ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ «F-16»
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και οι ολόπλευρες διεργασίες

Η συγκέντρωση νέων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδεικτική των εντάσεων

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνεται η «ένταση» που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους «Su-24» από τουρκικά «F-16» την περασμένη Τρίτη, αναπροσαρμόζοντας τα δεδομένα στα οποία εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, και ενώ ταυτόχρονα μαίνονται ολόπλευρες διεργασίες γύρω από το «μέλλον της Συρίας» που ασφαλώς αφορούν διάφορα ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα».

Η ίδια η αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων που διαρκώς συγκεντρώνονται στις ακτές της Μέσης Ανατολής, πολύ κοντά στη «γειτονιά» μας δηλαδή, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ετσι, εκτός από τα υπερσύγχρονα οπλικά μέσα που ήδη κατέφταναν στο όνομα της «καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους»» (μεταξύ άλλων το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ»), έρχονται τώρα να προστεθούν τα νέα μέτρα που η Ρωσία ανακοίνωσε με στόχο την «ενίσχυση της ασφάλειάς» της, στέλνοντας στην περιοχή το καταδρομικό «Moskva», συστήματα πυραυλικής αεράμυνας «S-400» και συνοδεύοντας σταθερά τα ρωσικά βομβαρδιστικά με καταδιωκτικά αεροσκάφη «Su-30SM». Σε αυτό το φόντο, ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σταδιακά σε μια μεγάλη στρατιωτική αποθήκη, με ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (σε αρκετές περιπτώσεις και με συγκρουόμενα συμφέροντα) να διεκδικούν διακριτό «παρών» και μια σειρά στρατιωτικές συνεργασίες και ασκήσεις να αναπτύσσονται σταθερά, επιβεβαιώνοντας ότι η περιοχή μένει στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Μια μέρα μετά τη συνομιλία Λαβρόφ - Τσαβούσογλου, στην οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να εξέφρασε «συλλυπητήρια» (προφανώς για το θάνατο του Ρώσου πιλότου), ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χτες πως «ακόμα δεν έχουμε ακούσει απολογίες από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της Τουρκίας. Ούτε έχουμε ακούσει προτάσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς ή υποσχέσεις για την τιμωρία των αυτουργών του εγκλήματος που συντελέστηκε», ενώ συνέχισε: «Κάποιος διαμορφώνει την εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία σκόπιμα σπρώχνει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο». Πρόσθεσε ακόμα πως «ό,τι έγινε στον ουρανό της Συρίας στρέφεται ενάντια στην κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο» και υπογράμμισε: «Θεωρούμε απόλυτα ανεξήγητες τις δόλιες πισώπλατες μαχαιριές από εκείνους που αντιμετωπίζαμε ως εταίρους και συμμάχους μας στον αντι-τρομοκρατικό αγώνα».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χτες πως η ρωσική κυβέρνηση προχωρά ήδη σε ένα «σύνολο μέτρων», στρατιωτικών, οικονομικών και άλλων, σε απάντηση της τουρκικής ενέργειας και εξηγώντας αναφέρθηκε σε «αναστολή σχεδίων οικονομικής συνεργασίας που ήταν σε εξέλιξη, περιορισμούς σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, σε συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου, αλλαγές σε τελωνειακούς κανονισμούς εισαγωγών και εξαγωγών, μέτρα που αφορούν τη σφαίρα του τουρισμού, των μεταφορών συμπεριλαμβανομένων του «τράνζιτ» (ενδιάμεση διέλευση από ρωσικά αεροδρόμια), την κίνηση αεροσκαφών και πλοίων, την ανθρωπιστική επαφή και τελικά τη χρήση του εργατικού δυναμικού». Ο Μεντβέντεφ έσπευσε ακόμα να εξηγήσει πως οι σχετικές κυβερνητικές οδηγίες που θα καταρτιστούν «δε θα έχουν ημερομηνία λήξης. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί από τη διεθνή κατάσταση, την εγγύηση της ασφάλειας (της Ρωσίας) ... και φυσικά, τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Ηδη, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, με τον υπουργό Αλεξάντρ Τκατσόφ να μιλά για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους Τούρκους παραγωγούς».

Σε συστάσεις προς τις εταιρείες στρατιωτικής βιομηχανίας, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Λίγκας Βοήθειας για Επιχειρήσεις Αμυνας (δημόσιος «Οργανισμός» που δημιουργήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του υπουργείου Αμυνας για την «προστασία» των συμφερόντων της στρατιωτικής βιομηχανίας) Βλαντιμίρ Γκουτένεβ καλεί σε «ελαχιστοποίηση των κινδύνων» που συνδέονται «με τη συνεργασία για παραγωγή ή την αγορά εξοπλισμού από Τούρκους εταίρους». Οπως εξήγησε, «σε σχέση με την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το γεγονός ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η οικονομική της πολιτική στο μέλλον, σε συνθήκες διαρκούς πίεσης κυρώσεων στη Ρωσία, πρόσθετοι κίνδυνοι εμφανίζονται για την εγχώρια οικονομία με πιθανή διακοπή υποχρεώσεων που πηγάζουν από συμβόλαια».

Είναι σίγουρο ότι οι συνέπειες από την επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών θα είναι πολλές, ενώ ήδη προχτές τουρκικές εφημερίδες έγραφαν ότι, στο διεθνές αεροδρόμιο «Βνούκοβο» της Μόσχας δε δόθηκε άδεια εισόδου σε Τούρκους που βρίσκονταν σε «επιχειρηματικό ταξίδι».

Τουρκία: «Κανένας λόγος να απολογηθούμε»

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωνε χτες από τη μια μεριά ότι «η εθνικότητα του αεροπλάνου ήταν άγνωστη τη στιγμή του γεγονότος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να στοχοποιήσουμε τη Ρωσία με την οποία έχουμε πολύ ισχυρές σχέσεις», από την άλλη όμως, μιλώντας αργότερα στο CNN διαμήνυε: «Αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς». Απαντώντας ακόμα στις ρωσικές κατηγορίες ότι η Αγκυρα στηρίζει το «Ισλαμικό Κράτος», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «το ΙΚ πουλά το πετρέλαιο που αντλεί στον Ασαντ... ο σκοπός όσων επιτίθενται μόνο στη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία στο όνομα του "αγώνα ενάντια στο ΙΚ"», ενώ συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία που αντιπαλεύει σοβαρά την οργάνωση που λέγεται ΙΚ»... Αντίστοιχα και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα Κατεχόμενα της Κύπρου δήλωσε πως «δε χρειάζεται να απολογηθούμε εμείς στην περίπτωση που έχουμε δίκιο».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος AKP, Εμέρ Τσελίκ, ξεκαθάριζε πως «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η στήριξη της Τουρκίας στους Τουρκμένους είναι ουσιαστική και ποιοτική». Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Τουρκμένων «υλικά και ηθικά» και με «συγκεκριμένους πόρους» εξήγησε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η Αγκυρα θα συνεχίσει ανοιχτά να στηρίζει και να «επενδύει» στη δράση διαφόρων ομάδων «ανταρτών» που δρουν στη βόρεια Συρία, επιδιώκοντας να μεθοδεύει και έτσι τις προτεραιότητες της τουρκικής πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων συγκλήθηκε χτες και το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο στην Τουρκία.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτική δράση ανακοίνωσε και η Γερμανία

Επαφές Ολάντ με Πούτιν και Ρέντσι

Από τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η γαλλική πλουτοκρατία διεκδικεί στην κλιμάκωση της επέμβασης στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνουν οι καθημερινές επαφές του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, για την ενίσχυση του «διεθνούς αντιτρομοκρατικού αγώνα».

Μάλιστα, μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, το Βερολίνο ανακοίνωσε χτες ότι αναλαμβάνει κι αυτό στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή, συμμετέχοντας στην επέμβαση στη Συρία (καταρχήν;) με αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου «Tornado», αεροπλάνα ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα. Τις σχετικές δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσπαθώντας να εμφανίσουν τη γερμανική συμμετοχή ως «συνδρομή» του γαλλικού αεροπλανοφόρου και των γαλλικών μαχητικών, ωστόσο είναι καθαρό ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός δε διαλέγει το ρόλο του «απλού θεατή» σε μια κρίσιμη αντιπαράθεση που οξύνεται διαρκώς. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΙΚ, το "Μέτωπο Υποστήριξης" (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία» τόνισαν οι δύο υπουργοί. Η στρατιωτική εμπλοκή και της Γερμανίας αποδεικνύει περίτρανα πόσο ραγδαία διευρύνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, ενώ οι καθημερινές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (και μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού) αναδεικνύουν ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης ανάφλεξης.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε για μια ακόμα φορά να κλιμακωθούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Συρία και Ιράκ, εγκρίνοντας σχετική πρόταση με 515 ψήφους υπέρ, 4 κατά (δύο «Σοσιαλιστές», μια «Οικολόγος» και ένας Ρεπουμπλικανός) και 10 αποχές. Η διαφωνία όσων καταψήφισαν αφορούσε - όπως εξήγησε η Ιζαμπέλ Ατάρντ από τους «Οικολόγους» - τη μη παροχή επαρκών στοιχείων από την κυβέρνηση και το «υψηλό κόστος» των επιχειρήσεων.

Με Πούτιν και Ρέντσι

Χτες το πρωί, ο Γάλλος Πρόεδρος συνάντησε στο Μέγαρο των Ιλισίων και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, που από την πλευρά του αναπαρήγαγε το πρόσχημα των ισλαμιστών. Τόνισε πως η χώρα του παραμένει «δεσμευμένη» σε μια σειρά διεθνείς στρατιωτικές αποστολές, εφιστώντας ακόμα μια φορά ειδική προσοχή στη Λιβύη (που παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ιταλικής πλουτοκρατίας), αφού υπογράμμισε: «Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία της Βιέννης σε ό,τι αφορά τη Συρία και είμαστε ιδιαίτερα δεσμευμένοι για να μπορέσει αυτό το παράθυρο "ευκαιρίας" που έχει ανοίξει σε διπλωματικό πεδίο να επεκταθεί και στη Λιβύη».

Το βράδυ, ο Ολάντ βρέθηκε στη Μόσχα, όπου συζήτησε με το Ρώσο ομόλογό του την ενίσχυση της διεθνούς «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας». Απευθυνόμενος στον Ολάντ στην αρχή της συνάντησής τους, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι «δίνετε μεγάλη σημασία και καταβάλλετε πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πλατιάς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας (...) θεωρούμε ότι αυτή η συμμαχία είναι απόλυτα απαραίτητη και σε αυτό το σημείο οι θέσεις μας είναι ίδιες».

ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ ρωσικών επιδρομών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Παράλληλα με τις προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, να εντείνει και να διευρύνει την επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», με την ενεργότερη συμμετοχή της Γερμανίας και της Βρετανίας, η Ρωσία κλιμάκωσε και χτες τις αεροπορικές επιδρομές ανακοινώνοντας «ρεκόρ» επιδρομών μέσα στο τελευταίο τριήμερο αφού εξαπέλυσε 134 επιθέσεις πλήττοντας 449 «τρομοκρατικούς» στόχους.

Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδιστικών βρέθηκαν κυρίως θέσεις τζιχαντιστών στις επαρχίες Χαλεπίου, Δαμασκού, Ιντλίμπ, Λαττάκειας, Χάμας, Χομς, Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, να σημειώνει πως «εξουδετερώθηκαν όλες οι τρομοκρατικές και άλλες μυστηριώδεις ομάδες που μάχονται στην περιοχή», όπου έπεσε με αλεξίπτωτο ο Ρώσος πιλότος μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού «Su-24» από ένα τουρκικό καταδιωκτικό «F-16».

Νωρίτερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today» ερευνώντας την προχτεσινή επίθεση αγνώστων σε τουρκικό κομβόι 20 φορτηγών που φέρεται πως μετέφερε «ανθρωπιστική βοήθεια» κοντά στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, ανακάλυψε ότι η αυτοκινητοπομπή δεν είχε μισθωθεί από την τουρκική οργάνωση αρωγής «Humanitarian Relief Foundation», όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί και ότι η συγκεκριμένη οργάνωση εξέφρασε «άγνοια». Παράλληλα, σημείωσε τις πληροφορίες της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», που επικαλούμενη συριακές πηγές υποστήριξε ότι τα φορτηγά μετέφεραν όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Στρατιωτική λύση» θέλει η Σ. Αραβία

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε πως «η στρατιωτική λύση για τη Συρία παραμένει στο τραπέζι» και ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη σε «μαχητές» της αντιπολίτευσης που πολεμούν για την ανατροπή του Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία. Μιλώντας στο Ριάντ μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Τζουμπέιρ επισήμανε πως η σαουδαραβική κυβέρνηση είναι σε επαφή με «διάφορες» συριακές αντιπολιτευόμενες ομάδες για μία πιθανή συνάντησή τους στο Ριάντ στα μέσα Δεκέμβρη, όπως είχε αποφασιστεί στις 14 Νοέμβρη στη Βιέννη, τονίζοντας ότι σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται «όποιες ομάδες έχουν συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε λίστες για την τρομοκρατία».

Αεροπορικές επιδρομές ζητά ο Κάμερον

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε το Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ισχυριζόμενος πως αυτό πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί «βρίσκονται στη Ράκα, όπου σχεδιάζονται και οργανώνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον αυτής της χώρας». Ο Κάμερον, η χώρα του οποίου συμμετείχε μαζί με άλλες δυτικές και αραβικές δυνάμεις στη δημιουργία των τζιχαντιστών, απαίτησε υποκριτικά «να στερήσουμε από τους τζιχαντιστές ένα καταφύγιο στη Συρία», ξεκαθαρίζοντας εντούτοις ότι δεν πρόκειται να αναλάβει στρατιωτική δράση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπ. Ασαντ...

Δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ωστόσο πολλοί αναμένουν ότι θα γίνει πριν από τις 17 Δεκέμβρη, οπότε το Κοινοβούλιο θα κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρίσπιν Μπλαντ, υποστήριξε την πρόταση Κάμερον, ωστόσο αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και στο Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, που έθεσαν εμμέσως ως προϋπόθεση να παρουσιάσει ο Κάμερον «σαφές ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία μετά τη στρατιωτική εκστρατεία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ