ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Κακοφορμίζει αυτή η πληγή

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «Τα Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «Τα Νέα»
Ελα στη θέση της μάνας,που της 'φεραν το παιδί με ξυλιασμένες φλέβες

δες μία - μία τις εικόνες που περνάνε αστραπή απ' το μυαλό της

πάγωσε την εικόνα σε κείνο το πλάνο που το πρώτο «τσιγαριλίκι» εμφανίζεται στα χείλη

άλλαξε πλάνο, δες ένα - ένα τα «επιστημονικά» ρεπορτάζ, που σου διδάσκουν καθημερινά πόσο ακίνδυνο είναι να 'σαι χασικλής.

Μη γυρνάς τη ματιά στο πρωτοσέλιδο της χασισεμπορίας, μην αφήνεις την οργή σου να ξεσπάσει μόνο πάνω τους.

Γύρνα στην κεντρική σκηνή, εκεί είναι η μάχη. Σήμερα δεν αρκεί καν να πεις ότι τα ναρκωτικά είναι κοινωνικό πρόβλημα. Ποιανού συστήματος είναι πρόβλημα; Αν δεν το απαντήσεις, θα σου φαίνονται αυτονόητες οι κανναβουριές στο μπαλκόνι.

Ρίξε μια ματιά στα βιβλία του Δημοτικού, δες πώς πάνε «νύχι - κρέας» με τα τηλεοπτικά προγράμματα. Φυτά παράγουν!

Σκέψουτην ώρα που αντί να βγεις στο δρόμο να φωνάξεις, χαζογελάς με την εξυπναδούλα της κυρίας που κάνει τα σίριαλ. Θυμήσου πόσες φορές σου φάνηκε βαρετό να ακούς για τον ιμπεριαλισμό. Πόσες φορές κουράστηκες να πεις μια κουβέντα παραπάνω, τότε που η κουβέντα πιάνει τόπο. Πόσες κάλπικες «ελευθερίες» δίδαξες;

Τρέμεις που 'σαι γονιός; Εχεις κάθε λόγο να τρέμεις. Τα χειρότερα είναι μπροστά. Και τα ομορφότερα επίσης. Μόνο που είναι δύσκολα.

Ναι,είναι πιο σύνθετο. Αλλά ας αρχίσουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια πριν να μιλήσουμε για την «ελευθερία της αυτοδιάθεσης».

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Στο Αφγανιστάν πήγανε για την μπούργκα! Κι ανεβάσανε την παραγωγή οπίου στα ύψη.


ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΓΕΝΙΚΩΣ

ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ! «Στα ...βαθιά νερά της μίζας και της διαπλοκής μπαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των TOR M1. Μεταξύ άλλων, έχουν κληθεί να καταθέσουν ο Βλάσης Καμπούρογλου και ο Ιωάννης Γιαννίκος, δύο μάρτυρες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των Ρώσων με το ΠΑΣΟΚ και γνωρίζουν πολλά, ιδιαίτερα για τις υπόγειες συμφωνίες» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ! «Παγιδευμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε βρίσκεται η κυβέρνηση. Ολοι γνωρίζουν ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα διαφάνειας στις προμήθειες των όπλων. Οπου διαγκωνίζονται μεγάλα συμφέροντα που δε διστάζουν να καταφύγουν σε παράνομες διαδικασίες και σε μίζες» (το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ; «Οπως επισημαίνει ο κ. Αργύρης, "το ΚΚΕ πέτυχε να περάσει στους αγρότες τη γραμμή ότι η ΝΔ υλοποιεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στα αγροτικά, αρνούμενο έτσι κάθε συνεργασία"» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

`Η ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΦΩΝΕΤΑΙ; «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες στη βουλή επίκαιρη ερώτηση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη ολιγωρία, ανικανότητα, απραξία και εγκληματική αδιαφορία σχετικά με την εφαρμογή της Νέας Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ: «Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν οι αγρότες αποφασίσουν κάποια στιγμή να κλείσουν τους δρόμους. Εμείς, πάντως, προτείνουμε μια λύση: Να στείλει τα μέλη να φυλάνε τα τρακτέρ όταν αυτά βγουν στους δρόμους, γιατί μπορεί κανένας "γαλάζιος" να θελήσει να ξεφουσκώσει τα λάστιχά τους. Ως γνωστόν η ιδέα είναι "πράσινη" και είχε δοκιμασθεί με επιτυχία στο παρελθόν» (ο Πάνος Σώκος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΑΥΓΗ: Η ηρωίνη σκοτώνει αλλά κυνηγάμε την κάνναβη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 μήνες ΘΗΤΕΙΑ με υποχρεωτική στράτευση στα 18

ΤΑ ΝΕΑ: Στριπτίζ με... κρατική εγγύηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνιδίως νέα «μαύρη τρύπα»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ με δύο μάρτυρες κλειδιά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Η ΛΑΣΠΗ επιστρέφει στους συκοφάντες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΙ «ΠΑΤΡΙΟΤ» ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ αδειάζει τον Σπήλιο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΕ ΑΜΥΝΑ το υπουργείο για τους εξοπλισμούς

Η ΧΩΡΑ: ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΟΥΤΙΝ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ για την εκλογή προέδρου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πεδίο μάχης η ΝΔ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Στα ύψη το ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κυβερνητικό φλερτ με το Χρηματιστήριο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ σε βασικά είδη κατανάλωσης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με ΣΥΝ και ΔΑΚΕ;

«Η ΠΑΣΚ πρόκειται, όπως αναφέρει, να προωθήσει ένα αυτόνομο, πλουραλιστικό, αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, ικανό να προστατεύσει και να διεκδικήσει δικαιώματα για τους εργαζόμενους» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«Αλογομούρης» ο υπουργός;

«"Δε μας δέχεται ο Αλογομούρης κι εσύ, ενώ είσαι πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, το αντιμετωπίζεις χλιαρά; Δεν μπορώ να καταλάβω τη μακαριότητα, τη νηφαλιότητα και ...αυτό το λαρτζ στιλ σου", ανέκραξε η Μπακογιάννη στον Πάρη (Κουκουλόπουλο, του ΠΑΣΟΚ)» (το παραπολιτικό στα «ΝΕΑ»).

Δεν είναι σίριαλ ο θάνατος

«Από ποια όνειρα είχαν ανάγκη τα παιδιά μας και φτάνουν να πεθάνουν για να τα αγγίξουν έστω και φευγαλέα μέσα από την παραίσθηση; Πώς γίνεται να 'ναι τα παιδιά μιας γενιάς που τη χαρακτήρισαν σαν τους τελευταίους των ρομαντικών, αυτών που βγήκαν κάποτε στους δρόμους και διαδήλωναν για ψωμί - παιδεία - ελευθερία; Τι πήγε λάθος; Μήπως η μετάφραση του συνθήματος σε φαστ φουντ- κομπιούτερ - κόκα;» (η Κάκια Ιγερινού στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ο τζόγος ως μοντέλο ανάπτυξης

«Η "νέα πόλη", που θα δημιουργηθεί από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιγνιδιών και ξενοδοχειακών μονάδων στον κόσμο, αποτελεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 66 εκταρίων, ή ίση με το άθροισμα των επιφανειών που καλύπτουν το Rockefeller Center, το SoHo και η Times Square» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ