ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Σταθμός η κινητοποίηση στις 10 Μάρτη

Σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, ΔΝΤ, πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, προχωρούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Στις 10 Μάρτη - και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας - οι ταξικές δυνάμεις δίνουν νέα αγωνιστικά «ραντεβού» και μετατρέπουν τη μέρα αυτή σε σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια σε όσους τσακίζουν τη ζωή μας, στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας, της πλουτοκρατίας και των συμμάχων τους. Ηδη, στην Αθήνα, έχει οριστεί η συγκέντρωση για τις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Με το κοινό τους κάλεσμα προς τις γυναίκες της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτισσών, των νέων γυναικών, των μεταναστριών, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ τονίζουν: «Κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή»! Κι επισημαίνουν: «Η φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αποτελεί σταθμό κλιμάκωσης στον πόλεμο κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ, κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τιμούμε τους αγώνες του χθες και συνεχίζουμε στην ίδια ρότα ως το τέλος. Οι αγώνες του αύριο - οι δικοί μας αγώνες - να είναι ακόμη πιο τρανοί, ακόμη πιο δυναμικοί, ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Να ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Ενα μέλλον απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα στις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, σημειώνεται: «Μη σε ξεγελάσουν! Υπάρχει διέξοδος!». Και τονίζει: «Μονόδρομος για μας είναι το αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής που μας θέλει σύγχρονους δούλους, υποταγμένες στα συμφέροντα των εργοδοτών, στους νόμους της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μονόδρομος για μας είναι η οργανωμένη ταξική πάλη, η σύγκρουση, η ρήξη και η ανατροπή. Ο αγώνας για ένα δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του θα έχει τις σύγχρονες ανάγκες μας, όπου τα πλούτη που παράγουμε και καρπώνεται μια χούφτα καπιταλιστών θα είναι ιδιοκτησία του λαού, θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή, τη ζωή που αξίζει σε εμάς και τις οικογένειές μας».

Απευθύνουν μαζικό κάλεσμα στις γυναίκες να απαντήσουν θετικά στο διαχρονικό δίλημμα: «Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση ως την τελική νίκη», επισημαίνοντας: «Σήμερα δεν είμαστε μόνες, υπάρχει η Κοινωνική Συμμαχία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Αυτή δίνει δύναμη στη δύναμή μας. Εκφράζει την ενότητα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ, μετά την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη, κλιμακώνει την πάλη κατά της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ και των υποστηρικτών τους. Με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας, «το ΠΑΜΕ καλεί τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις επιτροπές αγώνα, τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν. Η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο νέας επίθεσης στη ζωή της εργατικής τάξης. Κανένας εφησυχασμός. Συνεχίζουμε ακούραστα, με αισιοδοξία, χωρίς αναμονή, με οργάνωση, σχέδιο και συσπείρωση δυνάμεων».

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προετοιμάζουν τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις κατά κλάδο. Δίνουν τη δύσκολη μάχη με οργάνωση και σχέδιο, εντάσσοντας νέες δυνάμεις στον αγώνα, με πρωτοβουλίες μέσα στους χώρους δουλειάς που αφορούν την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις 10 Μάρτη, με πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των ανέργων.

Η κλιμάκωση των αγώνων μονόδρομος για τους εργάτες

Μια μέρα μόλις μετά τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε το 4ο κατά σειρά επικαιροποιημένο μνημόνιο. Δήλωσε δηλαδή με τον πιο απερίφραστο τρόπο ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο, ότι η κυβέρνηση, δρώντας ως υπηρέτης της πλουτοκρατίας, θα σύρει τον αντεργατικό χορό της μέχρι το τέλος.

Κεντρικός στόχος των νέων μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η λεγόμενη «Μεταρρύθμιση των κοινωνικών δαπανών», δηλαδή η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και κυρίως των επιδομάτων ανεργίας. Ηδη προχτές το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος Ιούνη θα κάνει επαναξιολόγηση των επιδομάτων τα οποία πλέον θα συνδεθούν με «εισοδηματικά κριτήρια». Αυτό σημαίνει μαχαίρι στα επιδόματα για περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους και αφαίρεση 500 εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των πιο φτωχών στρωμάτων.

Κόβουν τα επιδόματα των φτωχών

Στο στόχαστρο των περικοπών μπαίνουν κυρίως επιδόματα όπως της ανεργίας, τα οικογενειακά, το έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό, αλλά και τα επιδόματα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι νέες περικοπές που σχεδιάζονται θα γίνουν σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ειδικά τα επιδόματα ανεργίας αφορούν πάνω από 670.000 εργαζόμενους ετησίως, ενώ άλλες 130.000 αφορούν τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας μαζί με τις οικογενειακές παροχές για τα παιδιά αφορούν περίπου 400.000 οικογένειες, η επιδότηση ενοικίου της Εργατικής Κατοικίας περίπου 140.000 οικογένειες. Συνολικά δηλαδή οι περικοπές στα επιδόματα των μεγάλων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας θα θίξουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, νέα επίθεση σχεδιάζεται και ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα για τους οποίους η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αποδοχές τους είναι πάνω από των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι μισθοί συμπιέζονται κάθε μέρα. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν τα μέτρα που ετοιμάζονται για τις επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού και δημόσιου, το σχέδιο ενάντια στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), οι ιδιωτικοποιήσεις, η μετατροπή των παροχών Υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Η αντεργατική λαίλαπα δε θα σταματήσει. Κυβέρνηση και πλουτοκρατία με τις ευλογίες της τρόικας θα στραγγίξουν μέχρι το μεδούλι το αίμα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων.

Να ισχυροποιήσουμε το λαϊκό οπλοστάσιο

Γι' αυτό η ενίσχυση των αγώνων, η κλιμάκωση της πάλης με όλες τις μορφές, η συσπείρωση και νέων δυνάμεων είναι ο μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα. Αλλη επιλογή δεν υπάρχει. Κάθε άλλη στάση ή αναμονή, ο συμβιβασμός, οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες, σε νέες πιο βαριές ήττες για όλους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας και μόνο ο αγώνας είναι σήμερα η πραγματική διέξοδος για τους εργάτες, για όλο το λαό. Ο αγώνας και η συσπείρωση δυνάμεων, στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στη γειτονιά, στο σχολείο είναι τα δικά μας όπλα. Οσο πιο ισχυρό γίνει το λαϊκό οπλοστάσιο, τόσο πιο επίφοβο είναι για τον αντίπαλο.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη απεργία του ΠΑΜΕ της περασμένης Τετάρτης έδειξε περίτρανα ότι υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτήν τη λαίλαπα. Οτι παρά το προπαγανδιστικό μπαράζ κυβέρνησης και πλουτοκρατίας με τα μέσα που διαθέτουν, οι εργαζόμενοι δεν κάμπτονται. Δεν τα διπλώνουν, δεν υποχωρούν. Οι χιλιάδες και χιλιάδες που απήργησαν και διαδήλωσαν με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, εμπιστεύτηκαν την ταξική γραμμή του, βλέπουν στις ταξικές δυνάμεις το στήριγμά τους, απέδειξαν ότι έχουν το κουράγιο και τα ηθικά αποθέματα να τα βγάλουν πέρα παλικαρίσια. Οσο δυναμώνει η γραμμή της ανυπακοής και της αντίστασης, όσο ισχυροποιούνται τα ταξικά συνδικάτα, όσο περισσότεροι αγωνιστές κερδίζονται με αυτή τη «γραμμή» τόσο θα γίνεται πιο αποφασιστική η λαϊκή παρέμβαση, θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και να μπούνε εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και να βγούνε στο προσκήνιο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Να χαράξουν το δικό τους δρόμο, προς όφελος των ίδιων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Γ. ΖΑΧ.

ΠΑΜΕ
Παναττική σύσκεψη την Τρίτη

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζόμενους της Αττικής σε πλατιά σύσκεψη, την Τρίτη 1η Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Imperial» (σταθμός Μετρό - Μεταξουργείο), με θέμα: «Συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις της απεργίας στις 23 Φλεβάρη. Σχέδιο δράσης για την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα». Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ