ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Πλούσια δραστηριότητα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Εκδήλωση στο ΕΜΠ
Εκδήλωση στο ΕΜΠ
Βιβλιοπαρουσιάσεις, βιντεοπροβολές, ιστορικούς περιπάτους και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες πραγματοποιούν από την προηγούμενη βδομάδα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μέσα από αυτές τις δράσεις, φωτίζουν ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του λαού και του τόπου μας, αντλούν συμπεράσματα για τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, αλλά και για την αταλάντευτη στάση του λαού και της νεολαίας εκείνη την εποχή ενάντια τόσο στον ξένο κατακτητή όσο και στους ντόπιους συνεργάτες του.

Αναλυτικά ρεπορτάζ από αυτή την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» αύριο στο 4σέλιδο «Νεολαία».

Παράλληλα, σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες επίσης οι εξής εκδηλώσεις και δραστηριότητες:

  • Σήμερα Τρίτη: Η Τομεακή Οργάνωση Γεωπονικού της ΚΝΕ, στο πλαίσιο διημέρου εκδηλώσεων μέσα στο ίδρυμα, διοργανώνει στις 6.30 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση του «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ» από τον Γιάννη Γεωργόπουλο, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
  • Αύριο Τετάρτη, 28 Οκτώβρη:

-- Οι Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο, με αφετηρία την είσοδο του στρατοπέδου «Κοσκινά», γνωστό και ως 301 στους Αγίους Αναργύρους στις 10.30 π.μ.

Ιστορικός περίπατος της ΤΟ Φιλοσοφικής Αθήνας
Ιστορικός περίπατος της ΤΟ Φιλοσοφικής Αθήνας
-- Ιστορικό περίπατο διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας της ΚΝΕ, που θα ξεκινήσει στις 12 μ., από τα Δικαστήρια.

  • Πέμπτη 29 Οκτώβρη: Στις 7 μ.μ., στην αυλή του ΠΑΜΑΚ, προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της περιόδου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Παρασκευή και το Σάββατο.


Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940

Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη...

Ενα παιδί ακολουθεί μια κόκκινη γραμμή... Μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη... Μια κόκκινη γραμμή των ηρώων που εκτελέστηκαν, όμως δεν πέθαναν ποτέ... Μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χτες...

Μας μεταφέρει σε τόπους και γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ηρωική Ιστορία του λαού μας, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πάλη του ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.

Τα συμπεράσματα που απορρέουν από όλη αυτήν την περίοδο και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ, έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι:

  • Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας
  • Αφροδίτη Μπόμπολη, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στη διδασκαλία της Ιστορίας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αξιοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή «Παιδιά της Αθήνας», «Kαι η θάλασσα ήταν τόσο κοντά».

Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ αύριο Τετάρτη 28 Οκτώβρη στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.


TΟΜΕΑΚΗ EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά την σ. Ελπίδα Μαλαγαρδή

Με μεγάλη θλίψη η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ ανακοίνωσε την Κυριακή 25 Οκτώβρη το θάνατο της Ελπίδας Μαλαγαρδή, αναφέροντας για τη ζωή και τη δράση της παλαίμαχης κομμουνίστριας:

«Η συντρόφισσα Ελπίδα Μαλαγαρδή (Μαλιοπούλου) γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά από οικογένεια δημοκρατική.

Από παιδί αγαπούσε τη γνώση. Μάθαινε από μουσική μέχρι φιλοσοφία. Με τον πόλεμο και την Κατοχή δεν βρήκε άλλο δρόμο από το να έρθει σε επαφή με τις αντιστασιακές οργανώσεις της Κοκκινιάς. Οργανώθηκε γρήγορα σε μία διαφωτιστική ομάδα του ΕΑΜ, δακτυλογραφούσε προκηρύξεις και ανακοινώσεις σε ένα σπίτι στην οδό Π. Ράλλη, για να μοιραστούν τη νύχτα και να ενημερωθεί ο λαός για τη δράση της Αντίστασης. Στις 11/1/44 βρίσκεται στον Πειραιά για μια δουλειά την ώρα του βομβαρδισμού της πόλης από τους Εγγλέζους.

Το 1945 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Σε νεαρή ηλικία ήταν σύνδεσμος της Κοκκινιάς με τις Κομματικές Οργανώσεις Πειραιά.

Το 1947 συλλαμβάνεται και στέλνεται στο έκτακτο στρατοδικείο με κατασκευασμένες ψευδείς κατηγορίες.

Οι κατηγορίες ήταν τόσο ανυπόστατες που χρειάστηκε να περάσει από τρία στρατοδικεία μέχρι να καταφέρουν να την καταδικάσουν σε ισόβια και να σταλεί στις φυλακές Αβέρωφ για να εκτίσει την ποινή της. Εμεινε εκεί από το Γενάρη του '48 έως το τέλος του '54. Από 22 έως 29 ετών έζησε εκεί με άλλες καταδικασμένες σε άθλιες συνθήκες που επιβάρυναν την υγεία της. Μέσα στη φυλακή διατήρησε υψηλό το φρόνημά της, έδειξε δύναμη, αντοχή και γενναιότητα. Με τις συγκρατούμενές της διάβαζαν, έκαναν κρυφά θέατρο, φρόντιζαν τα μικρά παιδιά και τις γερόντισσες. Η ίδια δίδασκε λογιστικά σε συγκρατούμενές της συναγωνίστριες. Οργάνωσε μαζί τους παρεμβάσεις για τη ματαίωση εκτελέσεων ανδρών και έστειλαν κρυφά υπόμνημα στον ΟΗΕ, απαιτώντας γενική πολιτική αμνηστία.

Το 1957 παντρεύεται τον σύντροφο της ζωής της, Δημήτρη Μαλαγαρδή, μετέπειτα εμβληματικό δήμαρχο Κορυδαλλού και αποκτά μαζί του δύο παιδιά.

Την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, τον Απρίλη του '67, συλλαμβάνεται με τη νυχτικιά της στην ταράτσα του σπιτιού της, ενώ έκαιγε κομματικό υλικό. Οι φασίστες που τη συνέλαβαν άφησαν μόνα τους δύο μικρά παιδιά, 2 και 8 ετών. Οι κραυγές της "τα παιδιά μου, γείτονες προσέξτε τα παιδιά μου!" ακούστηκαν σε όλη τη γειτονιά. Κραυγή μάνας και αγωνίστριας που ταυτόχρονα με τον πόνο της φρόντιζε να ενημερωθεί η γειτονιά για το τι συνέβαινε. Οδηγήθηκε στο γήπεδο της ΑΕΚ και από εκεί στο θανατονήσι της Γυάρου σε απάνθρωπες συνθήκες. Αποφυλακίστηκε μετά από 10 μήνες λόγω ανήλικων παιδιών.

Για 40 ολόκληρα χρόνια συμμετείχε ενεργά στο γυναικείο κίνημα. Από το 1965 συμμετείχε στον Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας "Η στοργή της μητέρας" και αργότερα, μετά την επταετία, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του τοπικού Συλλόγου Γυναικών Κορυδαλλού που εντάχθηκε στη δύναμη της ΟΓΕ, που είχε ιδρυθεί το 1976. Από το 1999 ήταν εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ και στη θέση του ταμία έως το 2005.

Υπήρξε όλα της τα χρόνια ενεργό μέλος του κινήματος ειρήνης. Μέχρι το τέλος της ζωής της υπηρέτησε το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, από πολλές θέσεις ευθύνης, δίνοντας πάντα το "παρών" και δύναμη στους νεότερους συντρόφους. Οι δυσκολίες που έζησε μέσα από τη δράση της, όπως έλεγε η ίδια, της έμαθαν ότι "η ανθρώπινη δύναμη ίσως δεν έχει όρια όταν ο άνθρωπος διαπνέεται από μεγάλα ιδανικά", γιατί ένιωθε πως "η προσφορά στο λαϊκό κίνημα προσφέρει χαρές και συγκινήσεις μοναδικές".

Η ΤΕ Πειραιά και οι ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στα παιδιά της, Βιβή και Γιάννη, τα εγγόνια και τους οικείους της και μοιράζονται μαζί τους τη θλίψη της απώλειάς της, αλλά και την τιμή να έχουν ζήσει δίπλα της».

  • Τη θλίψη της για την απώλεια της Ελπίδας Μαλαγαρδή, που για δεκαετίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μεταφέροντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια, στα παιδιά και τα εγγόνια της.

Εκδηλώσεις τιμής στη λαϊκή πάλη ενάντια στους φασίστες

Κατερίνη
Κατερίνη
Με εκδηλώσεις, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμούν τη μεγάλη επέτειο των 76 χρόνων από την Απελευθέρωση, με τους ναζί να αποχωρούν από τη χώρα κυνηγημένοι από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Στη Λάρισα, η μέρα της Απελευθέρωσης από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, που έγινε με τη θριαμβευτική είσοδο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην πόλη στις 23/10/1944, τιμήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με εκδήλωση στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στην εκδήλωση μίλησε η Δήμητρα Σίσκου, πρόεδρος του Παραρτήματος, και στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια.

Στην Κατερίνη

Με μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο της Κατερίνης και κατάθεση στεφάνων στο Αγαλμα της Ελευθερίας, η ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τη Δευτέρα 26/10 τα 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κατερίνης από τους ναζί Γερμανούς κατακτητές. Στη διάρκεια της εξόρμησης στον πεζόδρομο μοίρασαν ανακοίνωση, ενώ στο χώρο υπήρχαν και ταμπλό με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για την Απελευθέρωση της Κατερίνης στις 26 Οκτώβρη του 1944. Τη μέρα που ο γερμανικός στρατός κατοχής, κάτω από τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ, της μόνης ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης στην Πιερία, έφευγε ηττημένος από την Κατερίνη.

  • Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών - μαχητών από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας, στο χώρο του Α' Νεκροταφείου Δράμας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ