ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επίσκεψη του Αλβανού προέδρου

Η κατάσταση στο Κόσσοβο, οι οικονομικοί μετανάστες, η ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας και οι «επενδύσεις» των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα των συνομιλιών που είχαν χτες ο Κ. Παπούλιας με τον Αλβανό ομόλογό του Μπαμίρ Τόπι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση, προέκυψαν οι «αποκλίνουσες» θέσεις για το ζήτημα του Κοσσόβου, με τον Αλβανό πρόεδρο να πλειοδοτεί υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας προσδοκώντας «ανταλλάγματα» στις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση της «λαθραίας διακίνησης και του οργανωμένου εγκλήματος». Η «απόκλιση» στα περιφερειακά θέματα επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι στα ζητήματα που συζητήθηκαν (Κόσσοβο, κατάσταση στην ΠΓΔΜ, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό), ο ίδιος «εξήγησε τις ελληνικές θέσεις και άκουσε με ενδιαφέρον τις αλβανικές». Ξεκάθαρος ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα συνέβαλε στην οριστική ειρήνευση της περιοχής». Ο Καρ. Παπούλιας επισήμανε το «ξεχωριστό ενδιαφέρον» που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά «για τις πολυάριθμες ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα και ενισχύουν το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων». Εντονο ενδιαφέρον υπάρχει όπως είπε και για την «εθνική ελληνική μειονότητα» στην Αλβανία για την οποία «προσπαθούμε, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, να βοηθήσουμε για την επίλυση προβλημάτων που αναφύονται». Αναφορικά με τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες, διαπίστωσε ότι η εδώ παρουσία τους «λειτουργεί προς όφελος και των δύο χωρών μας». Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησε ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, που επισήμανε ωστόσο την ανάγκη «να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης των Αλβανοπαίδων στη μητρική τους γλώσσα, προβάλλοντας ως θετικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση το υπ' αριθ. 112 σχολείο εδώ στην Ελλάδα».

Το πραγματικά καινούργιο είναι το ξεκόλλημα των λαϊκών στρωμάτων από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε πολλά ερωτήματα για το κρίσιμο θέμα των ημερών - το Ασφαλιστικό - για την άποψη του ΚΚΕ για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ και τη στάση του ΚΚΕ στις διάφορες προτάσεις «συνεργασίας» που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας κλπ. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από αυτήν τη συνέντευξη.

Το Ασφαλιστικό είναι πρόνοια, πρόληψη, υγεία και συνταξιοδοτικό

-- Να ξεκινήσουμε κατ' αρχήν από κάτι βασικό; Υπάρχει πρόβλημα στο Ασφαλιστικό κα Παπαρήγα; Και τι πρόβλημα κατά τη γνώμη σας υπάρχει;

-- «Η μια πλευρά του είναι το ταμειακό πρόβλημα, το οποίο όμως οφείλεται στο γεγονός ότι μακρόχρονα ληστεύτηκαν, από το 1950 και μετά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν τηρήθηκε η τριμερής χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις. Και δεν μπορούμε να λέμε ότι "τώρα μας γυρνάτε στο 1950". Γιατί σήμερα εκδηλώθηκε το πρόβλημα και έτσι είναι. Προβλήματα που δε λύνονται σήμερα ή προκαλούνται, για να το πω καλύτερα, θα εμφανιστούν μετά από 20 χρόνια. Δεν μπορεί να βλέπει κανείς τα πράγματα μεροδούλι - μεροφάι. Βεβαίως, δε θα έφταναν τα ασφαλιστικά ταμεία σε αυτό το σημείο, να δημιουργηθεί ένα τέτοιο έλλειμμα.

Ομως, δεν είναι μόνο το θέμα αυτό του ελλείμματος. Βολεύει να συζητείται ως έλλειμμα και να διαχέονται οι ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Η ανεργία, οι εργαζόμενοι με μισθωτή εργασία που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, η μερική απασχόληση, γενικά οι εργασιακές σχέσεις μειώνουν τις εισφορές.

Βέβαια, τέτοιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενταγμένες μέσα σε μια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Προσπαθούν να μειωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους και της εργοδοσίας, να έρθουν στις πλάτες των εργαζομένων τα λεγόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο η σύνταξη. Αυτήν την παρατήρηση κάνουμε εμείς. Γιατί, ταυτίζεται το ασφαλιστικό με τη σύνταξη. Είναι πρόνοια, πρόληψη, υγεία και συνταξιοδοτικό.

Παρακολουθούσα προηγουμένως το ρεπορτάζ που είχατε για τον "Ευαγγελισμό". Είχα πάει περιοδεία και πριν τρεις μήνες εκεί και δε γίνονται χειρουργεία. Αυτό δηλαδή τι είναι, ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα; Δεν υπάρχει μια πολιτική που λέει θα δημιουργήσω αυτό το πρόβλημα π.χ. στον "Ευαγγελισμό". Υπάρχει μια γενική πολιτική που προκαλεί και γεννάει τέτοια ζητήματα. Γι' αυτό και λέω για τον πρόεδρο του ΣΥΝ που λέει να κάνουμε ένα κίνημα σαν αυτό κατά του ν/σ Γιαννίτση».

`Η θα είσαι με τη μία γραμμή ή θα είσαι με την άλλη

-- Και γιατί δεν παίρνετε εσείς την πρωτοβουλία. Είστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς. Να προτείνετε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων με το οποίο να πάτε μαζί. Για να δούμε τι θα απαντήσουν και οι άλλοι...

-- «Κατ' αρχήν μέσα στη Βουλή - μέσα στο κίνημα τέτοιες προτάσεις γίνονται, δε ζει κανείς σε ένα τείχος - οι προτάσεις μας κατατίθενται συνεχώς. Θα θυμάστε και προεκλογικά ότι η εφ' όλης της ύλης διακαναλική συνέντευξή μας, αφιερώθηκε στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποκλειστικά. Εμείς τοποθετηθήκαμε στο Ασφαλιστικό. Να προσθέσω και κάτι άλλο. Εγκαιρα ανοίξαμε το θέμα "Καποδίστριας ΙΙ". Και όχι συναισθηματικά, θέλω εγώ το δήμο μου κλπ. Και δεν είναι θέμα γεωγραφικό. Και με τον "Καποδίστρια Ι" δεν το συνδέαμε έτσι. Πολύ περισσότερο τώρα εδώ, γιατί ο "Καποδίστριας ΙΙ" αφορά πολύ περισσότερο την κοινωνική πολιτική.

Λέμε, λοιπόν, το εξής: Κάνεις πρόταση ανίχνευσης και διάλογο με ένα κόμμα που έχεις μια περίπου κοινή γραμμή πλεύσης, ακόμα κι όταν υπάρχει στα χαρτιά - αν και δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά με το ΠΑΣΟΚ και προσπαθείς, να το πω καθαρά, να κάνεις μια κοινή δράση και να βάλεις όσο το δυνατό περισσότερα δικά σου - και αρχίζει ένα αλισιβερίσι, με τη θετική έννοια.

-- Εντάξει με το ΠΑΣΟΚ. Με τον ΣΥΝ τι σας χωρίζει, για να το καταλάβουμε.

-- «Με το ΠΑΣΟΚ κι ως θεωρία κι ως πράξη δεν υπάρχει».

-- Με τον ΣΥΝ όμως τι σας χωρίζει, δεν έχω καταλάβει να λέτε κάτι διαφορετικό. Αλλά γιατί πρέπει κανείς να συμφωνεί απολύτως για να κάνει μια κοινή πολιτική. Αν συμφωνούσατε απολύτως θα ήσασταν στο ίδιο κόμμα.

-- «Δεν πρόκειται για διαφορά ποσοτική σε διάφορα θέματα. Πρόκειται για διαφορά γραμμής. Ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο κάθε μέρα εμφανίζει ένα προφίλ, πότε έτσι πότε αλλιώς, έχει αυτή την πολυτέλεια, πολυτέλεια που εμείς την απορρίπτουμε, διότι απέναντι στην πολιτική και απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων και στη φάση που διανύουμε σήμερα δεν μπορεί να κάνουμε άμιλλα στο προφίλ. Είναι θέμα ουσίας. Ή θα είσαι με τη μία γραμμή ή θα είσαι με την άλλη. Πέρα και ανεξάρτητα απ' τις κορόνες που η θέση του για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι απλώς μια διαχειριστική θέση, ταμειακή, θα σας πω το εξής: Θυμάστε η ηγεσία του ΣΥΝ τη φασαρία που έκανε για κοινή δράση για το 35ωρο; Πού είναι το 35ωρο; Το ξέχασε. Κατά καιρούς βάζει ένα θέμα, το κάνει μείζον...»

-- Εδώ το ξέχασαν όλοι οι υπόλοιποι, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει; Και δεν είναι και θέμα δικό του.

-- Δεν είναι γραμμή αντίστασης αυτή. Τη Δευτέρα κάνεις κύριο θέμα εκείνο, την Τρίτη βάζεις ένα άλλο και λες έλα εδώ να κάνουμε συνεργασία.

-- Ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει: Κάτω τα χέρια απ' τα Ταμεία, κάτω τα χέρια απ' τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, κάτω τα χέρια από τις εισφορές.

-- «Απαντάει μόνο στο ταμειακό ζήτημα».

-- Εσείς τι άλλο λέτε δηλαδή;

-- «Σήμερα δεν μπορείς να απαντάς σε μια κυβέρνηση μόνο με το "κάτω τα χέρια". Είμαστε σε φάση τέτοια διότι π.χ. η μερική απασχόληση σήμερα επεκτείνεται.

-- Εναντίον της μερικής απασχόλησης είναι ο ΣΥΝ.

-- «Ψήφισε τη μερική απασχόληση στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και κυρίως διαπραγματεύεται το ποσοστό της μερικής απασχόλησης. Σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς ποιον εργοδότη θα δεσμεύσεις να μην προσφύγει στον εργολάβο και ο εργολάβος να έχει τη μερική απασχόληση. Δεν είμαστε στην περίοδο ούτε του 1950, ούτε του 1960 ούτε καν στην περίοδο του 1980. Είμαστε σε μια φάση που καταρχήν ένα πολιτικό κόμμα - δε μιλάμε για μια μαζική οργάνωση που είναι ένα άλλο επίπεδο δράσης - δεν μπορεί να κοροϊδεύει το λαό με αποσπασματικά αιτήματα όταν ξέρει ότι στην πράξη σαρώνονται όλα πέρα και ανεξάρτητα από τα νομοσχέδια που ψηφίζονται. Βλέπετε εδώ τα κολέγια. Δεν άλλαξε το άρθρο 16. Επομένως, στην πολιτική δεν μπορεί να κοροϊδεύεις το λαό συνειδητά βάζοντας τρία τέσσερα ζητήματα τα οποία είναι πραγματικά και οξυμένα και αφήνοντας στο απυρόβλητο όλο το πλέγμα».

-- Είναι βαριά κατηγορία αυτή. Ο ΣΥΝ κοροϊδεύει το λαό συνειδητά;

-- «Το κυριότερο. Και τη μεγάλη ζημιά που έκανε μετεκλογικά. Ξέρετε είναι σαν την αγελάδα και την καρδάρα. Μπορεί να συμβάλλει σε ένα κλίμα ανάπτυξης των αγώνων στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και συμβάλλει. Δε λέω ότι δε συμβάλλει. Και από την άλλη να χύνεις την καρδάρα με το γάλα».

-- Ποια είναι η ζημιά;

-- «Δεν είχε τελειώσει η καταμέτρηση για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - εντάξει, ξέραμε όλοι ποιος θα είναι - και βγαίνει με πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ σε τρία, τέσσερα σημεία. Δυσκολεύει και εμποδίζει τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων όταν κάνει αυτόν τον διαχωρισμό».

Ποιο είναι το καινούργιο, το προοδευτικό, το κοσμογονικό

-- Και εν πάση περιπτώσει τι νόημα έχει η καταγγελία. Ο ΣΥΝ σου λέει να κάνουμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσουμε τις θέσεις. Εσείς είστε μονίμως σε μια καταγγελία. Δε θέλετε να εφαρμόσετε αυτά που λέτε; Πώς θα τα εφαρμόσετε; Μόνοι σας; Δεν πρέπει να έχετε έναν ρεαλισμό στην πολιτική σας πρόταση;

-- «Είναι αδύνατο να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας. Σας το λέω καθαρά. Αρα πάμε στο τι εννοούμε συμμαχία και συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα τι κόμμα είναι; Εχει διαφορές σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ; Εμείς λέμε δεν έχει. Εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα προοδευτικό, έστω και ταλαντευόμενο θα έπρεπε να επιδιώξουμε με διάφορους τρόπους, σαν αυτούς που κάνει σήμερα η ηγεσία του Συνασπισμού να το πιέσουμε προς τα αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποκρυσταλλωθεί. Και πρέπει να βοηθηθεί η προοδευτική βάση του ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα έλεγα και άνθρωποι που καταλαβαίνουν στη λαϊκή βάση της ΝΔ, να ξεκολλήσουν απ' αυτά τα δύο κόμματα.

Αυτό δε θα γίνει με τη συνεργασία με την ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά με την προσέγγιση της λαϊκής βάσης και τη βοήθεια να αποκολληθούν κι από εκεί και πέρα αν θέλουν να εκφραστούν με άλλα πολιτικά σχήματα είναι άλλο ζήτημα. Κι ενώ στις εκλογές έγινε ένα βήμα, ενώ στην προεκλογική περίοδο, και όχι μόνο, ένα μεγάλο μέρος του λαού έλεγε ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν διαφορές - ανεξάρτητα τι ψήφισαν, δεν έχει σημασία, εμείς κρατάμε αυτό - ενώ δηλαδή υπάρχουν θετικές διεργασίες που αυτές πρέπει να σπρωχτούν - όχι με τη βία - με την πειθώ, με τη σταθερή πολιτική, ότι "αυτά τα δύο κόμματα δεν αλλάζουν άλλαξε εσύ", τώρα πρέπει να βοηθηθεί αυτός ο κόσμος να εκφραστεί πρώτα απ' όλα μέσα στο μαζικό κίνημα».

-- Οταν σας ακούω: Το ΠΑΣΟΚ είναι τελειωμένη, κλεισμένη ιστορία, τελείωσε. Ο ΣΥΝ είναι αυτός που είναι, δε συνεργαζόμαστε. Μόνοι μας.

-- «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κόμματα που υπηρετούν την κυρίαρχη στρατηγική. Και για να το πω και με τη δική μας γλώσσα, βοηθούν να αναπτύσσεται και να προοδεύει στις σύγχρονες συνθήκες η κυριαρχία των μονοπωλίων. Και έχουν δώσει απτά παραδείγματα διακυβέρνησης. Δεν είναι πρόβλεψη γι' αυτά τα κόμματα. Είναι πράξη.

Μιλάμε για το καινούργιο, το προοδευτικό, το κοσμογονικό. Εγώ σας λέω ότι το πραγματικά καινούργιο είναι το ξεκόλλημα των λαϊκών στρωμάτων απ' αυτά τα δύο κόμματα. Γιατί δεν είναι καινούργιο; Γιατί πρέπει να μένουμε στο παλιό;»

ΠΑΣΟΚ
Αποπροσανατολισμός με ονόματα

Συνεχίζεται στο ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσιαστική πολιτική ταύτιση με τη στρατηγική της κυβέρνησης. Το νέο πεδίο αποπροσανατολισμού είναι η διαδικασία στελέχωσης των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, το ποιοι μπαίνουν, δηλαδή και ποιοι αποκλείονται. Με την ονοματολογία ελπίζουν να «ξεχάσουν» οι εργαζόμενοι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη ρίζα τους, την πολιτική που συνολικά ο δικομματισμός υπηρετεί.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκαν από τη Χ. Τρικούπη τα μέλη της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα γίνει το Φλεβάρη του 2008. Είναι 28 άτομα, όλα προσωπικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου. Ανάμεσά τους οι Χ. Πολυζωγόπουλος, Φ. Γεννηματά, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου (σ.σ.: αυτοί οι τέσσερις φαίνεται ότι θα σηκώσουν το κυριότερο βάρος της διοργάνωσης του Συνεδρίου) Γ. Μίχας, Κ. Μπατζελή, Α. Γκερέκου, Χ. Αράπογλου, Δ. Στεφάνου και Γ. Ραγκούσης. Λίγο - πολύ σε όλους έχει ανατεθεί και ένας διαφορετικός τομέας ευθύνης.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι ορισθέντες στη Γραμματεία πρόκειται για στελέχη που στήριξαν στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον Γ. Παπανδρέου. Στο 28μελές όργανο δεν ορίστηκε κανένα στέλεχος από αυτά που προεκλογικά τάχθηκαν με τον Ε. Βενιζέλο ή τον Κ. Σκανδαλίδη. Η κίνηση αυτή εκτιμάται μέχρι στιγμής ως προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου με πρόσωπα την απολύτου εμπιστοσύνης του να ελέγξει το Συνέδριο και κυρίως το Εθνικό Συμβούλιο που θα προκύψει από εκεί.

Η Γραμματεία συνεδριάζει με την πλήρη σύνθεσή της αύριο Τετάρτη υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο δεν εξασφαλίζει ήρεμα Βαλκάνια

Με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας είχαμε την ευκαιρία κατ' αρχήν να μιλήσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ, για τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Το ΚΚΕ πάντοτε και τώρα ήταν υπέρ της κοινής δράσης των Ελλήνων και Αλβανών εργατών, υπέρ των ίσων δικαιωμάτων και υπέρ όλων εκείνων των μέτρων που βοηθούν αυτούς που θέλουν να μένουν στην Ελλάδα ώστε να ενσωματωθούν. Είμαστε αντίθετοι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Σταθήκαμε, επίσης, αρκετά και υποστηρίξαμε τη διαφορετική θέση που έχουμε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Θεωρούμε ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ακόμα κι αν ξεκινήσει με αφετηρία κάποια - αν γίνει - συμφωνία, καθόλου δε μας εξασφαλίζει για μελλοντικά ήρεμα Βαλκάνια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ