ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμουφλάρει» την αντιασφαλιστική επίθεση
  • Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με διάφορα ψέματα και «επιχειρήματα», για να προετοιμαστεί το έδαφος για τις «αλλαγές» και να αποτραπεί ο γενικός ξεσηκωμός των εργαζομένων
  • Θ. Ρουσόπουλος: Θα γίνει ό,τι και στις άλλες χώρες της ΕΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μαρτυράει το μέχρι τώρα «περίγραμμα» των θέσεών της για το Ασφαλιστικό.

Σχεδιασμένα και συνειδητά η κυβέρνηση αποφεύγει επίμονα να περάσει στη φάση της δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων θέσεων, ακριβώς για να αποφύγει ένα γενικό ξεσηκωμό των εργαζομένων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα αντιασφαλιστικά σχέδιά της. Στη φάση αυτή έχει επιλεγεί ο βομβαρδισμός της «κοινής γνώμης» με κάθε είδους «επιχείρημα», επινοήσεις και ψέματα, ώστε να ωριμάσει «η ανάγκη των αλλαγών» και κυρίως η ιδέα ότι «όλοι - διάβαζε οι εργαζόμενοι - να κάνουν κάποιες θυσίες για να σωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», με μοναδικό στόχο τη χορήγηση των κατώτατων συντάξεων σε όλους. Στην προπαγανδιστική φαρέτρα της κυβέρνησης προστέθηκε τις τελευταίες μέρες και το υποκριτικό ενδιαφέρον για «τις επόμενες γενιές».

Οι γενικές κατευθύνσεις, ωστόσο, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το «πού το πάει» η κυβέρνηση, καθώς για το μόνο που έχει δεσμευτεί είναι ότι δε θα θίξει τα κατώτατα όρια των συντάξεων και δε θα αυξήσει τα «γενικά όρια» ηλικίας συνταξιοδότησης. Το στίγμα όμως έδωσε ξεκάθαρα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι θα γίνει ό,τι έγινε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων και υφαρπαγή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. «Είμαι βέβαιος ότι ακολουθούμε μια πολιτική, η οποία οφείλει να ακολουθηθεί από κάθε σοβαρή κυβέρνηση - και έχει γίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ - όταν διαπιστώνεται ότι είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ώστε να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε με νόημα πως «αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οφείλει να ακολουθήσει μεθόδους, οι οποίες είναι μοντέρνες και ισχύουν σε άλλες χώρες», αναφερόμενος στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να πει το παραμικρό για τις δρομολογημένες ανατροπές, όπως η κατάργηση της 35ετίας και η υποχρεωτική αύξηση του εργάσιμου βίου στα 39 ή 40 χρόνια ή τη μείωση των συντάξεων, παραπέμποντας στην αυριανή ομιλία του υπουργού Απασχόλησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου «θα αναφέρει τις προτάσεις της κυβέρνησης για όσα θέματα δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής».

Παράλληλα, προσπάθησε να εξαγνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι μοναδικό «κίνητρό» της είναι να «δώσει πνοή ζωής στο ασφαλιστικό σύστημα» και «για να βοηθήσει τις νέες γενιές που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή»(!).

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να προχωρήσει σε αλλαγή των ρυθμίσεων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι «οι αλλαγές που θα γίνουν θα δώσουν μίνιμουμ διάρκεια ζωής 20 ετών» στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αυτά που ακούγονται περί μείωσης των συντάξεων ή αυξήσεως των γενικών ορίων ηλικίας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», ισχυρίστηκε ο Λ. Ζαγορίτης, ομνύοντας ότι «προσπαθούμε να βρούμε με ήπιο τρόπο, με προσέγγιση όσο μετριοπαθή γίνεται, μακροπρόθεσμες λύσεις». Την ίδια στιγμή, όμως, δε δίστασε να καταφύγει στην κινδυνολογία υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπάρξουν τώρα ρυθμίσεις, μετά από 15 - 20 χρόνια, το ασφαλιστικό θα έχει τεράστια προβλήματα και ενδεχομένως σε κάποια επίπεδα να καταρρεύσει».

Το παράδοξο ερώτημα «ποιος σας είπε ότι πρέπει να ξέρετε τι ετοιμάζει η κυβέρνηση;», διατύπωσε χτες ο Μ. Εβερτ, προτρέποντας ταυτόχρονα να αφεθεί ήσυχη η κυβέρνηση και «όταν θα είναι έτοιμη θα βγει και θα πει» τις θέσεις της.

ΒΑΡΕΑ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ - ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Στο τραπέζι του Προκρούστη

Στο τραπέζι του «Προκρούστειου - διαλόγου» στη Βουλή βάζει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, με τον «τρίτο γύρο» που γίνεται αύριο στη Βουλή. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει με τους αναγκαίους πόρους τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, όπως ξεκαθάρισε στον πρώτο κύκλο, τη ρουκέτα των «ενοποιήσεων» που έριξε στο δεύτερο, τώρα σειρά παίρνουν τα δικαιώματα των γυναικών και δη των μητέρων, τα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και οι αναπηρικές συντάξεις. Ακόμα, η κυβέρνηση θα θέσει την πάγια επιδίωξή της για παράταση του εργάσιμου βίου.

Μάλιστα, όπως προκύπτει και από τις διαρροές που κάνει η κυβέρνηση, η επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και των μητέρων καμουφλάρεται κάτω από μια σκόνη παροχολογίας δήθεν για προστασία της μητρότητας και παροχών προς στις γυναίκες. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Η κυβέρνηση της ΝΔ που με το νόμο 2084 του 1992 αύξησε τα όρια ηλικίας στα 65 χρόνια για τις νέες εργαζόμενες (μετά το 1993) και μείωσε τις συντάξεις, με νόμο που το ΠΑΣΟΚ κράτησε σε ισχύ, τώρα επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος και ξαναχτυπά.

Αυτή τη φορά, αμφισβητεί το δικαίωμα γυναικών και μητέρων να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα - έστω και με μειωμένη σύνταξη - και επιδιώκει να παραμένουν στην εργασία όσο και οι άνδρες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» επικαλείται τη νέα γενιά, αυτή δηλαδή που με την πολιτική της έριξε στον Καιάδα, για να χτυπήσει τα δικαιώματα προηγούμενων γενεών. Για το μόνο που δεσμεύεται είναι τα γενικά όρια ηλικίας (65 και 67 χρόνια). Που σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα αμφισβητούνται.

Αντίστοιχα όσον αφορά το ύψος των συντάξεων - όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου - η κυβέρνηση σκοπεύει να θίξει όλες τις συντάξεις και να αφήσει απ' έξω μόνο τις - εξευτελιστικές ούτως ή άλλως - κατώτερες. Αλλωστε, τους ίδιους στόχους έρχονται να εξυπηρετήσουν και οι ανατροπές που σχεδιάζονται στις αναπηρικές και στα ΒΑΕ.

Εχοντας δώσει όχι μόνο το περίγραμμα, αλλά και τον πυρήνα των ανατροπών, η κυβέρνηση συνεχίζει αύριο τον σικέ «διάλογο» στη Βουλή, στην οποία δε θα προσέλθει ο εκπρόσωπος της ΟΚΕ, που ζήτησε γραπτές προτάσεις. Με τον τρόπο αυτό και ενώ η ζημιά έχει ήδη γίνει, ένας - ένας οι συμμετέχοντες στην παρωδία που στήθηκε αποχωρούν από τη σκηνή.

Εντάσσονται στην προσπάθεια παραπλάνησης των εργαζομένων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης υπέρ της μητρότητας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στο Ασφαλιστικό και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης υπέρ της μητρότητας, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Οι διάφορες αόριστες εξαγγελίες της κυβέρνησης και οι διαρροές ότι στο πλαίσιο των αντιασφαλιστικών μέτρων θα υπάρξει μέριμνα για την προστασία της μητρότητας εντάσσονται στην προσπάθεια παραπλάνησης των εργαζομένων και ειδικά των γυναικών.

Ο κεντρικός άξονας των μέτρων που επιδιώκει η κυβέρνηση να περάσει είναι αντεργατικός και πρώτο στόχο έχει τα δικαιώματα των γυναικών και των νέων εργαζομένων. Ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις υπέρ της μητρότητας, αυτές θα ακυρώνονται από τη συνολική εφαρμογή των αντιασφαλιστικών μέτρων και συνολικά της αντεργατικής πολιτικής που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, αλλάζει προς το χειρότερο το εργασιακό καθεστώς, μειώνει τους μισθούς, εμπορευματοποιεί την Παιδεία, την Πρόνοια κλπ.

Το ΚΚΕ καλεί τις εργαζόμενες να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συσπειρωθούν γύρω από τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους».

ΠΑΣΟΚ
Στα ίδια με τη ΝΔ

Μίλησε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό. Το κόμμα που έφερε τον επαίσχυντο νόμο Ρέππα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τα σχέδια Γιαννίτση, βγήκε χθες να κατηγορήσει τον έτερο εταίρο του δικομματισμού για «μεθοδευμένη απραξία εδώ και τέσσερα χρόνια (σ.σ: αυτό είναι το πρόβλημα), για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων με τα ψευτοομόλογα του Δημοσίου» (σ.σ: λες και το ΠΑΣΟΚ δεν τζόγαρε αποθεματικά στο χρηματιστήριο).

Ο Γ. Παπανδρέου σε χθεσινές του δηλώσεις κατηγόρησε - και δικαίως - τη ΝΔ ότι ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ωστόσο η ίδια αναλογία υπήρχε και επί ημερών ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος προσωπικά ζητούσε την ανασφάλιστη εργασία των νέων εργαζομένων στη διαβόητη ομιλία του στο Λαύριο.

Επιπλέον, εξέφρασε βαθιά αντιδραστικές θέσεις, οι οποίες στην ουσία τους συμφωνούν απόλυτα με τις θέσεις της ΝΔ και τις προτεραιότητες της ΝΔ: «Για τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις. Για την ενίσχυση της ανταποδοτικής σύνταξης, ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο ασφάλισης». Και ούτε αρνείται τις ενοποιήσεις: «Στην πρότασή μας προβλέπουμε την εκπόνηση μελετών για τα βιώσιμα σχήματα που πρέπει να προκύψουν από την ενοποίηση».

Στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας, ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή θα αντιμετωπίσει με ήπιο τρόπο και χωρίς ανατροπές τα προβλήματα αυτά, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης». Σωθήκαμε!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ