ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΝΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά

Η οικογένεια του θύματος και όλη η κοινότητα των Ρομά ζητάει δικαιοσύνη
Η οικογένεια του θύματος και όλη η κοινότητα των Ρομά ζητάει δικαιοσύνη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη, μετά την καταδίωξη κλεμμένου οχήματος όπου επέβαιναν άλλοι δύο ανήλικοι και κατέληξε με καταιγισμό πυρών σε κατοικημένη περιοχή στο Πέραμα. Οι δικηγόροι της οικογένειας του 18χρονου αποκρούουν την υπερασπιστική γραμμή των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην καταδίωξη και την εκτέλεση και ζητούν τη διερεύνηση πιθανού ρατσιστικού κινήτρου. Οι Ηλ. Γιαννόπουλος (νομικός σύμβουλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», η οποία στηρίζει την οικογένεια για την απόδοση δικαιοσύνης), Θαν. Καμπαγιάννης και Αλ. Καραγιάννη δηλώνουν ότι επιδιώκουν «την πλήρη, αντικειμενική, ανεξάρτητη και ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων». Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι τουλάχιστον 36 σφαίρες, που οι επτά αστυνομικοί έριξαν σε τρεις νεαρούς και ανήλικους ανθρώπους, είναι δολοφονία: Δεν αποτελούν άμυνα και βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τη νομιμότητα» και προσθέτουν ότι «ο δηλούμενος στόχος της ακινητοποίησης θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους που θα σέβονταν την ανθρώπινη ζωή».

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το υπόμνημα των γονιών του θύματος, ο οποίος είχε δυο παιδιά και η σύζυγός του είναι έγκυος, που σημειώνει ότι απαιτεί την τιμωρία των υπευθύνων και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την οποία θεωρεί έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα. Διευκρινίζει δε ότι ο γιος τους ήταν συνοδηγός και το σώμα του γαζώθηκε από σφαίρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις επιβάτες του κλεμμένου οχήματος ήταν άοπλοι και σύμφωνα με τις δηλώσεις της συνηγόρου του 16χρονου που είναι τραυματισμένος και νοσηλεύεται, ο οδηγός του οχήματος ήταν ο 15χρονος, που ακόμα αναζητείται και πληροφορίες τον φέρουν έτοιμο να παραδοθεί στις αρχές.

Οι εφτά αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην αιματηρή καταδίωξη παραμένουν κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Σήμερα αναμένεται να τεθούν ενώπιον του ανακριτή. Την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει ο Αλ. Κούγιας και στις καταθέσεις τους φέρονται να ισχυρίζονται ότι πρόθεση των επιβατών του αυτοκινήτου ήταν να τους σκοτώσουν κάνοντας όπισθεν και γι' αυτό ...γάζωσαν το αυτοκίνητο. Ομως τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν διακόπηκε η καταδίωξη όταν ζητήθηκε από το κέντρο και οι 36 σφαίρες που ρίχτηκαν δεν αποσκοπούσαν στην ακινητοποίηση του οχήματος, ενώ και συνομιλία με το κέντρο αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι μέσα στο όχημα επέβαιναν Ρομά και ότι δεν υπήρχε τραυματίας αστυνομικός από το περιστατικό.

Αρνηση ταφής του νεκρού στον Ασπρόπυργο

Ακόμα, όπως καταγγέλλει ο θείος του νεκρού, Νεκτάριος Καραχάλιος, η οικογένεια ζήτησε από τον δήμαρχο Ασπροπύργου, Νίκο Μελετίου, να ταφεί στο νεκροταφείο της περιοχής, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Οπως ανέφερε, ενώ η οικογένεια του θύματος μένει στην περιοχή, στην οποία δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εγκατάσταση για τους Ρομά, ο δήμαρχος αρνήθηκε με το πρόσχημα ότι δεν είναι δημότης. «Ούτε νεκρούς δεν μας θέλουν», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά και καλούσε την κυβέρνηση να πάρει θέση και να μην επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τη Δευτέρα το βράδυ έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Μέγαρα από Ρομά που κατοικούν στην περιοχή, έκαψαν λάστιχα και απέκλεισαν την παλιά Εθνική, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία που χρησιμοποίησε και υδροβόλο όχημα, ενώ δύο αστυνομικοί ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν ελαφρά από σκάγια που προήλθαν από καραμπίνα.

Και χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα διαμαρτυρία με αποκλεισμό της Εθνικής Αθηνών - Κορίνθου στα Μέγαρα (στο 39ο χλμ.).

Nέα κρούσματα αστυνομικής βίας

Την ώρα που ο δικηγόρος διαμαρτύρεται, λίγο πριν δεχτεί και ο ίδιος την επίθεση των ΜΑΤ

INTIME NEWS

Την ώρα που ο δικηγόρος διαμαρτύρεται, λίγο πριν δεχτεί και ο ίδιος την επίθεση των ΜΑΤ
Νέα περιστατικά αστυνομικής βίας και κακοποίησης διαδηλωτών σημειώθηκαν χτες. Συγκεκριμένα, τα ΜΑΤ έκαναν ρίψη χημικών και επιτέθηκαν για να διαλύσουν συγκέντρωση στα Εξάρχεια ενάντια στην υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν άνδρες των ΜΑΤ να χτυπάνε νεαρούς που ήταν πεσμένοι και ακινητοποιημένοι. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες οι δυνάμεις καταστολής έκαναν επίθεση στο σωρό. Η αστυνομία προχώρησε σε έξι προσαγωγές, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Καταγγελία από την ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Την επίθεση που δέχτηκε χτες στα Εξάρχεια ο δικηγόρος, μέλος του ΚΚΕ Βασίλης Αρχιμανδρίτης, με χτύπημα στο πρόσωπο, απωθήσεις με ασπίδες και ύβρεις από αστυνομικούς των ΜΑΤ, επειδή διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση ενός διαδηλωτή από αστυνομικούς, καταγγέλει η ΤΟ Δικαιοσύνης. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Η ένταση της κρατικής βίας και καταστολής είναι συστατικό στοιχείο της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που διεξάγεται από το κεφάλαιο και όλες τις κυβερνήσεις του διαχρονικά. Αποτελούν επίσημη πολιτική της ΕΕ την οποία συνυπογράφουν όλα τα αστικά κόμματα.

Δηλώνουμε ότι τέτοια περιστατικά όχι μόνο δεν μας φοβίζουν, αλλά αντίθετα μας ατσαλώνουν στην πάλη για το δίκιο του λαού. Το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να συντρίψει την αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Την αστική τάξη, το κράτος και τις κυβερνήσεις του».

Ο Β. Αρχιμανδρίτης μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» κατήγγειλε τα εξής:

«Ακριβώς μπροστά μου, κυριολεκτικά, χωρίς καμία αφορμή και αιτία, ένας ΜΑΤατζής ρίχνει μια φυσουνιά δακρυγόνο και άλλος ένας πετάει δακρυγόνο στους διαδηλωτές. Κατευθείαν τα υπόλοιπα ΜΑΤ τους κυνηγάνε και αρχίζουν τα γκλομπ. Ενας αναρχικός, τότε, ανοίγει έναν πυροσβεστήρα. Τέσσερις - πέντε πέφτουν κάτω και τους πιάνουν τα ΜΑΤ. Μπροστά μου ένας άνδρας των ΜΑΤ πατάει το λαιμό ενός πεσμένου στο έδαφος διαδηλωτή, του λέω να σταματήσει να το κάνει και τότε ο επικεφαλής των ΜΑΤ μού ρίχνει μπουνιά στη μούρη! Δηλώνω τη δικηγορική ιδιότητα και τότε με βρισιές μου λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει και με εντολή του επικεφαλής δέχομαι χτύπημα απώθησης με ασπίδα». Επίσης ο δικηγόρος καταγγέλλει ότι την τζαμαρία ενός φωτοτυπικού μαγαζιού την έσπασε άνδρας των ΜΑΤ και όχι διαδηλωτής. «Δύο διαδηλωτές είχαν μπει σε ένα φωτοτυπάδικο στη γωνία και ένας ΜΑΤατζής έσπασε την τζαμαρία του μαγαζιού», ενώ αναφέρει και ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έβριζαν χυδαία όποιον περνούσε από μπροστά τους και τολμούσε να ρωτήσει τι έγινε.

Επίσης η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καταγγέλλει τη βιαιοπραγία στα Εξάρχεια εναντίον του μέλους της Β. Αρχιμανδρίτη. Και καταλήγει: «Η ένταση της κρατικής βίας δεν μας εκπλήσσει. Πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική, που στοχεύει τη ζωή και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, όπως και των αυτοαπασχολουμένων - μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων και αξιοποιείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Δεν μας φοβίζουν, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Η σιγή νεκροταφείου δεν θα περάσει!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τα γεγονότα στο Πέραμα και τον θάνατο του νεαρού Ρομά από αστυνομικά πυρά:

«Τα γεγονότα στο Πέραμα, που οδήγησαν στο θάνατο του νεαρού Ρομά από πυρά αστυνομικών, φέρνουν με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την αστυνομική βία κι αυθαιρεσία, με τα αντίστοιχα περιστατικά να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, αλλά και τη διαχρονική εγκατάλειψη από το κράτος των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Συνεπώς, μαζί με την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπαιτίων, είναι αναγκαία η εξασφάλιση όλων εκείνων των οικονομικών και κοινωνικών όρων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ
Συνέχεια με αγορεύσεις συνηγόρων

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονική επίθεση με το καυστικό υγρό στην Ιωάννα Παλιοσπύρου από την κατηγορούμενη Εφη Κακαράντζουλα, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της. Χτες ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής. Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στη διαδικασία, σε αντίθεση με την Ιωάννα, η οποία από την αρχή βρέθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων, οι δικαστές και οι ένορκοι θα αποφανθούν, με κρίσιμο σημείο το αδίκημα για το οποίο θα καταδικαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορούμενη Εφη Κακαράντζουλα έχει ζητήσει να μετατραπεί η κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, γεγονός που θα μετριάσει το ύψος της ποινής. Ο εισαγγελέας όμως στην πρότασή του ήταν καταπέλτης και υπήρξε ξεκάθαρος πως για την πράξη της πρέπει να καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, που συνεπάγεται ποινή φυλάκισης 15 χρόνων. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η κατηγορούμενη διακατέχεται από «ποταπά κίνητρα, ανθρωποκτόνο εγωισμό και ηθική μικρότητα», είχε σαφή πρόθεση να σκοτώσει την Ιωάννα, την οποία τελικώς καταδίκασε «εφ' όρου ζωής να ανεβαίνει έναν "Γολγοθά"». Επιπρόσθετα σημαντικό χαρακτηρίζεται μετά την έκδοση της απόφασης το αν θα αποφασιστεί η διαβίβαση εκ νέου της δικογραφίας στον εισαγγελέα για να διερευνηθεί αν υπήρξαν συνεργοί που συνέδραμαν για να πραγματοποιήσει η Κακαράντζουλα την επίθεση, αλλά και ο τρόπος προμήθειας του καυστικού υγρού.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ
Καταδίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων, Βασίλη Παπαδόπουλου και Πάολο Καραμέλα, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενσυνείδητη αμέλεια και της σωματικής βλάβης με ενσυνείδητη αμέλεια, σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων και 4 μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ τη μέρα, αποφάσισε χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Η υπόθεση αφορά το υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου, τον Απρίλη του 2014, έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε η 9χρονη αδερφή του. Το δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Ελληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου, ενώ κρίθηκαν ένοχοι όπως και πρωτόδικα. Σημειωτέον, η εισαγγελέας επισήμανε ότι υπάρχουν και τεράστιες ευθύνες του οικείου δήμου, αναφέροντας πως «για το παρόν ατύχημα τεράστιες προκύπτουν οι ευθύνες του δήμου, ο οποίος με πλήρη ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα». Οι γονείς του θύματος περιέγραψαν τις τελευταίες στιγμές του παιδιού τους και ανέδειξαν την προχειρότητα της εγκατάστασης και τις τεράστιες ευθύνες των υπευθύνων. Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν ήταν στο δικαστήριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ