ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Στους χώρους δουλιάς χτίζεται η επιτυχία τους
  • Περιοδεία στο εργοτάξιο του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ
  • Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας δεδουλευμένα ενάμιση μήνα

Ενημέρωση γύρω απ' το μαγκάλι με τη φωτιά κι ένα τσάι για το κρύο (φωτογραφία από το εργοτάξιο στον Πειραιά)
Ενημέρωση γύρω απ' το μαγκάλι με τη φωτιά κι ένα τσάι για το κρύο (φωτογραφία από το εργοτάξιο στον Πειραιά)
Δεν υπάρχει εργασιακός χώρος που να μην επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα στις 9 Δεκέμβρη να γεμίσουν με εργαζόμενους οι δρόμοι και οι πλατείες όλης της χώρας, στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Δεν υπάρχει εργάτης ή εργάτρια που στην καθημερινή του αγωνία για το μεροκάματο να μην αποτυπώνονται όλοι εκείνοι οι λόγοι που επέβαλαν στις ταξικές δυνάμεις να δώσουν τώρα δυναμική συνέχεια στους αγώνες όλης της εργατικής τάξης. Κάθε περιοδεία του Μετώπου, στα πλαίσια της πανεξόρμησης για την επιτυχία των εργατικών συλλαλητηρίων, φέρνει στην επιφάνεια αυτό που κανένας εξωραϊσμός της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής, καμιά συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία δεν μπορεί να συγκαλύψει: Η εργατική τάξη στενάζει, η εκμετάλλευση μεγαλώνει και η ανάγκη να ενταθεί η σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ.

Ενάμιση μήνα απλήρωτοι

Οι 70 σιδεράδες και μπετατζήδες στο εργοτάξιο του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη παραμένουν απλήρωτοι από τα μέσα Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι διαβεβαιώνουν ότι ο εργολάβος του έργου Αλαφογιάννης έχει παραλάβει από την κατασκευαστική κοινοπραξία το ποσό που αντιστοιχεί στα μεροκάματά τους μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη. Αρνείται, ωστόσο, να τους τα καταβάλει. Είναι η τρίτη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο που η εργοδοσία αφήνει τους εργάτες απλήρωτους, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τα αδιέξοδα που αυτοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν εξαιτίας των χαμηλών μεροκάματων, της λιτότητας, της ακρίβειας. «Εχουμε υποχρεώσεις», εξηγούν, «και λεφτά δεν υπάρχουν. Αυτοί όμως λένε δουλέψτε, αλλά λεφτά δε δίνουν».

Πάντα πρωτοπόροι στις απεργίες του κλάδου τους, όταν πρωτοξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή του μεροκάματου, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το ίδιο και την επόμενη. Μέσα σε δυο μέρες, η εργοδοσία εμφανιζόταν και πλήρωνε. Και αυτή τη φορά τίποτα δεν άλλαξε. Από το πρωί, στην πύλη του εργοταξίου, με πρόχειρες εστίες φωτιάς μέσα σε βαρέλια, βρίσκονται από την Πέμπτη σε νέα επίσχεση εργασίας. Δηλώνουν σίγουροι ότι τελικά θα πληρωθούν, αφού «αν δεν κάνουμε στάση - απεργία, τίποτα δε γίνεται. Αυτή είναι η δύναμή μας!».

Αγωνιστική συνέχεια στις 9 Δεκέμβρη

Στο πλευρό τους, βρέθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Ανδρέα Ζαζόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στα πλαίσια περιοδείας για τα συλλαλητήρια του Μετώπου στις 9 Δεκέμβρη. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων και τους διαβεβαίωσαν ότι αν μέχρι χτες το μεσημέρι ο εργολάβος δεν κατέβαλλε τα μεροκάματα «από Δευτέρα θα έχει να λογαριαστεί με όλα τα ταξικά συνδικάτα».

Μιλώντας στους εργάτες ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι ενδεικτική τού τι γίνεται σήμερα σε όλους τους χώρους δουλιάς. «Η εργοδοσία, με την ανοχή της κυβέρνησης, προσπαθεί να κλέψει ακόμα παραπάνω κέρδη από τον ιδρώτα σας. Θέλει μαύρη δουλιά για μαύρα κέρδη».

«Η καθολική συμμετοχή σας στην απεργιακή κινητοποίηση των Οικοδόμων πρέπει να βρει συνέχεια. Και καλύτερη συνέχεια από τη μαζική σας παρουσία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος και κατέληξε απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους οικονομικούς μετανάστες να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

  • Στα πλαίσια πρωτοβουλιών της μπροστά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πειραιώς 52, τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη στις 11 π.μ.
Συλλαλητήρια σε Στερεά - Εύβοια

Μέσα από σειρά συγκεντρώσεων, περιοδειών, εξορμήσεων και συσκέψεων που έχουν προγραμματίσει οι κατά τόπους Γραμματείες του ΠΑΜΕ στους νομούς Εύβοιας, Βοιωτίας και Φωκίδας, θα μεταφέρουν σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε εργασιακό χώρο και εργατογειτονιά το μήνυμα του ΠΑΜΕ, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στα εργατικά συλλαλητήρια της 9ης Δεκέμβρη, ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική.

Ηδη, συνεδριάσεις - συσκέψεις των Γραμματειών του ΠΑΜΕ με συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, έχουν γίνει στη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά και τη Θήβα και από προχτές έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των εργαζομένων.

Στη Χαλκίδα, από τη Δευτέρα 29/12 ξεκινάνε οι περιοδείες και συγκεντρώσεις σε εργοστάσια της περιοχής (με τη σειρά: Γκαλένικα, Δευτέρα 29/12, Ιντερνετ Τρίτη 30/12, Ναυπηγεία Χαλκίδας Τετάρτη 1/12, Κελαϊδίτης Πέμπτη 2/12, Εβιοπ-Τέμπο και Σέλμαν Παρασκ. 3/12), ενώ θα γίνουν εξορμήσεις στα καταστήματα και σούπερ μάρκετ στην πόλη της Χαλκίδας (Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή) και σε καθημερινή βάση στις λαϊκές αγορές. Επίσης, κάθε πρωί, σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εφορία, ΟΑΕΔ, άλλους οργανισμούς.

Η πανεργατική συγκέντρωση έχει καθοριστεί να γίνει στην Πλατεία Αγοράς της Χαλκίδας, στις 6 μ.μ.

Στη Λιβαδειά, η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 6.30 μ.μ., ενώ περιοδείες και συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Πέμπτη και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Συγκέντρωση, επίσης, θα γίνει και στην πόλη της Θήβας, στην κεντρική πλατεία, στις 6.30 μ.μ.

Στη Φωκίδα, ήδη, συνεδρίασε η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και αποφάσισε τη συμμετοχή στο Πανελλαδικό - Πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, και εξάγγειλε συγκέντρωση στην Πλατεία Λαού της Αμφισσας, στις 6.30 μ.μ. Την ερχόμενη Πέμπτη 2/12, συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της δευτεροβάθμιας οργάνωσης.

  • Σύσκεψη με σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη οργανώνει η Τοπική Γραμματεία Γρεβενών του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Γρεβενών.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Παίρνουν τη θέση τους στο ταξικό μετερίζι

Την απόφασή τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας την ίδια ρότα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν χτες οι μηχανικοί, υπερψηφίζοντας, στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης, με συντριπτική πλειοψηφία τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης της ταξικής διοίκησης της ιστορικής Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Οι μηχανικοί εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του σωματείου τους να αξιοποιήσει άμεσα όλες τις μορφές πάλης και αυτές των απεργιακών κινητοποιήσεων για να ακυρωθεί το «πακέτο» των αντιναυτεργατικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση - εφοπλιστές, με συνενόχους τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές στην ΠΝΟ και παράλληλα να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η πρώτη συντονισμένη απάντηση των μηχανικών στην αντεναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνέλευσής τους, θα δοθεί με το μαζικό τους παρών στο συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις 9 Δεκέμβρη στην Αθήνα και με τη συμβολή τους στην κλιμάκωση του αγώνα που αναπτύσσουν νησιώτες και ναυτεργάτες με επικεφαλής την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Αρχαιρεσίες συνταξιούχων

Συνεχίζονται σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή 28 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας. Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συνδέσμου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και οι συνταξιούχοι μπορούν σήμερα να ψηφίζουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Αύριο η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 2 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ