ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θρύψαλα οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για «επιτυχία» στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Ανακοίνωση για το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Χίου

Τέσσερις νεκροί - τρία παιδιά και μία γυναίκα - και ένας αγνοούμενος, ήταν μέχρι χτες αργά ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες κοντά στη Χίο, στη θαλάσσια περιοχή των Νενήτων, ανοιχτά των Γριδίων. Διασώθηκαν 22 από τα άτομα που επέβαιναν στη λέμβο, η οποία είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες και μεσοπέλαγα πήρε νερά.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το νέο θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο:

«Ο σημερινός τραγικός απολογισμός με τον θάνατο τριών παιδιών και μίας γυναίκας, σ' ένα ακόμα ναυάγιο στο Αιγαίο, κάνει θρύψαλα τους συνεχείς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την "επιτυχία" της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Αποδεικνύεται ότι η μείωση των προσφυγικών ροών, για την οποία κομπάζει προκλητικά η κυβέρνηση της ΝΔ όλη αυτήν την περίοδο, είναι το αποτέλεσμα της άγριας καταστολής στα σύνορα και των βίαιων επαναπροωθήσεων που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και περιγράφονται στην κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημερινό ναυάγιο φωτίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ρητορικής της κυβέρνησης ότι προσπαθεί τάχα να αντιμετωπίσει την "παράνομη μετανάστευση" και τα "κυκλώματα των λαθροδιακινητών". Η σταδιακή κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου, το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως οι νέες υπερδομές - φυλακές στα νησιά και ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, είναι αυτά που τρέφουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.

Τα κυκλώματα αυτά δεν θα είχαν ρόλο και θέση εάν υπήρχε η πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς απελάσεις και υπερδομές - φυλακές.

Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Να καταργηθούν οι Συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κ.λπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Ετσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

Διαφορετικά, τα επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο δεν θα σταματήσουν και η Μεσόγειος θα συνεχίσει να είναι μια "ματωμένη" θάλασσα νεκρών προσφύγων και μεταναστών».

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Στον συντονισμένο αγώνα η απάντησή μας
  • Στις 30 Οκτώβρη στις 9 μ.μ. η συναυλία αλληλεγγύης με την Ρίτα Αντωνοπούλου
  • Στις 6 Νοέμβρη η πανελλαδική κινητοποίηση στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων της Ηλείας, όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, υπογράμμισε ότι σχεδόν 3 μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, αλλά η μόνη απάντηση είναι αυτή του συντονισμένου αγώνα, όπως γίνεται με την πανελλαδική συγκέντρωση όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές (από Εύβοια, Αττική, Κρήτη, Καρδίτσα, Γορτυνία, Λακωνία, Λάρισα και αλλού) που οργανώνεται το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ. στην Αθήνα. Κάλεσε να «βουλιάξει» το Σύνταγμα και «με τη μαζική μας συμμετοχή να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια».

Ταυτόχρονα για τον νομό κάλεσε στη συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους το Σάββατο 30 Οκτώβρη στις 9 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου με την Ρίτα Αντωνοπούλου, την οποία και ευχαρίστησε, ενώ ενημέρωσε ότι κατά την είσοδο μέλη της επιτροπής θα συγκεντρώνουν τις προσφορές των συμπολιτών μας αλλά και των φορέων του νομού για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Αναφερόμενος στα προβλήματα, σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει καμία σχεδόν βοήθεια από την πολιτεία και ταυτόχρονα βλέπουμε ακόμα και τα λίγα εισοδήματα που μας έμειναν να απαξιώνονται. Η σταφίδα πουλιέται με εξευτελιστική τιμή, τα πρόβατα έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους και δεν μπορούμε να τα ζήσουμε, χρήματα για να σπείρουμε δεν υπάρχουν, αφού τα εφόδια έχουν πάρει την ανηφόρα. Το κράτος εκεί που έπρεπε να μας δώσει, μας απειλεί ότι θα μας κόψει και το ρεύμα, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πληρώσουμε».

Τόνισε ότι «αν εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, είναι απίθανο να ορθοποδήσουμε, να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας, να επανέλθουμε στις δραστηριότητές μας. Ενωμένοι και με κοινό πλαίσιο αιτημάτων όλοι οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και ο συντονισμένος αγώνας σε πανελλαδικό επίπεδο είναι σημαντική επιτυχία, κι αυτό πολλαπλασιάζει τη δύναμή μας, ενισχύει την πίστη μας στον δίκαιο αγώνα μας, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τις καταστροφές που έχουμε υποστεί».

Και κατέληξε: «Γιατί παρά τις συνεχόμενες, κάθε χρόνο καταστροφές, από όλους τους φυσικούς κινδύνους, δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μας; Η απάντηση κρύβεται πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις, που θεωρούν ως κόστος για την οικονομία τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής μας, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά, δεν προσφέρουν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Για αυτό βρεθήκαμε απροστάτευτοι μπροστά στους φυσικούς κινδύνους, για αυτό παραμένουμε όλοι απροστάτευτοι, κι εκεί που ακόμη δεν συνέβησαν καταστροφές.

Ομως και στα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών, που έχουμε υποστεί σε υποδομές και στις περιουσίες μας, τα ποσά που δίνονται τελικά, όπως αποδεικνύεται, σχεδόν σε όλες τις ζημιές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ζωή μας, η ζωή των οικογενειών μας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απάντησή μας στην κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη, αλλά και στην Περιφέρεια που συμμετέχει στην υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, είναι ο συντονισμένος αγώνας όλων των πληγέντων, από όλες τις φυσικές καταστροφές».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στη Θεσσαλία, ώστε να φτάσει πλατιά το κάλεσμα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στις 6 Νοέμβρη.

Αλλωστε, χιλιάδες αγρότες έπαθαν ζημιές τόσο από τον «Ιανό» όσο και μέσα στη χρονιά από χαλάζι, μπουρίνια, παγετούς και καύσωνα, εξαιτίας της απουσίας έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής τους, και την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις που πήραν δεν έφτασαν ούτε για τα καλλιεργητικά έξοδα.

Σε αυτό συντελεί και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη 13 Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα, αλλά και το πώς θα φτάσει το κάλεσμα για το συλλαλητήριο σε περισσότερα χωριά. .

Στο Δαμάσι της Λάρισας, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε χτες περιοδεία από τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου και Δαμασίου, στον καταυλισμό με τους οικίσκους και μέσα στο χωριό. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι η αγωνία των πληγέντων για το μέλλον, αφού δεν γνωρίζουν πότε και με τι χρήματα θα ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής των νέων σπιτιών. Ταυτόχρονα, τη ζωή των πληγέντων δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν περιοδείες και στα σεισμόπληκτα χωριά της Ελασσόνας.

Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τεσσάρων Ομοσπονδιών στον Παλαμά Καρδίτσας, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ.

Στις διεκδικήσεις των Ομοσπονδιών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα έξης:

-- Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής, ο Αχελώος, το φράγμα Μουζακίου, στη Σκοπιά Φαρσάλων.

-- Να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης για τις ανάγκες όλων των νομών και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών την οποία προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Να καταργηθεί το «περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στο 100%, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

-- Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες, καθώς και οι αποζημιώσεις των ενστάσεων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Νέα κινητοποίηση για να μη μετατραπούν οι γειτονιές σε σκουπιδότοπο

Νέο αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού Πειραιά πραγματοποίησε χτες νωρίς το πρωί, με μία ακόμα δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Δημιουργία ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων), συνεχίζοντας τον αγώνα της για να μη μετατραπούν σε σκουπιδότοπο οι γειτονιές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και φορείς από τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα, όπως επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περάματος. Οπως και τη Δευτέρα έτσι και η χτεσινή κινητοποίηση έγινε με την προκλητική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Στον χαιρετισμό της η Εύη Χαβελέ, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου (μέλους της ΟΓΕ), μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν στο ζύγι η υγεία η δική μας και των παιδιών μας για να κερδοφορήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη που υπερασπίζονται η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, η τωρινή και προηγούμενη περιφερειακή αρχή, δεν είναι "πράσινη". Είναι μαύρη γιατί τσακίζει ζωές και δικαιώματα». Και πρόσθεσε: «Εχουν μετατρέψει τις πόλεις μας σε σκηνικό θανάτου. Από τη μία το λιμάνι με την εντατικοποίηση, τα τσακισμένα δικαιώματα, την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μόλις πριν από μία μέρα θρηνήσαμε έναν 40χρονο συνάδελφό μας στις προβλήτες της COSCO. Ενώνουμε τις φωνές μας και διεκδικούμε ζωή και δουλειά με πυξίδα τις ανάγκες μας. Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Καμία σκέψη για ΜΕΑ. Διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού, της υγείας του, της προστασίας του περιβάλλοντος».

Κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί τη μέρα ψήφισης του ΣΜΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αλλά και συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο σωματείων και φορέων στον Πειραιά, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org