ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ανεπιθύμητοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες!

Το Σάββατο 27/11 η μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση για την οργάνωση του αγώνα στην Αλεξανδρούπολη

Πλήθος εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους με μαζικούς όρους στην εκδήλωση - συγκέντρωση των φορέων που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με θέμα την ενίσχυση και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση και παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν την πλατιά αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας της περιοχής στη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που την καθιστά παράλληλα «μαγνήτη θανάτου».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Ροΐδης, ναύαρχος ε.α., ο Χατσή Αλή Αλή (Αλή Καμπέρ), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου, και η Εύα Βλισίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, ενώ μέχρι στιγμής 23 σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, Επιτροπές Ειρήνης, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς του γονεϊκού κινήματος και άλλοι έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε θέση!

Την ίδια ώρα, ύστερα από το κάλεσμα της Επιτροπής, το οποίο τα σωματεία και οι φορείς μετέφεραν με εξορμήσεις και περιοδείες σε όλη την περιοχή τις προηγούμενες μέρες, αυξάνονται και οι δηλώσεις στήριξης από συνδικαλιστές, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες κ.λπ.

«Η Αλεξανδρούπολη (...) βρίσκεται βάσει των γενικότερων εξελίξεων στο κρισιμότερο σημείο καμπής από τη δημιουργία της», αναφέρει σε δήλωσή της η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος - συγγραφέας, και προσθέτει μεταξύ άλλων πως «η δημόσια κατάθεση σκέψεων για την πόλη μας και το μέλλον της (...) επιβάλλεται ενόψει της δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

(...) Θέλουμε την Αλεξανδρούπολη βάση ειρηνικών έργων, πολιτισμού, γραμμάτων, τεχνών και επιστημών ή βάση μιλιταριστικών, επεκτατικών, πολεμικών ιδεωδών και ενεργειών;

Θέλουμε να προστατέψουμε τους σπάνιους βιότοπους και το φυσικό περιβάλλον της Θράκης, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών ή (...) αποδεχόμαστε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με δραστηριότητα άκρως επιβαρυντική και επικίνδυνη για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους;

Θέλουμε το περιλάλητο πλεονέκτημα της "διασυνοριακότητας" της περιοχής μας στη βάση των σχέσεων σεβασμού, καλής γειτονίας, επικοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης με τους άλλους λαούς ή στη βάση πολεμικών αντιπαραθέσεων, εριστικότητας, αντιπαλότητας, αντιτιθέμενων κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων και αναπόφευκτων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων;

Θέλουμε ένα ανασφαλές μέλλον στη βάση του ιστορικά έωλου επιχειρήματος περί της ασφάλειας που παρέχει μια στρατιωτική ευρωατλαντική υποδομή - η οποία σημειωτέον με την εγκατάστασή της παύει να θεωρείται ελληνικό έδαφος με την ισχύ καθεστώτος ετεροδικίας - ή θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ελεύθεροι στον τόπο μας, δίχως αυτός να τελεί υπό ξένη κατοχή και να είναι ο πρώτος στόχος σε πιθανή σύρραξη;

Θέλουμε να εκλαμβάνεται ως σιωπηρή συναίνεση, αποδοχή και φόβος η μη έκφραση της γνώμης και της ανησυχίας μας για τα σχέδια που απεργάζονται για εμάς χωρίς εμάς, ναρκοθετώντας οι ίδιοι με αυτή τη στάση μας το μέλλον των παιδιών μας, ή αρνούμαστε να γίνουμε φόρου και φόβου υποτελείς και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο συλλογικοτήτων και ευρύτερων συναινέσεων;

Θέλουμε να μιλήσουμε και να πάρουμε θέση στη βάση δημοκρατικών αρχών επιστρέφοντας ανεπίδοτο τον φόβο και την ανασφάλεια ή στη βάση του "Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος/ σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο/ Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι/ Κατάπιαμε τη γλώσσα μας/ και μαζευτήκαμε πολλοί, μία πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!" (Αζίζ Νεσίν); Ε λοιπόν, τώρα είναι η ώρα!».

Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών - όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Τη στήριξή του στην εκδήλωση έχει δηλώσει και ο Πέτρος Τεπερίδης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως «έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραχώρηση υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια σε ανταγωνιστικά συμφέροντα, όπως αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη, όλην την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας θύτης απέναντι σε άλλους λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς τους. Δεν θα αποδεχτούμε ο λαός μας να γίνει θύμα αντιποίνων».

«Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟική βάση εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Καμία σχέση δεν έχει με την ασφάλεια του λαού της περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κερατζή Ιμπράμ Ιμπραήμ, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), δηλώνοντας την πλήρη στήριξή τους στην εκδήλωση, και σημειώνει πως «οι λαοί της περιοχής μας μπορούν να ζουν πραγματικά ειρηνικά παλεύοντας ενάντια στους εκμεταλλευτές τους και τις συμμαχίες τους».

Εργα και «ανάπτυξη» για τα συμφέροντα των Αμερικανών και όχι του λαού

«Την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες στην Υγεία, στην Παιδεία, βρίσκονται τεράστια ποσά για να αγοραστούν καινούρια οπλικά συστήματα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης που θα εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παγωνίδης, μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου - μέλος της ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Εβρου.

Και συνεχίζει: «Θα πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να πιστεύει ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του περιφερειακού της πόλης και η σύνδεσή του με το λιμάνι, η σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, η δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου γίνονται στα πλαίσια της υλοποίησης του δήθεν "αναπτυξιακού σχεδιασμού" και όχι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης και εφοδιασμού των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Θα πρέπει να είναι αφελής κάποιος αν δεν βλέπει ότι ένα μεγάλο τμήμα της οικονομικής ζωής της πόλης θα λειτουργεί γύρω από τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις της αμερικανικής δύναμης. Προτεραιότητα θα αποτελεί η ικανοποίησή τους και όχι η κάλυψη των αναγκών του λαού.

Θα είναι αφελής όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία της αμερικανικής δύναμης δεν αποσκοπεί στην προστασία των συνόρων της χώρας μας, αλλά στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο και του λαού μας σε στόχο αντιποίνων.

Επειδή λοιπόν η Ιστορία μάς έχει δείξει ότι όπου "πάτησαν" οι Αμερικανοί, μόνο δεινά προκάλεσαν στους λαούς, επειδή δεν είμαστε όλοι αφελείς, καλούμε κάθε πατριώτη που νοιάζεται για την ειρήνη στην περιοχή, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του τόπου να αγωνιστεί ενάντια στην εγκατάσταση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα».

Δρομολόγηση πούλμαν για την εκδήλωση

Με λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, από το Αγαλμα Βενιζέλου, τα μέλη και οι φίλοι των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6987.235.644 και 6979.798.500.

Λεωφορεία έχουν επίσης δρομολογηθεί από την Καβάλα, από τον Δημοτικό Κήπο, στις 3 μ.μ., ενώ η αναχώρηση από την Κομοτηνή θα γίνει από το δημαρχείο στις 4.30 μ.μ. και από την Ξάνθη στις 4 μ.μ. από την πλ. Ελευθερίας.


Βούλιαξε από Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη

Σχεδόν 400 Αμερικανοί έφτασαν την Παρασκευή αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη, στην πορεία διεκπεραίωσής τους προς την Ανατ. Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, άλλοι συνάδελφοί τους συνεχίζουν τις εργασίες τους στο λιμάνι της πόλης ώστε από τη μια να αποσυναρμολογούνται στροφεία ελικοπτέρων που επιστρέφουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει άγκυρα στον ακριτικό λιμένα τις επόμενες μέρες, και από την άλλη να ξεφορτωθούν από το ίδιο πλοίο ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, που θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη).

Κατά πληροφορίες, έρχονται με το θηριώδες πλοίο «Endurance», που αυτήν τη στιγμή ξεφορτώνει την πρώτη παρτίδα του δολοφονικού φορτίου του στον λιμένα Φλίσινγκεν της Ολλανδίας, πριν βάλει ρότα για Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ