ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός να καταλάβει τη δύναμή του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα σε εργοστάσιο Φαρμάκου

RIZOSPASTIS

Τις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας «Boehringer Ingelheim» στο Κορωπί επισκέφτηκε την Παρασκευή 26 Νοέμβρη η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, η οποία - αφού πρώτα με μια σύντομη παρουσίαση από τη διοίκηση, ενημερώθηκε για την εταιρεία και την πορεία της - συζήτησε με τους εργαζομένους, στο πλαίσιο του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του Κόμματος απευθύνοντας κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Εισαγωγικά, αφού ευχαρίστησε για το καλωσόρισμα και την παρουσία των εργαζομένων, η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν μεγαλώσει και περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε σχέση με την προηγούμενη φορά που το επισκέφτηκε, σχολίασε τη «λάσπη» που πετάνε τα αστικά κόμματα στο ΚΚΕ, πως δήθεν επιθυμεί το κλείσιμο των εργοστασίων γιατί έτσι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ταξική συνείδηση.

Τόνισε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα», επισημαίνοντας πως αντίθετα για το ΚΚΕ το ζητούμενο είναι η επιστήμη και η παραγωγή να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών: «Εμείς παλεύουμε - όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις να υπάρχει ο σοσιαλισμός - να υπάρχουν τα εργοστάσια για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία», σημείωσε, προσθέτοντας πως το κλείσιμό τους αποτελεί στην πραγματικότητα «καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, καταστροφή της ανθρώπινης πείρας» που έχει αναπτυχθεί από μια ολόκληρη σειρά εργαζομένων, επιστημόνων.


RIZOSPASTIS

«Επομένως, εμείς ίσα - ίσα θέλουμε όταν θα γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα, να κληρονομήσει την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, την ανάπτυξη της επιστήμης και να τη θέσει βεβαίως στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι η επιστήμη να γίνεται εμπόρευμα να την αγοράζουμε ή να μην μπορεί να αξιοποιούν την επιστήμη όλοι», τόνισε.

Σχολιάζοντας εξάλλου το πώς λίγο πολύ όλοι αναγνωρίζουν πως το ΚΚΕ διαφέρει από όλα τα άλλα κόμματα - όπως κι αν ο καθένας αξιολογεί τη διαφορετικότητα αυτή - υπογράμμισε πως η βασική διαφορά είναι η αντίληψη του ΚΚΕ για το ποιος παράγει και ποιος καρπώνεται τον πλούτο: «Εμείς έχουμε μία άλλη αντίληψη και άλλη εξήγηση για το τι είναι εργατική τάξη και ποιος είναι ο ρόλος της», σημείωσε, προσθέτοντας πως «ο παραγωγός του πλούτου σε όλο τον κόσμο είναι αποκλειστικά και μόνο η εργατική τάξη». Και σημειώνοντας πως γι' αυτό «η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας πρέπει να οδηγεί στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου και σε καμία απόλυση. (...) Τι γίνεται όμως στον καπιταλισμό; Οσο αυξάνεται η αυτοματοποίηση - μειώνεται η ζωντανή ανθρώπινη εργασία - αντί να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, γίνονται απολύσεις, ανεβαίνει η ανεργία και μονιμοποιείται και "καταπολεμάται" η ανεργία με τη μερική απασχόληση, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε τρεις - τέσσερις».

Θέλουμε ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του

Αναφερόμενη στο Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Εχουμε βάλει ένα σύνθημα, λέμε "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό". (...) Εμείς δεν λέμε "εμείς θα σας σώσουμε". Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι εμείς με την πείρα που έχουμε, με την Ιστορία μας και με τη διάθεσή μας να βγούμε μπροστά - όχι από πάνω σας - να βγούμε μπροστά και να συμβάλουμε στο να μπουν μέσα στον αγώνα όσο γίνεται περισσότεροι. Δεν είμαστε εμείς που θα σώσουμε τον λαό: Θέλουμε ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και ιδιαίτερα η εργατική τάξη.

Τα άλλα κόμματα τι λένε; "Στις επόμενες εκλογές μην ψηφίσεις αυτόν, να έρθω εγώ να κάνουμε εναλλαγή στη θέση". Ολα τα χρόνια αυτό γίνεται (...) Στον λαό λένε "κάτσε στη γωνία" και από την πλευρά τους δεν έχουν και άδικο. Γιατί όταν ο λαός κάθεται στη γωνία, στην πραγματικότητα δεν θα έχουν αντιστάσεις στα μέτρα που παίρνουν, είτε είναι η Νέα Δημοκρατία είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έχουν αντιστάσεις όταν ο λαός είναι στη γωνία, όταν ο λαός όμως παρεμβαίνει - και με την απειρία του και με τις δυσκολίες του και με τις αντιθέσεις μέσα στον λαό - τότε κάτι καλό θα βγει».

Σημείωσε ακόμη πως «δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι πρέπει σε όλα να συμφωνείτε μαζί μας, αν θέλετε να συμπορευτούμε μέσα στις γραμμές του κινήματος, μέσα στην οργάνωση των σωματείων, των συνδικάτων, των επιχειρησιακών σωματείων: Με τις διαφορές μας θα μαζευόμαστε, θα συζητάμε, μπορεί και να τσακωνόμαστε καμιά φορά για κανένα ζήτημα, αλλά τελικά κάπου θα καταλήγει αυτή η συμμετοχή, δηλαδή και η ανάληψη της ευθύνης. Και σιγά - σιγά ο ίδιος ο λαός θα αποκτήσει μία πείρα των συμφερόντων, των αιτιών των προβλημάτων που έχει και του πώς θα δράσει.

Σε συμπόρευση λοιπόν με το ΚΚΕ, και εμείς προσθέτουμε και μία φράση: Στον δρόμο της ανατροπής. Δεν το κρύβουμε ότι αυτή η φράση λέει στον δρόμο για την πάλη για τον σοσιαλισμό. Βεβαίως στην ημερήσια διάταξη σήμερα δεν μπαίνει η σοσιαλιστική επανάσταση - κάποια στιγμή θα μπει, αλλά δεν είναι ας πούμε αυτήν τη στιγμή άμεση επικαιρότητα - αλλά λέμε στον λαό να αρχίσει να σκέφτεται ότι το σημερινό σύστημα σαπίζει, δεν μπορεί να του δώσει τίποτα. Βεβαίως με την πάλη του μπορεί να αποσπά κάποιες κατακτήσεις, δεν βάζουμε όρια, αλλά αυτό το σύστημα (...) τώρα θα γίνεται πιο άγριο και θα γίνεται χειρότερο».

Αναφερόμενη εξάλλου αναλυτικά στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ΣΣΕ, μισθούς στο ύψος των αναγκών που αντικειμενικά συνεχώς διευρύνονται, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, σημείωσε πως ακριβώς μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με βάση τη δική της πείρα, η εργατική τάξη μπορεί να καταλάβει πραγματικά τη δύναμή της, να σκεφτεί τον δρόμο της ανατροπής, ότι μπορεί να γίνει τάξη εξουσίας. Αλλά και να αποσπάσει τις όποιες παραχωρήσεις, έστω κι αν αυτές είναι προσωρινές, για να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους.

«Επομένως εμείς δεν κάνουμε ένα κίνημα μόνο κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κάνουμε ένα κίνημα, δηλαδή πρωτοστατούμε να αναπτυχθεί, όχι μόνο απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση - χτες το ΠΑΣΟΚ, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, αύριο την ΝΔ, και όποιον άλλο - αλλά που στρέφεται κατά της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα», σημείωσε.

«Ο λαός μόνο θα σώσει τον λαό! (...) Είναι ένας δρόμος, δεν είναι πράξη μιας μέρας ούτε ενός χρόνου. Αλλά αυτός ο δρόμος πρέπει να χαραχθεί πιο πλατιά, πιο βαθιά, πιο διακριτά. Τότε μπορείς να εμποδίσεις κάποια μέτρα και ν' ανοίξεις δρόμο. Τώρα αν περιμένεις να φύγει η ΝΔ και να 'ρθει, ξέρω 'γω, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ ή η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ... όλα αυτά είναι μία απ' τα ίδια, είναι εναλλαγή, δεν είναι αλλαγή. Είναι η λογική "ποιο είναι το μικρότερο κακό" ή "τι να κάνω"; Να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου! Από κει και πέρα θα προσανατολιστείς, θα αποκτήσεις δύναμη», σημείωσε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια, τονίζοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση «για μας ο εργάτης που δεν μας ψηφίζει, που ψηφίζει κόμματα αντίπαλά μας δεν είναι εχθρός μας, είναι δυνάμει συνοδοιπόρος, όταν πειστεί κι όταν καταλάβει...».

Αμέσως μετά, ακολούθησε συζήτηση με τους εργαζόμενους, με τα ερωτήματα να περιστρέφονται γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας, των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και σε πλευρές που αφορούν τη στήριξη της οικογένειας στην αντίληψη του ΚΚΕ.


Εκδηλώσεις - συσκέψεις Οργανώσεων του ΚΚΕ
Αττική

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη:

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟ Ταύρου καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», στην αίθουσα του δημαρχείου Ταύρου. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ Πετρούπολης καλούν σε σύσκεψη με εργαζόμενους στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61), με ομιλητή τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 28 Νοέμβρη:

-- Στις 11 π.μ. η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand» (σταθμός Μετρό «Μεταξουργείο»). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. η ΤΟ Βόρειου Τομέα καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος», στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Πέρκιζας» στη λεωφόρο Πεντέλης 146. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Αλίμου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Να πάρει ο λαός στα χέρια του την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», στο 2ο ΚΑΠΗ Αλίμου (Ελευθερίου Βενιζέλου 17). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Πιτσιόλης, στέλεχος του ΚΚΕ και γιατρός στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη στις 10 π.μ. ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφθεί τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δυτική Ελλάδα

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο.

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στο Αιτωλικό, στις 7 μ.μ. στην καφετέρια «Μπριάμη» (πλησίον σταθμού ΚΤΕΛ), θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στο Μεσολόγγι, στις 11 π.μ. στο «Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο».

Κεντρική Μακεδονία

Εκδήλωση με θέμα «Ο μύθος της δίκαιης ανάπτυξης για όλους - Το παράδειγμα του δήμου Θερμαϊκού» θα γίνει το Σάββατο 27 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, στους Νέους Επιβάτες. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Εύη Νέσση, ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ, στέλεχος του ΚΚΕ, με θέμα «Με αφορμή το Thess Intec... Ερευνα - Καινοτομία - Ανάπτυξη: Από ποιον και για ποιον».Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), με θέμα «Εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό: Ευάλωτοι είτε με πανδημία είτε χωρίς». Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ οργανώνει συνεστίαση στην Κατερίνη, στην ψησταριά «Παρασκευάς» στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ.

Κρήτη

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη η ΚΟ Λασιθίου διοργανώνει εκδήλωση για την Πολιτική Προστασία στις 6 μ.μ., με ομιλητές τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, πολιτικό μηχανικό, και τον Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και δημοτικό σύμβουλο Σητείας.

Στην Κύπρο

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οργανώνει η ΚΟ Κύπρου του Κόμματος το Σάββατο 4 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ