ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατάμε γερά, συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα!

Βούλιαξε από κόσμο την Κυριακή το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αποψη του ΣΕΦ, την ώρα που στο βήμα βρισκόταν η Αλέκα Παπαρήγα
Αποψη του ΣΕΦ, την ώρα που στο βήμα βρισκόταν η Αλέκα Παπαρήγα
«

Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»! Τέσσερις γενιές κομμουνιστών, αγωνιστών που συμπορεύονται μαζί τους, από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ένωσαν φωνές σε συνθήματα και τραγούδια, ένωσαν καρδιά και ψυχή, στη συγκλονιστική γιορτή τιμής και μνήμης του ηρωικού χτες και συνένωσής του με το σήμερα των ταξικών αγώνων, που διοργάνωσε την Κυριακή στο ΣΕΦ η Κομματική Οργάνωση Αττικής για τα 94 χρόνια απ' την ίδρυση του τιμημένου ΚΚΕ. Σ' αυτή τη γωνιά της εργατούπολης του Πειραιά, όπου πριν από 94 χρόνια σαν «ώριμο τέκνο της ανάγκης» γεννιόταν το ΚΚΕ, γεννήθηκαν το Σάββατο εικόνες ανεπανάληπτες.

Πολύ πριν τις 6 και ως τα μέσα περίπου της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, «ποτάμια» κόσμου συνέρρεαν στο στάδιο, γεμίζοντάς το ασφυκτικά και αναγκάζοντας τους διοργανωτές να αφαιρέσουν πανό από τις εξέδρες πίσω και απέναντι από τη σκηνή, για να απελευθερώσουν θέσεις για τον κόσμο που κατέφθανε με κάθε μέσο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλή ώρα μετά τις 6 μ.μ., κάθε που άδειαζε ένας συρμός του Ηλεκτρικού στο Φάληρο, η πεζογέφυρα προς το ΣΕΦ γέμιζε με κόσμο.

Το ΣΕΦ στολισμένο έξω και μέσα, με σημαίες και πανό όπου αποτυπώνονταν συνοπτικά όσα σαλπίζει το ΚΚΕ: «94 χρόνια αγώνες και θυσίες για το σοσιαλισμό - για το ευτυχισμένο αύριο του λαού μας» - «ΚΚΕ Ισχυρό - Λαϊκή Αντεπίθεση» - «Με το ΚΚΕ ο λαός πρωταγωνιστής χωρίς τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον πλούτο στα χέρια του» - «'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό, δεν υπάρχει μέσος δρόμος»... Δεσπόζει στην οροφή του Σταδίου το πανό με τις μορφές των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν: «Μαρξισμός - Λενινισμός, πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση»...

Γύρω στις 6.10, η ΚΝΕ με πορεία εισέρχεται στο χώρο του σταδίου που σείεται ολάκερο από χειροκροτήματα και συνθήματα: «ΚΚΕ ισχυρό, η ελπίδα είναι εδώ»... Λίγο αργότερα η εκδήλωση αρχίζει, στο βήμα ανεβαίνει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ακολουθούν οι Χούλιο Ντίαζ απ' το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και ο Κεμάλ Οκουγιάν απ' το ΚΚ Τουρκίας. Διαβάζεται ψήφισμα της 14ης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διεξήχθη στη Βηρυτό, για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ, αλληλεγγύης προς το Κόμμα και τους ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανεβαίνει η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τους συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα. Η νεολαία της ΚΝΕ τροφοδοτεί με νεανικό «οξυγόνο» τη συγκέντρωση, ψηλά τις σημαίες, βροχή τα συνθήματα, σε όλη τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας. Την «κλείνουν» με το σύνθημα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»!

Πριν πάρουν το «λόγο» οι καλλιτέχνες που ταξίδεψαν τους συγκεντρωμένους με τραγούδια και ποιήματα εμπνευσμένα απ' τις πιο ένδοξες σελίδες των αγώνων του λαού, στην εμπροσθοφυλακή των οποίων ήταν πάντα το ΚΚΕ, ένα περιεκτικό βίντεο «θυμίζει» ορισμένες τέτοιες στιγμές: Ιδρυση του ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Δεκέμβρης του '44, ΔΣΕ, Πολυτεχνείο, αγώνες για κάθε δικαίωμα που απέσπασε ο εργατόκοσμος και ο λαός μας. Στο οδοιπορικό συντροφεύει η φωνή του ποιητή: «Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»...

«

Παιδιά σηκωθείτε...»! Ορθιοι οι συγκεντρωμένοι τραγουδούν το τελευταίο τραγούδι της εκδήλωσης, παραμένουν όρθιοι για τη Διεθνή. Η τελευταία εικόνα με τις χιλιάδες υψωμένες γροθιές και κόκκινες σημαίες δίνει το «πρόσταγμα» για τη συνέχεια. Μεταξύ πολλών άλλων, ο διπλωματικός σύμβουλος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα Μουσταφά Αζούζ, τιμά με την παρουσία του την εκδήλωση. Εκεί και η κόρη του Γ. Ρίτσου, Ερη Ρίτσου.

Ποίηση και μουσική για την Επανάσταση

Ειδικά φτιαγμένο για την εκδήλωση το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ΣΕΦ

Eνας τρόπος για να εκφραστούν τα «ανείπωτα» της ιστορίας, αυτά που περνάνε από γενιά σε γενιά του λαϊκού κινήματος, που είναι αίμα, κραυγή, σιδερένιο βλέμμα απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, δάκρυ πάνω από τον νεκρό σύντροφο, χαμόγελο για τη νίκη, είναι η ποίηση και η μουσική. Τέχνες που στη χώρα μας, με την εμφάνιση του ΚΚΕ στο ιστορικό προσκήνιο, τον τιτάνιο αγώνα των κομμουνιστών για να «γυρίσει ο ήλιος», έφτασαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα, εμπνεόμενες από και εκφράζοντας τους αγώνες του λαού μας.

Αμέτρητοι στίχοι και άπειρες νότες «σμίλεψαν» αυτούς τους αγώνες σε αξεπέραστα έργα τέχνης. Και ήταν πράγματι θαυμαστός ο τρόπος - μέσω της εμπνευσμένης σκηνοθετικής δομής του Κώστα Σταματόπουλου - που έστω ένα ελάχιστο μέρος από αυτά συμπυκνώθηκε σε ένα πρόγραμμα που πραγματικά «ταξίδεψε» το συνεπαρμένο κοινό στην ιστορία του Κόμματος μέσα από τη μουσική. Τραγούδια, απαγγελίες, οπτικοακουστικό υλικό αποδόθηκαν από μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών (όλοι οι συντελεστές του καλλιτεχνικού προγράμματος αναφέρονται στη σελίδα 11 του σημερινού «Ριζοσπάστη») που λειτούργησε σαν ένα «σώμα» πάνω στη σκηνή, μετατρέποντας το ΣΕΦ σε μια «κιβωτό» μνήμης, αποτίμησης και υπόσχεσης για ανάλογη και καλύτερη συνέχεια.

Η ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη, μέσα από τις καταπληκτικές αντιστίξεις και τη «συνομιλία» τραγουδιών, ποιημάτων και μουσικής, ήταν εκείνη που διέστειλε τον ιστορικό χρόνο με τρόπο που να «περνά» ο κόσμος από τη δεκαετία του '60, πίσω, στο Επος της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ με τα αντάρτικα - και σε ένα από αυτά την Αφροδίτη Μάνου να χαιρετίζει τον κόσμο λέγοντας ότι «ενώνω κι εγώ τη φωνή μου ενάντια στο φασισμό». Και ύστερα ακόμη πιο πίσω, με τον «Μπεζεντάκο» - και τον ερμηνευτή του τον Γιώργο Σαρρή να χαιρετίζει λέγοντας «τα είπε όλα το τραγούδι, ζήτω το Κόμμα μας το ΚΚΕ!». Ανάμεσά τους ο Ρίτσος και ο Μαγιακόφσκι, ο Αγγουλές και ο Μπρεχτ, ο Βάρναλης και η Παπαδάκη, να σμίγουν κάτω από τις κόκκινες σημαίες που δε σταμάτησαν στιγμή να ανεμίζουν.

Πολλές οι φορτισμένες στιγμές. Και μια από αυτές, από τις πιο συγκλονιστικές, το εμβληματικό εμβατήριο του Κόκκινου Στρατού «Ιερός Πόλεμος», με τη χορωδία «Εμπρός» να αποδίδει μια απίστευτη ερμηνεία που ξεχείλισε με συναισθήματα την ατμόσφαιρα. Με συνθήματα και χειροκροτήματα οι χιλιάδες του κόσμου τιμούσαν τους καλλιτέχνες κι εκείνοι εξέφραζαν τη δική τους φόρτιση μέσα από τις ερμηνείες τους αλλά και με σύντομα λόγια. Οπως η Ερωφίλη («είναι τιμή και χαρά να βρισκόμαστε εδώ σήμερα») και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος («ευχαριστώ που με τιμήσατε και βρίσκομαι στην εκδήλωσή σας»). Επίσης, ο Γιώργος Μεράτζας, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Πενταράκος και ο Γιάννης Θωμόπουλος.

Ολοι τους ερμήνευσαν με την καταπληκτική ενορχήστρωση του Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Το φινάλε, με τον «Οδηγητή» του Λεοντή σε στίχους Βάρναλη, τη «Διαδήλωση» του Μάνου Λοΐζου σε στίχους Φ. Λάδη και το αντάρτικο «Παιδιά σηκωθείτε», έγινε δεκτό με όλο τον κόσμο όρθιο να τραγουδά. Και όταν ακούστηκε η «Διεθνής», άπειρες γροθιές έμοιαζαν λες κι ήταν μία, που σκέπασε τον κόσμο.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΕΦ ΓΙΑ ΤΑ 94 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ