ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
Ανταγωνισμός

Το ΙΟΒΕ, το ίδρυμα του ΣΕΒ που χαιρέτισε τον πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο, επανήλθε με μια νέα μελέτη για την ενίσχυση της βιομηχανίας, στην οποία βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για την κυβέρνηση της ΝΔ. Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζουν πέντε αιτήματα των βιομηχάνων: Η ταχύτερη απόσβεση μηχανολογικού εξοπλισμού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, η μείωση του κόστους της Ενέργειας, η μείωση της φορολογίας και η αύξηση της χρηματοδότησης με κάθε είδους ενισχύσεις. Βέβαια, με τον «αναπτυξιακό» νόμο και τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, η κυβέρνηση έχει ήδη ικανοποιήσει τον πυρήνα όσων ζητάει ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας και την επιμελή προεργασία που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, στον «αναπτυξιακό» προβλέπονταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας και μέτρα για τις αποσβέσεις, ενώ στο φορολογικό προβλέπονται μερικά δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους από κρατικά κονδύλια. Ο ΙΟΒΕ όμως ξέρει ότι απευθύνεται σε «ευήκοα ώτα» και ζητάει το «κάτι παραπάνω» από την κυβέρνηση, ρίχνοντας ταυτόχρονα νερό στο μύλο του ανταγωνισμού ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί καλύτερα να προωθήσει τις αξιώσεις του. Γιατί πώς αλλιώς να μεταφραστεί η παρέμβαση Τσακαλώτου, ο οποίος ψέγει τη ΝΔ ότι «ο τρόπος που επιλέγει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις είναι αντιαναπτυξιακός», επειδή «αντί για τη μείωση των συντελεστών θα μπορούσε να επιλέξει την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων ώστε να ενισχύσει τις επενδύσεις»;

Σύγχρονο

Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που προετοιμάζονται στη Γαλλία, συνοδεύονται - ως συνήθως - από ιδεολογήματα που προβάλλουν ως «ξεπερασμένο» το αίτημα για καθολικό και δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και προωθούν ως «σύγχρονο» το κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνταξιοδότησης, με «ατομική μέριμνα» και «προσωπική ευθύνη» του εργαζόμενου. Η έκθεση Ντελεβουά (ύπατος αρμοστής για τις συντάξεις) παρουσιάζει «τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης» ως «καρπούς της κρίσης της δεκαετίας του 1930 και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», όπου «η κρίση των αγορών κεφαλαίου κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στην εξατομικευμένη αποταμίευση»... Ούτε λίγο ούτε πολύ, η έκθεση ισχυρίζεται ότι τα δημόσια συστήματα Ασφάλισης προέκυψαν επειδή με τις κρίσεις του καπιταλισμού χάθηκε η εμπιστοσύνη στην «εξατομικευμένη αποταμίευση», που αποτελεί τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων στα σημερινά ασφαλιστικά συστήματα ανά τον κόσμο. Πέρα από το γεγονός ότι η ανάπτυξη δημοσίων συστημάτων Ασφάλισης συνδέθηκε με τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντανακλώντας και την επιρροή του σοσιαλιστικού συστήματος στις καπιταλιστικές χώρες, η έκθεση επιβεβαιώνει την τεράστια επισφάλεια που χαρακτηρίζει τις συντάξεις και τις άλλες παροχές στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, αφού τα επενδεδυμένα στον τζόγο κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών και οι εισφορές των εργαζομένων είναι εκτεθειμένα στα σκαμπανεβάσματα της καπιταλιστικής οικονομίας. Και επειδή οι οικονομικές κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλισμού, κανείς και ποτέ δεν πρόκειται να εγγυηθεί τις συντάξεις σε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα, όπως έδειξε άλλωστε και η πτώχευση μεγάλων ασφαλιστικών κολοσσών στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Αυτό είναι το ...«σύγχρονο» που φέρνει στο ασφαλιστικό σύστημα και η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων.

Προσόντα

Οι επιλογές των διοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από την οποία γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η σύμπλευσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και την Υγεία. Τα δύο κόμματα τσακώνονται για τα προσόντα των νέων διοικητών και για το εάν τηρήθηκε η «αξιοκρατία». Δεν λένε όμως ότι το βασικό κριτήριο, με το οποίο επιλέγονται οι διοικητές των νοσοκομείων, δεν είναι άλλο από την ικανότητά τους να υπηρετούν και να προωθούν αποτελεσματικά την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την «ευθυγράμμιση» των δαπανών με τις περικοπές που προβλέπει κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, τις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών. Ολα αυτά δηλαδή που αναδεικνύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» στο πρώτο θέμα του και αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων της. Κανένας πόνος δεν τους έπιασε επομένως για την υγεία του λαού και την «αναβάθμιση» του δημόσιου συστήματος Υγείας, που κι αυτήν τη βλέπουν μέσα από το πρίσμα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, μέσα δηλαδή από την αύξηση των πληρωμών για τους ασφαλισμένους, είτε απευθείας, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Ο ψευτοκαβγάς τους είναι για το «θεαθήναι» και καταλήγει σε «καθαρτήριο» της πολιτικής που συνθλίβει κυριολεκτικά τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων στην Υγεία.

Δολοφονίες

«Η πατριαρχία δολοφονεί»... διακηρύσσει το spot του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο απουσιάζει βέβαια κάθε αναφορά στις κοινωνικές, ταξικές αιτίες που αναπαράγουν την εργοδοτική και κρατική, την πολύμορφη βία σε βάρος των γυναικών, δηλαδή για το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται και η εγκληματική συμπεριφορά με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί, αφού είναι βολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργείται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα, για να βγαίνει λάδι η σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία, που αναπαράγει τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, τον οικονομικό, κοινωνικό καταναγκασμό.

Παρεμπιπτόντως, δεν είδαμε την ίδια «ευαισθησία» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις χιλιάδες γυναίκες - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που είτε δολοφονούνται από την ΝΑΤΟική στρατιωτική μηχανή, είτε εξαναγκάζονται με τα παιδιά τους στην προσφυγιά. Φαίνεται πως υπάρχουν «δολοφονίες» που κάνουν «τζιζ», ειδικά όταν ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ως τα μπούνια τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στα σίγουρα χέρια της ΝΔ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1701 Γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1895 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς (υιός).

1912 Ισπανία και Γαλλία έρχονται σε συμφωνία για το ιμπεριαλιστικό μοίρασμα του Μαρόκου.

1917 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν νόμο για τον έλεγχο των εργατών στα εργοστάσια (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1922 Η κυβέρνηση του Σ. Κροκιδά παραιτείται και στη θέση της σχηματίζεται άλλη με πρωθυπουργό τον συνταγματάρχη Σ. Γονατά. Η «Επαναστατική Επιτροπή» (που είχε συγκροτηθεί με στρατιωτικό πραξικόπημα την επαύριο της Μικρασιατικής Καταστροφής από βενιζελικούς αξιωματικούς) αυτοδιαλύεται και ο συνταγματάρχης Πλαστήρας ανακηρύσσεται «Αρχηγός της Επαναστάσεως».

1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ. ΓΓ της ΚΕ επανεκλέγεται ο Α. Χαϊτάς.

1928 Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

1929 Οι φοιτητές προχωρούν σε μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στις 12 Δεκέμβρη η κυβέρνηση αναγκάζεται σε υποχώρηση, ικανοποιώντας ορισμένα αιτήματα και απελευθερώνοντας τους φυλακισμένους φοιτητές.

1942 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας - θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ.

1942 Οι Γάλλοι ναύτες βυθίζουν το στόλο τους στην Τουλόν προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Αξονα.

1951 Δολοφονείται στην Ασφάλεια η κομμουνίστρια Κατίνα Μπελλά.

1953 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νιλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1936).

1967 Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο Γιώργος Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης), αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γ. Αγγουράκης είχε διατελέσει μεταξύ άλλων ταγματάρχης του ΔΣΕ και για πολλά χρόνια υπεύθυνος του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας», καθώς και του περιοδικού «Νέος Κόσμος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ