ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Τάζει «επενδυτικό παράδεισο» στο πλαίσιο επικίνδυνων διευθετήσεων και ανταγωνισμών

INTIME NEWS

Τον «επενδυτικό παράδεισο» που διαμορφώνει στην Ελλάδα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από κάθε είδους προνόμια, συνεχείς φοροελαφρύνσεις και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, όπως και επικίνδυνες «διευθετήσεις», διαφήμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετέχοντας χτες στο φόρουμ «Future Investment Initiative», στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο συγκέντρωνε τους «σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου», όπως λεγόταν από πλευράς της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα και στις τοποθετήσεις του στο φόρουμ, αναζητώντας γέφυρες με τα κεφάλαια της περιοχής, τόνισε τις «ισχυρές σχέσεις» της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου και τις «κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις». «Διαμορφώνουμε μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση με τη Σαουδική Αραβία, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας και τη διάθεση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης μιας συστοιχίας «Patriot» «για την ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας», όπως υποστηρίζεται επισήμως, και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία τον Νοέμβρη. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, συναντήθηκε στη Σαουδική Αραβία με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι εργάζονται ως σύνδεσμοι για τη μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής «ομπρέλας» ενάντια στο Ιράν και προς απελευθέρωση αντίστοιχων αμερικανικών στοιχείων, ώστε να μετακινηθούν ανατολικότερα, προς τον Ινδο-Ειρηνικό, κόντρα στην Κίνα, στον τέτοιο ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, τόνισε ότι η χώρα λειτουργεί ως «πάροχος και πυλώνας» σταθερότητας με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας, ισχυρές σχέσεις με παραδοσιακούς εταίρους και νέες συμμαχίες, οι οποίες βέβαια βάζουν τον λαό στο επίκεντρο εντεινόμενων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας σε ό,τι αφορά αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.

Ταυτόχρονα, ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι «η επιθετική στάση» της δεν θα οδηγήσει πουθενά, καλώντας την να εμπλακεί σε «δημιουργικό διάλογο» για να λυθούν τα θέματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θυμίζοντας ότι αντίστοιχες διευθετήσεις έκανε η κυβέρνηση ήδη με Ιταλία και Αίγυπτο. Διευθετήσεις, βέβαια, που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, με διακηρυγμένο αμερικανοΝΑΤΟικό στόχο την αγκίστρωση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ανατ. Μεσόγειος είναι περιοχή κοινών συμφερόντων και στρατηγικής σημασίας σε ό,τι αφορά μετανάστευση, Ενέργεια και γεωπολιτική σταθερότητα.

Ειδικά για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι δεν σταμάτησε στιγμή, και εν μέσω πανδημίας, να «τρέχει» μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίζει «πολιτική σταθερότητα» και «σταθερή οικονομική πολιτική» με ακόμα χαμηλότερη φορολογία για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «πιο φιλικό περιβάλλον» για επιχειρηματίες, το «ενδιαφέρον» των οποίων επεσήμανε ότι εκδηλώνεται ήδη σε μια σειρά τομείς όπως ο τουρισμός.

Εντοπίζοντας κι άλλους τομείς κερδοφορίας, επεσήμανε την ιδιωτικοποίηση λιμένων, όπως και το γεγονός ότι η χώρα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος ταχύτερης διοχέτευσης εμπορευμάτων προς τις ευρωενωσιακές αγορές σε σύγκριση με τη διέλευση μέσω Γιβραλτάρ και άλλα, ανταγωνιστικά λιμάνια της ΒΔ Ευρώπης.

Παρέπεμψε και στα «πακέτα» από την ΕΕ, τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι πολλά λεφτά», σε άλλο ένα μήνυμα προς τους «ιδιώτες επενδυτές» ότι υπάρχουν εδώ διαθέσιμα χοντρά κονδύλια για ξεκοκάλισμα.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτημα για το αν θα μπορούσε η χώρα να λειτουργήσει ως αντίβαρο για το ρωσικό φυσικό αέριο, παρέπεμψε στα σχέδια που υπάρχουν για τον αγωγό «East Med» ή τη μεταφορά με πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και την επαναεριοποίησή του στην Ελλάδα, ή τη διασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ποντισμένου καλωδίου που, όπως είπε, μετά την Αίγυπτο, θα μπορούσε να γίνει και με τη Σαουδική Αραβία, διοχετεύοντας ρεύμα παραγωγής της στις ευρωενωσιακές αγορές, μέσω Ελλάδας, με καλώδιο από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

«Η Ελλάδα είναι στην κατάλληλη θέση ως τράνσιτ χώρα», είπε χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας παράλληλα και τα σχέδια «ενεργειακής μετάβασης» που εφαρμόζει στο εσωτερικό, με κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη και επέκταση των ΑΠΕ, ορίζοντας, μάλιστα, ως «νέο σύνορο» την παράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, παραθέτοντας και άλλα πεδία διασφαλισμένης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, την ώρα που για τον λαό καλπάζει η ενεργειακή φτώχεια.

Προηγουμένως, άλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι ενδιαφέρονται να «επενδύσουν» στην Ελλάδα, και στη συνέχεια είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία.

Ανάλογη συζήτηση είχε και στη συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον οποίο τόνισαν «τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι επενδύσεις, η Ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Στο ίδιο μοτίβο υπογράμμισαν τη «σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών» και εξέτασαν «βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας», ενώ συμφώνησαν και στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Παραπέρα, ενημέρωσε τον πρίγκιπα διάδοχο για τον «αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο» της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ καταδίκασε «απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικρατείας», ο δε διάδοχος ευχαρίστησε για τη διάθεση των «Patriot».

Τέλος, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Salman bin Hamad Al Khalifa. Επισήμως, «συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού». Επίσης «αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».


Την Τρίτη 2 Νοέμβρη η εκδήλωση για το «νέο ΕΣΥ»

Την ερχόμενη Τρίτη, 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στον Περισσό, το ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην οποία ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρουσιάσει την κριτική του Κόμματος για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», καθώς και τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις από στελέχη του κινήματος από τον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, μεταξύ άλλων για τα εξής:

-- Την προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ, της αυτοτέλειας της νοσοκομειακής μονάδας κ.ά.

-- Τον ρόλο του υγειονομικού στο «νέο ΕΣΥ».

-- Τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

-- Κριτική στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ