ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 11ο Συνέδριο της ΟΓΕ

Πορεία το Σάββατο προς τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα. Νέο ΔΣ και πρόεδρο ανέδειξαν οι αντιπρόσωποι την Κυριακή

Στιγμιότυπο από Συνέδριο
Στιγμιότυπο από Συνέδριο
Η ανταλλαγή της πείρας από τις δυσκολίες και τα θετικά βήματα που καταγράφει σε όλη τη χώρα το ριζοσπαστικό κίνημα των γυναικών και ο σχεδιασμός της δράσης για το επόμενο διάστημα, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του 11ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναδείχθηκε η Μαιρήνη Στεφανίδη.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου δεν περιλάμβανε μόνο συζήτηση, αλλά και αγωνιστική δράση, καθώς το πρωί του Σαββάτου οι αντιπρόσωποι πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θέλουνε δουλειά και όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», «Ληστεύουν το λαό για την πλουτοκρατία, έξω απ' της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία», καταδίκασαν την Ενωση των μονοπωλίων, που καταστρέφει τη ζωή του λαού.

Το ψήφισμα που διαβάστηκε και στη συνέχεια θυροκολλήθηκε στην είσοδο των γραφείων, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Η στρατηγική της ΕΕ, και τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο σήμερα, εν μέσω γενικευμένης και συγχρονισμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, είναι η διασφάλιση φτηνότερης εργατικής δύναμης, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να στηριχθεί και να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου της ΕΕ απέναντι στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Εξω από τα γραφεία της ΕΕ διαδήλωσαν οι αντιπρόσωποι το Σάββατο το πρωί
Εξω από τα γραφεία της ΕΕ διαδήλωσαν οι αντιπρόσωποι το Σάββατο το πρωί
Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα οι νέες αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Χρησιμοποιούνται ως εφεδρική, φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη. Υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα, να επωμίζονται τη φροντίδα για τις ανάγκες της οικογένειας, να πληρώνουν το κόστος των υπηρεσιών και παροχών σε κομβικούς τομείς της ζωής τους».

Στις τριήμερες εργασίες έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις από νέες γυναίκες, σπουδάστριες, μητέρες, από γυναίκες άνεργες, απολυμένες, από εργαζόμενες που παλεύουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς. Οι 72 ομιλήτριες μετέφεραν την πείρα από τη δράση τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τα βήματα που σημειώνονται στην προσπάθεια να πάρουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων τη θέση τους στο κίνημα και τη λαϊκή πάλη, να ενισχύσουν την κοινωνική συμμαχία.

«Οι λαϊκές δυνάμεις είναι αστείρευτες», τόνισε η απερχόμενη πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, κλείνοντας τη συζήτηση το πρωί της Κυριακής. «Την επιτυχία του Συνεδρίου αρχίζουμε να τη μετράμε από αύριο», ανέφερε και κάλεσε τις γυναίκες της ΟΓΕ να κάνουν πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου: «Καμία μόνη της! Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».

Τα ψηφίσματα του Συνεδρίου

Το Συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα για τις εξελίξεις στη Συρία, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ισραηλινή επιθετικότητα, με το οποίο κάλεσε τις γυναίκες να αντιταχθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους σχεδιαζόμενους πολέμους. Επίσης, υιοθετήθηκε ψήφισμα καταδίκης του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αποκαλύπτουμε την πραγματική θέση που επιφυλάσσει η ιδεολογική αντίληψη του φασισμού και του ναζισμού στις γυναίκες, ως αποκλειστικά σχεδόν εργαλεία αναπαραγωγής της "φυλής". Παλεύουμε αποφασιστικά ώστε καμιά γυναίκα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην πέσει θύμα μιας τέτοιας σκοταδιστικής και επικίνδυνης ιδεολογίας».

Με άλλα ψηφίσματα, καταδικάστηκε η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να μπει στα σχολεία στα Χανιά της Κρήτης, ενώ εκφράστηκε η στήριξη του αγώνα φορέων του Λιτόχωρου που κατάφεραν να πετύχουν την ανάκληση απόφασης για τη δημιουργία χώρου για την αποθήκευση βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή του Ολύμπου. Τέλος, το Σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε δελτίο Τύπου, με το οποίο καταγγέλλει τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ που αγνόησαν το Συνέδριο και σημειώνει την εξαίρεση του «Ριζοσπάστη», του «902 FM» και του «902.gr».

30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις

Κατέλαβε 8 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο, από 5 που είχε πριν

Διακριτή άνοδο κατέγραψε το ψηφοδέλτιο του «Αγωνιστικού Μετώπου», που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στο 30ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Η άνοδος αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία, με δεδομένη την ταξική γραμμή που υπερασπίστηκαν χωρίς κανένα συμβιβασμό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε μια περίοδο πυκνών κινητοποιήσεων στο χώρο των τραπεζών, όπου οξύνεται η επιθετικότητα της εργοδοσίας. Η γραμμή αυτή εκφράστηκε κόντρα στον εκφυλισμό του κινήματος, στην ενσωμάτωση που προωθούν οι ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ), «Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) και άλλες παρατάξεις, προσδεμένες στο άρμα του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 584 σύνεδροι, 583 ήταν τα έγκυρα και υπήρξε ένα λευκό. Στο προηγούμενο συνέδριο (2009) ψήφισαν 633, 631 ήταν τα έγκυρα και δύο τα λευκά-άκυρα. Για το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πήρε 60 ψήφους και κατέλαβε 8 έδρες (από 47 ψήφους και 5 έδρες το 2009), καταγράφοντας άνοδο 3%. Οι δυνάμεις της ΔΗΣΥΕ μειώθηκαν κατά 5%, παίρνοντας 191 ψήφους και 25 έδρες (από 232 ψήφους και 29 έδρες το 2009). Μείωση σημείωσε και η ΔΑΚΕ κατά 0,65% παίρνοντας 95 ψήφους και 12 έδρες (από 107 ψήφους και 13 έδρες).

Η «Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση» (προέρχεται από τη σύμπτυξη ψηφοδελτίων και δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που στο προηγούμενο συνέδριο είχαν κατέβει ξεχωριστά) πήρε 85 ψήφους και 11 έδρες. Στο προηγούμενο συνέδριο, οι παρατάξεις που φέτος αναπτύχθηκαν σε ένα ψηφοδέλτιο («Ενωτική Πρωτοβουλία στην ΟΤΟΕ» και «Ψηφοδέλτιο Συλλόγου Υπαλλήλων Citigroup») είχαν πάρει αθροιστικά 74 ψήφους και 9 έδρες. Με αυτά τα δεδομένα, ο χώρος που εκπροσωπεί η «Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση» κατάγραψε άνοδο σε ψήφους κατά 2,7% περίπου. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόσκειται στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 11 ψήφους και δύο έδρες (από 17 ψήφους και δύο έδρες).

Οι άλλες παρατάξεις πήραν: «Νέα Πορεία» 63 ψήφους και 8 έδρες (από 63 και 7), «Ανεξάρτητη Κίνηση» 41 ψήφους και πέντε έδρες (από 39 και 4), «Ενότητα Εργαζομένων Συνεργασία» 23 ψήφους και τρεις έδρες (από 43 και 5), «ΠΑΣ Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα» (νέα παράταξη που προέρχεται από την «Ενότητα Εργαζομένων Συνεργασία), 5 ψήφους και καμία έδρα, «Επιστημονικοί Σύλλογοι» 8 ψήφους και 1 έδρα (από 9 ψήφους και 1 έδρα), «Μάχιμος Ανεξάρτητος Υποψήφιος» (κατέβηκε για πρώτη φορά) 1 ψήφο και καμία έδρα.

Η Ελένη Μπέλλου σε Ρέθυμνο και Χανιά

Η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά την Παρασκευή 30/11 και το Σάββατο 1/12. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο μάθημα του αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού. Η διάλεξη θα έχει θέμα την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό και θα γίνει στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα Δ3-7α. Το Σάββατο, στις 10 π.μ., θα συναντηθεί στον Πλάτανο Κισσάμου με ομάδα παραγωγών πρώιμων κηπευτικών, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατάνου καθώς και τον Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής. Στη 1 μ.μ., στην Κουντούρα Σελίνου, θα συναντηθεί με ομάδα παραγωγών, Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Το βράδυ του Σαββάτου, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΕ Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, στις 8 μ.μ. στο κέντρο «Χατζησπύρος», στο Σωματά.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δε βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Εκδηλώσεις για την Οxτωβριανή Επανάσταση
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την Οxτωβριανή Επανάσταση, την Πέμπτη 29/11, στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης», στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο «Οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση σοβιετικής αφίσας και βιβλιοπωλείο.
  • Η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Παρασκευή 30/11, στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο 1 της Νομικής με θέμα: «95 χρόνια από την Οxτωβριανή Επανάσταση». Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διοργανώνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ομιλήτρια την Φωτεινή Τσώλου μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ