ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στο επίκεντρο κρίση και ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της στη Βηρυτό

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες της 14ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξενήθηκε από το Λιβανέζικο ΚΚ από τις 22 - 25 Νοέμβρη στη Βηρυτό, με τη συζήτηση και την έγκριση της «Κοινής Ανακοίνωσης», που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Το θέμα της φετινής Συνάντησης, ήταν: «Δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για την ικανοποίηση των κοινωνικοοικονομικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των λαών, για το σοσιαλισμό».

Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων ενέκριναν μια σειρά ψηφίσματα αλληλεγγύης για διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και το «Ψήφισμα αλληλεγγύης της 14ης Διεθνούς Συνάντησης προς το ΚΚΕ και τους ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα» που δημοσιεύουμε σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 59 κομμάτων συμπεριλαμβανομένης και της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των εκπροσώπων στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας των εκπροσώπων στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ
Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στη Συνάντηση την Παρασκευή (ολόκληρη η ομιλία της δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής), ενώ στο περιθώριο της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν πολλές διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους ΚΚ.

Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικού ΚΚ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε με τον ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ, Κχαλέντ Χαντάτα, κατά τη διάρκεια της οποίας, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες και στην περιοχή μας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΗΕ

Το μεσημέρι του Σαββάτου, της 2ης μέρας των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, οι 80 και πλέον αντιπρόσωποι των 59 κομμάτων που συμμετείχαν στη Συνάντηση, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό, για να καταγγείλουν την ισραηλινή ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά του λαού της Παλαιστίνης, τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη Γάζα, την κατοχή από το Ισραήλ των εδαφών της Παλαιστίνης, αλλά και των λιβανέζικων και συριακών εδαφών.

Εκ μέρους των Κομμουνιστικών Κομμάτων, δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν οι εκπρόσωποι του Λιβανέζικου ΚΚ, του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού), του ΚΚΕ, του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, του Νοτιο-αφρικανικού ΚΚ.

Αποψη από τη Συνάντηση στο Λίβανο
Αποψη από τη Συνάντηση στο Λίβανο
Εκ μέρους του ΚΚΕ, τοποθετήθηκε ο Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος εξέφρασε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Απαίτησε να σταματήσει ο αποκλεισμός κι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από το Ισραήλ, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά, λιβανικά και συριακά εδάφη, την πλήρη διάλυση των εποικισμών και την κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους. Τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υπογράμμισε ακόμη πως το ΚΚΕ αγωνίζεται για να καταργηθεί η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ.

Ιδεολογικοπολιτική διαπάλη για τις αιτίες και το χαρακτήρα της κρίσης

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των κομμάτων βρέθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, αλλά και οι αγώνες των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων στην Ευρώπη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, κ.ά.), καθώς και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, που εκτυλίσσονται σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με την επέμβαση που επιχειρείται στη Συρία, αλλά και στο φόντο της επιθετικότητας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια ώρα, στη Διεθνή Συνάντηση υπήρξε και έντονη ιδεολογικο-πολιτική διαπάλη για τις αιτίες και το χαρακτήρα της κρίσης, τη στάση απέναντι στις ανερχόμενες καπιταλιστικές οικονομίες των BRICS και το λεγόμενο «πολυπολικό κόσμο», το ρόλο του ΟΗΕ και του «διεθνούς δικαίου», τη στάση απέναντι στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που ακολουθούν ορισμένες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, σε χώρες που ακόμη δεν έχουν εισέλθει στη φάση της ύφεσης και κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, το ζήτημα της συμμετοχής των κομμουνιστών στις αστικές κυβερνήσεις, αλλά και η λαθεμένη αντίληψη περί «ενδιάμεσου σταδίου» ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, που ταλανίζει ακόμη αρκετά ΚΚ.


Ψήφισμα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και τους ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην 14η Διεθνή Συνάντηση στην Βηρυτό
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην 14η Διεθνή Συνάντηση στην Βηρυτό
Την αλληλεγγύη τους στο ΚΚΕ και τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα εκφράζουν με ψήφισμά τους τα κόμματα που συμμετείχαν στη 14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ψήφισμα που διαβάστηκε και στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 94χρονα του Κόμματος, το βράδυ της Κυριακής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε αυτό σημειώνεται:

«Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που συμμετείχαμε στη 14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό από 23-25 Νοέμβρη 2012 και υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη μας με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας (ΚΚΕ), με τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πρωτοστατούν στους μεγάλους αγώνες των τελευταίων χρόνων για να μην πληρώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης οι εργαζόμενοι και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Δρόμος, που προϋποθέτει τη σύγκρουση και ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την κυριαρχία των μονοπωλίων, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στην Ελλάδα δίνουν δύναμη στο παγκόσμιο εργατικό ταξικό κίνημα, δίνουν ελπίδα και κουράγιο κι έχουν τη συμπαράσταση εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλον τον κόσμο.

Σύντροφοι

Συνεχίστε σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ταξικής πάλης!

Ζήτω ο μαρξισμός - λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω τα 94 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ!

Βηρυτός, 25 Νοέμβρη 2012».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ