ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Με αφορμή τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιοποιήθηκαν χτες σχετικά με το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δείχνουν ότι το 2012 αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης συνολικά 4.285 άτομα και έγιναν μόλις 153 προσλήψεις και 29 μετακινήσεις από άλλους οργανισμούς. Ο υπουργός Υγείας έχει παραδεχτεί ότι αποχώρησαν 750 γιατροί το 2011 και 703 το 2012. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν τις 22.000!

Αυτή είναι μία πλευρά μόνο από την τραγική κατάσταση που βιώνουν ασθενείς, ασφαλισμένοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στρατηγικός στόχος και βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όλα τα κράτη - μέλη είναι η καθιέρωση της ενιαίας ελάχιστης παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας - φαρμάκων για όλους τους εργαζόμενους - συνταξιούχους. Αυτό που ονομάζουν «Βασικό Πακέτο Παροχών». Κι όποιος αντέξει...

Τι σημαίνει αυτό; Επιγραμματικά: Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας - ασφαλιστικά ταμεία - προνοιακά ιδρύματα και κοινωνικά επιδόματα). Λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια προκειμένου να «αυτοχρηματοδοτηθούν» από την πώληση υπηρεσιών Υγείας. Μετακύλιση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους από το κράτος και τους επιχειρηματίες, την ανεργία, τη μείωση των μισθών, τη «μαύρη» εργασία κ.λπ., αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και προχωρούν σε συνεχείς περικοπές των παροχών προς τους ασφαλισμένους και αύξηση των πληρωμών.

Οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε υπηρεσίες Υγείας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις κατακτήσεις της επιστήμης. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων Υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις.

«Αν» δεν πειραχτούν τα μονοπώλια...

Διάψευση των σχεδίων για νέα μείωση στους μισθούς είδαν διάφορα αστικά ΜΜΕ στην προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών. Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας; Οτι δε θα γίνει μείωση μισθών και δε θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, «αν» εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το δημοσιονομικό πρόγραμμα. «Αν», δηλαδή, προχωρήσουν ανεμπόδιστα όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα που ήδη αλλάζουν εφιαλτικά τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών: Γενικεύουν τις ατομικές Συμβάσεις. Συνδέουν την εξέλιξη των μισθών (ωριμάνσεις κ.τ.λ.) με την «ανταγωνιστικότητα» και τους δείκτες της ανεργίας, συμπληρωμένα με τη φοροληστεία. Μέτρα και αποφάσεις, δηλαδή, που ήδη δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να χτυπούν ανελέητα τους μισθούς.

Το «αν» που κάθε φορά τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη που κατά τ' άλλα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δε θα έρθουν νέα μέτρα, κρύβει όλη την ουσία. Είναι το «αν» - δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάντα πάνω από όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι το ίδιο «αν» που χρησιμοποιούσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως οι μισθοί θα αποκατασταθούν «αν» ανακάμψει η οικονομία (δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων).

... δε θα πειραχτούν κι οι εργάτες

Τέτοια «αν» δεν κρύβουν παρά το προστακτικό «να» με το οποίο οι μεγαλοεργοδότες προλογίζουν κάθε φορά τις νέες τους απαιτήσεις για κλιμάκωση της αντεργατικής εφόδου. Μάλιστα, πολλές φορές, δεν αποτελεί παρά ωμή παραπλάνηση των εργαζομένων, που δήθεν μένουν να προσδοκούν αποκλιμάκωση της επίθεσης ή οφέλη που ισοσκελίζουν -υποτίθεται- την επίθεση που δέχονται. Φερετζές της συνεχούς αντεργατικής επίθεσης. Τα παραδείγματα είναι άφθονα. Για παράδειγμα, πριν δυο χρόνια, προκειμένου να ενισχύσουν κι άλλο τα κέρδη τους, οι εφοπλιστές ζητούσαν επίμονα τη μείωση μιας σειράς «τελών υπέρ τρίτων» μεταξύ των οποίων ήταν και χρήματα που κατέβαλλαν στο ΝΑΤ. «Αν», έλεγαν, συμβεί αυτό, θα μειωθούν τα εισιτήρια στα πλοία, θα «ανασάνουν» οι επιχειρήσεις του κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο πολιορκούσαν την κοινή γνώμη εκβιάζοντας και την ανοχή των εργαζομένων του κλάδου. Τι έγινε τελικά; Και τα «τέλη» αυτά μειώθηκαν και τα εισιτήρια αυξήθηκαν.

Αυτά τα «αν», μαθαίνουν στους εργαζόμενους να εξαρτούν την ίδια τους την επιβίωση από το αν οι μεγαλοεπιχειρηματίες «αντέχουν» να τους δώσουν μισθούς, να κρατούν ανοιχτά τα εργοστάσια, να κρατούν το ίδιο προσωπικό. Δηλαδή, από το αν συγκεντρώνουν ή όχι τα κέρδη που προσδοκούν ή που απαιτεί η επιβίωσή τους στην ελεύθερη αγορά. Αλλά για να αναπαράγονται τα κέρδη χρειάζονται συνεχή αντεργατικά μέτρα. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιούν οι εργαζόμενοι και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πεδίο ανταγωνισμών οι υδρογονάνθρακες

Το έδαφος για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, με γνώμονα τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και στο φόντο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στρώνει η τρικομματική κυβέρνηση. Η διαφαινόμενη ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο, σε συνδυασμό με τα σχέδια μετατροπής της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο Ενέργειας, έχει ανοίξει την όρεξη σε εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Η στρατηγική της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης, κύρια των ομίλων της Ενέργειας και των εφοπλιστών, κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στις ανοιχτές προσκλήσεις προς τα μονοπώλια να επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα «επενδύσεων» στον τομέα της Ενέργειας, με στόχο να προσελκύσει συσσωρευμένα κεφάλαια.

Ο δεύτερος αφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να ανοίξει την πόρτα για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου, που επιθυμεί διακαώς η αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία και προκρίνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των γεωστρατηγικών τους επιδιώξεων. Στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ήδη δρομολογούνται εξελίξεις που οξύνουν τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς. Από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, στην Ελλάδα, προέκυψε το «ενδιαφέρον» του γαλλικού μονοπωλίου ΤΟΤΑL για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ελλάδας σε Αιγαίο, Ιόνιο και Κρήτη. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη, ανέδειξε την πρόθεση του μονοπωλιακού ομίλου ΒP, που ελέγχει το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, να χρησιμοποιήσει το ελληνικό έδαφος ως κόμβο μεταφοράς.

Ακόμα πιο πέρα: Η ιδιωτικοποίηση των υποδομών των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει ρωσικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ταυτόχρονα, Ελληνες εφοπλιστές αγοράζουν και κατασκευάζουν δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν συμπράξεις με ξένα μονοπώλια Ενέργειας για τη μεταφορά και τη διάθεση φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, έχει επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να αναζητά συμβιβασμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί «χρυσή τομή» για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Μόνο τυχαίες δεν είναι χρονικά οι δηλώσεις των Σαμαρά - Ολάντ για καθορισμό υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών αποθεμάτων, τα οποία έσπευσαν να αναγάγουν σε «πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης».

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η κίνηση της Τουρκίας να ορίσει «οικόπεδα» προς έρευνα για την αναζήτηση υδρογονανθράκων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου, αμφισβητώντας ανοιχτά τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ειδικότερα όταν τα παραπάνω πραγματοποιούνται ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, για τη συνεδρίαση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας». Η επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει προς εκμετάλλευση στα μονοπώλια τα κοιτάσματα στο Αιγαίο οδηγεί σε λύσεις συνεκμετάλλευσης και στη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ. Είναι φανερό ότι η στρατηγική της ντόπιας αστικής τάξης, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση, είναι παράγοντας όξυνσης των αντιθέσεων στην περιοχή μας και εστία κινδύνων για το λαό, ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να συρθεί πίσω από το ένα ή το άλλο μονοπώλιο, πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ