ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με πλατύ άνοιγμα, προγραμματισμό και έλεγχο κλιμακώνουμε την προσπάθεια

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος μήνας της Δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης (Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2016) που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόσφατο 4ο κλείσιμο, βρήκε το Κόμμα να έχει καλύψει το πανελλαδικό του πλάνο κατά 48,30%. Οι Κομματικές και οι ΚΝίτικες Οργανώσεις, αντλώντας συμπεράσματα από τις πρώτες αυτές βδομάδες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους και κλιμακώνουν την προσπάθεια για να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Ανάμεσα στις Οργανώσεις Περιοχής, τη βδομάδα που μας πέρασε η ΚΟ Κρήτης βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό κάλυψης 55,78%. Για την προσπάθεια της Οργάνωσης, τις δυσκολίες που συναντά και τα μέτρα που παίρνει μιλάει σήμερα στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του Κόμματος.

***

-- Ποια μέτρα για την προετοιμασία και την κλιμάκωση της μάχης αποδεικνύονται πιο «αποδοτικά» με βάση τη μέχρι τώρα πείρα της Οργάνωσης;

-- Καταρχάς δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη συσσωρευμένη θετική εμπειρία που έχουμε τα τελευταία χρόνια, η οποία αποτελεί και τη βάση για την οργάνωση και την επιτυχή έκβαση της μάχης και φέτος. Θυμίζω άλλωστε ότι η Οργάνωση Κρήτης δίνει με επιτυχία τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης τα τελευταία χρόνια, υπερκαλύπτοντας τα πλάνα της.


Καθοριστικό ζήτημα κάθε φορά είναι η έγκαιρη και ουσιαστική συζήτηση στα όργανα με τον προσδιορισμό και τον καταμερισμό των πλάνων, εκτιμώντας αντικειμενικά τις δυνατότητες της κάθε Οργάνωσης με βάση τη δύναμη αλλά και τη δυναμική της. Δηλαδή, στην ΕΠ και στις ΤΕ έγινε ουσιαστική συζήτηση και προσδιορίστηκαν τα πλάνα, έτσι ώστε να «πατούν στα πόδια τους».

Μπήκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη χρέωση των νέων κουπονιών και τη συζήτηση στις ΚΟΒ, τα οποία και υλοποιήθηκαν μετά από «σφικτό» έλεγχο. Το πιο σημαντικό όμως ήταν η οργάνωση της συζήτησης στις ΚΟΒ, όπου σχεδόν στο σύνολό τους τα πλάνα εξατομικεύτηκαν, οργανώθηκε το άνοιγμα των ΚΟΒ, με συγκεκριμένους στόχους, εντάσσοντας σε αυτήν την προσπάθεια φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Μπήκαν αυξημένα πλάνα στα στελέχη. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη γίνεται «κλείσιμο». Βοηθάει το ότι, ξεκινώντας από το ΓΠ, υπάρχει στόχος βδομάδας, ο οποίος στο επίπεδο της ΚΟΒ εξειδικεύεται, γίνεται συγκεκριμένος από κλείσιμο σε κλείσιμο και το κυριότερο εξατομικεύεται στο επίπεδο των μελών του Κόμματος. Με το ξεκίνημα της Εξόρμησης υπήρξε πρόγραμμα κεντρικών εκδηλώσεων, στις πρωτεύουσες των 4 νομών, με πολιτικό - πολιτιστικό περιεχόμενο, δεμένων με την Οικονομική Εξόρμηση με πολύ καλό αποτέλεσμα. Τέτοιο πρόγραμμα έχουν και αρκετές ΚΟΒ, ιδιαίτερα της υπαίθρου. Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε το σταθερό και ουσιαστικό έλεγχο της πορείας της Οικονομικής Εξόρμησης από τα καθοδηγητικά όργανα.

-- Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που συναντά η Οργάνωση και πώς προσπαθεί να τις ξεπερνάει;

-- Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντάμε έχει να κάνει με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Η φτώχεια, η ανεργία, τα τσακισμένα εισοδήματα έχουν την αρνητική τους αντανάκλαση στο αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Χωρίς να σημειώνονται αρνήσεις, η ανταπόκριση που βρίσκουμε είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χρονιές. Γι' αυτό και προχωράμε με το σύνθημα «λιγότερα από πολύ περισσότερους».

Εχει, επίσης, σημασία να αναφέρουμε ότι μια σειρά πολιτικές δραστηριότητες που κάναμε, το πλατύ άνοιγμα που έγινε με βάση αυτές και ο συνδυασμός με την οικονομική δουλειά έφερε και το «ξεπέταγμα» του πλάνου. Πιο χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα με την τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ των τριών νομών - Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου - έφτασαν με την πρόσκληση στο χέρι σε πάνω από 2.000 εργαζόμενους και ανθρώπους των λαϊκών οικογενειών. Οι υλικές προσφορές και η εθελοντική δουλειά Κομματικών μελών, ΚΝιτών, φίλων, οπαδών αλλά και απλών συμπαθούντων του Κόμματος, που εντάσσονται στο σχεδιασμό των ΤΟ κάνουν πιο αποτελεσματική την προσπάθειά μας. Δημιουργούν προϋποθέσεις συμμετοχής και σε ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, υπήρξε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στήθηκαν μνημεία, εκδόθηκε ημερολόγιο - χρονολόγιο της ΕΠ αφιερωμένο στη δράση του ΔΣΕ στην Κρήτη. Το πλατύ άνοιγμα που έγινε με αυτά, πέρα από το ότι ένας κόσμος επαναπροσέγγισε το Κόμμα, είχε θετική αντανάκλαση και στην πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΤΕ Υπαίθρου Χανίων που οργάνωσε τρεις τέτοιες εκδηλώσεις (με ανέγερση μνημείων κ.λπ.). Είναι η πρώτη ΤΕ στην Εξόρμηση, φτάνοντας το 84,51% του πλάνου της.

-- Πώς αξιοποιείται η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις;

-- Η ΕΠ έχει προκηρύξει άμιλλα μεταξύ των ΤΟ και των ΚΟΒ. Θα υπάρξει βράβευση της 1ης ΤΟ καθώς και των τριών πρώτων ΚΟΒ με βάση τους δείκτες δουλειάς που έχουμε καθορίσει. Αμιλλα, επίσης, έχουν προκηρύξει και οι ΤΕ, μεταξύ των ΚΟΒ της δύναμής τους. Τελειώνοντας, εκ μέρους της ΕΠ Κρήτης απευθύνουμε κάλεσμα σε άμιλλα σε όποια περιοχή «έχει τα κότσια» να τρέξει πλάι μας.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πείρα από μια πετυχημένη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη»

Αναδεικνύονται οι δυνατότητες που υπάρχουν για αύξηση στη διακίνηση της εφημερίδας μας

Η αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη», η κυκλοφορία του ακόμα και σε χωριά που δεν έφτανε, με την καλύτερη αξιοποίηση του περιεχομένου του και ο εύστοχος σχεδιασμός με την κατάλληλη διάταξη δυνάμεων είναι μερικές πλευρές της θετικής πείρας από την εξόρμηση της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ με την εφημερίδα μας την περασμένη Κυριακή (20/11).

Η εξόρμηση αυτή οργανώθηκε με αφορμή το ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» για την επιτυχημένη εκδήλωση της ΤΟ Πέλλας το Σάββατο 12/11, που ήταν αφιερωμένη στην κομμουνίστρια Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη, της πρώτης γυναίκας που εκτελέστηκε στην ελληνική Ιστορία, πριν από 70 χρόνια, στις 26 Ιούλη του 1946 στα Γιαννιτσά.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από την ΤΟ Πέλλας στους απογόνους της Μίρκας και των άλλων έξι λαϊκών αγωνιστών που εκτελέστηκαν μαζί της: Του Δημήτρη Λύμπα, του Γεώργιου Μουτσάκη, του Πέτρου Περτσεμλή, του Γεώργιου Πρώγιου, του Θωμά Μιχαήλ και του Χρήστου Στογιάννη, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που δύο νεαροί, παίζοντας ακορντεόν, ερμήνευσαν ζωντανά, το πολυτραγουδισμένο στην περιοχή τραγούδι της Μίρκας.

Μετά την επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής, η αυξημένη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με το αφιέρωμά του ήταν άλλη μια πρόκληση για την Οργάνωση της Πέλλας. Η εξόρμηση αποτέλεσε ουσιαστικά συνέχεια του μεγάλου ανοίγματος που προετοίμασε την εκδήλωση στην περιοχή. Αλλωστε, αυτό το άνοιγμα είχε ήδη δώσει μια πείρα, από το πώς «περπάτησε» στα χωριά και τις πόλεις η διακίνηση της πρόσκλησης και της αφίσας.

Το καθήκον για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διακίνηση απασχόλησε τα όργανα του Κόμματος, που συζήτησαν και σχεδίασαν την εξόρμηση. Εγινε συγκεκριμένη διάταξη στελεχών της ΤΕ, ορίστηκαν οι επικεφαλής των ομάδων διακίνησης καθώς και οι περιοχές στις οποίες θα εξορμούσαν από το πρωί της Κυριακής. Οι ομάδες αυτές ενισχύθηκαν από δυνάμεις της ΚΝΕ, αλλά και με οπαδούς που είχαν βοηθήσει και στην προετοιμασία της εκδήλωσης.

Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν καθοριστική για να μπει ο «Ριζοσπάστης» σε νέα λαϊκά σπίτια
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν καθοριστική για να μπει ο «Ριζοσπάστης» σε νέα λαϊκά σπίτια
Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού το απόγευμα της Κυριακής βρήκε την Οργάνωση να έχει διακινήσει πέρα από τις προσδοκίες της, σχεδόν τριπλάσιο αριθμό φύλλων από το συνηθισμένο που διακινεί, ακόμα και σε πανεξορμήσεις.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και στις πόλεις και στα χωριά, ιδιαίτερα στο αστικό κέντρο της Εδεσσας. Εκτιμήθηκε, μάλιστα, ότι η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» στα χωριά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αυξημένη, όμως εξαιτίας της καλοκαιρίας, πολύς κόσμος βρισκόταν για δουλειές στα χωράφια.

Τα στελέχη της ΤΟ Πέλλας εκτιμούν ότι στην επίτευξη του στόχου της πλατιάς διάδοσης του «Ριζοσπάστη» δεν έπαιξε ρόλο μόνο ο σχεδιασμός της δουλειάς, αλλά και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, που αφορούσε κομμάτι της Ιστορίας της Αντίστασης και του αγώνα του λαού της περιοχής. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον πλήθους λαϊκών ανθρώπων να αγοράσουν την εφημερίδα του ΚΚΕ, σαν συνέχεια της θετικής απήχησης της εκδήλωσης.

Το παράδειγμα της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ που αποτελεί θετική παρακαταθήκη, αναδεικνύει, ότι η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» στην πολιτική δουλειά της Οργάνωσης μπορεί να έχει θετικά αποκρυσταλλώματα. Αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός, μελετημένο άνοιγμα, διάταξη δυνάμεων και αξιοποίηση των οπαδών που βρίσκονται ενεργά στο πλάι του Κόμματος.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πέλλας, μετέφερε την πείρα του από την εξόρμηση λέγοντας: «Η κυριακάτικη εξόρμηση του "Ρ" στην Πέλλα ήταν πολύ σημαντική. Σχεδιάσαμε το άνοιγμά μας σε όλες τις περιοχές, στα χωριά και όχι μόνο στα αστικά κέντρα, με πολλαπλάσια ανταπόκριση των συντρόφων και της νεολαίας, όπως και αρκετών οπαδών, καταπολεμώντας με καλύτερο καταμερισμό των διαδρομών, τις δυσκολίες των αποστάσεων. Η εφημερίδα έφτασε, ίσως για πρώτη φορά, σε κάποια χωριά και σε κάποιον κόσμο, χωρίς να υπάρξει άνθρωπος να μας γυρίσει την πλάτη, μιας και "άγγιζε" όλους το αφιέρωμά της.

Η αξιοποίηση του "Ριζοσπάστη" αποτελεί παρακαταθήκη και σημαντικό εφόδιο στο καθημερινό μας άνοιγμα στα λαϊκά στρώματα, σαν εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης, βοηθώντας και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του με την καθημερινή μας δράση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ