ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Δεν είναι τρομοκρατία η αντίσταση»...

Εκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαχωρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες από τις ένοπλες πράξεις αντίστασης των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή κατοχή...

Οι Παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα στην αντίσταση στην κατοχή

Associated Press

Οι Παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα στην αντίσταση στην κατοχή
ΓΕΝΕΥΗ - ΤΟΚΙΟ.-- Καταπέλτης για την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη 25σέλιδη έκθεση ερευνητών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με επικεφαλής το Νοτιοαφρικανό δικηγόρο Τζον Ντούγκαρντ.

Ο Ντούγκαρντ στην έκθεσή του - που θα παρουσιαστεί το Μάρτη στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ - σημειώνει πως οι ένοπλες επιθέσεις των Παλαιστινίων δεν είναι «τρομοκρατικές», όπως θέλουν να τις χαρακτηρίζουν Ισραήλ, ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά «αναπόφευκτη συνέπεια» της ισραηλινής κατοχής, αποικιοκρατίας και νόμων που μοιάζουν με εκείνους επί του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική. Οπως επισήμανε, η κοινή λογική υπαγορεύει να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα σε πράξεις απερίσκεπτης τρομοκρατίας όπως εκείνες της «αλ Κάιντα» και στις ένοπλες ενέργειες σε καιρό πολέμου εθνικής απελευθέρωσης κατά της αποικιοκρατίας, του απαρτχάιντ και της στρατιωτικής κατοχής. Ο Ντούγκαρντ, μάλιστα, μίλησε για προσπάθεια «ιουδαιο-ποίησης» της Ιερουσαλήμ μέσω επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών...

Οπως αναμενόταν, οι καίριες επισημάνσεις της έκθεσης Ντούγκαρντ απορρίφτηκαν αβλεπτί από τον πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ...

Στο μεταξύ, από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ διέβλεψε πως δε θα επιτευχθεί ο στόχος για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους έως το τέλος τρέχοντος έτους. Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ καταβάλλει «εξαιρετικές προσπάθειες» για να συμπεριλάβει όλες τις διαφορές με τους γείτονές του και να επιλύσει τις σημαντικές διαφορές με τους Παλαιστίνιους... Ενα 48ωρο πριν τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στο Τόκιο, ο Ολμέρτ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει λάσπη και απειλές κατά του Ιράν. Μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα υπουργό Αμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, είπε ότι συζήτησαν «το ρόλο» της ΛΔ Κορέας «στην ανάπτυξη των μη συμβατικών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» σε Ιράν και Συρία. Χαρακτήρισε το Ιράν «επικεφαλής του άξονα του κακού» και ισχυρίστηκε ότι μαζί με τη ΛΔ Κορέας «αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης στην ασιατική ήπειρο»...

Πάντως, χτες, στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο και κατέλαβαν το κτίριο που φιλοξενούσε τις δραστηριότητες του «Ισλαμικού Φιλανθρωπικού Κινήματος», κατηγορώντας το πως ξέπλενε χρήματα για λογαριασμό της «Χαμάς» και πως επιχειρούσε, επιδιώκοντας τη στρατολόγηση νέων μελών.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον άμεσο τερματισμό της παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας εκ μέρους της Τουρκίας ζήτησε, χτες, η δοσίλογη κυβέρνηση του Ιράκ καταδικάζοντας συνάμα με τον πιο έντονο μέχρι σήμερα τρόπο την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ και την επίθεση εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεση και την καταδίκη για την τουρκική στρατιωτική ανάμειξη, η οποία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, τονίζει ότι η μονόπλευρη στρατιωτική ενέργεια δεν είναι αποδεκτή και απειλεί τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων», επισήμανε ο Αλί αλ-Νταμπάγκ, Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως, τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Γκιουνές», συνεχίζουν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μαίνονται άγριες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τουρκικές δυνάμεις πλησιάζουν προς μια από τις κυριότερες βάσεις των ανταρτών, το στρατόπεδο του Ζαπ, το οποίο οι τουρκικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Εξακολουθούν επίσης οι συγκρούσεις στην ορεινή περιοχή του Χάκουρκ, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα του Ζαπ, και όπου τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν μεταφέρει χερσαίες δυνάμεις ενώ τα τουρκικά ελικόπτερα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ ένοπλοι συνέλαβαν χτες 21 άνδρες από δύο λεωφορεία που έρχονταν από το βόρειο Ιράκ σε ένα σημείο ελέγχου που είχαν στήσει προς το σκοπό αυτό στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εννέα είναι οι νεκροί επιβάτες του λεωφορείου μέσα στο οποίο ένας καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, νωρίτερα χτες στη Μοσούλη.

Τέλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζορτζ Κέισι, καταθέτοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, δήλωσε ότι βρίσκονται υπό «σοβαρή πίεση» και ότι πρέπει άμεσα να μειωθεί ο μάχιμος χρόνος των στρατευμάτων στο Ιράκ ώστε να επανέλθει σχετικά η ισορροπία και η αξιοπιστία τους.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ρωσικές εκλογές σε γεωργιανό έδαφος!

Νότα διαμαρτυρίας της Γεωργίας

Εντονη ήταν η αντίδραση των αρχών της Γεωργίας, υπό το φως των εξελίξεων στο Κόσσοβο, στο άνοιγμα εκλογικών τμημάτων για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές της 2ης του Μάρτη στις περιοχές της που έχουν αποσχιστεί, στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Η Τιφλίδα σε νότα διαμαρτυρίας που επέδωσε στο Ρώσο πρέσβη Β. Κοβαλένκο, κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι προχωρεί σε εκλογές σε εδάφη της, χωρίς να έχει ζητήσει την άδεια της γεωργιανής πλευράς. Στη νότα σημειώνεται πως η Γεωργία «θεωρεί τη διεξαγωγή ρωσικών εκλογών στο έδαφος των περιοχών που έχουν αποσχιστεί ως παραβίαση των διεθνών κανόνων και απαιτεί εξηγήσεις».

Να σημειωθεί πως η ρωσική νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα πρόωρης ψηφοφορίας για όσους δε θα είναι σε θέση να ψηφίσουν τη μέρα των εκλογών. Ετσι, ήδη από τις 25 του Φλεβάρη έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και στην Αμπχαζία (όπου το 80% των κατοίκων έχει ήδη φροντίσει να αποκτήσει και τη ρωσική υπηκοότητα), καθώς και στη Νότια Οσετία.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι, δήλωσε απ' τη μεριά του ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει έως τώρα στην αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας επειδή «η Γεωργία πατάει γερά στα πόδια της» και κάλεσε τη Μόσχα, αν υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίζεται, να προχωρήσει σε οικονομικό εμπάργκο και κυρώσεις κατά της Αμπχαζίας.

  • Λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 2ης του Μάρτη στη Ρωσία, η Διεθνής Αμνηστία με νέα έκθεσή της υποστηρίζει ότι η ελευθερία της έκφρασης «συρρικνώνεται ανησυχητικά», ενώ σημειώνει ότι παραμένουν ανεξιχνίαστες οι δολοφονίες δημοσιογράφων που είχαν καλλιεργήσει πολεμική εναντίον του Κρεμλίνου, κλείνουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και επιτίθεται η αστυνομία ενάντια σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

I. Π

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση παρουσίας Αμερικάνων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο πλευρό του Προέδρου Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ προσέτρεξε ο Λευκός Οίκος μετά την την πρόταση Αμερικανών γερουσιαστών να αποχωρήσει από την εξουσία μετά την ήττα που υπέστη η παράταξή του στις εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου, πρόταση την οποία απέρριψε και ο ίδιος ο Μουσάραφ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, η κυβέρνηση του Μουσάραφ είναι σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Επίσης, η Περίνο επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Προέδρου Μπους στον Πρόεδρο Μουσάραφ που «οδήγησε σωστά τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Πάντως περισσότερο ενδιαφέρον έχει άρθρο της «Μπόστον Γκλόουμπ» που αναφέρει ότι «σιωπηρώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει την επέκταση της παρουσία του στο Πακιστάν και ειδικότερα στην περιοχή των φυλών κοντά στα αφγανοπακιστανικά σύνορα» με τη δημιουργία ενός ειδικού συντονιστικού κέντρου όπου Αμερικανοί, Αφγανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι θα ανταλλάσσουν «πληροφορίες για την αλ Κάιντα», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μουσάραφ επανειλημμένως έχει αρνηθεί να επιτρέψει τη δράση των Αμερικανών. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, εσχάτως η επέκταση της δράσης των Αμερικανών, με 30 ειδικούς Αμερικανούς να εκπαιδεύουν Πακιστανούς, έγινε εφικτή «με την αύξηση της δυσφορίας των κατοίκων εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων»...

Στο Αφγανιστάν, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες στην επαρχία Χοστ στα νοτιοανατολικά της χώρας από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο. Η βόμβα που πυροδοτήθηκε από μακριά εξερράγη στην περιοχή Σάμπρι κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ενταση πιέσεων για κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες πιθανολογείται η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τη συνάντηση των διπλωματών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πάντως, το Ιράν συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα λειτουργεί για ειρηνικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, με μια νέα έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σημείωσε ότι το Ιράν δείχνει μεγαλύτερη θέληση για συνεργασία με την υπηρεσία όσον αφορά τις εξελίξεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα, ωστόσο ανέφερε ότι απέτυχε να απαντήσει σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες παλαιότερες προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικού όπλου.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι τη Δευτέρα, ο Βρετανός διπλωμάτης και αντιπρόσωπος της χώρας του στην ΙΑΕΑ Σάιμον Σμιθ υποστήριξε ότι το Ιράν συνέχισε να εργάζεται πάνω στο πυρηνικό του πρόγραμμα και μετά το 2003, τη χρονιά όταν - κατά τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ - διέκοψε το πρόγραμμα.

Από την Τεχεράνη, ο Ιρανός πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Καμενέι, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, επαίνεσε το ρόλο του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάν στη «μεγάλη επιτυχία» της χώρας στην εφαρμογή του εθνικού πυρηνικού προγράμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ