ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Τύπο

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από την ΕΣΗΕΑ

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων
«Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η αποκάλυψη των σχεδιασμών σχετικά με τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι η "ενοποίηση" των Ταμείων, όπως προωθείται από τη ΝΔ στη βάση των νόμων του ΠΑΣΟΚ, είναι το όχημα για να εξισωθούν προς τα κάτω δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, ανεξάρτητα από κλάδο και αντικείμενο δουλιάς».

Τονίζοντας τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων για την Κοινωνική Ασφάλιση στη σημερινή απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων σε ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους και στη βάση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ακόμα, να απαιτήσουν και να επιβάλουν το συντονισμό της πάλης, χτυπώντας συντεχνιακές λογικές και κηρύγματα μειοδοσίας, που θέλουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε αποσπασματικές και ανέξοδες αντιδράσεις. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, να συμμετέχουν μαζικά και στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη, συμβάλλοντας στην κλιμάκωση του αγώνα και με τη μαζική παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο).

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι Λιθογράφοι που εργάζονται στον Ημερήσιο Τύπο, με απόφαση της Πανελλαδικής τους Ενωσης. «Απορρίπτουμε την πρόταση της κυβέρνησης περί ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (ΤΑΤΤΑ - ΤΣΠΕΑΘ - ΤΣΕΥΠ - ΤΑΥΣΥΤ) στο λεγόμενο "Ταμείο Επιστημόνων", που επιδιώκει την υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη βιωσιμότητα των Ταμείων», σημειώνει στο κάλεσμά της η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι Τεχνικοί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, οι συντάκτες του Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και το Προσωπικό στις Ημερήσιες Εφημερίδες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις αύριο Τετάρτη

Από παλιότερη συγκέντρωση των συνταξιούχων
Από παλιότερη συγκέντρωση των συνταξιούχων
Στο δρόμο του αγώνα, για συντάξεις και παροχές στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών βγαίνουν ξανά αύριο Τετάρτη οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, συμμετέχοντας μαζικά στις περιφερειακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΤΑ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλαν ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων έχει φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα σε ποσοστό 90% να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και να αναζητούν ζεστασιά στα ΚΑΠΗ και τα ιατρεία. Η περιβόητη αύξηση στις συντάξεις που δεν ξεπερνά τα 80 λεπτά την ημέρα, έχει προ πολλού εξανεμιστεί με τις αυξήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί:

  • Στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.
  • Στη Θεσσαλονίκη (με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Στην Καβάλα (συνταξιούχοι της Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας) στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στη Λάρισα (συνταξιούχοι της Θεσσαλίας), στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Αρτα, (συνταξιούχοι της Ηπείρου), στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Πελοπόννησο η συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη, 5/12 στην Πάτρα. Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις (λόγω αποστάσεων) η μία στις 28/11 στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή και των συνταξιούχων του Λασιθίου και η άλλη θα γίνει στις 29/11 στα Χανιά με τη συμμετοχή και των συνταξιούχων του Ρεθύμνου.
Κινητοποιήσεις για το ΤΣΜΕΔΕ

Στο πλευρό των Μηχανικών η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ

Στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, 27 και 28 Νοέμβρη, τα μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρνούνται να υπογράψουν οι μεγαλοκατασκευαστές και η κυβέρνηση. Σήμερα Τρίτη, οι απεργοί θα περικυκλώσουν το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ αύριο προγραμματίζουν συγκέντρωση στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η προσφυγή των μεγαλοκατασκευαστών (9 π.μ. - κτίριο 5). Συγκέντρωση, στις 11.00 π.μ., στην κεντρική Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σήμερα και η Επιτροπή Αγώνα Μηχανικών ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση. Για σήμερα, τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (7.30 π.μ. - 10.30 π.μ.) έχει κηρύξει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ).

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Μηχανικών και καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης, που δεν έχει κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Στις κινητοποιήσεις για το ΤΣΜΕΔΕ συμμετέχει με απόφασή του και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, το οποίο έχει κηρύξει για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (8π.μ. - 12 μ.). Επίσης, το ΣΕΤΗΠ πραγματοποιεί γενική συνέλευση στις 9 Δεκέμβρη, 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) για το διεκδικητικό πλαίσιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει τη στάση συμβιβασμού της πλειοψηφίας

Σε μια στιγμή που ο δικηγορικός κόσμος δέχεται επίθεση στα ασφαλιστικά του δικαιώματα, η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) λειτουργεί προκλητικά ως «πλασιέ» της ιδιωτικής ασφάλισης, αντί να προχωρήσει σε άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης του συλλόγου και κινητοποίηση ολόκληρου του κλάδου. Αυτό καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας» και καλεί τους μισθωτούς, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους της Αθήνας να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης του ΔΣΑ, για να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο σύλλογο.

Στο μεταξύ ο δικηγόρος Γιάννης Γουσέτης δεν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Παξινού να συμμετάσχει στην Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, εξηγώντας αυτή του την απόφαση με την παρακάτω δήλωση:

«Από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προτάθηκα ως μέλος της Επιτροπής που πρόκειται να συσταθεί από τον υπουργό Απασχόλησης για να συζητήσει τα όσα ήδη έχει εξαγγείλει ο υπουργός για την ενοποίηση του Ταμείου Νομικών και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων των δικηγόρων με άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι είναι χωρίς νόημα κάθε διάλογος με το υπουργείο για το θέμα αυτό, αφού πρόκειται περί ειλημμένων αποφάσεων, που θα θίξουν κεκτημένα δικαιώματα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων και θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων, από τις οποίες δεν πρόκειται να αποστεί η κυβέρνηση στα πλαίσια οποιουδήποτε ψευτοδιαλόγου, αλλά μόνο αν εξαναγκαστεί από τον καθολικό ξεσηκωμό των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, δηλώνω ότι δεν αποδέχομαι τη συμμετοχή μου στην επιτροπή, πράγμα που γνωστοποίησα ήδη στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Δ. Παξινό».

Τέλος, με κοινή δήλωσή τους 11 σύμβουλοι του ΔΣΑ ζητούν από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Παξινό τη σύγκληση γενικής συνέλευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ