ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
Ανησυχία προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Copyright 2020 The Associated

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Πρόκειται για επιχειρηματία στο χώρο της μόδας, η οποία το βράδυ της Κυριακής επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη από το Μιλάνο της Ιταλίας, με πτήση της «Ryanair». Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Δευτέρας πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα το δημαρχείο της πόλης να έχει χαρακτηριστεί χώρος «υψηλού κινδύνου».

Οπως ενημέρωσε χτες το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας - διά στόματος Σωτήρη Τσιόδρα, επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας - η 38χρονη είναι καλά στην υγεία της, δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές της θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.

Χτες το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του περιφερειάρχη και αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, των διοικητών της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επανέλαβε τα περί «ψυχραιμίας» και «θωράκισης της χώρας». Το απόγευμα ακολούθησε η ανάκληση όλων των κανονικών αδειών του προσωπικού του υπουργείου Υγείας, των νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών σχηματισμών της χώρας μέχρι νεωτέρας.

Σε νεότερη ενημέρωση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας αργά χτες το βράδυ, δίνονται αναλυτικότερες πληροφορίες για την ιχνηλάτηση των επαφών της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, ενώ συνολικότερα αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, τα οποία ελέγχονται.

Την ίδια ώρα, παραμένει το τεράστιο έλλειμμα σε εξοπλισμό και προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, κ.ά.) στα νοσοκομεία. Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, διαθέτει μόλις δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης, με τρία κρεβάτια, εντός της Παθολογικής Κλινικής.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων κ.ά. (χωρίς να συνοδεύεται από το μέτρο εξασφάλισης της απαιτούμενης και αποζημιούμενης γονικής άδειας ιδιαίτερα για όσους γονείς έχουν παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, δημοτικά και ειδικά σχολεία). Τη διάθεση στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (χωρίς να διασφαλίζεται ότι η δαπάνη από τις υπηρεσίες που θα δοθούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια θα εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα φορτωθεί άμεσα ή έμμεσα στην πλάτη των εργαζομένων). Τη μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ, την πρόσληψη 200 εργαζομένων (65 γιατροί, 100 νοσηλευτές, 30 διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και 5 τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων) με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και χρονικό ορίζοντα μέχρι τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, αργά χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό σήμερα, Πέμπτη, για προληπτικούς λόγους.

«Αδειανό πουκάμισο» τα μέτρα

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «αδειανό πουκάμισο» όταν είναι αποδεκατισμένο το δημόσιο σύστημα Υγείας, με σχεδόν ανύπαρκτη τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι προσλήψεις 200 εργαζομένων - και μάλιστα εποχιακών! - στα νοσοκομεία αναφοράς, που ανακοινώθηκαν χτες, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ενδεικτικό της κοροϊδίας είναι ότι: Μόνο για να ανοίξουν τα 120 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ (τα οποία είναι κλειστά αν κι έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό) απαιτείται η πρόσληψη 360 νοσηλευτών και 60 γιατρών.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η «έκτακτη κατάσταση» όταν στην καθημερινότητα οι εφημερίες των νοσοκομείων θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη; Είναι ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας το ανακάτεμα της τράπουλας με τις μετακινήσεις του προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο που μισοκλείνουν μια τρύπα κι ανοίγουν άλλες δύο;

Ενα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας προϋποθέτει επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα κι ανθρώπινα ωράρια ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε τρέχουσες ανάγκες και να είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για τις επείγουσες.

Νέες αντιδράσεις από Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία αναφοράς

Χτες, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με αφορμή τα μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενης επιδημίας του κορονοϊού και τη λειτουργία του «Αττικόν» ως νοσοκομείου αναφοράς. Και απαιτεί: Αμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων. Αμεση τροφοδοσία του νοσοκομείου με όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ανοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ και όλων των ανενεργών υποδομών. Εξάλειψη των ράντζων, ανακούφιση του νοσοκομείου από την υπερ-εφημέρευση. Αμεση έναρξη λειτουργίας όλων των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με έγγραφό του προς τη διοίκηση απαιτεί «την άμεση ενημέρωση όλου του προσωπικού όλων των κλάδων σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πιθανών ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων και το σχέδιο δράσης στο νοσοκομείο μας». Επίσης, απαιτεί «την επαρκή προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού (μέσα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας) για την κάλυψη των αναγκών εργαζομένων και ασθενών». Να σημειωθεί ότι έχει ενημερωθεί μόνο το προσωπικό των Επειγόντων.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ήδη "σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος" για την περίθαλψη των κατοίκων, όχι μόνο του νησιού αλλά και της νότιας Ελλάδας, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη μειωμένη χρηματοδότηση». Καταγγέλλει ότι το ΠΑΓΝΗ δεν διαθέτει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ, ενώ υπάρχει μόνο ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης στα ΤΕΠ. Οι πρόχειρες αλλαγές σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας της Παθολογικής Κλινικής μειώνουν τα διαθέσιμα δωμάτια για νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών. Παραμένουν: 350 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή ανά βάρδια έχουν την ευθύνη μέχρι και για 40 ασθενείς. Σε περίπτωση πάσχοντος από κορονοϊό, ιδιαίτερα αν χρειαστεί νοσηλεία για σχετικά μακροχρόνιο διάστημα, οι τραγικές ελλείψεις θα διογκωθούν. 40 κενές θέσεις ειδικευμένων και πάνω από 80 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών. Οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται. 50 κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς να καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου. Στα ΤΕΠ η διαλογή γίνεται με φοιτητή Νοσηλευτικής...

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Αύξηση κρουσμάτων κυρίως εκτός ηπειρωτικής Κίνας

ΠΕΚΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Το τελευταίο 24ωρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασαν αυτά που είχαν επιβεβαιωθεί εντός ηπειρωτικής Κίνας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά την τελευταία ενημέρωση του Οργανισμού για την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Covid-19 που εμφανίστηκε τον Δεκέμβρη στην Κίνα (με επίκεντρο την κεντρική επαρχία Χουμπέι). Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε 37 χώρες (πλην Κίνας) τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 2.790 και οι θάνατοι τους 44.

Στην ίδια την Κίνα (όπου η κατάσταση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή») καταγράφηκαν 52 νέοι θάνατοι (όλοι στη Χουμπέι) και 406 νέα κρούσματα (όλα πλην 10 στη Χουμπέι). Ετσι αθροιστικά θύματα και κρούσματα έφτασαν τα 2.718 και 78.190. Οι αρχές υποστήριξαν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών βδομάδων, ενώ για πολλοστή μέρα ο αριθμός όσων αποθεραπεύτηκαν (2.422) είναι αισθητά μεγαλύτερος από όσους προσβλήθηκαν. Σε δύο ακόμα επαρχίες (Εσωτερική Μογγολία και Σινζιάνγκ) οι αρχές μείωσαν το επίπεδο συναγερμού που είχαν σημάνει τις τελευταίες βδομάδες, επειδή εκτιμήθηκε ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τον Covid-19 έχουν μειωθεί.

Σοβαρότερη εστία εξάπλωσης του Covid-19 εκτός Κίνας εξακολουθεί να είναι η Νότια Κορέα, όπου ο τελευταίος απολογισμός αφορούσε συνολικά 1.261 κρούσματα και 12 θύματα. Στα κρούσματα περιλαμβάνεται και 23χρονος στρατιώτης από το αμερικανικό στρατόπεδο Κάρολ, κοντά στην πόλη Ντεγκού (όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα), ενώ εξετάζεται και η αναστολή των ετήσιων ασκήσεων που κάνουν Νότια Κορέα - ΗΠΑ στις αρχές της άνοιξης.

Στην Ευρώπη, νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γαλλία (όπου μάλιστα κατέληξε και ένας 60χρονος Γάλλος), Αυστρία, Ελβετία, Κροατία. Η Ιταλία καταγράφει τα περισσότερα θύματα στην ήπειρο (12), μετά και τη χτεσινή κατάληξη ενός 69χρονου, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 374 (μεταξύ των οποίων και 4 μικρά παιδιά).

Στη Μέση Ανατολή, σοβαρότερη εστία παραμένει το Ιράν, όπου οι νεκροί χτες καταγράφονταν σε 15 και τα κρούσματα σε 95.

Στην Αφρική, εκτός από την Αίγυπτο, εντοπίστηκε κρούσμα και στην Αλγερία, ωστόσο η εικόνα θεωρείται λειψή, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα εντοπισμού (αλλά και αντιμετώπισης) του ιού.

Στη Λατινική Αμερική, το πρώτο (επιβεβαιωμένο) κρούσμα εντοπίστηκε στη Βραζιλία, πρόκειται για έναν κάτοικο της χώρας που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε πάντως ότι «η απρόσεκτη χρήση της λέξης "πανδημία" δεν έχει κανένα απτό όφελος, αλλά περιέχει σημαντικό κίνδυνο εξάπλωσης φόβου και στίγματος που δεν χρειάζεται και δεν αιτιολογείται, δημιουργώντας παράλυση. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ιό, κάτι που δεν αληθεύει. Δίνουμε μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί αν λάβουμε τα σωστά μέτρα».

Και μεταξύ άλλων συνέχισε: «Φυσικά, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "πανδημία" αν περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιδημίας κάθε ώρα και διαθέτουμε ειδικούς σε όλα τα επίπεδα για το θέμα.

Προς το παρόν δεν παρατηρούμε τη συνεχή και εντατική μετάδοση του ιού στην κοινότητα και δεν παρατηρούμε εκδήλωση σοβαρής ασθένειας ή θανάτων. Η Κίνα έχει λιγότερα από 80.000 κρούσματα σε συνολικό πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων. Στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν 2.790 κρούσματα, σε έναν συνολικό πληθυσμό 6,3 δισεκατομμυρίων. Μην παρεξηγηθώ όμως: Δεν υποβαθμίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης ή το ενδεχόμενο αυτή να εξελιχθεί σε πανδημία, γιατί αυτό είναι πιθανό».

Ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού», προσθέτοντας ότι «τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν». Ο ίδιος ανέφερε ότι «έχουμε 60.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο στην Ευρώπη».

Πάντως, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Αντρέα Αμον δήλωσε ότι χρειάζεται προετοιμασία για σενάρια διάδοσης του ιού Covid-19 σε εκτεταμένες περιοχές της ΕΕ.

Κανόνες υγιεινής και πρόληψης

Ως μέτρα πρόληψης αναφέρονται ορισμένοι κανόνες υγιεινής:

-- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-- Οταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-- Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210.5212.054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-- Πλένουμε τα χέρια μας: Οταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ