ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική και αδιάλλακτη, ψάχνει τρόπο να κάμψει τη λαϊκή διαμαρτυρία

Από τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο
Από τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο
Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου, συγκαλεί για σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις στη διαχείριση του Προσφυγικού με την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά.

Σαν τυράκι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, υποσχόταν χτες βράδυ τη «μερική απόσυρση» των αστυνομικών δυνάμεων από τα νησιά, αφού πρώτα τσάκισαν τον κόσμο στο ξύλο και τα χημικά. Και, μάλιστα, προκλητικότατα έδωσε συγχαρητήρια στα ΜΑΤ... Ταυτόχρονα, έκανε ξανά σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει στον απαράδεκτο σχεδιασμό της, λέγοντας ότι αυτό «το σχέδιο είναι το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι» και «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Τη γραμμή είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από νωρίτερα χτες, όταν απηύθυνε, από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε, προκλητικές εκκλήσεις στους κατοίκους των νησιών να ...πέσουν οι τόνοι, την ώρα που τα μέρη τους κατακλύζονται από δυνάμεις καταστολής που συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις κατοχής.

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης πέρα απ' τις προκλητικές υποδείξεις «να πέσουν οι τόνοι», χαρακτήρισε «άγονη» την αντίδραση των νησιωτών και μάταιη αφού, όπως είπε, «δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά».

Κλείνοντας τα αυτιά στις δίκαιες διεκδικήσεις των νησιωτών ισχυρίστηκε ότι «είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες». Ούτε λόγος για αποσυμφόρηση των νησιών και απεγκλωβισμό των ανθρώπων που σωρεύονται εκεί, ούτε λόγος για την πολιτική της ΕΕ που τους εγκλωβίζει.

Την ίδια προκλητική στάση κράτησε και απέναντι στους ξεριζωμένους, στους οποίους έστειλε «ένα ξεκάθαρο μήνυμα»: «Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές - τους οποίους πληρώνετε αδρά - δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδος και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής», όπως είπε, απευθυνόμενος σε όσους «δεν δικαιούνται άσυλο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κόμπασε για την πυγμή της κυβέρνησής του λέγοντας: «Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα αυτό άλλαξε. Τα σύνορα - εδώ στον Εβρο - φυλάσσονται πολύ καλύτερα πια. Φυλάσσονται όμως καλύτερα και τα θαλάσσια σύνορά μας. To νομικό πλαίσιο που έχουμε στη διάθεσή μας έγινε αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. Και, ύστερα από εξαντλητικό διάλογο - εξαντλητικό διάλογο, θα το ξαναπώ - με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται».

Ετοιμος να βάλει πλάτη

Πρόθυμος «να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης» δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη βάση του ευρωενωσιακού πλαισίου που ασπάζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ορίζεται απ' την κατάπτυστη Συμφωνία με την Τουρκία, που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.

Με αφορμή τα γεγονότα σε Λέσβο και Χίο ο Αλ. Τσίπρας έκανε δήλωση κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και αυταρχισμό. «Οι ιδεοληψίες και η διαχειριστική της ανικανότητα έχουν μετατρέψει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε "μόνιμο πάρκινγκ ψυχών"», διατείνεται, ξεχνώντας ότι τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είχαν γίνει πάρκινγκ ψυχών ήδη επί των ημερών του.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον νυν ότι ξέχασε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα και ότι αφήνει τα νησιά να βουλιάζουν «μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη».

Ο Αλ. Τσίπρας καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών. Στη βάση αυτή δηλώνει, για λογαριασμό του κόμματός του, «ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση», έτοιμος να βάλει πλάτη «για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επίθεση στους νησιώτες

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ για την εγκληματική επίθεση της κυβέρνησης στους κατοίκους της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου. Σε αυτήν σημειώνεται:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει εντολή στις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν στο ψαχνό τους κατοίκους των νησιών της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου, προκειμένου να υπερασπίσει την πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εφαρμογή των Συμφωνιών Τουρκίας - ΕΕ από τις ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν βελτίωσε την κατάσταση, αλλά την έκανε ακόμη πιο ανυπόφορη, τόσο για τους μετανάστες - πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους των νησιών. Κατάσταση που θα γίνεται όλο και χειρότερη, όσο θα οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, όσο η χώρα θα εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε αμερικανοΝΑΤΟικούς πολέμους και επεμβάσεις, που βγάζουν χιλιάδες κατατρεγμένους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών, που ζητούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων από τη χώρα, όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με τα ΜΑΤ που αποβιβάζονται στα νησιά σαν "στρατός κατοχής" ενάντια στην αποφασιστικότητα του λαού να μην επιτρέψει την υλοποίηση τέτοιων αντιλαϊκών σχεδίων.

Η αποφασιστικότητα που δείχνει το εργατικό κίνημα με την οργανωμένη δράση των Εργατικών Κέντρων και των σωματείων μπορεί να αποτελέσει την πραγματική ασπίδα του λαού ενάντια στην καταστολή και τρομοκρατία.

Το ΠΑΜΕ και όλες οι οργανώσεις μέλη του, σταθερά προσανατολισμένες στην υπεράσπιση των συμφερόντων Ελλήνων και μεταναστών από τις πολιτικές που τσακίζουν τις ζωές τους, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να ακυρωθούν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ.

Η εγκληματική ευθύνη που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την ανάπτυξη κατασταλτικού τρομοκρατικού μηχανισμού, ως "στρατού κατοχής" στα νησιά, είναι τεράστια.

Τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα σταθούν απέναντί τους».

Τμήμα λογοκρισίας

Μαθαίνουμε ότι με «άνωθεν» εντολές, στην ΕΡΤ λειτουργεί αυτές τις μέρες τμήμα λογοκρισίας για τις αναμεταδόσεις των γεγονότων από τα νησιά του Αιγαίου, όπου οι δυνάμεις καταστολής έχουν φλομώσει με χημικά και έχουν σαπίσει στο ξύλο τους κατοίκους που διεκδικούν να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, τίποτα δεν μεταδίδεται για το συγκεκριμένο θέμα αν δεν πάρει πρώτα έγκριση και δεν «σουλουπωθεί» όπως πρέπει από τους αρμόδιους της ΕΡΤ. Προφανώς, της κυβέρνησης της κάθονται βαριές οι δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων και αφού δεν μπορεί να τις ελέγξει, παίρνει μέτρα για να τις παρουσιάσει όπως τη βολεύει μέσα από την κρατική τηλεόραση, σε βάρος της πραγματικής ενημέρωσης του λαού, αλλά και της δουλειάς των εργαζομένων της, που παρακολουθούν και καταγράφουν από κοντά τις εξελίξεις στα νησιά.

Καταδικάζουν την καταστολή στα νησιά

Την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων σε Λέσβο και Χίο και τη βάρβαρη καταστολή των κινητοποιήσεων καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα. Με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο λαό της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και ενώνουν τη φωνή τους με τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και τους φορείς που αντιδρούν στα σχέδια που μετατρέπουν τα νησιά σε φυλακές και καταδικάζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε διπλό εγκλωβισμό καθώς και την καταστολή με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να τα επιβάλει.

Ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Ζακύνθου, Αγρινίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αφού έλαβε υπόψη της τις καταγγελίες των Νομαρχιακών Τμημάτων Χίου, Σάμου και Λέσβου, καταδικάζει τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής στους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Συλλαλητήριο στη Λήμνο

Συλλαλητήριο διοργάνωσαν προχτές το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που με τα ΜΑΤ χτυπά τους κατοίκους των νησιών της Λέσβου και της Χίου, για να επιβάλει την πολιτική των κλειστών hot spots και της συνέχισης του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο έπαρχος Λήμνου. Την ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μαδυτινός, που είπε, μεταξύ άλλων: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα (σ.σ. προχτές) εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πιστή στο δόγμα "νόμος και τάξη" χτυπά από τα ξημερώματα τους εργαζόμενους και το λαό της Λέσβου και της Χίου με τα ΜΑΤ, με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Οι δυνάμεις καταστολής λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον Μανταμάδο, στα άλλα χωριά της Λέσβου, στο Βροντάδο της Χίου ως δυνάμεις κατοχής». Ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Να γυρίσουν πίσω από τα νησιά οι διμοιρίες

«Τελικά τι είμαστε, Ελληνες αστυνομικοί ή στρατός κατοχής;», αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αστυνομικών και απαιτεί να γυρίσουν πίσω οι διμοιρίες από τα νησιά. Μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία καταδικάζει «τη μετατροπή ενός κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος, όπως είναι το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, σε αστυνομικό πρόβλημα», «την άγρια καταστολή και το ξύλο ενάντια στους διαδηλωτές νησιώτες που υπερασπίζονται την τιμή και την ανθρωπιά τους απέναντι στην άδικη πολιτική της κυβέρνησης». Και καλεί τους συναδέλφους «να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς μας θέλει η κυβέρνηση. Μας στέλνουν να επιβληθούμε σε παιδιά, γυναίκες και ταλαίπωρους πρόσφυγες από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Μας στέλνουν να επιβληθούμε σε κατοίκους που αντιδρούν στην επίταξη των περιουσιών τους και στη μετατροπή των νησιών τους σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Απαιτούμε τώρα να γυρίσουν πίσω οι διμοιρίες από τα νησιά. Να σταματήσει η κυβέρνηση να μας βάζει απέναντι στη δίκαιη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των νησιωτών του Αιγαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ