες «αισιόδοξες» προοπτικές ανάκαμψης «σκιάζονται από την παράταση της αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβαση της διαπραγμάτευσης των συμφωνιών με τους εταίρους, η οποία έχει ήδη αρχίσει χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως «η έκβαση της διαπραγμάτευσης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα χρόνια» και για το λόγο αυτό συνιστάται η «συντεταγμένη εθνική προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς».

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Στα πρώτα μέτρα «άμεσης εφαρμογής» βρίσκονται αυτά που περιλαμβάνονται και στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τα οποία και αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.

Ειδικότερα:

  • «Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών». Λόγος γίνεται για την απελευθέρωση επαγγελμάτων, καθώς και των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, που, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, «παρουσιάζουν σχετική υστέρηση» ανταγωνιστικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η «στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων», σύμφωνα με την ΤτΕ, έρχεται να συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που θα ιδιωτικοποιηθούν.
  • «Διασφάλιση δημοσιονομικών επιτευγμάτων». Το κέντρο βάρους, πέρα από τη συνέχιση της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των πρωτογενών πλεονασμάτων που ματώνει το λαό, πέφτει στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν στην «αυτοτέλεια και αποτελεσματικότητα» του φορολογικού μηχανισμού, στην ενεργοποίηση του λεγόμενου «περιουσιολογίου» και στις «σύγχρονες τεχνικές ελέγχου».
  • «Επανεξέταση φοροαπαλλαγών και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων». Ρητά και κατηγορηματικά γίνεται λόγος για τους «μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ». Σε κάθε περίπτωση, η τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με την απογείωση της φοροληστείας σε εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Παραπέρα, η ΤτΕ, όπως επίσης και η συγκυβέρνηση, αξιώνει «να αρχίσουν να αίρονται οι ποικίλες εξαιρέσεις από τις γενικές φορολογικές διατάξεις». Πρόκειται, δηλαδή, για την κατάργηση των όποιων ελαφρύνσεων έχουν απομείνει για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης του λαϊκού πληθυσμού και άλλων ειδικών κατηγοριών με βάση γεωγραφικά κριτήρια.
  • «Μείωση φορολογικών συντελεστών». Αυτό θα ισχύσει στο βαθμό που «υλοποιείται το προηγούμενο μέτρο» (ανατιμήσεις ΦΠΑ, κατάργηση ελαφρύνσεων) και προκειμένου να υπάρξουν «θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μεγέθη». Και, βέβαια, ωφελημένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσω περαιτέρω μειώσεων στη φορολογία των κερδών.
  • Κρατικές δαπάνες. Λόγος γίνεται για την «αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών», που σημαίνει κατάργηση και παραπέρα συμπίεση των προνοιακών επιδομάτων σε μεγάλα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού, σε συνδυασμό με την πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Για τη μείωση των δαπανών, και η ΤτΕ αξιώνει «να επανεξεταστούν οι υφιστάμενες εξαιρέσεις από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος».
  • «Κόκκινα» δάνεια: Το μοντέλο διαχείρισης στοχεύει στο «να μη δημιουργεί κίνητρα για αθέτηση υποχρεώσεων» («ισχυρή κουλτούρα πληρωμών», σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση), προαναγγέλλοντας τη λήψη εκβιαστικών μέτρων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Επίσης, να συνεισφέρει στην «κατά περίπτωση λύση» και μόνο εφόσον είναι δυνατόν (για τις τράπεζες) στην ελάφρυνση δανειοληπτών που «αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πρόσκαιρη δυσχέρεια αποπληρωμής». Είναι φανερό ότι η «ελάφρυνση» δεν αφορά όσους βρίσκονται σε «μόνιμη» δυσχέρεια, από τους οποίους, έτσι κι αλλιώς, οι τράπεζες δεν έχουν να περιμένουν αποπληρωμές των δανείων.
Τσάκισαν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ:

-- Τα δάνεια σε καθυστέρηση (πάνω από τρεις μήνες) απογειώθηκαν το Σεπτέμβρη του 2014 στο 34,2% του συνόλου (από 31,9% το Δεκέμβρη του 2013).

-- Κόστος εργασίας: Στην περίοδο 2010 - 2014 οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 20,2%. Στο 27% φτάνει η συρρίκνωση των «πραγματικών αποδοχών», δηλαδή μετά από τα μέτρα φοροαφαίμαξης σε μισθούς και συντάξεις (χώρια τα άλλα χαράτσια). Η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές ανά μισθωτό μειώθηκε κατά 19%. Εξαιτίας και της μαζικής ανεργίας, η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές συρρικνώθηκε σε ποσοστό 41,8%.

-- «Ανταγωνιστικότητα»: Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον επιχειρηματικό τομέα συμπιέστηκε κατά 25,5%.

Οι βιομήχανοι

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας στη ΓΣ της ΤτΕ, επανέφερε τους παρακάτω άξονες πολιτικής:

  • Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ώστε το συνολικό κόστος Ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
  • Τη διαμόρφωση ενός «σύγχρονου συστήματος αδειοδότησης», την εμπέδωση ενός σταθερού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη φορολογική δικαιοσύνη.
  • Την ενίσχυση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ντόμινο» αντιλαϊκών διεργασιών γύρω από τα «χρηματοδοτικά κενά»

Ολα τα σενάρια συγκλίνουν στην παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «ντόμινο» των αντιλαϊκών διεργασιών σχετικά με την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», το οποίο στην πραγματικότητα αφορά στις αποπληρωμές των δόσεων για τα δάνεια των... «θεσμών». Να σημειωθεί πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, επιβεβαίωσε τη δέσμευση για την «έγκαιρη και στο ακέραιο» αποπληρωμή όλων των μεγαλοπιστωτών του ελληνικού κράτους (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Παράλληλα, οι όποιες νέες εκταμιεύσεις από την πλευρά τους, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» που με τη σειρά της συνεπάγεται την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ζητά από την ΕΚΤ, την «πρόωρη» εκταμίευση ποσού ύψους 1,9 δισ. ευρώ (αφορά σε κέρδη από «ακούρευτα» ομόλογα), προκειμένου να πληρώσει μέσα στο Μάρτη τις τρέχουσες «υποχρεώσεις» προς το ΔΝΤ.

Για «πιστωτικό γεγονός» (δηλαδή κήρυξη πτώχευσης) προειδοποιεί το ΔΝΤ, σε περίπτωση μονομερούς αναβολής της αποπληρωμής των δόσεων προς το Ταμείο, πρόταση την οποία είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα χτες, σε δημόσιες δηλώσεις του, ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης. Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο απόρριψης του αιτήματος για τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του καναλιού «Mega», χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του ΔΝΤ, υπό την προεδρία της Κρ. Λαγκάρντ, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα», τονίζει ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI. Ο ίδιος παράγοντας έκανε λόγο και για ένα «τρίτο πακέτο διάσωσης» πάνω από 30 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2014. Τόνισε, μάλιστα, πως η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ αποτελεί προσχέδιο που μπορεί και να αλλάξει.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στο «Bloomberg» τόνισε ότι «υπολογίζει πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, όταν δεν θα έχει χρήματα να εξυπηρετήσει το χρέος της», ενώ και αυτός ανέφερε ως «παράδειγμα» τη «μερική αποπληρωμή» του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι οι «υποχρεώσεις» προς το ΔΝΤ για το Μάρτη μέχρι και τις αρχές Απρίλη φτάνουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ζητάει την απευθείας αποπληρωμή του ΔΝΤ από την ΕΚΤ, χωρίς δηλαδή την ελληνική «διαμεσολάβηση». Οι συνολικές δανειακές «υποχρεώσεις» υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ το Μάρτη, τα 3 δισ. ευρώ τον Απρίλη και διαμορφώνονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ το Μάη και 6 δισ. ευρώ τον Ιούνη...

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τους φόρους

Αυτόματη επιβολή φόρου σε κάθε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, ηλεκτρονική πρόσβαση του φοροεισπαρακτικού μηχανισμού στις συναλλαγές των τραπεζών με τους δανειολήπτες, σταδιακή ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων δράσεων, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται η ανάπτυξη ηλεκτρονικής διασταύρωσης αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία Ελλήνων και αλλοδαπών, μέχρι 31/12/2015...

Σύμφωνα με τους στόχους που θέτει η ΓΓΔΕ, οι Εφορίες, τα Τελωνεία και οι λοιπές φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν να εισπράξουν μέχρι τις 31/12/2015 φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 48,4 δισ. ευρώ, υλοποιώντας τη φορολογική πολιτική που προβλέπει ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός και πραγματοποιώντας πάνω από 263.800 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ