ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
Το μήνυμα του αγώνα ακούστηκε δυνατά και στα νοσοκομεία

«ΑΤΤΙΚΟΝ»
«ΑΤΤΙΚΟΝ»
Στις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας, υγειονομικοί μαζί με άλλα συνδικάτα και φορείς πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβολικές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στον «Ευαγγελισμό»

Εξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συγκεντρώθηκαν γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Απεργία «υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των υγειονομικών» χαρακτήρισε τη χτεσινή κινητοποίηση ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε την παραπέρα μείωση της κρατικής δαπάνης για την Υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2021, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση «χρυσοπληρώνει» τις ιδιωτικές κλινικές, αντί να προχωρήσει σε επίταξή τους. Την ίδια στιγμή, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις, «αποδυναμώνει τα νοσοκομεία από προσωπικό έμπειρο», μεταφέροντας εργαζόμενους για να καλύψει τις ιδιωτικές κλινικές, τη στιγμή μάλιστα που η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται σε ποσοστά 95% με 100%.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Οσο για τα δικαιώματα των υγειονομικών, επισήμανε ότι «οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παραμένουν», αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για συμβάσεις αορίστου χρόνου αφορούν μόνο όσους συμβασιούχους δουλεύουν στις ΜΕΘ και αφήνουν απέξω χιλιάδες επικουρικούς νοσηλευτές, γιατρούς και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων. Αντίστοιχα, το αίτημα για ένταξη όλου του προσωπικού στα ΒΑΕ όχι μόνο δεν ικανοποιείται, αλλά με βάση την έκθεση «Πισσαρίδη» προδιαγράφονται νέες περικοπές στο σχετικό καθεστώς ασφάλισης.

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης η Βιβή Πασχάλη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους βρίσκονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου. Το Σωματείο έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε κάνει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για να μας χορηγηθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας», υπενθυμίζει ο Γιώργος Μούτσιος, εργολαβικός εργαζόμενος στο τμήμα ιατρικών αερίων. Οπως εξηγεί, το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας εργάζεται σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, «από το υπόγειο μέχρι την ταράτσα», ενώ σε μια σειρά ειδικότητες, όπως και τη δική του, «μπαίνουμε καθημερινά στα τμήματα Covid-19». Παρότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού, ο εργολάβος δεν χορηγεί μέσα προστασίας, ούτε αναλαμβάνει τη διενέργεια προληπτικών τεστ. Επιπλέον, σε μια υπηρεσία που λειτουργεί με προσωπικό που μόλις φτάνει το 1/3 του οργανογράμματος, εργαζόμενοι κινδυνεύουν να νοσήσουν, ολόκληρα συνεργεία να τεθούν σε καραντίνα, αφήνοντας το νοσοκομείο «γυμνό» σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Ακόμα και σήμερα τα απαραίτητα (στολή, γυαλιά, αντισηπτικά) παρέχονται από το νοσοκομείο και όχι από τον εργολάβο, ο οποίος τώρα καθυστερεί σε μόνιμη βάση τη μισθοδοσία. «Ο,τι έχουμε κερδίσει το έχουμε κερδίσει με το Σωματείο», τονίζει ο Γ. Μούτσιος και σημειώνει πως στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουν.

Σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», εργαζόμενοι του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν στην πύλη, ανάμεσά τους και επικουρικοί εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. 500 επικουρικοί διασώστες του ΕΚΑΒ στη χώρα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στη διοίκηση του ΕΚΑΒ, η οποία επικαλέστηκε ...γραφειοκρατικά κωλύματα για την απληρωσιά. Την ίδια ώρα, στο «Γεννηματάς», τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, εδώ και δύο μέρες 2 διασωληνωμένοι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Τις τελευταίες μέρες, πάνω από 30 εργαζόμενοι νόσησαν με κορονοϊό, ενώ δεν έχουν καν ιχνηλατηθεί οι στενές επαφές τους...

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και εξόρμηση, ενώ καταγγέλλουν ότι από νωρίς έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις. Οπως επισημαίνουν, οι πολυσυζητημένες 50 κλίνες ΜΕΘ από τη δωρεά της Βουλής «άνοιξαν όπως όπως, με σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού να βγαίνει από τις πρώτες κιόλας μέρες εκτός μάχης (αναπνευστήρες κ.λπ.) και με δανεικό προσωπικό, που στη συντριπτική πλειοψηφία του δεν έχει εμπειρία σε ΜΕΘ. Οι λίγοι έμπειροι κι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται μέσα στους θαλάμους ως και 8 ώρες συνεχόμενες, ντυμένοι, χωρίς διάλειμμα»... Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο πλέον λειτουργεί μόνο μία Πνευμονολογική κλινική, το Βρογχολογικό αναστέλλει τη λειτουργία και το χειρουργείο φυτοζωεί...

«ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
«ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Στο Νοσοκομείο «Νίκαιας» οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της περιοχής. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί και τα αιτήματά τους. Την ίδια ώρα και εδώ καταγράφεται πληρότητα 100% στις 30 απλές κλίνες Covid, ενώ κανένα από τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ («δωρεά») που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση το καλοκαίρι, δεν έχει ανοίξει ακόμη. Χαρακτηριστικά, μόνο τις τελευταίες μέρες, 3 περιστατικά που χρειάζονταν διασωλήνωση έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο ...Κορίνθου.

Kαζάνι που βράζει και το Νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου δόθηκε ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα. Ηδη και οι 50 κλίνες Covid είναι καλυμμένες. Στην προχτεσινή εφημερία στις πρώτες 12 ώρες το νοσοκομείο φράκαρε και στις 2 π.μ. ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ για κλείσιμο της εφημερίας. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι οι διακομιδές μέχρι και για Πύργο πλασάρονται πλέον ως «κανονικότητα», με πολύτιμο χρόνο να χάνεται για τους ασθενείς, αλλά και για τους υγειονομικούς που τους συνοδεύουν, αποδυναμώνοντας τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία προέλευσης.

Στο ΚΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε εξόρμηση. Μεταξύ άλλων αναδεικνύει την επικείμενη κατάργηση 7 κρεβατιών ΜΑΦ και τη μετατροπή τους σε ΜΕΘ Covid με... τον ίδιο εξοπλισμό και με 12 νοσηλεύτριες δανεικές, χωρίς τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, από άλλα νοσοκομεία. Την ίδια αρπαγή θα υποστούν και οι 3 θάλαμοι της κλινικής Πλαστικής και Εγκαυμάτων (χρησιμοποιούνται για πλαστική αποκατάσταση τραυμάτων κ.λπ.), αφήνοντας πλέον ελάχιστα κρεβάτια σε όλη την Αττική.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συμβολική κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», όπου οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την ακαταλληλότητα του νοσοκομείου για αποκλειστική νοσηλεία Covid-19, καθώς δεν διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, δεν πληροί προϋποθέσεις για λειτουργία ΜΑΦ, δεν έχει ούτε μία οργανική θέση για πνευμονολόγο, έχει μία μόνο Παθολογική κλινική, δεν έχει προσληφθεί κανένας επιπλέον ειδικός γιατρός για τα τμήματα Covid...

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στην Αττική στα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Μεταξά», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αγία Ολγα», «Τζάνειο» κ.α. (για τις κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία στην υπόλοιπη χώρα βλ. σελ. 12).

Τη δική τους μάχη έδωσαν και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με το Κλαδικό Σωματείο της Αθήνας να βρίσκεται στις εισόδους μεγάλων νοσοκομείων.

Το μεσημέρι, επίσης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος ήταν πάλι «απών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ