ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα κλιμάκωση με αφορμή επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο των πολεμικών πλοίων στην Κριμαία, όπως δόθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο των πολεμικών πλοίων στην Κριμαία, όπως δόθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία, μετά το προχτεσινό επεισόδιο στον πορθμό Κερτς (που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική), κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας, όταν ρωσικά περιπολικά σκάφη με τη χρήση όπλων σταμάτησαν και συνέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία με 24 ναύτες. Και το συγκεκριμένο περιστατικό γίνεται στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία στην περιοχή.

Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι τα τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας είχαν εισέλθει παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους, όπως είπε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Μάλιστα, η FSB σημειώνει ότι «η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για τη διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς - Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτήν τη διαδικασία προηγουμένως για να περνούν ειρηνικά». Τρεις Ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν και νοσηλεύονταν εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στρατιωτικός νόμος για 60 μέρες

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα ουκρανικά πλοία δεν έκαναν «τίποτα επιλήψιμο» και κατηγόρησε τη Ρωσία για «στρατιωτική επιθετικότητα». Το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας αποφάσισε χτες την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, δηλαδή όλες οι μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τίθενται σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού για 60 μέρες. Την πρόταση ενέκρινε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Στο μεταξύ, χτες Ουκρανοί εθνικιστές - διαμαρτυρόμενοι για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς - διαδήλωσαν μπροστά στο προξενείο της Ρωσίας στο Λβιβ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, τα οποία κύλησαν έως τον φράκτη του κτιρίου. Στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων έριξαν δεκάδες καπνογόνα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε το συμβάν σκόπιμη πρόκληση που έγινε κατ' εντολή της ουκρανικής ηγεσίας, «υπολογίζοντας τα πρόσθετα οφέλη που θα αντλήσουν από αυτήν την κατάσταση, προσδοκώντας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να στηρίξουν τυφλά τους υποκινητές, όπως συνήθως». Αναφερόμενος στους σκοπούς της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Λαβρόφ είπε πως «η Σύνοδος Κορυφής του G20 πλησιάζει» και ότι επιπλέον «η Ουκρανία υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος για τη στρατιωτικοποίηση της Αζοφικής Θάλασσας στην περασμένη ΓΣ του ΟΗΕ. Πιθανώς να ήθελαν να συλλέξουν γεγονότα για να στηρίξουν αυτό το χωρίς νόημα ψήφισμα». Επιπλέον, έκανε λόγο για «Δυτικούς σπόνσορες» της Ουκρανίας, εννοώντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Επίσης, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το προχτεσινό επεισόδιο θα αξιοποιηθεί από την Ουκρανία για αναβολή των προεδρικών εκλογών το 2019.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) σημειώνει ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Το NATO τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο». Αντιδράσεις υπήρξαν ακόμη από τη Γερμανία, την Τουρκία και την Πολωνία.

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Μίχαελ Ροτ, έκανε λόγο για «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη». «Θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς συνέβη. Και οι δύο πλευρές ωστόσο θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση και να μην καλλιεργήσουν κλίμα έντασης, το οποίο θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μετά από αίτημα της Ρωσίας συνεδρίασε χτες το απόγευμα έκτακτα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «εξαιτίας της επικίνδυνης εξέλιξης της κατάστασης στη Θάλασσα του Αζόφ και των γεγονότων που την ακολούθησαν».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Πέμπτη η εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, στις 19.00

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Πέμπτη 29 Νοέμβρη, στις 19.00, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, με τίτλο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Οι λαοί θα νικήσουν!», διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με αφορμή την 29η Νοέμβρη που είναι η Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την 29η Νοέμβρη, κάθε χρόνο από το 1977, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μέσα από την εκδήλωση δηλώνουν τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην πρεσβεία της Παλαιστίνης

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, Πέμπτη 29 Νοέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μεταβεί στην πρεσβεία της Παλαιστίνης, όπου θα του απονεμηθεί από τον πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, το μετάλλιο του Αστεριού της Φιλίας, εκ μέρους του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της υποστήριξής του στην προώθηση των δίκαιων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εμπλοκή σε «περιβάλλον πολλαπλών απειλών»

«Στα γεμάτα» συμμετέχει το Πολεμικό Ναυτικό, και οι Ενοπλες Δυνάμεις γενικότερα, στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, από χτες ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του. Κατά την παραμονή του εκεί, ο Α/ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί και την έδρα της επιχείρησης UNIFIL - επιχείρηση ναυτικών περιπολιών στα ανοικτά της χώρας, με «καπέλο» ΟΗΕ, προς παρεμπόδιση του εξοπλισμού οργανώσεων όπως η «Χεζμπολάχ». Το ελληνικό ΠΝ μετέχει σταθερά στην επιχείρηση εδώ και χρόνια, με πλοίο, έχοντας έτσι παρουσία σε έναν εκτεταμένο άξονα νότια της Κύπρου. Σήμερα, στην UNIFIL είναι ενταγμένη η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Στην ίδια ζώνη αναπτύσσονται και οι περιπολίες της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian», όπου στην παρούσα φάση παίρνει μέρος η φρεγάτα «Ναβαρίνον», προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των στρατευσίμων και του λαού, για τον νέο γύρο παροχής πάσης φύσης υπηρεσιών από πλευράς της κυβέρνησης στη λυκοσυμμαχία. Η φρεγάτα προγραμματίζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε υλοποίηση των περιλάλητων σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου προΐσταται η κυβέρνηση υλοποιώντας αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα εμπέδωσης ευρωατλαντικής τάξης και ασφάλειας.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στην άσκηση συμμετέχουν «παρατηρητές» από τις ΗΠΑ και «μετριοπαθή μουσουλμανικά» - όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν - κράτη, δεμένα στο ευρωατλαντικό άρμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο, αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, σε ακριβή αντιστοίχιση με το σχήμα συνεργασίας στα ενεργειακά Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου.

Στα τεχνικά ζητήματα η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα. Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι «η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών», όπως ορίζεται πλέον η Ανατολική Μεσόγειος, όπου σωρεύονται πολεμικοί στόλοι από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, στην όξυνση των ανταγωνισμών.

ΚΚΕ
Οξύνονται οι ανταγωνισμοί, ο λαός να είναι σε εγρήγορση

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξελίξεις στην Κριμαία:

«Η χτεσινή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στην Κριμαία και η σημερινή κήρυξη στρατιωτικού νόμου και μερική επιστράτευση από την κυβέρνηση της Ουκρανίας επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό, ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ απ' τη μια και η Ρωσία απ' την άλλη, οξύνονται με επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχει σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό και τη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ