ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες της εκδήλωσης εγκαινίων την Κυριακή 31 Οκτώβρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Οι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν στο Μουσείο - Μνημείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς μπροστά στα εγκαίνιά του, που θα πραγματοποιηθούν στην εκδήλωση που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το Μνημείο - Μουσείο υλοποιήθηκε μέσα από απαιτητική δουλειά που κατέβαλαν με εθελοντική προσφορά δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το κτίριο είναι προσφορά του συντρόφου Χάρη Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη.

Οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο τοποθέτησης των εκθεμάτων, τα οποία αναδεικνύουν την τεράστια προσφορά του λαού της περιοχής τόσο στην εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης στην τριπλή κατοχή της περιόδου 1941-1944, όσο και στον μεγάλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μεγαλούργησε στον ανατολικό Γράμμο, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν στη μάχη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Παράλληλα, τα εκθέματα αποτελούν και υλοποίηση της προσπάθειας του Κόμματος να τιμήσει την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, κόντρα στις απόπειρες ξαναγραψίματος της Ιστορίας.

Αποψη του Μουσείου
Αποψη του Μουσείου
Μια από τις επιφάνειες της έκθεσης του Μουσείου είναι ειδικά αφιερωμένη στο ηρωικό Νεστόριο, παρουσιάζοντας συγκλονιστικά στοιχεία και στιγμιότυπα από την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του. Διαβάζουμε:

«28 Απρίλη 1943: Οι Ιταλοί καίνε το Νεστόριο.

4 Οκτώβρη 1943: Γερμανική δύναμη από 600 άνδρες με 5 πυροβόλα, με άρματα μάχης και κομιτατζήδες επιτέθηκαν ξανά στο Νεστόριο. Τα μικρά αντάρτικα τμήματα ύστερα από σκληρή μάχη αναγκάζονται να υποχωρήσουν στη Λάγγα.

Γερμανοί και Κομιτατζήδες ολοκλήρωσαν το κάψιμο του Νεστορίου. Σκότωσαν τον τυφλό γέρο Κώστα Κύρου έξω από το σπίτι του κι ύστερα έριξαν το πτώμα του στις φωτιές του σπιτιού, όπου κάηκε ζωντανή και η γυναίκα του.

Σκότωσαν επίσης την Θωμαή Νούμπα, ηλικιωμένη γυναίκα του Κοσμά Καραμίνη, τη γριά του Σαρόπουλου (μπάρμπα Γκάντζια). Εσφαξαν στην τοποθεσία "Πάντσκα" 4 παλικάρια και πήραν 2 ομήρους στην Καστοριά.

Σκοτώθηκαν στις "Καστανιές" οι Πέτρος Φυσσέας, Γιώργος Φιλινάδας και Θανάσης Πούνης πολεμώντας τους Γερμανούς.

40 εχθρικές επιθέσεις δέχτηκε το ηρωικό χωριό. 680 σπίτια έγιναν στάχτη. 18 μήνες (μέσα στους οποίους δύο χειμώνες) έζησαν οι νεστορίτικες οικογένειες σε καλύβες, στα δάση και τις σπηλιές.

Από τα εκθέματα
Από τα εκθέματα
Δεν λύγισαν!

Η προσφορά των κατοίκων του Νεστορίου στον απελευθερωτικό αγώνα είναι τεράστια.

480 αντάρτες στον μόνιμο ΕΛΑΣ. 200 αντάρτες στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, όλους οπλισμένους με όπλα που συγκέντρωσαν οι οργανώσεις και οι κάτοικοι του χωριού. Το σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων του χωριού ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ. Πάρα πολλοί στο ΚΚΕ. Ολες σχεδόν οι γυναίκες στην Εθνική Αλληλεγγύη».

Περιοδείες της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας

Οι περιοδείες από κλιμάκια της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ συνεχίζονται όλες αυτές τις μέρες, προκειμένου το κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη εκδήλωση για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου να φτάσει σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό της περιοχής, σε όλους τους απογόνους των αγωνιστών.

Σήμερα, Τετάρτη 27 Οκτώβρη, κλιμάκιο με επικεφαλής την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, θα περιοδεύσει στις 9.30 π.μ. στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κλιμάκια της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας θα περιοδεύσουν επίσης στις 10 π.μ. στο Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά και στις 11.30 π.μ. στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς.

Την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, θα περιοδεύσει στο δημαρχείο και στις 11.30 π.μ. στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης, ενώ στις 7.30 μ.μ. κλιμάκιο με επικεφαλής την Ευδοξία Μωυσιάδου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, θα περιοδεύσει στο αμαξοστάσιο και στις 10 π.μ. στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ.

Παράλληλα, μπροστά στα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου το ΚΚΕ οργανώνει δράσεις ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στην τοποθεσία Λιανοτόπι, την Παρασκευή.

Λεωφορεία από Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ στα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου. Λεωφορεία για το Νεστόριο προγραμματίζεται να δρομολογηθούν το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από: Γρεβενά (αναχώρηση από τη λαχαναγορά στις 9 π.μ.), Καστοριά (από τον «Μασούτη» στις 9.30 π.μ.), Αμύνταιο (από την πλατεία στις 8.30 π.μ.), Φλώρινα (από τα ΚΤΕΛ στις 8 π.μ.), Πτολεμαΐδα (από το δημαρχείο στις 8.30 π.μ.), Σέρβια (από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 8.30 π.μ.), Κοζάνη (από την κεντρική πλατεία στις 8.30 π.μ.), Σιάτιστα (από την Μπάρα στις 9.30 π.μ.).

Μαζικό θα είναι το «παρών» που θα δώσουν στην εκδήλωση και οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, στις 7 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό «ψήφισμα» που διακινείται στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το άθλιο και επικίνδυνο αντικομμουνιστικό «άτυπο ψήφισμα» που διακινεί προς συλλογή υπογραφών η αποκαλούμενη «άτυπη ομάδα για την Ευρωπαϊκή Μνήμη», και υπογράφουν ορισμένοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, μιλώντας για τις δήθεν «μαζικές σοβιετικές απελάσεις, το σύστημα φυλακών Γκουλάγκ και τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη».

Οπως σημειώνει, «η αντικομμουνιστική αυτή σύναξη αποτελείται από ευρωβουλευτές προερχόμενους κυρίως από τα ακροδεξιά κυβερνητικά κόμματα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και των Βαλτικών Χωρών. Μεταξύ των υπογραφόντων φιγουράρουν τα ονόματα γνωστών αντικομμουνιστών που πρωτοστατούν στις χώρες τους στην ηρωοποίηση των συνεργατών των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιδίδονται στον εξωραϊσμό των ναζιστικών φρικαλεοτήτων και θηριωδιών στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Το «ψήφισμα» βρίθει από αποκυήματα γκεμπελικής μορφής και έμπνευσης, το ψεύδος των οποίων έχει αποδειχθεί ιστορικά. Ακριβώς γι' αυτό αναγνωρίζει ότι «δεν έχουν αξιολογηθεί από τη σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου» και προσπαθεί να εμφανίσει τις τερατολογίες της ναζιστικής και αστικής προπαγάνδας ως δήθεν «γεγονότα», παραχαράσσοντας βάναυσα την ιστορική αλήθεια.

Με βάση αυτά τα αναίσχυντα ψέματα προωθεί την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», καλώντας μεταξύ άλλων «τα κράτη - μέλη να συμπεριλάβουν την Ιστορία και την ανάλυση του ναζιστικού και κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού στα σχολικά τους προγράμματα», για να μολύνουν τις συνειδήσεις των μαθητών, των φοιτητών, της νεολαίας με τη βεβήλωση ιστορικών γεγονότων και των λαϊκών αγώνων, με το αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Η αντικομμουνιστική αθλιότητα επιχειρεί να εμφανίσει ως θύματα διώξεων διάφορες φασιστικές ομάδες και συνεργάτες των ναζί, αντεπαναστάτες και εγκληματίες. Αθωώνει τον ναζισμό και τον φασισμό, ηρωοποιεί τους δοσίλογους και φασιστικές συμμορίες, όπως τα «Βάφεν Ες-Ες» που κατέσφαζαν μαζί με τα στρατεύματα κατοχής τους ίδιους τους λαούς αυτών των χωρών. Η πλαστογραφία της Ιστορίας και ο αντικομμουνισμός αποτέλεσαν το πρόσχημα με το οποίο οι κυβερνήσεις των Βαλτικών Χωρών, της Πολωνίας και άλλων κρατών - μελών, με την πλήρη στήριξη της ΕΕ, εδώ και χρόνια εξαπολύουν πογκρόμ διώξεων ενάντια στους κομμουνιστές, επιβάλλουν πολύχρονες φυλακίσεις βετεράνων της Αντιφασιστικής Νίκης, την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

«Καθόλου τυχαία, το κατάπτυστο αυτό ψήφισμα έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της, καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος και κατάργησης εργασιακών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τις αντικομμουνιστικές χυδαιότητες θα υποτάξουν τους λαούς να αποδεχτούν σαν "αιώνια μοίρα" τους τις κρίσεις, τα βάσανα, τη φτώχεια και τους πολέμους, το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Η ανατροπή του, η αντικατάστασή του από την εργατική εξουσία, μια κοινωνία απαλλαγμένη από το αίσχος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, είναι αναπόφευκτη ιστορική αναγκαιότητα, το αναπότρεπτο φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 31/10

Εκδήλωση με θέμα: «Πείρα και συμπεράσματα από την εργατική - λαϊκή πάλη της δεκαετίας του 1940 στους σύγχρονους αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση» διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 31/10, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50). Θα μιλήσει η Φιλομένη (Φιλιώ) Τόλια, Διδάκτορας Ιστορίας, μέλος της ΓΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ συνεχίζει έως τις 30 Οκτώβρη τη λειτουργία της η έκθεση κειμένων, φωτογραφιών και υλικού που οργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμώντας τα 80 χρόνια του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια του ΔΣΕ, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (πάρκο Ελευθερίας). Η έκθεση είναι ανοιχτή από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.

ΔΡΑΜΑ
Τιμούν τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ

Εκδήλωση με παρουσίαση του «Αξιον Εστί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη 27/10, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο, η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τον αγώνα του λαού μας κατά του φασισμού και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Αύριο, Πέμπτη 28/10, στις 10 π.μ., θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του ΔΣΕ (Νεκροταφεία Δράμας) στη μνήμη των εκτελεσμένων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ