ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ξεκαθαρίστε την πολιτική σας για τα αεροδρόμια

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό

Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και των ελληνικών πολιτικών αεροδρομίων, ζητά από την κυβέρνηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης της Αλέκας Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Εντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξαιτίας πληροφοριών για ιδιωτικοποίηση κρατικών αεροδρομίων με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό τους ή τη δημιουργία νέων ιδιωτικών αεροδρομίων, όπως επίσης και την παραχώρηση της Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας σε παρόχους ιδιώτες.

Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική δικαιολογεί πλήρως την παραπάνω ανησυχία. Οπως είναι γνωστό, η κατάργηση της Ενιαίας και Δημόσιας ΥΠΑ έχει ήδη συντελεστεί με τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Εποπτικής Αρχής Αεροναυτιλίας (ΕΕΑΑ) ανεξάρτητης από τον πάροχο υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, που σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς "θα οργανωθεί με βάση τους νόμους της αγοράς". Ακόμα, είναι γνωστό ότι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός είναι γεγονός, που σημαίνει απώλεια εθνικού εναέριου χώρου. Στα αεροδρόμια ο πρώτος αερολιμένας της χώρας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, είναι ένα γερμανικό αεροδρόμιο που έχει μετοχοποιηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (για εργαζόμενους και τη χώρα) και έχει εξαγγελθεί η ίδρυση ιδιωτικού αεροδρομίου στην Κρήτη (Καστέλι) κατά τα πρότυπα των Σπάτων.

Η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση, πρώτα και κύρια των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας και Κω, που είναι οι οικονομικοί αιμοδότες των υπολοίπων, και η λογική του κέρδους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμολογίων, σε άρνηση κάλυψης κοινωνικών αναγκών (κάλυψη νησιών - «άγονων» περιοχών - αεροδιακομιδή ασθενών - έρευνα και διάσωση κ.ά.), σε ανατροπές στα εργασιακά - εισοδηματικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μείωση των εγγυήσεων για την ασφάλεια των πτήσεων.

Σοβαρές ανησυχίες γεννιούνται και από το γεγονός ότι ο Εναέριος Χώρος και τα αεροδρόμια αποτελούν μέρος της εθνικής κυριαρχίας και σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός για τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Αλληλεγγύη στον αγωνιστή λαό της Βενεζουέλας

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος με τον Ροντρίγκο Τσάβες Σαμουίδο, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, υπεύθυνο για την Ευρώπη, που πρόκειται να αναλάβει τη θέση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Είχαμε συνάντηση με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, που ήταν εντεταλμένος για τα ευρωπαϊκά θέματα και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με μεγάλη ευαισθησία και ενδιαφέρον, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Γνωρίζουμε ότι εκεί γίνεται μία μάχη εναντίον του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αλλά και μία μάχη στο εσωτερικό της χώρας για να νικήσουν οι λαϊκές δυνάμεις και να αντιμετωπίσουν όλους εκείνους, που, ως εντεταλμένοι των ΗΠΑ, προσπαθούν να ανακόψουν και να παρεμποδίσουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία. Εχει την αλληλεγγύη μας ο λαός της Βενεζουέλας και από αυτήν την άποψη πιστεύω ότι μεταδώσαμε αυτό το γενικότερο αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα και κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα».

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Πετούν χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε, στη Βουλή, τις καταγγελίες του ΚΚΕ

Δίχως ακόμη να έχουν ενσωματωμένα συστήματα εντοπισμού και αυτοπροστασίας πετούν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Αιγαίο! Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έλαβε προχτές η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη από τον αρμόδιο υφυπουργό Αμυνας, Κ. Τασούλα, σε Ερώτησή της στη Βουλή.

Ο Κ. Τασούλας, αν και αρχικά μέμφθηκε τη βουλευτή του ΚΚΕ για το περιεχόμενο της Ερώτησής της στη συνέχεια το ...επιβεβαίωσε πανηγυρικά. Οπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε, «τα αεροσκάφη F-16 έχουν συστήματα αυτοπροστασίας, με εξαίρεση την παραγγελία που έγινε το 2000», ενώ διευκρίνισε ότι «αυτό είχε να κάνει με τη σύμβαση που υπεγράφη», αλλά «παρά ταύτα με δικές μας προσπάθειες αναμένεται σε αυτά τα F-16 να εγκατασταθεί σύστημα αυτοπροστασίας μέχρι το τέλος του έτους». Συνέχισε λέγοντας ότι «το ίδιο συμβαίνει με τα συστήματα προστασίας των μεταφορικών αεροσκαφών» (ελικόπτερα έρευνας- διάσωσης C-130)!

Στόχος της Ερώτησης είναι «να μη χαθεί το έμψυχο δυναμικό» και «να μη λοιδορούνται τα στελέχη της αεροπορίας γιατί έκαναν 800 ώρες να βρουν κάτι» αφού δεν έχουν τα απαραίτητα συστήματα, διευκρίνισε τοποθετούμενη η Λιάνα Κανέλλη. Πρόσθεσε ότι «σας μεταφέρω αγωνία των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ίδιων των ανθρώπων που πετάνε». Επισήμανε ότι η αποκατάσταση των συστημάτων εντοπισμού και επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα η Τουρκία «υποχρέωσε χιλιάδες αεροσκάφη της να εφοδιαστούν» με αυτόματο σύστημα εντοπισμού, που «είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εντοπίζει τον ατυχή πιλότο πιο σύντομα από εμάς». Παράλληλα, αναρωτήθηκε για το ακριβές των πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες «ετοιμάζεστε να στείλετε 6 ελικόπτερα "Απάτσι" στο Αφγανιστάν», αναρωτώμενη αν «θα τα στείλετε χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας» και τονίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «θα στερηθεί η άμυνα της χώρας το μηχανικό προσωπικό το οποίο δεν έχει», οπότε «δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια». Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.

Η Αλ. Παπαρήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 27 του Φλεβάρη και ώρα 12.15 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σήμερα στην Πετρούπολη

Σήμερα, Τετάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην Πετρούπολη, σε εκδήλωση της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ», στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Λ. Πετρουπόλεως και Εθν. Αντιστάσεως).

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

-- Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφθεί τον ΑΗΣ Μελίτης και στη συνέχεια τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης και το Φράγμα της Παπαδιάς. Στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στους Λόφους και στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Μελίτη.

-- Περιοδεία στην Καρδίτσα πραγματοποιεί την Παρασκευή 29/2 η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 9.30 π.μ. θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Καρδίτσας, στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Αστρον» με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτισμό».

-- Την Κυριακή 2/3 στις 10.30 π.μ. στη Λάρυμνα, σε εκδήλωση για την Ενέργεια, θα μιλήσει ο Τ. Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 5/3, στις 7 μ.μ., στη Λαμία, σε εκδήλωση για την Υγεία και την πρόταση του ΚΚΕ θα μιλήσει ο Τ. Χρονάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ