ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
Σελ. /28
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος

Σε Πρέσπα και Φλώρινα, σε μια περιοχή όπου γράφτηκαν χρυσές σελίδες της Ιστορίας του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Κόμματος από την ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής αγκάλιασε αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τους δεσμούς του ΚΚΕ με το λαό, δεσμοί που φέρουν την υπογραφή των χιλιάδων ηρώων του που έδρασαν στις πόλεις και τα χωριά, στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο παλιό δημαρχείο των Πρεσπών, με την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Βίτσι - Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ιστορικός - ταξιδιωτικός οδηγός), από τον Θανάση Λεκάτη, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα με την πολιτική συγκέντρωση που έγινε το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (βλ. σελ. 14 - 15). Στη διάρκειά της έγινε εκ νέου παρουσίαση του ιστορικού - ταξιδιωτικού οδηγού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Φλώρινας, όπου βρίσκονται θαμμένοι εκατοντάδες μαχητές του ΔΣΕ που συμμετείχαν στη Μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949, μια από τις πιο δύσκολες και πολύνεκρες μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ.

Οι τρεις σελίδες από το σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση» αφιερώνονται στο επιτυχημένο διήμερο εκδηλώσεων της ΕΠ Δ.Μακεδονίας.


Περπατώντας στα βήματα των ηρώων μαχητών του ΔΣΕ

Παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» για τον ΔΣΕ

Από τη βιβλιοπαρουσίαση
Από τη βιβλιοπαρουσίαση
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής συγκέντρωσε η εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Βίτσι - Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ιστορικός - ταξιδιωτικός οδηγός), που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στον Λαιμό, στο παλιό δημαρχείο των Πρεσπών.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμμετείχαν στην εκδήλωση, παίρνοντας στα χέρια τους και ξεφυλλίζοντας αντίτυπα της έκδοσης που είχαν εκτεθεί στο χώρο. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απομόνωση της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα μετά το τέλος της στρατιωτικής αναμέτρησης, την καχυποψία με την οποία αντιμετώπισε το κράτος στο σύνολό της την περιοχή, στοιχεία που όπως είπε σημάδεψαν την εξέλιξη των πραγμάτων επί δεκαετίες. Τόνισε ότι «σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια και δύο γενιές μετά, μπορούμε χωρίς φόβο να μελετήσουμε και να τιμήσουμε την ιστορία μας. Να διδαχθούμε από αυτήν και να χτίσουμε το μέλλον μας. (...) Σήμερα που η φωτιά φουντώνει στα Βαλκάνια, εμείς στοχεύουμε να κάνουμε την Πρέσπα παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας των γειτονικών λαών».

Κάθε σπιθαμή γης και κομμάτι της ιστορίας μας

Μιλώντας για το νέο ιστορικό - ταξιδιωτικό οδηγό για το Βίτσι, που αποτελεί συλλογικό προϊόν μιας πολύχρονης έρευνας, ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ένα δείγμα από τη δουλειά που υπάρχει. «Μια αφορμή σε όποιον θέλει να μελετήσει λίγο παραπάνω, να επισκεφθεί το Αρχείο του ΚΚΕ, ένα ανοιχτό αρχείο με διαθέσιμο κάθε έγγραφό του, να πάρει πρωτογενές υλικό, να το μελετήσει».

«Επιδιώκουμε και μέσα από αυτόν τον τρόπο, δηλαδή ταξιδεύοντας σε αυτά τα σημεία, να δείξουμε πλευρές της ιστορίας αυτού του τόπου. Μιας ιστορίας για την οποία εμείς, το ΚΚΕ, είμαστε εξαιρετικά περήφανοι. Και θεωρούμε πως και ο λαός αυτής της περιοχής, αυτοί οι 13.000 που αναγκάστηκαν να φύγουν από εδώ και οι επόμενοι, και οι επίγονοι, πρέπει να είναι πάρα πολύ περήφανοι.


Κάθε κομμάτι αυτής της γης που είναι ποτισμένο με αίμα, δεν ποτίστηκε επειδή κάποιου του κάπνισε. Πολεμήσανε για τη γη τους, τον τόπο τους, εγκαταστήσανε εδώ πέρα τη δικιά τους εξουσία, φτιάξανε τα λαϊκά τους συμβούλια, δώσανε το πρόπλασμα μιας ζωής που πολύς κόσμος ονειρεύεται να έχει.

Με πολύ λίγα μέσα, μιλάμε για τη δεκαετία του '40, χωρίς δρόμους, χωρίς τίποτα, έφευγε ένα ολόκληρο χωριό μια μέρα να πάει να οργώσει τα χωράφια ενός άλλου χωριού, να πάει να χτίσει μια γέφυρα, να βάλουνε νερό, πράγματα που θεωρούμε πολύ αυτονόητα σήμερα. Ενας στρατός πάλεψε γι' αυτόν το λαό και ένας λαός πάλεψε γι' αυτόν το στρατό. Οταν φτιαχνόταν ένα νοσοκομείο του ΔΣΕ, την ίδια στιγμή γινόταν λαϊκό νοσοκομείο για το λαό της περιοχής. (...)

Ο πόλεμος για τον οποίο μιλάμε δεν ήταν ένας κακός πόλεμος, ήταν πόλεμος "ποιος με ποιον", τάξη με τάξη. Ηττήθηκε στρατιωτικά ο ΔΣΕ, αλλά ο λαός 70 χρόνια μετά βλέπουμε ότι έχει κρατήσει εξαιρετικά πολύτιμη στη μνήμη του αυτήν την πάλη. Βλέπουμε την αστική τάξη να προσπαθεί 70 χρόνια τώρα να μειώσει, να εξαφανίσει τα ίχνη αυτής της πάλης. Αλλιώς δεν θα είχανε ολόκληρες έδρες στο Πανεπιστήμιο, με Μαραντζίδηδες κ.λπ., για να γράψουνε ξανά και ξανά αυτή την ιστορία, λασπώνοντάς την».

Πολύχρονη ερευνητική προσπάθεια

Παρουσιάζοντας τα περιεχόμενα του οδηγού, αρχικά διευκρίνισε ότι «το Βίτσι, ο Βαρνούντας, η Πρέσπα, η Βάρμπα, το Μάλι Μάδι, στρατιωτικά είναι μια ενιαία περιοχή, το Βίτσι. Σ' αυτόν το χώρο, επί τρία ολόκληρα χρόνια, η στρατιωτική αναμέτρηση δεν γνώρισε στιγμή ησυχίας».

Ανέφερε πως αφετηρία για τη δημιουργία του οδηγού ήταν το 1996, όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του ΔΣΕ, μια μεγάλη ομάδα επιζώντων μαχητών επισκέφθηκε την περιοχή. «Καμιά 15αριά πιτσιρικάδες, για την εποχή εκείνη, ΚΝίτες, με μαγνητόφωνα μαγνητοφωνούσανε. Ετσι για πρώτη φορά μάθαμε πού είναι το Μάλι Μάδι, πού είναι ο ομαδικός τάφος στη Φλώρινα, τι είναι οι Πόρτες πάνω στο βουνό, τι είναι η σπηλιά στο Βροντερό».

Περιέγραψε την προσπάθεια της έρευνας που ξεκίνησε αρχικά από μια παρέα συντρόφων, λίγων στην αρχή και πάρα πολλών στη συνέχεια, που περπάτησαν στα βουνά, έψαξαν τα ίχνη και άρχισαν να βρίσκουν στοιχεία, σημεία και υλικά. Στην πολύτιμη παρουσία και μαρτυρία συντρόφων, επιζώντων μαχητών του ΔΣΕ, που περπάτησαν ξανά σ' αυτά τα βουνά. Αλλά και στη βοήθεια από κατοίκους της περιοχής, ειδικά των χωριών που μετράνε εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα.

Αναφέρθηκε στον εντοπισμό ενός άτυπου νεκροταφείου στον Κώττα, όπου είναι θαμμένοι μαχητές του ΔΣΕ. «Σ' αυτήν τη φωτογραφία δεξιά βρίσκεται το κανονικό νεκροταφείο. Στη μέση υπάρχει ένα συρματόπλεγμα και αριστερά, στο χωράφι, είναι θαμμένοι νεκροί μαχητές του ΔΣΕ στη μάχη των τελευταίων ημερών. Θεώρησαν κάποιοι ότι με το να βάλουν ένα συρματόπλεγμα θα εξαφανίσουν τους νεκρούς. Μπήκαν τα γελάδια στο χωράφι και βγήκαν τα κόκαλα στην επιφάνεια, και από την ντροπή τους οι ιθύνοντες έφτιαξαν μια μάντρα γύρω - γύρω ώστε τουλάχιστον να μην μπαίνουν τα γελάδια μέσα. Το νεκροταφείο είναι εκεί όμως και εμείς οφείλουμε να μην ξεχαστεί», είπε.

Μίλησε για την Μπέλα Βόδα, «το βουνό με τα κάστρα», που έχει πάρα πολλά οχυρά και δεν πατήθηκε παρά μόνο όταν έφυγαν οργανωμένα, συντεταγμένα, οι μαχητές του ΔΣΕ.

Για τον πυρήνα του βιβλίου, που αφορά τη ζωή στην Ελεύθερη Ελλάδα. Τα ζητήματα εκπαίδευσης, διανομής γης, οργάνωσης της παραγωγής, ανοικοδόμησης. Επίσης για την ειδική αναφορά που γίνεται στον σλαβόφωνο πληθυσμό της περιοχής, μέσα από δικά του ντοκουμέντα που υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ, κατά κύριο λόγο την εφημερίδα «Ενότητα», και αφορά στοιχεία για την εκπαίδευσή τους, τη συμμετοχή τους στον αγώνα του ΔΣΕ κ.ά.

Αλλά και για το χάρτη με τα μνημεία που έχει στήσει το ΚΚΕ, στην Πύλη, στον Πυξό, στο Βροντερό, στο Βατοχώρι, στην Ιεροπηγή και το μεγάλο μνημείο στη Φλώρινα.

Συνοπτικά, στον οδηγό περιλαμβάνονται 220 χιλιόμετρα περπατημένα μονοπάτια, 166 έγχρωμες φωτογραφίες, 34 σύγχρονοι χάρτες, 79 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ. Τρεις μεγάλες μάχες παρουσιάζονται εκτενώς: Η μάχη στο Μάλι Μάδι, η μάχη της Φλώρινας και οι μάχες της τελικής αναμέτρησης.

Ειδική αναφορά γίνεται στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας, στην υγειονομική υπηρεσία, στη συμμετοχή των γυναικών, με φωτογραφίες ιστορικές και σύγχρονες, καθώς και με χάρτες προσέγγισης των σημείων. Ορισμένα σημεία ξεχωριστού ιστορικού ενδιαφέροντος παρουσιάζονται αυτοτελώς, όπως οι Πολενάτες και τα Κουκλουθούρια. Τέλος, στο παράρτημα παρατίθενται οι μάχες της τελικής αναμέτρησης στον Γράμμο έως τις 29 Αυγούστου 1949, μαζί με τις σχετικές διαδρομές.

Στις σελίδες με πρόσθετα υλικά υπάρχει αυτή που παραθέτει χρήσιμες ιστορικές πηγές, με αναφορά και σε έναν μεγάλο αριθμό εγγράφων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Οπως επίσης και η σελίδα που παραθέτει ηλεκτρονικές διευθύνσεις, όπου είναι αποθηκευμένες διαδρομές σε μορφή gpx για χρήση σε συσκευές GPS.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ