ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΕΦ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γράψαμε Ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!

Ηταν μια βραδιά που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των χιλιάδων που την παρακολούθησαν. Η γιορτή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, η μέρα που τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, που χιλιάδες εργαζόμενοι περίμεναν εδώ και καιρό, έφτασε την Κυριακή 25/11.

Η γιορτή που στήθηκε στο κατάμεστο ΣΕΦ ήταν πραγματικά αντάξια της συγκλονιστικής Ιστορίας του Κόμματος. Οι συγκεντρωμένοι ήταν χιλιάδες: Εργάτες που δίνουν τη μάχη του μεροκάματου, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, που δεν το βάζουν κάτω, που παλεύουν μαζί με τους κομμουνιστές για τα δίκια τους, κόντρα στο ρεύμα. Μαζί τους και μάζες νεολαίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ. Ολοι τους ήταν εκεί, μετατρέποντας αυτήν τη συγκέντρωση σε ένα σάλπισμα αντεπίθεσης, δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας συνεχίζεται για μια καλύτερη κοινωνία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Τοπικής Διοίκησης, οι πρέσβεις της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι και του Βιετνάμ Νγουέν Μαν Κουόνγ. Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ και οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Τη δική τους ξεχωριστή παρουσία είχαν οι αντιπροσωπείες από τα 91 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από 73 χώρες, που βρίσκονταν στην Αθήνα συμμετέχοντας στην 20ή Διεθνή Συνάντηση.

Τα σχόλια που άκουγε κανείς στις πύλες, στους διαδρόμους και τις κερκίδες του ΣΕΦ αποτύπωναν ότι αυτή η εκδήλωση του Κόμματος δεν ήταν σαν τις άλλες. «Πρώτη φορά γεμίζει με τόσο κόσμο το ΣΕΦ σε πολιτική συγκέντρωση. Να τα βλέπουν αυτά όσοι λένε ότι δεν γίνονται πια τέτοιες μεγάλες συγκεντρώσεις. Το ΚΚΕ μπορεί να γεμίζει γήπεδα!», ακούγεται χαρακτηριστικά σε μία παρέα. Πράγματι, το γήπεδο είναι ασφυκτικά γεμάτο: Εκτός από τις εξέδρες, κόσμος καταλαμβάνει όλο τον αγωνιστικό χώρο, διαμορφώνοντας μια πυκνή και ογκώδη συγκέντρωση. «Είδα τυχαία συναδέλφους που δεν περίμενα να δω εδώ», απαντάει ένας άλλος παρεμβαίνοντας στην παραπάνω συζήτηση.

Σε όλους τους χώρους του γηπέδου συναντιούνται παλιοί γνωστοί, αγωνιστές και φίλοι του Κόμματος. Το ΣΕΦ γίνεται σημείο αντάμωσης ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές, που πίστεψαν ότι κάτι θα άλλαζε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση. Στις εξέδρες βρίσκονται εργαζόμενοι που δοκίμασαν το κύμα απογοήτευσης που έσπειρε η σημερινή κυβέρνηση, όμως τώρα ανακάμπτουν στο πλάι του Κόμματός μας, ξαναμπαίνουν στη μάχη, αναγνωρίζουν τη στάση του ΚΚΕ, λένε «ευτυχώς που κράτησαν οι ΚΚΕδες κι έμεινε η φλόγα αναμμένη...». Το «παρών» δίνουν αρκετοί μετά από πολλά χρόνια. «Ηρθα από τη Γαλλία, μόνο για τις 10 δεκαετίες του ΚΚΕ. Δεν θα το έχανα αυτό το ραντεβού του Κόμματός μας, ήθελα να είμαι παρών», ακούγεται να λέει συγκινημένος ένας ακόμη από τους συγκεντρωμένους καλωσορίζοντας παλιούς συντρόφους του.

Στο μεγάλο αυτό αντάμωμα όλων των γενιών του Κόμματος, πολλοί είναι αυτοί που έρχονται για πρώτη φορά σε κομματική εκδήλωση. Ο Γιάννης είναι ναύτης, κοντά στα 30, και δηλώνει ψηφοφόρος του ΚΚΕ. «Δεν έχω ξανάρθει σε τέτοια συγκέντρωση», αναφέρει.

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ακούγονται να βροντοφωνάζουν νεολαίοι που «εισβάλλουν» ορμητικά στο τερέν για να πάρουν τη θέση τους. Είναι παιδιά από τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης και του Κόμματος, που οργανώθηκαν στην ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τους εορτασμούς μας. Με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν στα χέρια, φωνάζουν απανωτά συνθήματα, δονώντας κι άλλο την ατμόσφαιρα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». «Αυτή είναι η ελπίδα μας, αυτά τα παιδιά είναι η επιβεβαίωση ότι η σπορά μας καρπίζει», λέει χαρακτηριστικά ένας ηλικιωμένος.

Οι νεολαίοι είχαν αρχίσει να καταφτάνουν από νωρίς κατά κύματα στον τόπο της προσυγκέντρωσής τους, κοντά στην πεζογέφυρα του ηλεκτρικού σταθμού, για να μπουν με διαδήλωση μέσα στο ΣΕΦ. Πηγαδάκια με έντονες συζητήσεις κυριαρχούν, σχολιάζοντας την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, στα αμφιθέατρα και στα σχολειά. Ο Σταμάτης έχει έρθει από το ΤΕΙ Κρήτης και δηλώνει στον «Ριζοσπάστη»: «Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης της νεολαίας, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αλλωστε όλη η Ιστορία αυτού του Κόμματος, 100 χρόνια τώρα, είναι μια ατέλειωτη θυσία για λαϊκή ευημερία. Γι' αυτό και οργανώθηκα στην ΚΝΕ. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρω να φανώ αντάξιος της ηρωικής Ιστορίας μας».

Ο Νικήτας, που είναι φοιτητής Μεταλλειολογίας στο 2ο έτος, θα μας πει: «Δεν είμαι οργανωμένος στην ΚΝΕ. Ομως είμαι εδώ μαζί με άλλους συμφοιτητές μου που είναι οργανωμένοι γιατί αναγνωρίζω τους αγώνες του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, την Ιστορία του εδώ και 100 χρόνια. Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τον Μάη του '36, για το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, για τον ΔΣΕ, για τον αντιδικτατορικό αγώνα, για τα ξερονήσια, τις φυλακές, τις εκτελέσεις... Για τις μάχες που δίνει με ανιδιοτέλεια και σήμερα για κάθε πρόβλημα... Ομως, πάντα με ένα στόχο, την ικανοποίηση των συμφερόντων του λαού».

Η Μαριλία, μαθήτρια της Α' Λυκείου από το 1ο Λύκειο Καλλίπολης, οργανώθηκε στην ΚΝΕ τον περασμένο Απρίλη. «Ηξερα για το ΚΚΕ από τους δικούς μου. Για τους αγώνες που έδινε από την ίδρυσή του ενάντια στην αδικία. Μέχρι που αυτήν την αδικία την είδα και εγώ. Γι' αυτό οργανώθηκα στην ΚΝΕ, γιατί θέλω να αγωνιστώ για έναν καλύτερο κόσμο...». Εκεί ήταν και η 13χρονη Παναγιώτα, μαθήτρια της Β' Γυμνασίου, από τους Αμπελόκηπους, που λέει ότι αποφάσισε να οργανωθεί γιατί θέλει να πάρει μέρος «σε αυτούς τους μεγάλους και ωραίους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο».

Από το μεγάλο αυτό ραντεβού δεν έλειψαν και οι αιωνόβιοι πια σύντροφοί μας, η δρακογενιά του Κόμματος, που έγραψε τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας μας, που πάλεψε με το όπλο στο χέρι, μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τον ΔΣΕ. Στο ξεχωριστό καλωσόρισμα που τους απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του, όλο το στάδιο σηκώθηκε στο πόδι και τους αφιέρωσε το πιο δυνατό χειροκρότημα, με πολλούς από τους συγκεντρωμένους να δακρύζουν από συγκίνηση που παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τέτοιους αγωνιστές, αλύγιστους της ταξικής πάλης. Το σύνθημα «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές!», που τους αφιερώνεται, δονεί την ατμόσφαιρα στο γήπεδο... Ενώ, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της ομιλίας, ένα τεράστιο πανό σηκώνεται στις κερκίδες, με δεκάδες μέλη και φίλους του Κόμματος να το κρατούν, και με σύνθημα: «100 χρόνια ΚΚΕ. Συνεχίζουμε. Θα Νικήσουμε».

Μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, που γέμισε με αισιοδοξία και πείσμα τους συγκεντρωμένους, ακολούθησε η μεγάλη συναυλία, με το στάδιο ολόκληρο σαν ένας άνθρωπος να τραγουδάει τα τραγούδια του αγώνα και του λαϊκού δίκιου.

Τηλεοπτική μετάδοση της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα

Από την ΕΡΤ2, σήμερα Τρίτη, στις 3.30 μ.μ., θα μεταδοθεί η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, της Κυριακής 25/11, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ για τα 100χρονα του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ