ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η κυβέρνηση μετά τον «εκσυγχρονισμό» της 10ωρης δουλειάς «εκσυγχρονίζει» και τον ΕΦΚΑ

Απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, με τις οποίες προανήγγειλε νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ, με τον οποίο, όπως είπε, θα «βάλει τάξη» στον Οργανισμό, δίνει το ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας και τις αναφορές του στον κατώτερο μισθό. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ: «Με προσφιλή τακτική τις συνεντεύξεις, ο σφαγέας των εργατικών δικαιωμάτων Χατζηδάκης επιχειρεί μετά τον "εκσυγχρονισμό" του ημερήσιου χρόνου δουλειάς να "εκσυγχρονίσει"» και τον ΕΦΚΑ, συνεχίζοντας την προσπάθεια να ολοκληρωθεί το συντομότερο η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παλιά και χιλιοπαιγμένη και η μέθοδος που χρησιμοποιεί, αφού για να κρύψει τις διαχρονικές και τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τις καθυστερήσεις στην απονομή των πετσοκομμένων συνάξεων και παροχών, ρίχνει το φταίξιμο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, προαναγγέλλοντας τη λειτουργία του Οργανισμού με όρους «αγοράς».

Μόνο που η εισαγωγή «νέων μεθόδων μάνατζμεντ» όχι μόνο δεν πρόκειται να αποδώσει αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές, αλλά θα αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο συρρίκνωσης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παράλληλα νέες εισφοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτό εγγυώνται άλλωστε - τονίζει το ΠΑΜΕ - τα 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων, απόκτησης «δεξιοτήτων» και ψηφιοποίηση των υποδομών του ΕΦΚΑ, «την ώρα που οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης φτωχοποιούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα».

Ειδικότερα για το ζήτημα του κατώτερου μισθού το ΠΑΜΕ σημειώνει πως η συμβολική «αύξηση» 2% (0,52 ευρώ τη μέρα) που ανακοίνωσε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, γίνεται «πάντα στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), που στερεί από τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους το δικαίωμα να διαπραγματεύονται τους όρους αμοιβής και εργασίας, που με το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημα θα εργάζονται απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα.

Επειδή οι ανάγκες όπως και τα δικαιώματα των εργαζομένων συνθλίβονται στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ήδη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα συντονίζουν τη δράση τους και εντείνουν τον αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, θέτοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεων στους μισθούς, τη διεύρυνση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αυτή την απάντηση έδωσαν και δίνουν στη ΝΔ και τον υπουργό της εργοδοσίας πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα με το σύνθημα "Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά". Προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 4 Νοέμβρη κλιμακώνοντας την πάλη με Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να μη φορολογηθούν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά

Να μην επιβληθεί καμία φορολόγηση στα αναδρομικά των συνταξιούχων, πολύ περισσότερο που αυτά καταβλήθηκαν κουτσουρεμένα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και μάλιστα άτοκα, ενώ σε βάρος των συνταξιούχων συνεχίζουν να ισχύουν αιματηρές περικοπές στις συντάξεις τους, απαιτούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις με νέο υπόμνημα που κατέθεσαν χτες στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή τις τεράστιες κρατήσεις που επιβάλλονται στα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2015 - 2016, με βάση τις νέες τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτήν την περίοδο, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις επανέρχονται στο ζήτημα της φορολόγησής τους και στο υπόμνημά τους σημειώνουν, απευθυνόμενες προς το υπουργείο:

«Οπως σας είναι γνωστό, οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις δέχθηκαν πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους. Το συνολικό τίμημα αυτών των περικοπών που συνεχίζονται υπολογίζεται γύρω στα 8,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα ακόμη πιο καταστροφικά που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την "προσωπική διαφορά" για τους συνταξιούχους που έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από την ψήφιση του νόμου 4387/16.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπου οι νόμοι 4051 και 4093/12 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015 - Μάης 2016), η κυβέρνηση υπολόγισε ότι το ποσό προς καταβολή ανέρχεται συνολικά σε 4 δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα Δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις.

Αυτήν την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφασή της. Με βάση αυτήν την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός από τα 4 δισ. που ήταν να καταβληθούν.

Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό.

Καλούμε την κυβέρνηση μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών από όπου και αν προκύπτουν και να επιστραφούν σε όσους τα έχουν καταβάλει, αφού αυτά καταβάλλονται μετά από μεγάλο διάστημα, πολύ περισσότερο αφού τα ποσά αυτά καταβάλλονται στους συνταξιούχους ατόκως», καταλήγει το υπόμνημα των συνταξιούχων.

ΣΕΤΗΠ
Στάση εργασίας σήμερα στην CTS

Οι εργαζόμενοι λένε όχι σε ΣΣΕ με περικοπές δικαιωμάτων

Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη (12 μ. έως 4 μ.μ.) στην εταιρεία CTS («Cosmote Technical Services», θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ) κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ύστερα από αίτημα εκατοντάδων μελών του, εργαζομένων στην εταιρεία.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους της CTS στην Αττική να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Novotel», όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου. Δεν μπορεί να περάσει, τονίζει, η απαράδεκτη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που συναντήθηκαν στα κρυφά με την εργοδοσία για να συζητήσουν για ΣΣΕ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας, χωρίς τη συμφωνία και τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων. «Ηδη», σημειώνει, «έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα από μέλη του επιχειρησιακού σωματείου, προκειμένου να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για το πλαίσιο και τις κινητοποιήσεις με τις οποίες θα υπερασπιστούν και θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Κανένας δεν δικαιούται να βάλει την υπογραφή του σε Συλλογική Σύμβαση που θα κάνει πράξη το πάγιο αίτημα της εργοδοσίας στον όμιλο ΟΤΕ και σε όλο τον κλάδο, να καταργηθούν δικαιώματα που εδώ και δεκαετίες οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ έχουν κατακτήσει με μεγάλους αγώνες, γεγονός που θα καθορίσει αρνητικά τις εργασιακές σχέσεις και το ύψος των μισθών συνολικά στον κλάδο.

Καλούμε τους συναδέλφους στο σύνολο του κλάδου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην CTS και συνολικά στον όμιλο ΟΤΕ».

Το ΣΕΤΗΠ, που καλεί και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 4 Νοέμβρη, προβάλλει τις διεκδικήσεις: «Υπογραφή ενιαίας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα υπερασπίζεται τα κεκτημένα δικαιώματα και θα εξισώνει όλους τους εργαζόμενους προς τα πάνω. Οχι στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών μέτρων. Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το σχέδιο που αποφασίσαμε οι συνάδελφοι στη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ».

ΔΑΣ ΟΙΥΕ
Να δυναμώσουν ο ταξικός πόλος, οι αντιστάσεις και η αντεπίθεση των εργαζομένων

Την ανάγκη να βρεθούν στην ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) οι αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων, να δοθεί ο λόγος στα σωματεία και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Το συνέδριο της Ομοσπονδίας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 30 και 31 Οκτώβρη στις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, στο Πεδίον του Αρεως.

«Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, στην καθαριότητα, στις αποθήκες, στα γραφεία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στις ταχυμεταφορές αντιμετωπίζουν την ενιαία επίθεση της εργοδοσίας στο δικαίωμα για εργασία, στους μισθούς, στο ωράριο εργασίας, στην προσπάθεια για κατάργηση της Κυριακής αργίας. Παράλληλα ήδη μετράμε απολύσεις σε αρκετούς χώρους δουλειάς καθώς η μεγαλοεργοδοσία έχει αποκτήσει διευρυμένο οπλοστάσιο ύστερα από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα», τονίζει η ΔΑΣ στη διακήρυξή της. Την ίδια στιγμή, «κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να στριμώξουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να αδυνατίσουν τις συλλογικές διαδικασίες, να φακελώσουν τους συνδικαλιστές και τους πρωτοπόρους εργάτες. Προχωρούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και προκρίνουν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με στόχο τον πλήρη εκφυλισμό και τον αφοπλισμό των συνδικάτων».

Υπενθυμίζοντας τις μάχες που έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ διαβεβαιώνουν πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια «ώστε να διαμορφωθεί ένα μαζικό, ενωτικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ικανό να αντιμετωπίσει όλους τους νόμους της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, προσπερνώντας την αφωνία και τις συναλλαγές της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ».

«Να απαντήσουμε αγωνιστικά όχι μόνο για να ακυρώσουμε τον νόμο - έκτρωμα που έφερε ισχυρές ανατροπές αλλά για να δυναμώσει συνολικά ο διεκδικητικός αγώνας με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας», είναι το κάλεσμα αγώνα που απευθύνει η ΔΑΣ σε όσους δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση, παλεύουν καθημερινά μαζί με τα συνδικάτα τους, προβληματίζονται.

«Σας καλούμε να συμβάλετε ώστε να δυναμώσει η συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα και για το πλαίσιο διεκδικήσεων που απαιτείται για να έχει επιτυχία η αναμέτρηση με την αντεργατική πολιτική. Σας καλούμε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω για να δυναμώσει ο ταξικός πόλος στην ΟΙΥΕ, να δυναμώσουν οι αντιστάσεις και η αντεπίθεση των εργαζομένων, να ανασυνταχτεί το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα. Να εμπιστευτείτε και να στηρίξετε τις δυνάμεις της ΔΑΣ στην ΟΙΥΕ, το ΠΑΜΕ σε αυτόν το δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα», αναφέρει.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Προετοιμασίες για την απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Νοέμβρη

Παράλληλα με την προετοιμασία της απεργίας και του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, στις 13 Νοέμβρη, το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη, τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, για τις 10 π.μ. έχει οριστεί Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του σωματείου στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον» στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Στο πλαίσιο της συνέλευσης θα γίνει ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα ορίσει την ημερομηνία των εκλογών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση μη απαρτίας η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση θα οριστεί για την επόμενη βδομάδα.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του για μαζική παρουσία στη Γενική Συνέλευση, με σκοπό να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και να συνεχιστεί χωρίς κωλυσιεργία ο αγώνας για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης, εκλογές για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν στο Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας, όπου επανεξελέγησαν τα μέλη της μέχρι πρότινος διοίκησης. Παρά τις προσπάθειες μηχανισμών της κυβέρνησης να παρέμβουν και να αλλοιώσουν την ταξική αγωνιστική κατεύθυνση που ακολουθεί το Σωματείο του Αγίου Ιωάννη, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα συσπείρωσης και συνέχισης του δίκαιου αγώνα που δίνουν εδώ και δύο χρόνια ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org