ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απόπειρα «συμβιβασμού», υπό το «βλέμμα» Μπους...

Ο λαός φανατισμένος στους δρόμους

Associated Press

Ο λαός φανατισμένος στους δρόμους
ΚΙΕΒΟ.-- Σε μια προσπάθεια αναζήτησης κάποιου είδους συμβιβασμού αποδύθηκαν χτες οι δύο «κεντρικοί ήρωες» του ουκρανικού πολιτικού δράματος, Γιούστσενκο και Γιανούκοβιτς, που συναντήθηκαν στο γραφείο του απερχόμενου Προέδρου Λέονιντ Κούτσμα. Ενόσω η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, από το ράντσο του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους εκδόθηκε δήλωση που ανέφερε ότι «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προσεκτικά» το τι συμβαίνει και το «πώς θα αντιμετωπίσει η Ουκρανία τις καταγγελίες νοθείας» στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στη συνάντηση, έξι ημέρες μετά την απαρχή της κρίσης, αναμενόταν να παραστούν και διεθνείς «παίκτες»: ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο Λιθουανός Πρόεδρος Βάλντας Ανταμκους, ο Μπόρις Γκρίζλοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Κάτω Βουλής, και ο Γιαν Κούμπις, επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Μερικές ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης, στην οποία αναμενόταν να παιχτεί «σκληρό πόκερ», ο Κούτσμα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «κάθε επανάσταση πρέπει να τελειώνει εν ειρήνη... όσο πιο σύντομα τελειώσει αυτή η αποκαλούμενη επανάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι για τον ουκρανικό λαό».

Οι αλεπούδες στο παζάρι...

Associated Press

Οι αλεπούδες στο παζάρι...
Οι διεθνείς «μεσολαβητές» και απεσταλμένοι καλλιεργούσαν μια μάλλον απαισιόδοξη εικόνα. «Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη», είπε ο Κβασνιέφσκι. «Διάλογο κωφών» χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιανούκοβιτς ο άλλος Πολωνός που βρίσκεται στη χώρα, ο αλλοτινός ηγέτης της ΑλληλεγγύηςΛεχ Βαλέσα, που έστερξε σε βοήθεια του Γιούστσενκο στη χώρα για «να βοηθήσει».

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε στις δυτικές χώρες για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κρίσης, «ειδικά όταν κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τις εκλογές και η επόμενή τους θέση είναι πως η Ουκρανία πρέπει να ανήκει στη Δύση». Πρόσθεσε ότι «ο ουκρανικός λαός πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα είναι η Ουκρανία». Βέβαια, ο Λαβρόφ ξέχασε να αναφέρει ότι και το Κρεμλίνο έχει παρέμβει επανειλημμένως, προεκλογικά και μετεκλογικά, πράγμα για το οποίο δεν αθωώνει σε καμία περίπτωση το δεδομένο ότι οι δύο χώρες έχουν ιστορικά στενές σχέσεις. Νωρίτερα, ο Λαβρόφ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εμμένουσες φήμες πως ειδικές ρωσικές δυνάμεις έχουν παρεισφρήσει στην Ουκρανία και είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί: «Ευχαριστούμε για τη διαφήμιση», των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, σχολίασε ειρωνικά, «αλλά δε βρίσκονται εκεί». Ωστόσο, οι πληροφορίες επέμεναν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας του Κούτσμα, ο Αλεξάντερ Κουζμούκ, ζήτησε από την αντιπολίτευση του Γιούστσενκο «να μην καλεί το στρατό να περάσει στην άλλη πλευρά... δεν υπάρχει άλλη πλευρά παρά μόνο ο ουκρανικός λαός, τον οποίο δε θα προδώσουμε ποτέ... Οι πολιτικοί προειδοποιούν εναντίον της εκτέλεσης εγκληματικών διαταγών. Εγκληματικές διαταγές δε θα δοθούν ποτέ στα στρατεύματα». Επρόκειτο για μιαν έμμεση απάντηση στο Γιούστσενκο, ο οποίος χτες, απευθυνόμενος στο στρατό, δήλωσε ότι «αναπνέουμε έναν αέρα, έχουμε μια χώρα και ένα σύνταγμα... ελάτε μαζί μας».

Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθούσε να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Κατά πληροφορίες, στο Τσέρνιχιβ, 130 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές υπέρ του Γιούστσενκο, όταν ένας από αυτούς «εκτόξευσε εκρηκτικό μηχανισμό» εναντίον αστυνομικών, πράξη που, σύμφωνα με τις αρχές, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί. Την ίδια ώρα, στο Κίεβο συνεχιζόταν, κατά τη σχετική εντολή του Γιούστσενκο, η πρακτική της «περικύκλωσης» του Προεδρικού Μεγάρου, της Βουλής και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η χτεσινοβραδινή παρέμβαση Μπους δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. «Υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες νοθείας, που έθεσαν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών υπό αμφιβολία... η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά... ελπίζω ότι θα λυθεί με έναν τρόπο που θα φέρει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση», ήταν τα λόγια του. Η ρωσική «Πράβντα», πάντως, σε μια ένδειξη του πόσο έχουν σκληρύνει οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας, έθεσε σε άρθρο γνώμης το ερώτημα «τι θα γινόταν αν ο κόσμος έλεγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών λόγω του ότι στην ψηφοφορία στο Οχάιο σημειώθηκε νοθεία».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Προς επίτευξη συμφωνίας

ΒΙΕΝΝΗ.-

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι βρίσκονται, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, οι εκπρόσωποι της Τεχεράνης και των τριών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αυτοχριστεί ως «κύριοι διαπραγματευτές» στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οπως διέρρεαν διπλωματικές πηγές, η ιρανική αντιπροσωπεία μοιάζει να υποχωρεί στο αίτημά της για εξαίρεση 20 συσκευών φυγοκέντρησης από την απόλυτη εγκατάλειψη κάθε δραστηριότητας εμπλουτισμού ουρανίου.

Σε αντάλλαγμα, οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία, εμφανίζονται πρόθυμες να της χορηγήσουν κάθε δυνατή τεχνολογική βοήθεια, εξοπλισμό, καθώς και συσκευές ελαφρού ύδατος, προκειμένου να προχωρήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας. Μέχρι χτες, πάντως, οι συζητήσεις συνεχίζονταν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και γενική εκτίμηση ήταν ότι, επισήμως, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, αν δεν παρέλθουν αρκετές ώρες ακόμη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ