ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Καθάρισε την αυλή σου

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Η μισή αλήθεια για το τι συμβαίνει με τους δημοσιογράφους πάει μαζί με το χοντρό ψέμα, που - δημοσιογραφική αδεία - παρουσιάζει ένα κραγμένο ταμείο εργατοπατέρων ως κατασκεύασμα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτός που το ονομάζει «ταμείο σύνταξης», που δήθεν φτιάχτηκε από τα συνδικάτα, είναι δημοσιογράφος που γράφει συνειδητά ένα μεγάλο ψέμα, για να συκοφαντήσει συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα και να συμβάλει στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τέτοια φαινόμενα φταίνε για το ασφαλιστικό πρόβλημα και ότι τέτοια προβλήματα επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση.

Η μισή αλήθεια δε βοηθάει, γιατί επιτρέπει να αντιμετωπίζονται ως δημοσιογράφοι αυτοί που χτυπάνε κόσμο κάθε μέρα. Οπως αυτός χτες το βράδυ, που τηλεοπτικά έδωσε βήμα σε ένα νεοφασίστα για να ισχυριστεί ότι 80 μαθητές κατέστρεψαν το σχολείο, ενώ γνώριζε το μέγεθος της προβοκάτσιας που στήθηκε στο Παγκράτι για να συκοφαντηθεί ο αγώνας των μαθητών.

Οι μισές αλήθειες δε βοηθάνε κανέναν αγώνα. Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι συναισθηματικής φύσης, για να λυπηθείς κάποιον και να μη λυπηθείς κάποιον άλλο. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο, πράγματι, πάνε από καρδιακό και εγκεφαλικό. Ισχύει και γι' αυτούς ό,τι και για τους άλλους εργαζόμενους.

Με τι μούτρα, όμως, θα βγει να ζητήσει αλληλεγγύη αυτός που 365 μέρες το χρόνο γράφει ότι οι κομμώτριες ρίχνουν έξω τα Ταμεία και δε δικαιούνται να έχουν βαριά και ανθυγιεινά; Με τι μούτρα θα παρουσιαστεί αυτός που μιλάει για «Ζωνιανά των Πανεπιστημίων», εξισώνοντας την παρανομία και το έγκλημα της υψηλής των αστών κοινωνίας με τις κινητοποιήσεις που διεκδικούν Παιδεία για όλους, και ο άλλος που αξιώνει κάθε πολίτης να στέκει σούζα στον κάθε αυθαίρετο αστυνόμο;

Ο κλάδος μας τα γράφει αυτά. Πολλές φορές, πριν καν το ζητήσει κανένα αφεντικό. Ναι, ο κλάδος δεν είναι οι δέκα τύποι των πρωινάδικων, αλλά αυτοί οι δέκα τύποι θα είναι σήμερα το πρωί στην πρώτη γραμμή να παριστάνουν τους διαδηλωτές. Κι άμα φύγει καμιά ντομάτα θα μιλάνε για τραμπούκους, ενώ θα είναι μια δίκαιη αγανάκτηση ενός διαδηλωτή προς κάποιον που θεωρεί 365 μέρες το χρόνο τη διαδήλωση κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Οι δημοσιογράφοι - και οι δημοσιογράφοι - έχουν να κερδίσουν - τουλάχιστον σε λαϊκή συμπαράσταση - αν έστω και τώρα στη βράση ανοίξουν όλο το θέμα, που μέρος του είναι και το Ασφαλιστικό: Εργασιακές σχέσεις, μισθοί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Πάμε γι' άλλα: Σύννεφο πάνε οι ψευδεπίγραφοι στόχοι: Επηξε ο τόπος από ρεπορτάζ και ρεπορτάζ για την περίφημη πρωτοβουλία Γκορ για το κλίμα. Και στα ψιλά περνάει η πραγματικότητα: Οτι η περίφημη «απορρύπανση» είναι καπιταλιστική επιχείρηση, που κι απ' το θάνατό σου κερδίζει. Ψευδεπίγραφο είναι και το ενδιαφέρον για τις καταστροφές στο Παγκράτι. Αυτό που θέλει να χτυπήσει είναι οι αγώνες. Ψευδεπίγραφη και η αντιπολίτευση της αναβαπτισμένης στη λαϊκή ψήφο «αριστεράς», η οποία για το μόνο που νοιάζεται είναι η διαχείριση του καπιταλισμού, έτσι που η ταξική σύγκρουση να μη φτάνει στην έμπρακτη αμφισβήτηση του συστήματος.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλης έκτασης επίθεση. Είναι καιρός να ξεχωρίζει - με πράξεις - η ήρα από το στάρι, για να μπορεί ο αγώνας να είναι αγώνας κι όχι τρικλοποδιά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ «ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ»: «Η αγορά ρύπων έχει γίνει περιζήτητη και προβλέπεται να φθάσει έως το 2020 στα 565 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ερευνητικού κέντρου Point Carbon που εδρεύει στο Οσλο (...) Το γνωστό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων "Μπλούμπεργκ" κάνει μάλιστα λόγο για τους "καπιταλιστές των ρύπων" (carbon capitalists), αφιερώνοντας εκτενή ρεπορτάζ για το νέο είδος αυτό καπιταλιστών που φιλοδοξεί να βγάλει κέρδος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. (...) Η αγορά ρύπων εκτιμάται ότι θα πάρει ακόμη πιο πολύ τα πάνω της, μετά την πρόσφατη καμπάνια του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ για το κλίμα (...) Οι επικριτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μιας ακόμη χρηματιστηριακής κερδοσκοπικής αγοράς που μπορεί να βοηθά τον πολλαπλασιασμό των κερδών των διαφόρων επενδυτικών funds, αλλά όχι και το περιβάλλον» (ο Μωυσής Λίτσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΟΙΟΙ ...ΜΑΘΗΤΕΣ; «Ορισμένοι μιλούσαν για πόλεμο συμμοριών της περιοχής (...) είναι η κόντρα της πλατείας Μεσολογγίου και του Αλσους Παγκρατίου. Αλσος Αρένα εναντίον Μεσολογγίου Αρένα» (η καταγραφή για τους βανδαλισμούς στο Λύκειο στο Παγκράτι, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ: «Είναι γι' αυτούς τους λόγους που αποτελεί υποχρέωση όλων, των γονιών, των εκπαιδευτικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να απαντούν έγκαιρα στα αιτήματα και τις αγωνίες των μαθητών. Να μη χρειάζεται πια να προχωρούν σε κατάληψη προκειμένου να ακουστούν» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΑΠΟΡΙΕΣ... «Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη σιωπή του επανεκλεγέντος αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου γύρω από τις διάφορες πτυχές του Ασφαλιστικού (...) το γεγονός ότι αποφεύγει να καταδικάσει τη γραμμή του Κ. Καραμανλή οφείλεται σε απλό καιροσκοπισμό ή μήπως σε βαθύτερη ταύτιση απόψεων με τον πρωθυπουργό;» (ο Γ. Δελαστίκ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ κατά της αντεργατικής επίθεσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - κεφαλαίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Τι θα κάνουμε στο ασφαλιστικό»

ΤΑ ΝΕΑ: Μετρούν αντάρτες για το Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΤΕ και... καλά 40!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέοι μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η ΧΩΡΑ: Οικονομική ανάσα για τις τρίτεκνες οικογένειες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ποιους πιάνει το νέο σχέδιο

ΕΘΝΟΣ: ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ τινάζει στον αέρα τα Ταμεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι καταληψίες θα πληρώσουν τις ζημιές στα 6 σχολεία του Παγκρατίου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο από την ΕΕ «μειώστε τη γραφειοκρατία»

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ θα τον έχει

Η ΑΥΓΗ: Αντιμέτωπος με την οργή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συναγερμός για το ευρώ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι μισές αλήθειες

«Είμαι ένα γρανάζι σε μια αλυσίδα παραγωγής καθημερινή, που με χρονόμετρο λειτουργεί, αν αργήσεις εσύ, πάει πίσω όλη η παραγωγή. Το τελικό προϊόν - η εφημερίδα, δε θα προλάβει να φύγει εξαιτίας σου τα ξημερώματα για κάθε ακριτική περιοχή. Πρέπει να γράψεις 600 λέξεις ΤΩΡΑ (...) Δε γίνεται να κυκλοφορήσει η σελίδα λευκή (...) δεν ταιριάζει σε φυσιολογικούς ανθρώπους αυτή η δουλειά. Να γράφεις χωρίς ρεπό κάθε μέρα με ελεύθερο θέμα και να εκτίθεσαι σε χιλιάδες απαιτητικούς αναγνώστες (...) χτυπάει γρήγορα η καρδιά σου για να προλάβεις, ανεβαίνει η πίεσή σου. Μια ανέμελη Κυριακή! Αυτή ονειρευόμαστε ύστερα από 35 χρόνια σκληρής καθημερινής δουλειάς. Ομως οι περισσότεροι παλιοί συνάδελφοι - όπως ο θείος μου ο Πάνος - δεν πρόλαβαν να τη ζήσουν, έφυγαν από εμφράγματα και εγκεφαλικά» (ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Και το ταμείο εργατοπατέρων

«Τα συνδικάτα είχαν φτιάξει στο παρελθόν έως και ταμείο συνδικαλιστικών στελεχών, έτσι ώστε να εισπράττουν οι επικεφαλής τους ειδική τιμητική σύνταξη» (ο Μανώλης Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org