ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία από την αναζωπύρωση της πανδημίας
  • Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας
  • Συγκέντρωση χτες στην Εδεσσα ενάντια στο κλείσιμο της ΜΕΘ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εδεσσα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εδεσσα
Την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία εκφράζεται με δεκάδες νέες νοσηλείες καθημερινά σε νοσοκομεία που ήδη έχουν φρακάρει και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές.

Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και των υγειονομικών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αφού πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις απλές κλινικές Covid. Ενδεικτική είναι η εικόνα από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου τουλάχιστον 6 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το ΑΧΕΠΑ, όπου 5 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Στο ΑΧΕΠΑ χτες και ένας ασθενής άλλης πάθησης περίμενε διασωληνωμένος να βρεθεί κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Το προσωπικό λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, αφού στις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπήρχαν, προστέθηκαν και οι ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας. Ετσι π.χ. οι νοσηλευτές μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να καλυφθούν κενά, με τις κλινικές να λειτουργούν επισφαλώς, αφού οι νυχτερινές βάρδιες σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν με έναν και δυο νοσηλευτές.

Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στα νοσοκομεία, ξαναμπαίνει στη συζήτηση η μετατροπή του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» σε μονοθεματικό για την αντιμετώπιση μόνο περιστατικών κορονοϊού.

Επίσης έγινε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία για την εκ νέου «αξιοποίηση» της ιδιωτικής κλινικής «Αρωγή» για τη νοσηλεία έως 200 περιστατικών Covid, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεταξύ, έχει αποψιλωθεί από προσωπικό και έχει απομείνει με 30 νοσηλευτές.

Μαχητική συγκέντρωση στην Εδεσσα για να μην κλείσει η ΜΕΘ

Και ενώ οι υποδομές δεν επαρκούν, στην Πέλλα, αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό, ετοιμάζεται να κλείσει τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Εδεσσας και στο Κιλκίς, μετά τη χρόνια υποβάθμιση του νοσοκομείου Γουμένισσας ετοιμάζεται τώρα να διακόψει τη λειτουργία του.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη του Διοικητηρίου της ΠΕ Πέλλας (πρώην Νομαρχία) πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας σε συντονισμό με σωματεία, κοινωνικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΜΕΘ και την προδιαγραφόμενη κατάρρευση κλινικών των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών. Ο εργαζόμενος λαός και οι εκπρόσωποί του, οι μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Εδεσσας που έδωσαν το «παρών», απαίτησαν με μια φωνή, ενίσχυση και ανάπτυξη των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής με μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, με εξοπλισμό και υποδομές, με αύξηση της χρηματοδότησης.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των φορέων επέδωσε στη Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας το ψήφισμα που εγκρίθηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και κοινωνικών φορέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Εδεσσα.

Στην κινητοποίηση χαιρέτισε η αντιπρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Πέλλας, Δέσποινα Σεμερτζίδου, η οποία εξέφρασε την αγωνία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για τη βίαιη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Εδεσσας και την τραγική κατάσταση των δύο νοσοκομείων και των ΚΥ του νομού και ταυτόχρονα δήλωσε την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στους «ανθυγιεινούς» σχεδιασμούς του υπουργείου.

Ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης για να πάρουν πίσω την απόφαση για κλείσιμο της ΜΕΘ Εδεσσας και προανήγγειλε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα με κορυφαίο σταθμό τη διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου - συναυλίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σωματείο των Εργαζομένων στο Διοικητήριο και τον Σύλλογο Δασκάλων Πέλλας, επιβεβαιώνοντας ότι καθημερινά πλαταίνει το μέτωπο των φορέων που μπαίνουν στον αγώνα. Και το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες συνεδριάσεις και αποφάσεις συμμετοχής από φορείς της περιοχής.

Μεταξύ άλλων οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα απαιτούν: Να μην κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου, καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.

Μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Επίσης, αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Βαλτώνει στο 60,5% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Καλπάζουν τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνώσεις

Πάνω από 4.000 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν χτες, ενώ οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες πέρασαν στο «κόκκινο», με αύξηση στις διασωληνώσεις και στις εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία.

Χτες 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 15.707 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε σε 380 (από 354 μια μέρα πριν), το 86,05% εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Κατά 19,18% αυξήθηκαν χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 261.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, εκ των οποίων 841 εντοπίστηκαν στην Αττική, 591 στη Θεσσαλονίκη, 349 στη Λάρισα, 221 στη Μαγνησία, 140 στην Ημαθία, 125 στην Αχαΐα, 122 στην Πέλλα, 114 στην Πιερία, 102 στις Σέρρες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 724.571 (ημερήσια μεταβολή +0,6%).

Στο μεταξύ, και στη χτεσινή ενημέρωση, η κυβέρνηση παρουσιάστηκε σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», εναποθέτοντας εξολοκλήρου την πορεία της πανδημίας στην «ατομική ευθύνη». Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, παρουσίασε τα ...«μέτρα», τα οποία περιορίζονται στο «να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος». Ούτε λόγος για ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς ή για αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ούτε λόγος για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ίδια στιγμή που ασθενείς διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους.

Οσο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην απογευματινή ενημέρωση ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 60,5% του γενικού πληθυσμού (από... 60% πριν από 7 μέρες) και 69,8% του ενήλικου, ενώ πάνω από 2.300 κατάκοιτοι περιμένουν εδώ και 11 μήνες να εμβολιαστούν.

Με εκκλήσεις στην «ατομική ευθύνη» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την αύξηση της θνητότητας κατά 20% από τη συλλοίμωξη με τη γρίπη, ενώ ο κίνδυνος για μηχανική υποστήριξη είναι διπλάσιος. Παρ' όλα αυτά, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης στον ένα μήνα από την έναρξή του ανέρχεται σε 1 εκατ. δόσεις, υπολειπόμενος σε σχέση με πέρυσι, αφού έχουν εμβολιαστεί μόνο 4.000 έγκυες, 5.000 παχύσαρκοι, 20.000 υγειονομικοί.

Εξαρση στην Ευρώπη με πάνω από 3.000 ημερήσιους θανάτους

Νέα επιδημιολογική έξαρση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 σημειώνεται σε όλη την Ευρώπη από τις αρχές Οκτώβρη. Είναι ενδεικτικό ότι σε 52 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (στα ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) καταγράφονται την τελευταία βδομάδα σχεδόν 240.000 κρούσματα ημερησίως και 3.120 θάνατοι, δηλαδή αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με μια βδομάδα νωρίτερα. Πάνω από 3.000 νεκροί τη μέρα είχαν να καταγραφούν από τον Μάη του 2021. Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, στις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, επιστήμονες στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσαν ότι τα πιθανά οφέλη της χορήγησης του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών υπερέχουν σαφώς των κινδύνων για σπάνια περιστατικά καρδιακής φλεγμονής.

Εάν ο FDA εγκρίνει τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών με σκεύασμα των «Pfizer»/«BioNTech», θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ και οι δόσεις μπορεί να είναι διαθέσιμες στις αρχές Νοέμβρη.

Η Κίνα ξεκίνησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών άνω των 3 ετών.

Επίσης η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της «Moderna» σε ενήλικες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, μόνιμη δουλειά για όλους

Καθημερινές στάσεις εργασίας εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προειδοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», αντιδρώντας στις επικείμενες απολύσεις 36 εργαζομένων στη φύλαξη του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στην ανεργία περίπου 6.500 εργαζόμενους στη σίτιση, στη φύλαξη και την καθαριότητα, προκειμένου να διευρυνθούν οι ΣΔΙΤ στο «νέο ΕΣΥ» με τα γνωστά αποτελέσματα: Απληρωσιά, χαμηλοί μισθοί, εργοδοτική τρομοκρατία, υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας.

Στο «Αττικόν», όπως υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων, ετοιμάζονται 36 απολύσεις, κι αυτό «όταν όλοι αναμένουν νέο κύμα πανδημίας. Οταν ήδη στο νοσοκομείο έχουμε νέες εστίες διασποράς σε ασθενείς κι ενώ το επισκέπτονται χιλιάδες καθημερινά σε τακτικά ιατρεία, συνοδείες ασθενών, εξωτερικές επισκέψεις, κυβέρνηση και διοίκηση θέλουν να διώξουν και τους λίγους συναδέλφους που ελέγχουν την είσοδο με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οταν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν στεγνώσει, κυβέρνηση και διοίκηση καλούν τους εργολάβους με διπλάσιο κόστος για το Δημόσιο και διπλάσια κέρδη για τους τελευταίους», τονίζεται.

Το Σωματείο θα προκηρύξει καθημερινές στάσεις εργασίας (7 - 10 π.μ.) εάν δεν ανακοινωθεί η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με ΣΟΧ μέχρι τις 29/10/21, ενώ υπενθυμίζει ότι «ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε ότι σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα δεν είναι για μονιμότητα - είναι δηλαδή για μαύρη εργασία στους εργολάβους ή για ελαστικές σχέσεις. Με το "νέο ΕΣΥ" αυτό θα επιβληθεί και σε άλλους κλάδους». Και απαιτεί καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα. Μόνιμη δουλειά για όλους. Εξω οι εργολάβοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ