ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΜΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 2005 - 2020
Παράδοση στο ΝΑΤΟ

Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τη μελλοντική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προαναγγέλλοντας πλήρη εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων και υιοθέτηση του ΝΑΤΟικού δόγματος περί αντιμετώπισης των «νέων απειλών» πέρα από τα σύνορα

Την πλήρη εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, την ολοκληρωτική παράδοση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και στους νεοταξικούς σχεδιασμούς και την ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ακόμα και με την αποστολή ολόκληρων στρατηγείων και μειζόνων σχηματισμών, σηματοδοτεί η Μελλοντική Δομή Ενόπλων Δυνάμεων (2005-2020), που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Πρόκειται για αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), το οποίο συνεδρίασε στις 24 Νοέμβρη. Τυπικά και μόνον έχουν χαρακτήρα προτάσεων προς το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας) από όπου αναμένεται να περάσουν, προκειμένου να υπάρξει και θεσμική κατοχύρωση. Εντύπωση, λοιπόν, προκαλεί το γεγονός ότι από ένα όργανο περιορισμένης εμβέλειας και αρμοδιότητας, όπως είναι το ΣΑΜ, δηλαδή από τον υπουργό Αμυνας και του αρχηγούς των Επιτελείων, αποφασίστηκε η αμυντική στρατηγική της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια, όταν μάλιστα με τις αποφάσεις αυτές αλλάζει οριστικά ο χαρακτήρας και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η ΝΔ ολοκληρώνει

Ο προσανατολισμός αυτός είχε δρομολογηθεί με τις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του αμυντικού δόγματος που είχαν πραγματοποιήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι προηγούμενες αναθεωρήσεις και η τωρινή της κυβέρνησης της ΝΔ έρχονται κάθε φορά να εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις που χαράζονται στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας, σε επίπεδο δόγματος γίνεται πλήρης υιοθέτηση, στην ουσία πιστή αντιγραφή, των ΝΑΤΟικών αναφορών περί «σύγχρονων απειλών» και σε επίπεδο δομής εξειδικεύεται η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δε γίνεται καμία αναφορά στα περί «αποτρεπτικού ρόλου» των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζεται ότι υλοποιούνται οι στόχοι για «επιτυχή αντιμετώπιση των κάθε είδους απειλών και καλύπτονται οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας».

«Η Μελλοντική Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που επικρατούν στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Αλλά και τις σύγχρονες απειλές ασφάλειας, που είναι σημαντικά διαφοροποιημένες ως προς την προέλευση, την ποιότητα και το είδος τους».

Η νέα δομή

Συγκεκριμένα, η νέα Δομή διαμορφώνεται ως εξής σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

«α. Διατηρείται το ΓΕΕΘΑ ως μοναδικό Διακλαδικό Στρατηγείο στο στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αντί των πέντε της προηγούμενης Δομής.

β. Χαρακτηρίζονται όλα τα πρώην Διακλαδικά Στρατηγεία ως επιχειρησιακές Διοικήσεις με ανάλογη αναδιοργάνωση.

γ. Η επιχειρησιακή διοίκηση των δυνάμεων ενασκείται από τον Α/ΓΕΕΘΑ από τον καιρό της ειρήνης.

δ. Συγκροτείται ένας αναπτυσσόμενος Διακλαδικός Σχηματισμός (Διακλαδικός Σχηματισμός Αμεσης Αντίδρασης) επιπέδου Ταξιαρχίας σε τακτικό επίπεδο, υπαγόμενο απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ.

Ειδικότερα, μετά από εισηγήσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  • Διατήρηση της ΧΧ ΤΘΜ και μεταστάθμευσή της στην Καβάλα, η οποία αναλαμβάνει τη Διοικητική Διοίκηση και τον επιχειρησιακό έλεγχο των ΧΧΙ-ΧΧΙΙΙ-ΧΧV ΤΘΤ.
  • Διατήρηση ενεργής της 15ης Ταξιαρχίας Πεζικού (Καστοριά) και υπαγωγή της στο Α` ΣΣ.
  • Υπαγωγή της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - 32 Ταξιαρχίας πεζοναυτών και της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στην 1η Μεραρχία Πεζικού και παραμονή της υπό το Β` Σώμα Στρατού.
  • Υπαγωγή της ΧΧΙV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Α` Σώμα Στρατού.
  • Αναδιοργάνωση της 94ΣΔΙ σε ΙΧΜΠ με έδρα την Τρίπολη.
  • Λειτουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως νεοσύλλεκτων εγγύς των Μονάδων 1ης Γραμμής».
Ενίσχυση συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Στα συμπεράσματα της εν λόγω αναθεώρησης αναφέρεται ότι θα υπάρξουν «λιγότερα, αλλά πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα για τις ΕΔ». Αυτό, βέβαια, σημαίνει νέες δαπάνες για εξοπλισμούς, καθώς μειώνονται μεν τα παλιά, αλλά «εκσυγχρονίζονται τα κύρια οπλικά συστήματα και μέσα των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, και αντικαθίστανται με άλλα σύγχρονης τεχνολογίας».

Προαναγγέλλεται «αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών». Η αύξηση αυτή των ΕΠΟΠ συνδέεται με τη σταδιακή μείωση της θητείας στους έξι μήνες και την εφαρμογή του θεσμού Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ).

Αναφέρεται καθαρά ότι θα υπάρξει «αύξηση της συμμετοχής των ΕΔ σε πολυεθνικές επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα: «Εξασφαλίζονται οι απαραίτητες Δυνάμεις, Στρατηγεία και Μείζονες Σχηματισμοί, για την κάλυψη των υφιστάμενων απαιτήσεων προς εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Αποτέλεσμα τούτου είναι να καθίσταται ενεργότερη η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, γεγονός που αντανακλά στην ουσιαστική συμμετοχή της χώρας μας στις διαδικασίες και μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Επίσης στην αναθεώρηση δίνεται, όπως αναφέρεται, «έμφαση στην ενίσχυση της Διακλαδικότητας». Ειδικότερα με την προτεινόμενη αναθεώρησή της «προάγεται μεταξύ άλλων η διακλαδικότητα στους τομείς της Διοικητικής Μέριμνας, της Υγειονομικής Υποστήριξης και των συστημάτων διοικήσεως και ελέγχου επικοινωνιών και πληροφοριών».

Οσον αφορά στη μείωση του λειτουργικού κόστους των ΕΔ, γίνεται λόγος για «μειώσεις στα ετήσια λειτουργικά κόστη των ΕΔ από την κατάργηση (διάλυση) Σχηματισμών Μονάδων, τη μείωση της εφεδρείας και τη μείωση των κυρίων οπλικών συστημάτων και μέσων». Ολα αυτά βέβαια, αφού προηγουμένως πληρωθεί το κόστος της αναθεώρησης, δηλαδή μετά το ...2020.


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο

Στην Αλεξάνδρεια βρέθηκε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στα πλαίσια της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, την πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού μετά από 18 χρόνια.

Τον Κ. Καραμανλή, τον οποίο συνοδεύουν οι υπουργοί Π. Μολυβιάτης, Θ. Ρουσόπουλος, Π. Σκανδαλάκης και Ευρ. Στυλιανίδης, υποδέχτηκε ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας. Λίγη ώρα μετά την άφιξή του, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Κ. Καραμανλής επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Μουσείο Καβάφη και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ελληνικής παροικίας.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Ναζίφ και θα καταθέσει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη και στο Μαυσωλείο του Σαντάτ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγ. Αντώναρο στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα υπογραφούν «συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας και επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας των κέντρων ερευνών και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Οπως, επίσης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις συνομιλίες θα εξεταστούν επίσης τα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Ιράκ και θέματα λαθρομετανάστευσης.

Αύριο, Κυριακή, τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα εργασίας. Την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στις Πυραμίδες, θα επισκεφθεί το Αιγυπτιακό Μουσείο, το παζάρι Αλ Χαλίλι και θα παρακολουθήσει στην όπερα την παρουσίαση μετάφρασης στην Αραβική ελληνικού βιβλίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ