ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΣΚ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η ενίσχυσή της εγγύηση για να δυναμώσουν κι άλλο η πάλη και η διεκδίκηση

Κάλεσμα συστράτευσης και μάχης ενόψει του Συνεδρίου στις 3 - 12 Δεκέμβρη

«Με πρώτη δύναμη και ισχυροποιημένη τη "Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενισχύουμε τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση - εφοπλιστές - COSCO - εργοδοσία. Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων στους χώρους δουλειάς, την προστασία της ζωής και της υγείας μας!»: Με το κάλεσμα αυτό απευθύνονται οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στους συναδέλφους τους - αντιπροσώπους στο επικείμενο Συνέδριο (3 - 12 Δεκέμβρη).

Στην εργατούπολη του Πειραιά άλλωστε πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με καθοριστική τη συμβολή του Εργατικού Κέντρου, μερικοί από τους πιο σκληρούς αγώνες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στο λιμάνι και αλλού. Τέτοιοι ήταν ο νικηφόρος αγώνας των λιμενεργατών στην COSCO, των μεταλλεργατών στη Ζώνη για τη ΣΣΕ, των ναυτεργατών στα βαπόρια. Αγώνες που μαζί με εκείνους των διανομέων της «e-food» έδειξαν ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Δεν υπάρχουν "εργολάβοι λύσεων" και "σωτήρες" για την εργατική τάξη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο με νέες αυταπάτες!», όπως σημειώνει η ΔΕΣΚ.

Αυτή η πείρα δείχνει ότι με την αποφασιστική πρωτοβουλία και δράση της ΔΕΣΚ, δηλαδή των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και είναι πρώτη δύναμη στο ΔΣ, «το ΕΚ Πειραιά έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πάλης και του συντονισμού της δράσης των σωματείων και των συνδικάτων» στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΣΚ έχει την ευθύνη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και των 9 από τις 19 έδρες στο ΔΣ, επιβεβαιώνοντας «ότι αποτελεί την "καρδιά" και τον οργανωτή της πάλης του ΕΚ γύρω από όλα τα μεγάλα και κρίσιμα μέτωπα».

Πάντα μπροστά, στην «καρδιά» των μεγάλων αναμετρήσεων

Η Διακήρυξη των συνδικαλιστών της ΔΕΣΚ θυμίζει τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και με πρωτοβουλία του το Εργατικό Κέντρο, εκτός από την αποφασιστική στήριξη στους παραπάνω αγώνες, πρωτοστάτησε στην πάλη ενάντια στην ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, μπήκε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας της εργατικής τάξης και του λαού, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Με τις προτάσεις και τον σχεδιασμό που εισηγούνταν η ΔΕΣΚ, το ΕΚ πρωτοστάτησε στον συντονισμό της πάλης με τα σωματεία των υγειονομικών και άλλους μαζικούς φορείς για τη διεκδίκηση της άμεσης ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, ειδικά των τριών νοσοκομείων του Πειραιά, ενάντια στη μετατροπή τους σε νοσοκομεία της μίας νόσου. Διεκδίκησε την επίταξη του «Μετροπόλιταν» και όλου του ιδιωτικού τομέα.

Συντόνισε τον αγώνα μαζί με τους μαζικούς φορείς στις γειτονιές ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της COSCO, των εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι. Πάλεψε ενάντια στην παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 16% του ΟΛΠ στην COSCO από την κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εναντιώθηκε μαζί με τους κατοίκους στο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή.

Διεκδίκησε την άμεση απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των καζανιών πετρελαιοειδών σε Πέραμα και Δραπετσώνα, αναδεικνύοντας τον μεγάλο κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, τις μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή των κατοίκων από τη δυσοσμία των καζανιών της «Oil One». Πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην παραθαλάσσια ζώνη του Πειραιά και έχουν μπει για τα καλά «στο μάτι» των επιχειρηματικών ομίλων, όπως ο Αρμός και τα Λιπάσματα. Δίνει επίσης τη μάχη για να μη φτιαχτεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ σημειώνουν ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνθήκες που πάλι η εργατική τάξη και ο λαός καλούνται να πληρώσουν για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, της εργοδοσίας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η COSCO και οι εφοπλιστές στο λιμάνι του Πειραιά σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας μετά το άλλο, οι εργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, στην ακτοπλοΐα, στη ναυπηγοεπισκευή και σε άλλους κλάδους μετρούν δεκάδες εργατικά "ατυχήματα". Την ίδια ώρα η αναδουλειά είναι μόνιμο φαινόμενο, το ίδιο και η ανακύκλωση της ανεργίας, τα μεροκάματα και επιδόματα πείνας, η ένταση της εκμετάλλευσης. Για να διασφαλίσουν την κερδοφορία αυτή, συνεχίζεται η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ, ή το πιο πρόσφατο παράδειγμα στους ναυτεργάτες, η τροπολογία - έκτρωμα για την οργανική σύνθεση των πλοίων.

Την ίδια στιγμή το λαϊκό εισόδημα παραμένει καθηλωμένο και προς τα κάτω. Τις μεγάλες επιχορηγήσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης για να σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, με τη δυσβάσταχτη αντιλαϊκή φορολογία και με εκτίναξη της ακρίβειας στο ρεύμα, στα ενοίκια και στα κύρια είδη λαϊκής κατανάλωσης. Στο ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος συμβάλλει και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά, η οποία εξανέμισε όποια μείωση υπήρξε στον ΕΝΦΙΑ και συμβάλλει στην αύξηση των ενοικίων».

Μονόδρομος ο μαζικός οργανωμένος αγώνας

Απέναντι στα παραπάνω, ξεκαθαρίζουν, μονόδρομος είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία των ομίλων. Είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, της συντονισμένης και κοινής δράσης των εργατικών σωματείων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Και όπως σημειώνουν, «σε αυτόν τον δρόμο θέλουμε να πρωταγωνιστεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ακόμα πιο αποφασιστικά και ουσιαστικά. Και αυτό μπορεί να γίνει με ακόμα πιο δυνατή ΔΕΣΚ στο ΔΣ».

Στο πλαίσιο αυτό, με πρώτη δύναμη και πιο δυνατή ΔΕΣΚ, οι συνδικαλιστές της θα παλέψουν:

«Με ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να δυναμώσει η κοινή πάλη όλων των σωματείων και των συνδικάτων στον Πειραιά για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλους τους κλάδους, για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, για μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις και ωράρια, για επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη και να ξηλωθεί το σύνολο του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου που ψήφισαν και υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Για να υψωθεί εμπόδιο τόσο στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να μπει στον γύψο η αγωνιστική δράση των σωματείων και των συνδικάτων με τον νόμο Χατζηδάκη, όσο και στην προσπάθεια των εφοπλιστών να παρέμβουν και να ελέγξουν το Εργατικό Κέντρο, μέσω της απόπειρας συμμετοχής των πλοιάρχων - δηλαδή του διευθυντικού προσωπικού τους στα καράβια - στο Συνέδριο.

Το ΕΚ Πειραιά να αποτελεί σταθερά το στήριγμα του αγώνα των εργατικών σωματείων στον Πειραιά, η "καρδιά" της συντονισμένης πάλης σε τοπικό επίπεδο σε όλους τους κλάδους. Να συμβάλλει στο να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο με νέους εργάτες και εργάτριες τα σωματεία, να δημιουργηθούν νέα σωματεία και παραρτήματα σε κρίσιμους κλάδους και χώρους δουλειάς. Να συμβάλλει στη συνένωση αυτού του αγώνα με τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα της Αθήνας και πανελλαδικά.

Να οργανώνει πιο σταθερά την κοινή δράση και τη διεκδίκηση, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, μαζί με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς στις γειτονιές του Πειραιά, για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την ψυχαγωγία, τον ελεύθερο ποιοτικό χρόνο, την προστασία του περιβάλλοντος από τα κυβερνητικά - επιχειρηματικά σχέδια. Για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Για τα παραπάνω να δυναμώσει και η πολύμορφη παρέμβαση του ΕΚ και των σωματείων μέσω του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Να δυναμώσουν η κοινή δράση Ελλήνων και ξένων εργατών και εργατριών μέσα στα σωματεία, η αλληλεγγύη σε κάθε κατατρεγμένο της αδικίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εκμετάλλευσης, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλετικής ή εθνικής καταγωγής. Να δυναμώσει ο αγώνας κατά του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, μαζί με τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό».

Να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Με βάση τα παραπάνω, οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ σημειώνουν ότι στο Συνέδριο πρέπει να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όσοι υπερασπίζονται τη στρατηγική των εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εφοπλιστές, στην COSCO, να πάρουν υπό τον έλεγχό τους το Εργατικό Κέντρο αξιοποιώντας εκτός των άλλων τον νόθο μηχανισμό της Ενωσης Πλοιάρχων», τονίζουν και θυμίζουν: «Διεξάγουν εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα του ν. 330/1976, αρνούνται να φέρουν καταστάσεις ψηφισάντων, επιδιώκοντας να αποκρύψουν το όργιο νοθείας, κάτι που επιβεβαιώνεται στις τελευταίες αρχαιρεσίες τους από τα στοιχεία των "επιστολικών ψήφων". Είναι αντίπαλοι της αγωνιστικής κατεύθυνσης που έχει το ΕΚ Πειραιά, θέλουν ένα Εργατικό Κέντρο πλήρως ελεγχόμενο, φερέφωνο των συμφερόντων των εφοπλιστών!».

Οσο για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ), η ΔΕΣΚ αναδεικνύει ότι αποτελεί «βασικό στήριγμα της γραμμής ενσωμάτωσης και υποταγής των εργαζομένων στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Σε κάθε κρίσιμη καμπή η πλειοψηφία των εκλεγμένων της αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη του αγώνα και προσπάθησε να τον αξιοποιήσει για να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για τους κυβερνητικούς "σωτήρες" του ΣΥΡΙΖΑ. Για να υπηρετήσει αυτόν τον σχεδιασμό έφτασε στο σημείο να καταψηφίζει κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα την ώρα που αυτό πήγαινε για ψήφιση στη Βουλή και απαιτούνταν απεργιακή κλιμάκωση, βάζοντας πλάτη στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η ΕΠΑΚ - ΠΑΣΚΕ. Στάθηκε απέναντι σχεδόν σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα. Καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους για τον χαρακτήρα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η στάση αναμονής που κρατά μπροστά στα μεγάλα εργασιακά προβλήματα, η διέξοδος που προτείνει, αγκαλιά με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον ρόλο της στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Συνεχίζοντας η Διακήρυξη της ΔΕΣΚ υπογραμμίζει πως και την προηγούμενη τριετία επιβεβαιώθηκε «ότι οι εκλεγμένοι της ΤΕΣ στη διοίκηση του ΕΚΠ αποτελούν εμπόδιο στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στον Πειραιά, επιδιώκοντας να μπλέξουν το Εργατικό Κέντρο στις αντιπαραθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων που εκφράζονται στο λιμάνι και να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες για "σωτήρες" που βρίσκονται έξω από την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Κατά τ' άλλα περισσεύει το αντιΠΑΜΕ μένος, ορισμένες τυχοδιωκτικές ενέργειες που εκθέτουν σωματεία και το κίνημα, ενώ την ίδια ώρα απουσιάζουν παντελώς ακόμα και από εμβληματικούς αγώνες, όπως η 7ήμερη απεργία των λιμενεργατών της COSCO!».

Κάλεσμα πάλης για ουσιαστική βελτίωση της δράσης του ΕΚ

Στον αντίποδα των παραπάνω δυνάμεων, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλοι πρωτοπόροι εργαζόμενοι που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣΚ «μπορούμε και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η δύναμη μέσα στο Εργατικό Κέντρο που μπορεί να εγγυηθεί την αγωνιστική κατεύθυνσή του», τονίζεται στη Διακήρυξη. Ταυτόχρονα απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που θέλει να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της δράσης του ΕΚ, που αναγνωρίζει (παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες του) ότι χωρίς τη δράση των συνδικαλιστών της ΔΕΣΚ από την 1η θέση θα ήταν σήμερα είτε «κουφάρι», είτε φερέφωνο στα χέρια της εργοδοσίας. Σε όσους αγωνιούν για την κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε όσους θέλουν να συνεχίσει την αγωνιστική του δράση από το μετερίζι των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, να μη γίνει φερέφωνο της εργοδοσίας ή οποιασδήποτε κυβέρνησης, σε όσους δεν θέλουν μέσα στο ΕΚ τούς εκπρόσωπους των εφοπλιστών, τους πλοιάρχους.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, σκέψου! Σε καλούμε να μας στηρίξεις! Ξέρουμε ότι έχεις παρατηρήσεις, επιφυλάξεις και διαφωνίες. Εδώ είμαστε για να τις συζητάμε μαζί, για να οργανώνουμε μαζί τον αγώνα. Το έχουμε αποδείξει», σημειώνει η Διακήρυξη απευθυνόμενη στους συνέδρους για να στηρίξουν τη ΔΕΣΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ