ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Διακήρυξη προς τους αντιπροσώπους στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινάνε την Τρίτη 29/11 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 2/12

Από την απεργία στο Δημόσιο, την Πέμπτη 24 Νοέμβρη
Από την απεργία στο Δημόσιο, την Πέμπτη 24 Νοέμβρη
Με τη Διακήρυξή της, η παράταξη της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), απευθύνεται στους αντιπροσώπους του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ και τους καλεί να στηρίξουν και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της. Καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, «να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του αγώνα και της προοπτικής, με τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», για κίνημα «πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, απαλλαγμένο και χειραφετημένο από το αστικό κράτος, την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους». Το Συνέδριο ξεκινάει την Τρίτη 29 Νοέμβρη (Οργανωτικό - Καταστατικό την πρώτη μέρα) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στην Αθήνα. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΔΑΣ.

***

Συνάδελφοι, αντιπρόσωποι του 36ουΣυνεδρίου της ΑΔΕΔΥ,

Μόνο με οργάνωση, αγώνα και συσπείρωση στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τα πράγματα μπορούν ν' αλλάξουν!

Ποιοι είμαστε - τι θέλουμε

Η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) είναι ο συνδυασμός στις αρχαιρεσίες που απαρτίζεται από συνδικαλιστές, οι οποίοι μέσα από τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα, παλεύουν με τις θέσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και συσπειρώνονται σ' αυτό.

Το ΠΑΜΕ είναι Μέτωπο, όπου συσπειρώνονται Ομοσπονδίες, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Επιτροπές Αγώνα και έχουν ως κοινό σκοπό:

  • την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών συμφερόντων, την ανάκτηση όλων των απωλειών.
  • τη σύγκρουση με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, το αστικό κράτος, την ΕΕ, ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ενα τέτοιο κίνημα, αυτή η γραμμή της ταξικής πάλης είναι "καρφί στο μάτι" της πλουτοκρατίας, ενοχλεί και ανησυχεί το κατεστημένο. Γι' αυτό το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πολεμήθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του. Πολεμήθηκε όχι μόνο από τις κυβερνήσεις και τη μεγαλοεργοδοσία, αλλά και από τις συστημικές παρατάξεις του παλιού (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) και νέου (ΜΕΤΑ, ΑΡΚΙ) κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως και από τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παρεμβάσεις).

Το ΠΑΜΕ κατοχυρώθηκε στη συνείδηση των εργαζομένων όχι μόνο γιατί δεν δίπλωσε τη σημαία του αγώνα, αλλά και γιατί δεν πορεύτηκε κάτω από ξένη σημαία όπως έκαναν και κάνουν ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ αλλά και ΜΕΤΑ, ΑΡΚΙ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που έκαναν το συνδικαλιστικό κίνημα "σκαλοπατάκι" για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης, για να αλλάξει απλώς το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου.

Η ισχυροποίηση του Μετώπου, η συσπείρωση σε αυτό νέων συνδικάτων και συνδικαλιστών, η απαλλαγή από τον κρατικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, από τη γραμμή της εναλλαγής των αστικών κυβερνήσεων, είναι βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη του κινήματος και τη λαϊκή αντεπίθεση.

Κίνημα και αγώνας για να αποκρούσουμε τις συνέπειες των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση, για την ανάκτηση όλων των απωλειών.

Στο Δημόσιο διαμορφώθηκε μια εντελώς καινούρια κατάσταση. Εγιναν σημαντικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος. Η κρίση συνέβαλε και αξιοποιήθηκε, ώστε να επιταχυνθούν μια σειρά από αλλαγές που ήταν αναγκαίες για το αστικό κράτος. Ολες οι αλλαγές που έγιναν στη Δημόσια Διοίκηση αυτό το διάστημα (νόμοι Μανιτάκη, Μητσοτάκη, Βερναρδάκη, Γεροβασίλη) εντάχθηκαν στη βασική στρατηγική της άρχουσας τάξης για ένα κράτος που στις σημερινές συνθήκες θα παίξει έναν πιο ενεργό, πιο αποτελεσματικό ρόλο στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Από 750.000 το 2009, σήμερα είναι 424.000 (χωρίς τους ένστολους).

Επεκτάθηκαν και γενικεύτηκαν κατακόρυφα οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πάνω από 110.000 συνάδελφοι καταγράφονται ως ελαστικά εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες συγχωνεύθηκαν και διαλύθηκαν. Καταργήθηκαν 2.000 σχολικές μονάδες, 10 νοσοκομεία και εκατοντάδες κλινικές. Η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού - νοσηλευόμενου έφτασε στο 1:40, οι μαθητές στοιβάζονται σε 28άρια τμήματα. Μόνο σε Υγεία και Εκπαίδευση τα οργανικά κενά αυτήν τη στιγμή είναι πάνω από 50.000.

Να αλλάξουμε την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Να ενισχυθεί η ταξική γραμμή πάλης

Ολο το προηγούμενο διάστημα, το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε αφοπλισμένο, εγκλωβισμένο σε αυταπάτες, γιατί όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την προσαρμογή της χώρας στις πολιτικές της ΕΕ και της ΟΝΕ, στήριξαν το ανεβοκατέβασμα των αστικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου, στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου.

Το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση γιατί:

Ολοι μαζί, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ - ΜΕΤΑ/ΛΑΕ, υιοθέτησαν και έδωσαν πολιτική στήριξη στη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δηλαδή στη στρατηγική που επέβαλε την άρση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, τις απολύσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το τσάκισμα των μισθών, κ.ά.

Ολοι μαζί, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ - ΜΕΤΑ/ΛΑΕ, υιοθέτησαν τη μήτρα του κακού, τον ευρωμονόδρομο και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Χρόνια τώρα, λοιπόν, με προμετωπίδα την ΕΕ και την ΟΝΕ, χαντάκωσαν τα συμφέροντα των εργαζομένων και το κίνημα. Καλλιεργούσαν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις μέσα στο στόμα του λύκου, μέσα στην ΕΕ, παλεύοντας επί της ουσίας να διορθώσουν την ΕΕ και τον καπιταλισμό.

Εδώ βρίσκεται η ουσία της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος, της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής του υποχώρησης και εδώ βρίσκονται οι διαχρονικές και ιστορικές ευθύνες της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.

Γι' αυτό ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ απαξιώθηκαν πλήρως στη συνείδηση των εργαζομένων, δεν έχουν πλέον κανένα κύρος.

Διαίρεσαν αντί να ενώσουν τους εργαζόμενους, συγκροτώντας σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημοσίου, που έχουν μέλη μόνο μόνιμους ή μόνο συμβασιούχους. Διαχρονικά και όλοι μαζί, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ - ΜΕΤΑ/ΛΑΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απέκλεισαν συνέδρους και καρατόμησαν σωματεία που έδωσαν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους, όπως έγινε στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, κ.ά.

Σήμερα ό,τι έκαναν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το κάνουν τώρα οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προβάλλουν την ίδια επικίνδυνη και τυχοδιωκτική τακτική στο κίνημα. Εξαγγέλλουν απεργίες απλώς και μόνο για την κυβερνητική φθορά, για να τροφοδοτούν τις αντιπολιτευτικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν κάνουν τίποτα για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της απεργίας, σπέρνουν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, τσακίζουν το κίνημα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση μαζί με την ΑΔΕΔΥ, έχουν στρατευθεί και συνδικαλιστικές ηγεσίες κάποιων Ομοσπονδιών, όπως της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που με τον πιο επίσημο τρόπο έχει δηλώσει ότι «οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να γίνονται κάτω από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης!!.

Διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή - Μια ζωή με δικαιώματα

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη, για να υπάρχει αξιοπρεπής ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Εμείς είμαστε αυτοί που συμβάλλουμε στην παραγωγή του πλούτου! Τον ιδρώτα μας, τον κόπο μας τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι. Αυτό μπορεί να αλλάξει.

Και μπορεί ν' αλλάξει, αν ο αγώνας μας για την κάλυψη των απωλειών για μια αξιοπρεπή ζωή, συνδυάζεται με την πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση από τις ενώσεις των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΝΑΤΟ με την εργατική τάξη και το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται!

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους συναδέλφους, σε όλους τους εργαζόμενους για να φτιάξουμε κίνημα πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά, κίνημα απαλλαγμένο και χειραφετημένο από το αστικό κράτος, την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους.

Σ' αυτήν την προσπάθεια καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που βλέπει και νιώθει ότι δεν πάει άλλο μ' αυτήν την κατάσταση, με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και των συνοδοιπόρων τους, να συμβάλει, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του αγώνα και της προοπτικής, με τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική! Ψήφισε - στήριξε ΔΑΣ!.

Εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Την Τετάρτη 30/11, στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα «Πλειάδες») θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή Αττικής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα).

-- Αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στη Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

-- Το Σάββατο 3/12, στις 6.30 μ.μ., στη Γλυφάδα, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας και Γ. Γεννηματά). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

ΚΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους αγώνες των κομμουνιστών στο εργοστάσιο Λιπασμάτων

Αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ, πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα: «Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε από τους αγώνες των κομμουνιστών στο εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ