ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μειωμένες προσλήψεις στους Δήμους το 2015 κατ' εφαρμογή μνημονιακών νόμων!

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας

Περιορισμό των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 10% στους δήμους και τις περιφέρειες για το 2015 σε σχέση με το 2014, ζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, με προχτεσινή εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο γίνεται αναφορά στους νόμους 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο νόμο 4093/2012 «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016» με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το υπουργείο, λοιπόν, επικαλείται αυτούς τους μνημονιακούς νόμους και ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10%.

Η εγκύκλιος αφορά το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό». Υπηρεσίες που είναι ήδη υποβαθμισμένες και οι ανάγκες δεν καλύπτονται, όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα άθλησης, πολιτισμού κ.λπ.

Η αποκαλυπτική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών
Η αποκαλυπτική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών
Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλεται αντίτιμο στους εργαζόμενους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι και με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση απόψεων, όπως αυτή του Στ. Μάνου με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Την ίδια ώρα διατηρείται η αναλογία 1 προς 5 για κάθε πρόσληψη, που παγιώνει το μειωμένο προσωπικό στους δήμους και τις υποβαθμισμένες κατ' επέκταση υπηρεσίες.

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου το Σώμα εστίασε στα στενά χρονικά περιθώρια που θέτει ο νέος σχεδιασμός προσλήψεων και η επανυποβολή προτάσεων που πρέπει να κάνουν οι δήμοι.

«Συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής»

Με δήλωσή της, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζει:

«Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γίνεται συνεχιστής της μνημονικής πολιτικής την οποία κατά τα άλλα δηλώνουν ότι "ανέτρεψαν". Προκαλούν όταν με κείμενο του υπουργού Εσωτερικών προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της Χώρας στις 25/2/2015 εφιστούν την προσοχή για μειωμένο κατά 10% από τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου που θα γίνει το 2015 σε σχέση με το 2014. Υλοποιούν με το παραπάνω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Επιτρέπουν μόνο χωρίς περιορισμό την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μια και το κόστος τους θα το πληρώσει με τα επιπλέον τέλη - φόροι - χαράτσια που θα επιβάλουν στο λαό. Βέβαια και εδώ μόνο ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου.

Ας αφήσει τις κλάψες η ΚΕΔΕ, αυτή την πολιτική υπηρετεί και προβάλλει και η ίδια. Να γιατί λέγαμε και λέμε σαν ΚΚΕ ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Οι λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στον στενό κορσέ της ΕΕ και των δανειστών. Η οργάνωση και η λαϊκή πάλη μπορεί μόνο να δώσει διέξοδο.

Ζητάμε:

Στελέχωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των Δήμων με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και παροχών των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι σε τέλη, φόρους, χαράτσια στο λαό».

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις για την κάλυψη ζωτικών αναγκών των μαθητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παρέμβαση ώστε να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους οι ανάγκες των μαθητών για σίτιση, δωρεάν μεταφορά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έκαναν χτες στο υπουργείο Εσωτερικών η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Αττική.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η αντιπροσωπεία μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τούς δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας για το θέμα της σίτισης και τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών που θα έληγαν στις 28 Φλεβάρη. Από την πλευρά των γονιών τονίστηκε πως θα συνεχίσουν να πιέζουν ώστε το ένα γεύμα για όλα τα παιδιά να γίνει πράξη με ευθύνη του κράτους και να βρεθούν έξω από τα σχολεία όσοι επιχειρούν να πουλήσουν φιλανθρωπία. Σημειώθηκε πως η παράταση των συμβάσεων μεταφοράς δεν δίνει την αναγκαία λύση καθώς διέπονται από την ΚΥΑ που αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός δωρεάν μεταφοράς και διεκδικούν αποκλειστικά κρατικό φορέα μεταφορών.

Νωρίτερα, το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για ζητήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τ. Κουράκη, στον οποίο έθεσε τις ανάγκες και τα αιτήματα του γονεϊκού κινήματος, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στις μαζικές του διαδικασίες και τις επεξεργασίες του για ένα σχολείο όπου όλα τα παιδιά θα μπορούν να μορφωθούν.

Ως άμεσα ζητήματα οι εκπρόσωποι των γονιών έθεσαν την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, την ανάγκη μαζικών διορισμών, την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους μαθητές, τη διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους, την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού με ευθύνη του υπουργείου για την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων, την ίδρυση νέων σχολείων Ειδικής Αγωγής, την κατάργηση των νόμων για το «νέο λύκειο» και το «νέο σχολείο», το αίτημα για σχολείο ενιαίο - υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους, το οποίο θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΑΣΓΜΕ, ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα, ωστόσο έβαλε παντού την κόκκινη γραμμή του δημοσιονομικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν δεσμεύτηκε για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων, παρέπεμψε το θέμα των διορισμών στη γενικότερη πολιτική με στόχο να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, με προτεραιότητα την επαναφορά όσων είναι σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με εκπροσώπους των γονιών, αναγνώρισε πως υπάρχει ανάγκη για σίτιση των μαθητών, ωστόσο τους δήλωσε πως δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη οι φορείς που δραστηριοποιούνται σήμερα σε αυτό το πεδίο (Εκκλησία, ΜΚΟ κ.λπ.).

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου της υφυπουργού. Απαίτησε τη χορήγηση ενός δωρεάν γεύματος καθημερινά για όλους τους μαθητές, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους και δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, ζήτησε από τον εκπρόσωπο του υφυπουργείου να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα με τη θέρμανση των φοιτητικών Εστιών και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκδήλωση της ΚΝΕ για την ΕΠΟΝ

Αύριο Σάββατο, γίνεται η εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ που είναι αφιερωμένη στη θρυλική ΕΠΟΝ, με αφορμή τα 72 χρόνια από την ίδρυσή της. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι»). Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του αγώνα.

Βεβήλωσαν το μνημείο του Παύλου Φύσσα

Αγνωστοι δράστες προκάλεσαν χτες φθορές στο μνημείο του δολοφονημένου από φασίστες Παύλου Φύσσα. Περαστικοί διαπίστωσαν τη θρασύδειλη βεβήλωση του μνημείου. Σε αυτό, από τη μέσα μεριά, υπήρχαν μια σβάστικα και η υπογραφή C 18, που παραπέμπει στη ναζιστική συμμορία «Blood & Honour/Combat 18». Οπως καταγγέλλει ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, «τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Φλεβάρη άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, στο σημείο όπου το Σεπτέμβρη του 2013 δολοφονήθηκε από τα μέλη της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Αγκυλωτοί σταυροί και φασιστικά συνθήματα γέμισαν την προτομή του αντιφασίστα μουσικού».

Αύριο Σάββατο η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Αύριο, Σάββατο 28 Φλεβάρη, θα γίνει η χρονιάτικη συνεστίαση που διοργανώνουν τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), η οποία είχε αναβληθεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών. Η συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πίτα, θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «STANLEY» («ΣΤΑΝΛΕΪ») - Οδυσσέως 1, Πλ. Καραϊσκάκη, στάση Μετρό «Μεταξουργείο». Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον Αρεως) και τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org