ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
Σελ. /28
Τρεις μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού η ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θάνος Μικρούτσικος, με αφορμή την πραγματοποίηση των συναυλιών

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες η ΚΕ του ΚΚΕ και ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», με αφορμή τις τρεις συναυλίες που θα πραγματοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος και θα είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 11 Μάρτη στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, στις 23 Μάρτη στην Πάτρα, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», και την 1η Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί Ντε Σπορ. Στη συναυλία της Αθήνας θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η είσοδος στις συναυλίες θα γίνεται με προσκλήσεις που διακινούνται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Το «παρών» ακόμα έδωσαν δύο από τους τραγουδιστές που θα τραγουδήσουν στις συναυλίες, οι Κώστας Θωμαΐδης και Μίλτος Πασχαλίδης, αλλά και ο Κώστας Καζάκος.

Μια ξεχωριστή στιγμή στην πολύχρονη συνεργασία του Θ. Μικρούτσικου με το ΚΚΕ

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, ο οποίος ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του λέγοντας:

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο και στην πολιτική της κυβέρνησης που αναδεικνύεται σημαιοφόρος στην προώθησή της.

Σήμερα (σ.σ. χτες) έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε μια ξεχωριστή στιγμή στην πολύχρονη συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με το Κόμμα μας. Τις τρεις συναυλίες που συνδιοργανώνουμε αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ».

Ακόμα σημείωσε: «Στα 43 χρόνια από τα 100 χρόνια που υπάρχει το ΚΚΕ, αυτά τα τραγούδια του Θάνου μάς συντροφεύουν στις συγκεντρώσεις, στις πορείες, στα Φεστιβάλ, στις διαδηλώσεις. Τα γνώρισαν, τα γνωρίζουν, τα τραγουδούν γενιές που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν μαζί τους. Πιστεύουμε ότι συνέβαλλαν και συμβάλλουν σε μια μάχιμη στρατευμένη πορεία ζωής χιλιάδων κομμουνιστών και ΚΝιτών.

Οι συναυλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πολιτιστικό έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη εορταστική εκδήλωση στις 25 Νοέμβρη και το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Δεκέμβρη με θέμα την προσφορά του ΚΚΕ στη λογοτεχνία.

Στόχος μας να δέσει η μοναδική συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του πολιτισμού αυτόν τον αιώνα στην πατρίδα μας, με την εμπιστοσύνη, την αισιοδοξία που δηλώνει ένα τραγούδι του Θάνου, που έγινε σύνθημα. "Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη", που υποδηλώνει την αφοσίωση του Κόμματός μας στην πάλη που θα κατορθώσει την επαναστατική ανατροπή, τη νίκη της εργατικής εξουσίας».

Εργο το οποίο διδάσκει Ιστορία στους νεότερους

Ο Θάνος Μικρούτσικος τόνισε, λαμβάνοντας το λόγο: «Οταν ακούτε από το στόμα μου λέξεις, όπως συγκίνηση, τιμή κ.λπ., μπορεί να αναρωτηθείτε, "Βρε μήπως είναι υπερβολικός αυτός ο τύπος;". "Μήπως κολακεύει;". "Κλείνει το μάτι στο κοινό;". Νόμιμο να το σκεφτείτε. Αλλά θα το ξαναπώ. Αυτές οι τρεις συναυλίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και αφιερώνονται από μένα στο ΚΚΕ σημαίνουν πολύ μεγάλη συγκίνηση και πολύ μεγάλη τιμή.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

Ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι πρόκειται για το πιο ιστορικό Κόμμα στην Ελλάδα. Μακράν.

Δεύτερον, ακόμα και αυτοί που δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ, δεν μπορεί, αν είναι καλοπροαίρετοι, να μη δεχτούν ότι αυτό το Κόμμα αποδεδειγμένα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των φτωχών ανθρώπων, των ανθρώπων των κάτω στρωμάτων και μάλιστα σε έναν αυξανόμενο βάρβαρο κόσμο, που ο καπιταλισμός δημιουργεί, κάθε χρόνο όλο και χειρότερα.

Ο άλλος λόγος είναι τα έργα που παρουσιάζω. Θα μείνω λίγο στην "Καντάτα για τη Μακρόνησο". Με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι ένα έργο τέχνης ανήκει στους δημιουργούς του. Ενα έργο ζωγραφικής στον ζωγράφο. Ενα έργο όπερας στον συνθέτη και σε αυτόν που έγραψε το λιμπρέτο. Ενα έργο μελοποιημένης ποίησης στον ποιητή και τον συνθέτη. Ομως, υπάρχουν κάποιες οριακές περιπτώσεις που μπαίνει και τρίτος ιδιοκτήτης. Και στην προκειμένη περίπτωση, στην "Καντάτα για τη Μακρόνησο", ιδιοκτήτες είναι εξίσου με τους δημιουργούς οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και πάλεψαν στις γραμμές του Κόμματος, αλλά και δίπλα από αυτό σε καιρούς ζοφερούς. Σε όσους εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, αντιστάθηκαν. Σε όσους πάλεψαν για μια δίκαιη κοινωνία (...).

Ο Ρίτσος κατέγραψε με εξαιρετικό τρόπο και τον τρόμο και το φόβο που προερχόταν από τους βασανιστές, που δεν αναπαύεται η ψυχή τους, όπως είπαν πρόσφατα μετά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, αλλά και τον ηρωισμό μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών. Δημιούργησε ένα ποιητικό έργο, το οποίο διδάσκει Ιστορία σε όλους τους νεότερους».

Το πρόγραμμα των συναυλιών

Ο συνθέτης παρουσίασε και το πρόγραμμα των συναυλιών. «Μαζί με την "Καντάτα για τη Μακρόνησο" θα παρουσιαστεί το έργο μου, "Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη", του ποιητή που εξέφρασε με τη μεγάλη τέχνη του την πιο δημιουργική και απελευθερωτική δεκαετία, που γνώρισε ποτέ όλος ο κόσμος στη διάρκεια της κίνησης όλων των κοινωνιών, δηλαδή στη δεκαετία του '20. Είναι απίστευτα αυτά που συνέβησαν στην ΕΣΣΔ τότε. Είναι μάθημα Ιστορίας, να τα ξαναδούμε. Και αυτός που εξέφρασε αυτήν την περίοδο, είναι ο Βλ. Μαγιακόφσκι. Οι συναυλίες κλείνουν με μια σειρά πολιτικών τραγουδιών που έγραψα στη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, πάνω σε στίχους σπουδαίων ποιητών και στιχουργών.

Τρεις είναι οι τραγουδιστές που θα τραγουδήσουν και θα τους πω με τη σειρά που θα εμφανιστούν σε αυτά τα έργα.

Είναι ο Κώστας Θωμαΐδης στον Μαγιακόφσκι, ο πιο σημαντικός για μένα τραγουδιστής αυτού που ονομάζω ενδιάμεσο χώρο, αυτού που κινείται μεταξύ του τραγουδιού και του κλασικού τραγουδιού. Μακράν ο καλύτερος. Και αποδίδει ένα πολύ δύσκολο για τους μουσικούς έργο και άμεσο για το κοινό, με εκπληκτικό τρόπο.

Την "Καντάτα" την τραγουδά η Ρίτα Αντωνοπούλου. Βοηθά και ο Κώστας σε ορισμένα σημεία. Η Ρίτα, και μπορώ να το πω μετά τα 11 χρόνια που συνεργάζομαι μαζί της, έχει εξελιχθεί σαν η σημαντικότερη τραγουδίστρια της τελευταίας γενιάς. Το λέω με την εξής έννοια. Υπάρχουν κι άλλες τραγουδίστριες πολύ καλές στη γενιά της. Αυτή είναι αυτή που μπορεί να τραγουδήσει μεγάλα τραγούδια μεγάλων συνθετών με τον καλύτερο τρόπο, βάζοντας πλώρη να μετρηθεί με τις μεγάλες μας τραγουδίστριες των παλιότερων γενεών.

Τέλος, ένας τρίτος αγαπημένος μου άνθρωπος, ο Μίλτος Πασχαλίδης. Για εμένα είναι η αιχμή του δόρατος της τραγουδοποιίας της δεκαετίας του '90. Δούλεψα μαζί του δύο φορές σε περιοδεία και τα έχασα. Ο τρόπος που αιχμαλωτίζει, που μαγνητίζει τον κόσμο, είναι απίστευτος. Είναι σπουδαίος τραγουδοποιός έτσι κι αλλιώς, αλλά και είναι ένας από τους 2 - 3 τραγουδοποιούς που μπορούν να τραγουδήσουν τραγούδια άλλων συνθετών...».

Ο Θάνος Μικρούτσικος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους μουσικούς, τους τεχνικούς, αλλά και συντρόφους της ΚΝΕ, με την παραίνεση: «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τιμή για το ΚΚΕ να ξεκινά τον εορτασμό με αριστουργήματα του Θάνου Μικρούτσικου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν μπορούσα να πω παραπάνω λόγια από αυτά που είπε ο ίδιος ο Θάνος πριν. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι: Αποτελεί τεράστια τιμή για το ΚΚΕ να ξεκινά τον φετινό εορτασμό με αυτά τα αριστουργήματα της τέχνης, με ένα πολύ μεγάλο συνθέτη της πατρίδας μας, με έναν άνθρωπο πολιτικοποιημένο, που όχι μόνο τον καίει η Ιστορία, αλλά ζει την ίδια την Ιστορία, φέρνει την Ιστορία, το παρελθόν, στο σήμερα, ζωντανά, μέσα από την τέχνη του, και κυρίως φλογίζει τις καρδιές μας και το νου μας για το μέλλον και αυτό αφορά και τις μελλούμενες γενιές. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ από βάθους καρδιάς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ